Indonesia · 1 Days · 12 Moments · October 2016

Robert Ellents

Robert & Herman in Papua New Guinea


9 days ago

De horizon zit ver boven ooghoogte. Nadat we een kaal overstroom gebied met snelstromend watertje over een gammel bruggetje zijn overgestoken begint het echte wandelwerk. Over smalle, nog geen 30cm brede paadjes, klimmen we de bergen in. Met een volle rugzak springen we over kleine beekjes, klauteren over muurtjes en ploegen ons bijna verticaal omhoog. Het is meer stijgen dan dalen en dat doet de temperatuur ook. Gelukkig staat er een "frisse" bries op de hogere punten wat het geklauter wat aangenamer maakt. Het wandelen is geen probleem voor Robert, maar berg op wordt het op den duur wel zwaar. Als een stoomtrein staat hij te hijgen als er weer een hoogtepunt is bereikt. Iets na twaalf hebben we een lunch, nasi met komkommer, ei, kip en rivierkreeftjes.
12 oktober pffffff wat een zware dag (hand gaat dramatisch naar het voorhoofd). Het begon best goed na een onrustige nacht waarbij het enorm lang gehoost heeft. Rond 9.00 komt Marius ons ophalen voor de trekking in het gebied van de Dani in de hooglanden van de Baliem vallei. Met ons mee gaat Silas, onze kok. Een 4x4 brengt ons naar het vertrekpunt van de wandeling in het zuiden. De asfaltweg wordt steeds slechter met her en der diepe kuilen in de weg. We rijden langs een snelstromende rivier en langs vele dorpjes. Prachtige groene natuur en weelderige moestuinen wisselen elkaar af. We pikken nog een extra drager op en even later beginnen we aan onze 4-uur durende trektocht. Het begint lekker, het is met 28 graden nog niet te heet en het terrein is licht geaccidenteerd. De weg is nog breed genoeg om af en toe ingehaald te worden door een enkele scooter. Het landschap om ons heen is indrukwekkend met majestueuze bergketens die 360 graden om de vallei uit torenen.
Na in ons hotel ingecheckt te hebben gaan we naar de grote markt, waar echt van alles te koop is. Traditionele hoofdtooien met veren en paradijsvogels, schelpen kettingen en kettingen met grote slagtanden, groenten als verschillende koolsoorten, wortels bladeren maniokwortel, zoete aardappels, lomboks enz. Ook fruit als mandarijntjes bananen en ananas. Dode en levende kippen, eenden En nog veel en veel meer. We bezoeken ook enkele souvenirwinkels, maar meer dan een leuk t-shirt vinden we niet. Het is al aardig afgekoeld als we in het hotel ons even opfrissen. Als we op zoek gaan naar een restaurantje lopen we met een truitje aan. Als avond eten hebben we een kippensoep met glasnoodles, witte rijst met 12 stokjes saté ayam manis en ikan woho, vis in een heerlijke saus. Dit samen met een lekkere en verse passievruchtensap. Tegen 21.30 slapen. Morgen mogen we uitslapen.
11 oktober... om 6.00 zitten we in de auto voor een lange rit naar de luchthaven van Jayapura. We willen de files voor zijn, maar daardoor komen we wel al om 9.00 op de luchthaven aan. We zitten 1,5 uur tegen een muur in de hal bij de incheck balies als we rond 10.40 de bagage kunnen inchecken. De vlucht naar Wamena in de Baliemvalei duurt met een klein propeller vliegtuig maar 45 minuten. We zitten op rij 1 en hebben een prachtig uitzicht over het uitgestrekte regenwoud en de kronkelende rivieren onder ons. Het stadje Wamena is niet erg groot met zo'n 15.000 inwoners... de houten, stenen en metalen huisjes zijn om de luchthaven heen gegroepeerd. En om de tien minuten hoor je het geraas van landende en stijgende (vracht)vliegtuigen, want alles in de vallei (behalve groente en fruit) wordt geïmporteerd en dat kan alleen per vliegtuig. Het is een drukte op de weg met Riksja's, scooters, voetgangers en auto's.
Eenzaam staat een naakte Dani-man met peniskoker en hoofdtooi droevig voor zich uit te staren, terwijl het drukke verkeer langs hem heen raast. Hij is ingehaald door de tijd. De jeugd wil uit schaamte de traditionele kleding niet meer dragen en loopt alleen nog rond in shirtjes van huidige en oude voetbalsterren. De oude man is hier in de stad een kanttekening in de geschiedenis, een toeristische attractie bij de luchthaven en hotels die voor Rp 100.000 op de foto gaat.
Bij een KFC lopen we even binnen en na een korte blik op de veel te dure menukaart besluiten we maar in ons hotel te gaan eten. Een zeer smaakvolle nasi met zeevruchten en garnalen met omelet. Morgen worden we door mr. Marius opgehaald voor onze vlucht naar Wamena. Nu eerst lekker slapen.
De zon schijnt al flink als we al zwetend teruglopen naar de auto. Het bos zelf is ook prachtig met vele schakeringen van groen met enorm veel verschillende soorten bomen en planten, waaronder zelfs een wilde ananas. Tot 12.00 rusten we, want het was wel erg vroeg vanmorgen. Als we opgefrist buiten komen staat een heerlijke lunch op ons te wachten. Rijst, bami, komkommer atjar, sajoer met boontjes kool en wortel, kip en sambal-ei. Het dessert is een chocolade gelei. Na onze koffers gepakt te hebben brengt mr. Jamal ons naar hotel Jasmin in Jayapura. Het is een flinke rit nog langs lake Santani waar langs de rand vissershuisjes op palen deels op het land en deels in het water staan. Het is donker als we in ons hotel aankomen. Buiten op straat is de kerstverlichting al opgehangen en knippert in vele kleurtjes boven de weg. Na afscheid van mr. Jamal te hebben genomen gaan we naar de kamer, opfrissen omkleden en daarna het stadje in, op zoek naar eten.
10 oktober 8.30 uur. We zijn net terug van onze vogelsafari in het Nimbokrang forest. Vanmorgen ging de wekker om 4.00 en na een kort ontbijt vertrekken we. Het is nog donker, maar flink warm. Het is een kleine 20 minuten rijden naar het bos. Na een korte wandeling zien we de eerste vogel. Een 12-wired bird of paradise. Ondanks de schemer is hij goed zichtbaar als hij op een kale tak zit te pronken en roepen om aandacht van de vrouwtjes. Uiteindelijk komt 1 dame af op zijn geroep en hij doet een dansje. Het is goed zichtbaar en we genieten volop. Het is inmiddels al licht als we verder het bos inlopen. Het is voornamelijk bergop en na een kleine 15 minuten stoppen we. Mr. Jamal heeft geroep gehoord en tuurt om zich heen. Hoog in een boom op enige afstand zitten enkele lesser birds of paradise met elkaar te spelen. Hun prachtige pluimage danst en ze bewegen veel van boom naar boom en tak naar tak, gelukkig hebben we ze nog aardig goed kunnen zien en op de foto kunnen krijgen.
Na het slapen en douchen gaan we naar het terras buiten en drinken thee terwijl we met mr. Jamal en vrienden praten. Hij is als kind hier opgegroeid en al van jongs af aan geïnteresseerd in de vogels in het bos. Hij weet waar hun plekken zijn en deelt het graag met zijn gasten. Het bos is niet beschermt, maar mr. Jamal doet zijn uiterste best dit bos te behouden. Het avondeten dat we krijgen bestaat uit gefrituurde koekjes en snacks met witte rijst en sajoer. Ook hier weer heerlijk en smaakvol. Na nog wat kletsen naar bed, want om 4.00 gaat de wekker.
De volgende route is van Jakarta via Makassar en Mikani(??nakijken) naar Jayapura 9 uur en 2 tijdzones verder. We vertrekken rond 1.20 9 oktober Ook hier hebben we tot Makassar ruime zitplaatsen en geweldig eten. Ook nu kunnen we films kijken. In Makassar kunnen we blijven zitten, terwijl het vliegtuig in 25 minuutjes wordt schoongemaakt. De vlucht naar Mikani (???) verloopt ook soepel en ook nu weer heerlijk eten. Ook hier mogen we na landing weer blijven zitten terwijl ze schoonmaken. Het laatste stuk naar Jayapura duurt iets meer dan een uur waar we over dicht regenwoud vliegen. Ook hier weer een lekkere snack. Het is net middag als we uitstappen in Jayapura. Hier staat wel iemand op ons te wachten en rijden we een paar uur naar Nimbokrang forest. Onze eerste echte slaapplaats in Papua. We slapen in de gastenkamers van meneer Jamal, onze gids voor morgen door het bos. Na wat kletsen Gaan we maar eens echt even douchen en slapen na een lange lange reis.
Het filmaanbod aan boord is goed en met independence day 2, warcraft, star trek en now you see me, schiet de vlucht aardig op. Het eten aan boord is heerlijk. Het avondeten is Nasi met kip en boontjes en toe frambozen gelei. Goede rode wijn, gin tonic en thee. Tussendoor zakjes chips en nootjes en water. We krijgen nog voor het slapen gaan een maaltijd (Herman vragen) en daarna tanden poetsen, slaapshirt aan en lekker slapen. Na een paar uurtjes geslapen te hebben gaan de lichten aan voor het ontbijt (Herman vragen). Even wassen omkleden en nog even filmpje kijken (now you see me 2)... tegen 12.00 landen we op het bloedhete Jakarta waar de paspoortcontrole en bagage afhandeling vlot verloopt. Bij de uitgang zien we echter niemand op ons wachten en na even rondbellen worden we opgehaald door het hotelbusje. Het kamer is klein, maar netjes en de badkamer heeft een warme douche. We gaan slapen tot 22.00 want rond 23.00 worden we weer terug gebracht naar de luchthaven.
Het is iets na drie uur op vrijdag 7 oktober. We zijn net klaar met onze lemon&mint tea latte van Starbucks als we naar gate H3 lopen. Hier zullen we vertrekken met Garuda naar Jakarta. Bij de gate aangekomen zien we allemaal Turkse en Nederlandse vakantiegangers. Hun Correndon vlucht staat met motorpech en een onbekende vertraging. We kijken op het scherm en zien dat onze vertrek gate gewijzigd is naar F5, een eindje terug lopen. Gelukkig hebben we alle tijd. Bij F5 aangekomen is het nog vrij leeg, geen wonder want de wijziging is nog niet omgeroepen ... Eenmaal in het vliegtuig hebben we stoelnummer 50, beide aan het gangpad. Het koppel naast Herman zit een beetje te mopperen dat ze te ver van hun vrienden zitten, dus na wat gezeur vertrekken ze naar voren. De 2 stoelen naast Herman blijven leeg en dus ga ik bij Herman zitten, wel zo gezellig tijdens een 14 uur durende vlucht. Herman aan het raam, ik gangpad en een lege stoel tussen ons, zeg maar economy+ . Het filmaanbod is goed.