Italy, Malta, Australia · 13 Days · 164 Moments · September 2016

12 October 2016

Msida, 12.10.2016 In za konec dneva težko pričakovana in za mesec Oktober nenavadna večerja, šparglji z panceto in jajci. Joj kako je bilo dobro. Zdaj pa spat z upanjem, da jutri ne bo vetrovno vreme in da si bova za zadnji dan najinega bivanja na Malti končno lahko ogledala še Blue Grotto.
Mdina,Rabat, 12.10.2016 Domvs Romana, The Domvs Romana is a ruined Roman-era house located on the boundary between Mdina and Rabat, Malta. It was built in the 1st century BC as an aristocratic town house (domus) within the Roman city of Melite. In the 11th century, a Muslim cemetery was established on the remains of the domus. The site was discovered in 1881, and archaeological excavations revealed several well preserved Roman mosaics, statues and other artifacts, as well as a number of tombstones and other remains from the cemetery. Since 1882, the site has been open to the public as a museum.
Mdina, 12.10.2016
Mdina, 12.10.2016 Sprehod po mestu, z mestnega obzidja se je ponujal lep razgled na okolico, še posebno na sosednje mesto Mosta z značilno veliko kupolo cerkve St Marija Assunta.
Mdina, 12.10.2016 Sprehod po čudovitem mestu. Imenujejo ga tudi mesto tišine. V mestu stanuje samo 300 prebivalcev. Promet je v mestu dovoljen in parkirani avtomobili precej kvarijo videz mesta.
Mdina, 12.10.2016 Mdina Dungeons Museum ali muzej tortur, Manjkal no nito slavni Caravaggio, ki je bil zaprt v Malteških zaporih, odkoder mu je uspelo pobegniti.
Mdina, 12.10.2016 Mdina Dungeons Museum ali muzej tortur
Mdina, 12.10.2016 Mdina Dungeons Museum ali muzej tortur. POZOR!! OGLED SAMO ZA TISTE Z DOBRIMI ŽIVCI IN ŽELODCI Zelo realistične figure prikazujejo mučenja im življenje v zaporih v različnih obdobjih. In da je scena še bolj srhljiva je vse skupaj pospremljeno z zvočnimi efekti, kriki, stokanjem, jokanjem ....
Mdina, 12.10.2016 Mdina je srednjeveško mesto, obdano z obzidjem. Nekoč je bilo glavno mesto Malte. V antični Grčiji se je imenovalo Melite. Kasneje pa se je razdelilo in preimenovalo v Mdina manjši del, ki je obdan z obzidjem. In na del izven obzidja, ki se imenuje Rabat.
Blue Grotto, 12.10.2016 Ko sva prišla na panoramsko razgledišče, se nama je razprl čudovit pogled na zunanjost jame. Jutri je še zadnja priložnost, da si jo ogledava tudi znotraj. Upava, da bo vreme ugodno, čeprav vremenska napoved grozi z vetrom. En domačin nama je zagotovil, da bo jutri vreme lepo in upava, da bo njegova napoved ugodnejša od vremenoslovcev. Ker nama je ostal še dobršen del dneva, sva se ponovno odpravila v Mdino.
Blue Grotto, 12.10.2016 Ko se nama je pogled zazrl tudi v bližnja grmovja, sva presenečena obstala. Zagledala sva en velik, debel špargelj. Nisva mogla verjet, špargelj in to sredi oktobra. Mislila sva, da je to čisto slučajno, da je pač samo eden, ki je pač imel počasnejšo rast. Ker sva velika ljubitelja špargljev, ne samo na krožniku, ampak uživava jih tudi nabirat, sva malo bolj pobrskala po grmovjih. In isplačalo se je, saj sva jih nabrala lep šopek in za najino večerjo je danes preskrbljeno.
Blue Grotto, 12.10.2016 Med potjo sva občudovala naravo. Na eni strani proti morju čudovite klife in na drugi strani kamnito pokrajino, da bi lahko zraven pel Bilečanko.
Blue Grotto, 12.10.2016 Današnji dan se je slabo začel. Zjutraj je močno deževalo. Imela pa sva namen si ogledat Blue Grotto. Na srečo je kmalu nehalo deževati in pokazalo se je sonce, ki naju je spremljalo cel dan. Vendar je tudi pihalo, kar je pokvarilo najin namen. Namreč ko sva prišla do mesta od koder vozijo barke v jamo, sva ugotovila, da zaradi vetra in nemirnega morja, barke ne vozijo. Razočaranje je bilo veliko. Peš sva se napotila po strmi, vijugasti cesti na vrh hriba, do panoramskega razgleda na famozno jamo, da si jo danes ogledava vsaj od zunaj, s kopnega.

11 October 2016

Mosta, 11.10.2016 St Marija Assunta Church
Mosta, 11.10.2016 BOMBA V CERKVI Po ogledu templjev je bilo spet prepozno za ogled bližnje Blue Grotto. Zato sva se odpeljala na drugi konec malte v mesto Mosta. Odločitev se je iskazala kot dobra, saj sva videla čudovito cerkev St Marija Assunta Church z največjo kupolo v Evropi. Notranjost je zares impresivna. St Marija Assunta Church pa hrani še eno posebnost. Namreč med 2. svetovno vojno 9. aprila 1942, je kupolo prebila 200 kg težka nemška bomba. Bomba je padla med 300 vernikov, ki so čakali na prvo večerno mašo. Čudežno bomba ni eksplodirala. Kopija te bombe je sedaj znamenitos te cerkve in nad njo je napis v malteščini : "Il-Miraklu tal-Bomba, 9 ta' April 1942".
Mnajdra tempelj, po ogledu sva bila že kar utrujena in da si olajšava vrnitev po poti v strm klanec, sva si privoščila za 2 evra vožnjo z električnim avtom, ki naju je popeljal do izhoda.
Il Tempio di Menaidra è un sito archeologico preistorico, situato nelle vicinanze del tempio di Hagar-Qim, sull'isola di Malta. Costruito attorno al III millennio a.C. è il più antico esempio di edificio costruito a secco (cioè senza malta), antecedente anche a Stonehenge e alle piramidi. Come struttura è assimilabile al tipo cromlech, ma più complesso: lo schema è piuttosto simile ad un ferro di cavallo e i due cerchi che lo compongono formano una specie di navata laterale continua occupata da stanze con varia destinazione. Mnajdra is made of coralline limestone, which is much harder than the soft globigerina limestone of Ħaġar Qim.
Mnajdra tempelj, 11.10.206 ta tempelj je 500 metrov nižje proti morju. Med potjo sva uživala v prelepem razgledu.
Ħaġar Qim, Največji kamen, skala oma 20 ton, najvišji pa meri 5,2metra.
Ħaġar Qim
Ħaġar Qim (Maltese Mnajdrapronunciation: [ħadʒar ˈʔiːm]; "Standing/Worshipping Stones") is a megalithic temple complex found on the Mediterranean island of Malta, dating from the Ġgantija phase (3600-3200 BC).[1] The Megalithic Temples of Malta are among the most ancient religious sites on Earth,
Ħaġar Qim temples, 11.10.206 Tudi današnji dan sva namenila kulturno, zgodovinskim in arheološkim aktivnostim. Ogledala sva si dva templja, ki sta eden od drugega oddaljena cca 500 metrov. Ħaġar Qim in Mnajdra. Prvi je bil Ħaġar Qim. Najprej sva si v predprostoru ogledala predstavitev templjev. Kako so jih gradili, kako so oblikovali kamen, ga premikali, vrtali v njega itd... to se je lahko tudi nazorno preiskusilo. Zanimiv pa je bil prikaz razvoja od začetkov postavitve do danes v video tehniki 4D. Tako sva danes spoznala še četrto dimenzijo. Namreč video posnetke , vetra, neviht, strel in dežja smo dobesedno čutili in videli. Bliskalo se je, veter je pihal v nas in ko je na posnetkih deževalo, smo bili deležni mokre prhe. Ko smo to odkritje, to novost razodeli vnukinji Agnese, nam je odgovorila, da to ona že dolgo pozna. Pač takšni so današnji časi, ko pri skoraj sedemdesetih letih odkrivamo nekaj, kar mladi že poznajo. Zgleda, da rek:"Starost je modrost!", ne drži več.
Ħaġar Qim temples, 11.10.206 Po vrtinah in odprtinah v kamnih so ugotovili, da so se ta pradavna ljudstva spoznala tudi na astronomijo. Namreč vse odprtine so bile postavljene tako, da je svetloba ob različnih letnih časih in določenih urah padala na oltarje. Tukaj in tudi v drugih malteških templjih so našli veliko dragocenih predmetov, ki so večinoma shranjeni v Valletti v NationalMuseum of Archaeology, ki sva si ga že ogledala. Med pomebnejše in zanimivejše najdbe vsekakor sodijo figure in figurice tako imenovane The Fat Ladies of Malta ali tudi The "Venus of Malta". Našli so jo v vseh velikosti od miniaturic, do zelo velikih.
Msida, 11.10.2016 Ponoči je močno deževalo. In tudi zjutraj, ko sva šla na avtobusno postajo naju je ujel rahel dež. Postaja se nahaja nedaleč od najinega doma. Pravzaprav je tam več postaj z obeh strani več glavnih cest in za prit na drugo stran, je podhod z lepimi grafiti. No in na sredini tega recimo mu cestnega križa, ker se tukaj križa več cest, je skate park. Prečkala sva podhod in na drugi strani čakala, da dež pojenja. Zraven je stal fant z skateboardom in v rokah je imel majico z dolgomi rokavi in me je vprašal, če jo rabim, ker dežuje. Zahvalil sem se mu in rekel, da ne rabim. Res vljudna gesta od njega ko je hotel pomagati starejšemu možaku. 😄 Tudi na splošno je tukaj zelo olikana mladina. Tudi na avtobusih nam takoj odstopijo sedeže. Tako se vsaj zavemo, da nismo več mladi. No v nadaljevanju dneva sva imela lepo sončno vreme z rahlim vetrom. Se pa je precej ohladilo v primerjavi s prejšnjimi dnevi. Posebno proti večeru.

10 October 2016

Valletta 10.10.2016 Za slovo današnjega dneva črni oblaki na nebu. Upajmo, da ne bo hujšega.
10.10.2016 Vožnja z avtobusom nazaj proti Valletti. Avtobusi so na Malti dobro organizirani in na postajah je vse dobro označeno . Tudi na avtobusih na displejih sproti piše katera je naslednja postaja. Pa še govorno obvešča. Problem pa je izgovorjava nekaterih postaj. Recimo ko sva prišla v Valletto sva spraševala šoferja za postajo kamor sva nameravala. Na tablah je pisalo Argens in če sem jih spraševal za Argens ali Arđens me niso razumeli. Oni izgovarjajo Arđa. Z avtobusi prideš povsod. Vožnja z njimi je včasih malo adrenalinska, saj vozijo hitro tudi po ozkih ulicah. Vse se trese in vsake toliko časa kaj rukne od spodaj. Morda se zaradi tega starejše domačinke prekrižajo, ko se vsedejo na avtobus. Ker so tukaj ulice večinoma enosmerne, na določenih relacijah vožnja do željenega cilja traja dlje časa, ker gre vse naokoli. Tako se zgodi, da mimo ene stavbe ali točke vozi dvakrat. Je pa na avtobusih zelo hladno tako, da zebe, saj je klima odprta na full.
Blue Grotto, 10.10.2016 Bilo je že pozno in čolni niso več vozili. Jaz sem se okopal v bližnji soteski.
Dingli Cliffs, 10.10.2016 Il sole brucia e a Malta l'ombra e proprio poca ma bisogna arrangiarsi
Dingli Cliffs, 10.10.2016 Iz Mdine sva se odpeljala proti Blue Grotto. Med potjo sva istopila iz avtobusa, da si ogledava klife. Vendar nisva istopila na pravem mestu. Klife sva sicer videla, ampak ne takšne kot sva pričakovala. Klife, ki se strmo spuščajo v morje. Namesto teh sva videla klife tipo kraški rob (Črni kal, Osp...) samo, da je tukaj morje čisto blizu. Kljub temu, da je bilo pozno popoldan je bilo veliko turistov, ki so to občudovali. In verjetno je čez dan velika gneča, saj je zraven gostinski lokal, čeprav je lokacija sredi divjine. Pač niso še videli našega kraškega roba. In pri nas bi lahko kot atrakcijo videli še kakšen požar ob železniški progi. Sicer pa obstajajo dve vrsti klifov: mrtvi klifi, ki jih plaža ali zemlja loči od morja in živi klifi, ki se strmo spuščajo direktno v morje.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 Marenda po malteško. Maltese traditional Pastizzi ali pri nas burek in njihova domača pijača Kinnie pri nas gingerino. 😄
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Church and Grotto muzej. V muzeju so bila vsa okna zaprta z mrežo, da ne grejo notri muhe. A najina muha je bila tu z nama. Kadarkoli sem fotografiral se mi je vsedla na roko. Prav razjezil sem se in rekel:" Presneta muha, sedi na meni in mi trese roko samo, da mi pridejo stresene slike!".
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Church and Grotto. Muzej
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Church and Grotto. V tem sklopu sva si ogledala še katakombe in muzej.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Church and Grotto. Cerkev je bila zaprta in sva videla le eno kapelo. Zanimava pa je bila jama Grotto pod cerkvijo. Tako cerkev in jama je povezana z zgodbo tega apostola. Eno cerkev z njegovim imenom sva si ogledala že v Valletti in to dvakrat, kar sva že opisala. Sv. Pavel po naše je bil apostol, krščanski misijonar in avtor pisem, ki predstavljajo velik del Nove zaveze. Na poti v Rim je na obali Malte doživel brodolom in je 3 mesece preživel v tej jami v Rabatu.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Catacombs. V toaletnih prostorih kompleksa so bili zanimivi letaki, ki so prikazovali kako so stari Rimljani skrbeli za osebno higieno.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 Kaktusi so res lepi in polni sadežev fico d'India ali ficodindia, Opuntia ali po naše opuncija ali indijska figa. Ne vem zakaj sadeže imenujejo indijska figa, saj ta kaktus zanimivo izvira iz Mehike. Teh kaktusov je vse polno, sadeže tudi prodajajo v trgovinah a na splošno gnijejo in padajo po tleh.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Catacombs.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Catacombs.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Catacombs.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Catacombs.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 St. Paul's Catacombs.
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 V Mdino sva prišla, da si ogledava St. Paul's Catacombs. Podzemni rovi in sobe, vse isklesano v živo skalo, so služili za pokop prvih kristjanov in segajo v tretje stoletje pred kristusom.
Mdina,Rabat, 10.10.2016 Sprehod po mestu
Mdina ali Rabat, 10.10.2016 Danes sva dan začela v mokrem. Pa ne zato, ker bi deževalo, čeprav je ponoči res deževalo. Namreč zjutraj sva si dala v nahrbtnik malico. Sendviče in 3 steklenice pijače Kinnie. Med vožnjo v avtobusu je ena steklenička v nahrbtniku počla in sva imela vse stvari mokre. Pa še po avtobusu je teklo. In ker sem imel nahrbtnik na kolenih, sem imel mokre tudi hlače kot, da bi se polulal. V Mdini sva na klopci v parku to sušila in zgledala sva kot dva cigana.

9 October 2016

Valletta, 09.10.2016 Danes se je Liviani uresničila željena vožnja z vlakcem po Valletti.
Valletta, sprehod po mestu
Trdnjava Sant'Elmo, In Guardia Para
Trdnjava Sant'Elmo, In Guardia Para
Trdnjava Sant'Elmo, In Guardia Parade
Trdnjava Sant'Elmo, In Guardia Parade, Opsss... prej je bila pomota. Gran Bali je namreč ta na desni poleg Liviane.
Valletta, 09.10.2016 Na trdnjavi Sant'Elmo sva si ogledala zanimivo In guardia parade. To je bil prikaz časa, ko so bili tukaj Malteški vitezi. Občasno je prihajal na trdnjavo Gran Bali reda temlarov San Giovani in preverjal, če so vojaki dobro pripravljeni za slučaj napada Otomanov. Evo njega na sliki.
Trdnjava Sant'Elmo, sorto sul sito di un'antica torre di guardia, il primo forte venne costruito nel 1551. Nel 1565, quando l'Impero Ottomano attaccò Malta, resistette ai bombardamenti per un mese intero; quando poi cadde, tutti i superstiti vennero massacrati. In seguito l'architetto della famiglia de Medici, Francesco Laparelli, gli diede la forma attuale, completata poi nei secoli seguenti. La struttura è nota per essere stata utilizzata come ambientazione del carcere nel film del 1978 Fuga di mezzanotte, diretto da Alan Parker.
Valletta, 09.10.2016 sprehod po mestu, na Malti veliko domačinov sedi pred hišami, debatirajo in opazujejo mimoidoče. Sicer so domačini izredno prijazni. Vsi govorijo angleško, še posebno starejši. To ni čudno, saj je Malta dobila neodvisnost od Velike Britanije leta 1964 in sta uradna jezika še vedno Malteščina in Angleščina
Valletta,09.10.2016 Sprehod po mestu, naletela sva na cerkev, v kateri je bila maša krščansko orientalske pravoslavne skupnosti Tewahdo iz Eritreje in Etiopije. Vsak, ki je prišel je najprej poljubil zid cerkve, nato so se sezuli in bosi stopili v cerkev.

8 October 2016

Comino, 08.10.2016 Ob vrnitvi s čolnom, smo si še ogledali del obale otoka s številnimi jamami, ki se zajedajo v skalnate klife
Comino, 08.10.2016 Blue Lagoon, kratek sprehod po bližnji okolici
Comino, 08.10.2016 Blue Lagoon
Comino, 08.10.2016 Blue Lagoon, tukaj so posneli nekaj prizorov za filme. Med njimi Troy, The Count Of Monte Cristo and Swept Away. Sicer je Malta in njeni čudoviti kraji prilkubljena kulisa pri filmskih ustvarjalcih. In tukaj to znajo iskoristiti v turistične namene. Tud,i če je bil posnet samo en majhen kader, to propagirajo, da imaš občutek kot, da so tukaj posneli cel film.
Comino, 08.10.2016 Blue Lagoon, končno sva tukaj. Čudovitooooo. Res je modra, da bolj ne bi mogla bit. Gužva je bila nepopisna, saj je bila nedelja in poleg turistov je bilo tudi veliko domačinov, ki so se prišli kopat. Našla sva en majhen košček, res majhen ob morju, da sva odložila stvari in se pognala v vodo. Super!
Popeye Village, 08.10.2016
Popeye Village, 08.10.2016
Popeye Village, 08.10.2016 Tukaj so snemali film o Popaju in v ta namen zgradili celo mesto, ki so ga ohranili in je sedaj turistična atrakcija. Ko so naju zagledali Popaj, Oliva in Brutus, so se takoj hoteli slikat z Liviano.
08.10.2016 Avtobusna postaja Qroqq. Liviana je postala specijalist za najt senco.
Msida, 08.10.2016 Današnji dan sva namenila obisku Popeye Village in famozne Blue Lagoon. Na poti do avtobusne postaje Qroqq sva morala skozi podhod z lepimi grafiti.

7 October 2016

Marsaskala, 07.10.2016 Liviana si je privoščila obilen zajtrk. Hahaha
Marsaskala, 07.10.2016 Sprehod po mestu do avtobusne postaje.
Marsaskala, 07.10.2016 In pred odhodom še malo...... solin..😄
Marsaskala, 07.10.2016 Murales - grafiti na zapuščenem leta 2007 zaprtem hotelu Jerma Palace.
Marsaskala, 07.10.2016 Murales - grafiti na zapuščenem leta 2007 zaprtem hotelu Jerma Palace.
Marsaskala, 07.10.2016 Murales - grafiti na zapuščenem leta 2007 zaprtem hotelu Jerma Palace
Marsaskala, 07.10.2016 Murales - grafiti na zapuščenem leta 2007 zaprtem hotelu Jerma Palace.
Marsaskala, 07.10.2016 Murales - grafiti na zapuščenem leta 2007 zaprtem hotelu Jerma Palace. Ta hotel je bil največji v tem delu Malte. Velikega grafita iz filma The Lord of the Rings na pročelju stavbe ni več. So ga izbrisali, letos pa naj bi tudi porušili cel objekt in z njim tudi lepe grafite. Tako, da sem ujel še zadnji trenutek in jih za večno shranil vsaj na fotografijah.
Marsaskala, 07.10.2016 Murales - grafiti na zapuščenem leta 2007 zaprtem hotelu Jerma Palace. Ogled te lokacije je predlagala Agnese. Ko sva prispela in zagledala skelet in na njem samo nekaj čačk, sva že mislila, da sva prišla zastonj. Tudi je bilo vse ograjeno in zaprto z visokimi betonskimi bloli. Vseeno sem z morske strani s plezanjem po skalah prišel na objekt. Liviana me je počakala na bližnji plaži, ker je bilo pretežko za njo in tudi v sami stavbi ni bilo preveč varno. V začetku nisem opazil kaj posebnega, potem pa začel iz prostora v prostor in iz nadstropja v nadsprotje odkrivati čudovite grafite. Res se je splačalo priti sem.
Marsaskala, 07.10.2016 pa še malo fotografij za mojo dušo
Marsaskala, 07.10.2016 Se pripeljeva v Marsaskala in koga ponovno srečava? Salt pans - soline, ki so nama zelo lepe in fotoaparat od užitka kar sam fotografira.😄
Marsaxlokk, 07.10.2016
Marsaxlokk, 07.10.2016 Marsascirocco è uno dei porti più caratteristici, ed è anche uno dei mercati più ricchi dell'isola; da qui infatti giungono le maggiori quantità di pescato vendute sull'isola. In particolare il pesce spada, il tonno e la lampuga sono catturati in abbondanza nel periodo tra primavera e autunno. Durante la settimana il pescato viene venduto a La Valletta, la domenica direttamente nel porto.
Marsaxlokk, 07.10.2016 Marsa Scirocco (o Marsascirocco fino al 1934; in maltese Marsaxlokk, in italiano moderno utilizzato dai maltesi anche Marsaslocca) è un tradizionale villaggio di pescatori situato nella zona sud-est di Malta. Il nome significa appunto "porto a sud-est" in Maltese ed è pronunciato come mar-sa-shlok. Il nome e anche collegato al nome del vento Sirocco che soffia dal Sahara. La patrona di Marsascirocco è la Madonna di Pompei.
Marsaxlokk, 07.10.2016 Danes sva se najprej odpeljala proti jugu in obiskala znano ribiško mesto Marsaxlokk. Res lepo, z mandračem polnim njihovih tradicionalnih bark luzzu.

6 October 2016

Sliema, 06.10.2016 S krožne vožnje z barko sva pristala v Sliemi, odkoder sva tudi štartala. Nameravala sva v Valletto in da se ne cijaziva z avtobusom, sva šla kar na trajekt. Vožnja čez zaliv je trajala celih 2........... minuti.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko. Nekatere ladje imajo zanimiva imena.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko.
06.10.2016 Krożna vožnja z barko. Malteška vojna mornarica
06.10.2016 Krożna vožnja z barko.
Sliema, 06.10.2016 Danes sva si privoščila krożno vožnjo z barko. Tako sva si še z morske strani ogledala Valletto in vsa mesta nasproti. Barka je zaplula v čisto vsak zaliv. Res lepo doživetje.
Sliema, 06.10.2016
Msida, 06.10.2016 Avtobusna postaja Imperu. Liviana je spet našla senčko.

5 October 2016

Valletta, 05.10.2016 In še opis te cerkve: Chiesa Collegiata di San Paolo Naufrago, Collegiate Parish Church of St Paul's Shipwreck una delle chiese più importanti di Malta, dedicata a San Paolo, padre spirituale dei maltesi il cui naufragio è considerato un evento cruciale per la storia nazionale. All'interno della stessa è custodita una reliquia del Santo. La chiesa ospita interessanti opere d’arte come la pala d’altare di Matteo Perez d’Aleccio, il coro e la cupola di Lorenzo Gafa, i dipinti di Attilio Palombi e Giuseppe Cali.
Valletta, 05.10.2016 Nadaljevanje prej začete zgodbe. Sprehajava se po Valletti in iščeva zanimivosti. V eni ulici naju pritegne ena cerkev. Fotografiram pročelje in nato notranjost, ki si jo tudi temeljito ogledava. Ko si ogledava več kot polovico cerkve, se nama začenja dozdevati, da nama je ta cerkev nekam poznana. Nato se nama je posvetilo. In ob izhodu sva dobila potrditev. Bila sva namreč v ......... Collegiate Parish Church of St Paul's Shipwreck. Namreč prej sva vstopila pri drugem stranskem vhodu. Tokrat pa pri glavnem in tukaj ni bilo nobenih ogrinjal in nobenih opozoril, da je prepovedano fotografirati. Penziionistični spomin😄
Valletta, 05.10.2016 Valletta, sprehod po obzidju trdnjave Forte di St. Elmo in pogled na drugo stran polotoka. Na prvih dveh slikah je pod obzidjem še ohranjeno staro ribiško naselje.
Valletta, 05.10.2016 Forte di St. Elmo
Valletta, 05.10.2016 St George’s Square, Republic Street, il cuore storico della città, rappresentato da St. George Square, conosciuto anche come Palace Square. Un trionfo di architettura barocca da sempre teatro dei grandi avvenimenti e celebrazioni dell’arcipelago. Su St. John Square si affaccia il Palazzo dei Grandi Maestri. Il Palazzo ospita l’ufficio del Presidente della Repubblica e la Camera dei Deputati ed è stato costruito durante il regno del Gran Maestro Jean de La Cassiere (1572-1581) per poi essere ingrandito e abbellito nel corso dei decenni successivi.
St George’s Square, Republic Street, pred vhodom v predsedniško palačo, sta stala stražarja. Za trenutek se jima je pridružil še eden v kratkih hlačah 😄. No skratka stala sta vsak pred svojo hišico, ko je naenkrat eden od njiju začel nekaj kričati. Obrnila sta se drug proti drugemu in z dolgimi koraki in močno mahajoč z eno roko ( z drugo sta namreč držala puško ) sta zamenjala mesti. Nato je eden spet začel kričati, verjetno mu tisto mesto ni bilo všeč, in sta spet opletajoč z eno roko zamenjala mesti. To sta ponovila nekajkrat, doklet nista bila oba zadovoljna s svojim mestom pred hišico. Pa ni dolgo trajala. Zgleda, da se je eden spet naveličal stat pred isto hišico in spet kričanje, korakanje z mahajočo roko.....Čez nekaj časa pa je iz notranjosti zgradbe z mahajočo roko prikorakal tretji stražar, verjetno njihov šef, ki se je naveličal njunega medsebojnega kreganja in je oba odpeljal notri. Vsi trije so odkorakali z dolgimi koraki in z grotekstno mahajočimi rokami.
Valletta, 05.10.2016, sprehod po mestu. Mesto leżi na polotoku. Na zadnjem delu polotoka, je trdnjava Forte di St. Elmo. Hiše na Malti imajo zanimive barvne balkone. Na prvi sliki je lokal Cafe Jubilee v katetem dela najin gostitelj George.
Valletta, 05.10.2016 Collegiate Parish Church of St Paul's Shipwreck. Ta cerkev je bila na seznamu kaj si bova ogledala na Malti. No in pri tej cerkvi je nastala prav zanimiva zgodba. Fotografiral sem zunanjost in ko sva vstopila, naju je prijazen možakar opzoril, da si morava ogrnit gola ramena ( oba sva namreč bila v kanotjerah) s pletom, ki so jih imeli na enem stojalu. Ogrnila sva se. Opazil sem, da povsod piše in je narisano, da je prepovedano fotografiranje. Najprej sva šla v klet si ogledat kripto in ket sva bila tam sama in nobenih kamer sem stisnil eno sliko. Nato sva si temeljito ogledala cerkev. Nadaljevanje zgodbe sledi.
Valletta, 05.10.2016 Concattedrale di San Giovanni - Saint John's Co-Cathedral, Tako bogate cerkve je redko videt. Vsa v zlatu in marmorju, polna slik in kipov. Tlak kjer so bile grobnice, je bil iz svetlečega marmorja s čudovitimi poslikavami. Pa tudi nasplošno so tukaj vse cerkve, tudi tiste manjše izredno bogato okrašene
Valletta, 05.10.2016 Concattedrale di San Giovanni - Saint John's Co-Cathedral
Concattedrale di San Giovanni - Saint John's Co-Cathedral, la chiesa venne costruita per volere dei Cavalieri Ospitalieri appena dopo il loro insediamento a Malta; realizzata da Girolamo Cassaro in pochi anni (1573-1577) grazie ai fondi resi disponibili, venne poi eletta a concattedrale assieme a quella di San Paolo a Medina. In seguito la cattedrale subì varie aggiunte: lasagrestia, l'oratorio e la loggia. Uno dei simboli di Malta e capolavoro di architettura barocca. Costruita nel 1577, la Concattedrale si caratterizza per una facciata austera, affiancata da due importanti torri campanarie, e ospita alcune straordinarie opere d’arte tra le quali spiccano due tele di Caravaggio. ( 😟 je bilo strogo prepovedano fotografirati. Varnostniki so budno kontrolirali) All’interno della Concattedrale si trova inoltre la tomba di Jean de la Valette, condottiero francese e Gran Maestro dei Cavalieri Ospitalieri, protagonista dell’Assedio di Malta e fondatore della città.
Valletta, 05.10.2016 Queen Victoria Statue
Valletta, 05.10.2016 Policija je tukaj pulizija
Valletta, 05.10.2016 Na prvi sliki je blok v katerem stanujeva. Današnji dan sva namenila ogledu Vallette glavnega mesta Malte. Najprej sva hotela poskusiti njihove Maltese traditional Pastizzi. Kupila sva dva enega s skuto in enega nisva vedela s čim, ker nisva razumela prodajalke. No ko sva imela to njihovo traditional specialiteto v roki, sva videla da sva kupila...... burek. Ta drugi pa je bil z grahom. No vsaj ta je bil poseben in razlika je bila tudi, da v tistem s skuto, skuta ni bila slana ampak sladka.

4 October 2016

Valletta, 04.10.2016 Restavracija v zraku. Spodaj na pokrit plato nakrcajo ps 22 do 44 ljudi, hrano in pijačo in potem vse skupaj z dvigalom dvignejo v zrak in gor jejo in pijejo in pojejo : vsi so jedli, vsi so pili, vsi so delali tako, vsi tako, vsi tako......😄 Večerja traja približno 3 ure, stane pa 135 eurov po osebi in v to ceno je vključena 1 čaša penine pred večerjo in ena po večerji.
Valletta, 04.10.2016 Brez počitka, saj nisva hotela izgubiti niti najmanjšega trenutka Malte, sva se odpravila na nočni sprehod po Valletti, ki si jo bova jutri natančneje ogledala.
Msida, 04.10.2016 Iz Slieme sva se z avtobudom odpeljala v mesto Msida (sprva sva mislila da je to isto mesto, saj je bilo le par ulic stran. Tukaj je namreč tako, da so mesta povezana. Namreč greš iz ene ulice v drugo in si że v drugem mestu. Ali pa je del ulice v enem mestu in del iste ulice v drugem) , kjer sva se dobila z najinim novim gostiteljem. Ime mu je Georg, zelo prijazen in prijeten fant. Trenira borilne veščine in ima kup pokalov na policah. Na prvi sliki je vhod v najin nov dom....... ne se hecam. Stanovanje je v dokaj novem bloku v 2. nadstropju. Je lift. Stanovanje kot novo, imava veliko sobo, svojo kopalnico. Kuhinjo in dnevno si deliva z gostiteljem.
Sliema, 04.10.2016 Po vožnji avtobus - trajekt - avtobus sva se vrnila na otok Malta in prispela v mesto Sliema, ki je nasproti polotoka na katerem je Valletta.Najprej sva se odpočila v parku, kjer je bila tabla, na kateri je pisalo, da je prepovedano hraniti pingvine. :-) Videla sva tudi pred let tipičen malteški avtobus. Zdaj so jih zamenjali z novimi. Ko smo že pri avtobusih. Javno prevoz je tukaj zelo dobro organiziran. Vsi se vozijo z avtobusu in z njimi prideš povsod. Od vročine sva postala žejna in sva šla na pivo. Liviana eno, jaz dve, ker sem moški in sem tudi večji. Še nikoli nama ni tako teknila piva, kot tukaj na Malti. Sicer pa naju tukaj obletavajo muhe. Ne prav množično, vendar dovolj, da stalno mahava okoli sebe. Domačini pa skoraj nič ne mahajo. Zgleda da malteškim muham smrdijo.slovenska telesa. 😄 . Pri sosednji mizi je bilo kup domačinov pa nihče se ni otepal muh.
Mgarr, 04.10.2016 Trajektno mesto Mgarr.
Marsalforn, Victoria, 04.10.2016 Še zadnja jutranja kavica v Marsalfornu in zadnji pogled na Cittadello z avtobusne postaje Victoria

3 October 2016

Cittadella, 03.10.2016
Cittadella, 03.10.2016
Cittadella, 03.10.2016
Cittadella, 03.10.2016 od koder je tudi lep razgled na okolico
Cittadella, 03.10.2016 Od morja sva se z avtobusom odpeljala na sredino otoka v mesto Victoria in si ponovno tokrat temeljito ogledala njen stari del Cittadello, ki je na hribu nad mestom.
Dwejra, 03.10.2016 Inland Sea, vožnja s čolnom skozi naravni predor iz notranjega morja do zunanjega je bila kratka a zelo zanimiva. V klifih je veliko jam v katerih so korali. Seveda smo še z morske strani občudovali Azure window, pa steno v obliki človeškega obraza in skalo na vrhu klifa v obliki krokodila. Liviana si je za to priložnost oblekla novo lepo oblekco, kupljeno na bližnji bankareli. Tako tudi ni več na vseh fotografijah v isti kanotjeri. 😄
Dwejra, 03.10.2016 Inland Sea, je v bistvu morsko jezero v kotlini obdani s klifi in ki je po naravni jami povezano z morjem. Skozi ta tunel s čolni vozijo turiste, da si ogledajo Dwejro z morske strani. Seveda tega nisva ispustila.
Dwejra, 03.10.2016 Azure window si nisva samo ogledala, ampak sva se tudi osvežila v kristalno čistem morju.
Dwejra, 03.10.2016 Blue hole, ta kraj je raj za potapljače, z veliko podvodnimi lepotami in globina nekje dosega tudi 60 metrov. Zelo zanimiv je Blue hole, to je v bistvo luknja v luknji, kjer se notranja luknja premera približno 10 metrov strmo spusti v globino 14 metrov.
Dwejra, 03.10.2016
Fungus Rock, je majhen skalnat otok iz apnenca, visok 60 metrov na vhodu v zaliv Dwejra. Malteški vitezi so odkrili, da na ravnem vrhu skale raste čudna rastlinska vrsta, ki spominja na gobo in kateri so nadeli ime Malteška goba. Zdravniki tistega časa so bili prepričani, da ima zdravilne lastnosti, zato so jo darovali častnim obiskovalcem otoka. Zaradi te posebnosti, je skala dobila ime Fungus Rock.
Dwejra, 03.10.2016 Azure Window, danes nisva pešačila in še dobro da ne, ker je bil spet zelo vroč dan. Z avtobusom sva se pripeljala do mesta Dwejra in si ogledala lepote tega kraja: Azure Window, Blue Hole, Fungus Rock, Inland Sea od koder sva se popeljala z barko in si vse ogledala še z morske strani.
Victoria, 03.10.2016 Avtobusna postaja na kateri sva čakala na povezavo za Dwejro. Boga Liviana. Šoferja avtobusa, sta ji zasedla edino senco daleč naokoli.

2 October 2016

Marsalforn, 02.10.2016 dan sva zvečer zaključila v kitajski restavraciji. Naročila sva piščanca, nisva vedla s čim in dobila piščanca z arašidi. Bilo je pikantno kot hudič, da so nama solze tekle in sva skozi šmrkala. Ampak je bilo tudi super dobro.
Xlendi, 02.10.2016
Xlendi, 02.10.2016
Xlendi, 02.10.2016 ogledala sva si strme klife, Xlendi tower in pod njim Salt pans in Xlendi bay
Xaghra, 02.10.2016, sprehod po mestu
Xaghra, 02.10.2016 Ta’ Kola Windmill
Xaghra, 02.10.2016 
Ta’ Kola Windmill, Ta' Kola (po malteško: il-Mitħna ta' Kola) je eden od redkih mlinov ohranjenih na malteškem otočju. Mlin je datiran v XVIIIstoletje. Prvič je bil zgrajen leta 1725 pod vladavino Malteških vitezov, po naročilu Velikega mojstra Malteških vitezov Antónia Manoela de Vilhena, za potrebe ekonomije populacije v razvoju. Obnovljen je bil leta 1787. Ime izvira po zadnjem upravljavcu mlinarju Gużeppi Grech, ki so ga domačini klicali z vzdevkom Żeppu ta' Kola.
Xaghra, 02.10.2016 Ġgantija temples
Xaghra, 02.10.2016 Ġgantija temples
Xaghra, 02.10.2016 Ġgantija temples, Ġgantija (Džgantija) je neolitski megalitski tempeljski kompleks na malteškem otoku Gozo. Neolitski graditelji so v Ġgantiji v obdobju od leta 3.600 do 2.500 pr. n. št. postavili dva templja, ki sta s starostjo več kot 5.500 let, starejša od drugih najstarejših verskih zgradb na svetu. ( Stonehenge, piramide ....) V templjih so verjetno častili boginjo Mater plodnosti. Arheologi so prepričani, da so številne figurice,kipi tudi v obliki falusov in reliefov spira, ki so jih našli, povezani ravno sl tem kultom. Gozitanska legenda pravi, da so templje zgradili giganti, ki so jima dali tudi ime: Ġgantija kar namreč pomeni ″stolp velikanov″. Namreč vladalo je prepričanje, da so lahko samo giganti - velikani postavljsli tako velike in težke kamne.
Na peš poti do Xaghre, ( X se tukaj izgovarja kot Š) če še malo ostanemo pri famozni jami, med razočaranimi turisti je bila tudi skupina iz italijanske Gorice, ki so tudi upravičeno dvomili v štorijo o Kalipso, češ kako je lahko ena nimfa żivela v tako majhni luknji. No od tu naju je čakalo še pešačenje do bliżnjega mesta Xaghra. Ko sva prispela se je začel lepši del najinega dneva. Med potjo se je Liviana čudila kaktusom. Namreč veliko vej - listov je bilo odmrlih, čisto posušenih in iz njih je rasel nov zelen list in na njem polno sadežev. Opazila sva, da nekateri dajejo imena svojim hišam. Tukaj sva videla hišo z imenom Ta Gużeppi, v Marsalfornu pa Ta Gużeppa.
Nadaljevanje zgodbe o Kalipso in Odiseju. Hotel je odpluti domov, vendar je nimfa odlagala njegov odhod sedem dolgih let. Obljubila mu je večno mladost, če se poroči z njo. A on jo je zavrnil, saj bi se raje vrnil domov k ženi v Grčijo.
Njegove solze so prišle do Odisejeve zaščitnice boginje Atene, ki je prosila Zeusa naj ukaże Kalipso, da ispust Odiseja. Tako je po več dogodivščinah na morju le prispel na Itako, kjer je našel ženo Penelope doma kako tke neskončen šal, medtem ko je čakala in čakala na njegovo vrnitev in se s tem ognila nasilnim snubcem. In kaj ima veze s to zgodbo ta luknja, ki sva jo videla. V skladu s tradicijo naj bi bil mitološki Ogygia otok Gozo in nimfina jama jama na hribu, ki gleda na čudovit zaliv Ramla Bay. V glavnem veliko razočaranje. Zgornjo sliko sem vzel z interneta, ker je bila jama zaprta. Prihajalo je veliko avtobusov s turisti in vsi so bli razočarani, s to razliko, da oni niso tako naporno hodili.
Calypso cave, po napornem, res napornem (predvsem zaradi močnega sonca) vzponu sva prispela do famozne jame, ki pa je bila ....... zaprta! HURA!!!! Videl se je samo ozek vhod v eno luknjo, ki je Liviana ni hotela niti videt in je obsedela spredaj v senci, ki je tukaj na Malti prava redkost. Mi je prišla ideja za nov biznis. Prodajat senco na Malti. Liviana je vsaj pristala, na panoramski selfie. In še zgodba o Kalipso in Odiseju: Homerjeva Odiseja pripoveduje, kako je Odisej, po Trojanski vojni, zaplul proti Itaki, kjer ga je čakala žena s sinom. . Po nekaj pustolovskih dni na morju, je bila njegova ladja uničena v strašnem neurju v bližini otoka Ogygia in Odisej se je rešil na peščeno obalo velikem zalivu. Tako se je zgodilo, da je bila nimfa Kalipso, ki je stanovala v jami na pobočju s pogledom na zaliv, priča dogodku na plaži. Rešila je Odiseja in ga odpeljala v svojp jamo.
02.10.2016, Ramla Bay - red sandy beach in Calypso cave. Napovedano je bilo slabše vreme, celo nevihte, zato sva s seboj vzela anorake. Dežnika se nama ni dalo nosit, a nama je bilo potem žal, saj bi naju lahko ščitil pred pekočim soncem. Namreč dan je bil sončen in midva sva fullll hodila in to celo strmo v hrib. Imela sva namen si ogledat famozni Azure window. Pa sva zgrešila avtobus in končala na Ramla Bay - red sandy beach. Ta destinacija je bila v načrtu za zadnji dan na tem otoku. Še dobro da sva šla prej sem in si nisva uničila zadnjega dne. Sicer najin namen ni bil videt to plażo, ker peščene plaže niso po najinem okusu ampak naju je sem pritegnil mit o nimfi Calypso, ki naj bi živela v pečini nad plażo in po strmem pobočju sva se midva norca seveda odpravila do te jame. Jaz poln navdušenja po odkrivanju mita, Liviana pa veliko, veliko manj. In iskazalo se je, da je imela prav.

1 October 2016

Marsalforn, 01.10.2016 Po vrnitvi v "domače mesto" sva šla v lokal, v katerem sva dan začela s kavo in si naročila večerjo. Ne tako obilno kot zjutraj družina pri sosednji mizi, ampak veliko bolj okusno. Jedla sva lampuki s prilogo, omako iz kaperov. Lampuki je tipična malteška jed. To je riba ki jo lovijo samo tukaj in to na prav poseben način. Namreč iz spodnjih delov palm naredijo splave, ki jih postavijo na morje. Te ribe se potem zbirajo v senci pod temi splavi in tako jih ribiči polovijo. Večerja je bila fantastična in je lepo zaključila prelepi dan.
Cittadella, 01.10.2016 Še nekaj nočnih posnetkov. Vsekakor si bova to lepo mesto ogledala še podnevi v naslednjih dneh.
Ob ogledu Cittadelle so naju ugrabili Malteški vitezi in naju zaprli v star zapor in naju mučili. Bilo je groznoooooo.. Ko sva jim dokazala, da nekaj veva o Kristusu in krščanstvu, so naju le izpustili.
Victoria, 01.10.2016 Victoria je najbolj znana po njenem z obzidjem obdanim starem delu mesta Cittadelli, ki je na hribčku nad mestom, od koder je tudi lep razgled na okolico. Ker je bilo že pozno sva si to lepoto ogledala bolj na hitro in si natančnejši ogled pustila za drugič.
Prispela sva v Victorio, glavno mesto na otoku Gozo.
Għasri, 01.10.2016 Končno sva prispela v mesto Għasri. Zgledalo je zapuščeno, saj ni bilo videt žive duše. Le skozi vas se je na motorju peljal fant in zraven njega je na povodcu tekel konj. Tukaj se je tudi končalo najino pešačenje, saj sva pot nadaljevala z avtobusom. Prehodila sva 8 kilometrov. Nekatere atraktivne točke so v bolj divjih krajih, kamor ne vozi avtobus. Tako, da sem že doma vedel, da bova morala tudi pešačit. Problem pa je, da je eno gledat google zemljevid, drugo pa je realnost. Na zemljevidu je vse ravno, tukaj pa so vsa mesta na hribih. In čeprav je oktober, sonce žge z vso močjo in vse okoli kamen, brez enega drevesa, je kar naporno hodit v strmi hrib.
Med potjo sva se najprej ustavila pri vikendu od Liviane in nato še pri vikendu od Lare, moj vikend, ki je malo bolj gor v hribu, pa sva fotografirala samo od daleč, ker se nama je mudilo.:-)😄
01.10.2016 Osvežena sva vzela pot pod. noge in se skozi divjino odpravila proti mestu Għasri.
01.10.2016 Wied L-Ghasri, kar nekaj časa sva se zadržala v tej prelepi, sproščajoči naravi. Tudi zaplavala sva in se malo osvežila.
01.10.2016 In končno sva prispela. Wied L-Ghasri. Čudovito. Nekakšen morski kanjon. Morje se globoko zajeda v kopno in ograjujejo ga strmi klifi.
Malta je zelo gola. Drevesa so prava redkost. Dva nama je uspelo najti. 😄
Żebbuġ, 01.10.2016 SALT PANS Še enkrat Salt Pans. Pot do današnje turistične točke naju je vodila skozi soline, ki sva si jih že včeraj ogledala. Vendar naju je lepota le teh tako očarala, da je prst kar sam pritiskal na sprožilec fotoaparata.😄 Ujela pa sva tudi solinarja pri delu.
Żebbuġ, 01.10.2016 Še nekaj utrinkov v okolici Bajda battery. Xwejni Bay.
Żebbuġ, 01.10.2016 
Tudi današnji dan je predvidel precej pešačenja. Najprej sva si ogledala Bajda battery, ki sva jo včeraj na poti v soline ispustila. Qolla l-Bajda Battery (Malteško: Batterija tal-Qolla l-Bajda or Fortina tal-Qolla l-Bajda). To je manjša fortifikacija (utrdba), ki je bila značilna za srednji vek; predvsem za obdobje turških plenitev. Qolla l-Bajda Battery je ena od dveh še ohranjenih utrdb na otoku Gozo. Zgrajena je bila po nalogu Saint Johna v letih 1715 in 1716.
Marsalforn, 01.10.2016 Čeprav imava sobo v centru mesta so naju zgodaj zjutraj ob četrti uri in pol zbudili ..... petelini. Z vseh strani se je slisalo kikirikanje. Kjub temu sva uspela še malo spati. Sledila je jutranja kavica v lokalu Electra. Zraven sva spila še juice, medtem ko je družina za sosednjo mizo imela obilen zajtrk. Klobase z žara, opečene kruhke obložene z maslom, salamami, siri in kdo ve kaj še. In seveda zraven pašejo pečena jajca. Kaj takšnega in toliko se pri nas niti za kosilo ne je. Liviana je rekla, da jejo toliko, ker verjetno cel dan ne bodo nič, ker bodo hodili okoli. Pa sem ji odgovoril, da tudi midva ne bova nič jedla. Nato sva se še malo sprehodila po mestu in spoznala, da sva sinoči slabo razumela tistega, ki nama je rekel, da v tem mestu ni trgovin. Našla sva jih kar nekaj in si nakupila vode in marendo za današnji tour.

30 September 2016

Żebbuġ, 30.09.2016 In še Billingshurst Cavern, Livianin nov prijatelj in pogled na nočni Marsalforn. Pojedla sva pizzo spila pivo in šla počivat. Jutri pa novim avanturam nasproti.
Żebbuġ, 30.09.2016 SALT PANS Ob poti sva našla nov dom. Takoj se preseliva. 😄
Żebbuġ, 30.09.2016 SALT PANS Tukaj ni solinarskih hišic ampak so v skalo izdolbeni prostori.
Żebbuġ, 30.09.2016 SALT PANS
Żebbuġ, 30.09.2016 SALT PANS, Iz Marsalforna sva se peš sprehodila ob obali in si ogledala prvo atrakcijo: Salt Pans. To so čudovite soline, ki izvirajo še iz rimske dobe. To so v bistvu majhna solinska polja (velikost je različna od zelo majhnih do večjih) isklesana v skale. Bila sva očarana.
Marsalforn, 30.09.2016 najprej sva se nastanila. Najin gostitelj je mlad in prijazen fant Alex sicer Aleksandur Mitul s poreklom iz Moldavije. Nato sva si na hitro ogledala mesto. To je v bistvu majhno turistično mesto z zalivom, ki je plaža in ob obali polno restavracij. Zanimivo, da v mestu ni niti ene trgovine s spominki, niti stojnic z razno kramo, kot smo jih vajeni videt v turističnih krajih. . Domačini pa uporabljajo tudi prostore, ki so jih nekoč uporabljali verjetno kot garaže za ribiške čolne in pripomočke. Ti prostori so iskopani v skalo. Skale pa so tukaj iz materiala, ki je podoben trdi kredi.
30.09.2016 S trajektom na otok Gozo
30.09.2016, Po pristanku sva se v natrpanem avtobusu v katerem je bilo največ Slovencev ( verjetno študentke in študenti, ki študirajo tam, saj so vstopili pri univerzi) odpeljala skoraj čez celo Malto do trajekta v mestu Cirkewwa. S trajektom sva v pol ure mimo otoka Comino prispela do otoka Gozo in mesta Mgarr. Od tam pa z avtobusom na drugi konec otoka do mesta Marsalforn, kjer bo za 4 dni najin dom.
30.09.2016 Letališče Treviso in let na Malto. Lep pogled je bil, ko smo leteli čez Sicilijo in je v daljavi iz oblakov štrlel vulkan Etna.