Latvia, Netherlands · 6 Days · 21 Moments · December 2018

Xmas in Europe - ROC Mondriaan in Riga


8 December 2018

Weer veilig thuis! Wat een ongelofelijk bijzonder avontuur! Dear Riga school and AEHT Xmas in Europe, our first time was very warm and amazing and we definately will be back. A thousand thanks to each and everyone for the hospitality and organization of this very special event. You are awesome, as all the teachers and students we met from all over Europe. I sure hope we will find a way to meet/exchange/connect before the next Xmas in Europe. Paldies! En dan als laatste: Remco, Marco en superkwartet Lisa, Bram, Esmée en Dannique, dank voor jullie tomeloze inzet, openheid, betrokkenheid en heerlijk opgewekte energie!
Prima service vanuit school: klokslag 14 uur met een busje naar het vliegveld. Daar kwam Viersturs, de schat die de hele week zo hard gewerkt heeft, speciaal afscheid nemen. Zitten nu de tijd stuk te slaan met chips!
Afscheid en laatste stuiptrekkingen in Riga. De sneeuw is bijna weg geregend, de meeste gasten zijn vertrokken, de laatste souvenirs gekocht. Hier in de school weer business as usual, voor ons straks ook maar wel met een enorm bijzondere hartverwarmende ervaring. Volgende week tijd voor reflectie en het verwerken van alle wederwaardigheden en digitale impressies om bij ons op school te delen wat we mee hebben mogen maken!
Impressie van de school/hostel/dormitory. Een flink aantal studenten wonen in een kamer waar wij ook in verblijven en hebben dan een gemeenschappelijke keuken. Met een aantal uit Hongarije, Frankrijk, België en Italië gesproken. Ze lopen hier stage op een Erasmus beurs en wonen dus intern. Bijzondere gesprekken evenals met studenten van hier en de deelnemers aan Xmas in Europe. Duidelijk andere schoolculturen, formeler en een grotere afstand tussen student en docent. Zou gaaf zijn als de warme contacten hier opgedaan een vervolg in het reguliere programma zouden krijgen. De (vele) contacten zijn er, kwestie van actie ondernemen!

7 December 2018

Galadiner! Een sjiek gedekte tafel, dito menu en Bram in pak, dan moet je wel dansen! Ieder land werd naar voren geroepen en ontving Latvian cadeautjes en een certificaat! Een passende afsluiting van een one of a kind experience!
De laatste dag in het teken van excursies en wederom de studenten en docenten apart op stap. Zij naar Sigulda: een openluchtmuseum en bunker, wij naar twee bijzonder paleizen: Rundale en Bauska. De eerste is op een ongelofelijke manier gerestaureerd en in de 2e gingen we middeleeuws dansen! Erg grappig! Als afsluiter Letse biertjes proeven!

6 December 2018

Drie interessante lectures over toerisme en food in Letland, bijzonder om de trends van hier mee te krijgen en te proeven. Daarna met een bus de stad in met een zeer goede gids. Rijke, afwisselende geschiedenis, zeker een land om tijdens een vakantie uitgebreider te verkennen. Waren erg laat terug, waardoor de optredens zeker een 45 minuten later begonnen! Daar doen ze ogenschijnlijk niet zo moeilijk over ... De act ging prima: anders en vrolijk en sloeg daarom zeker aan. In de avond scheidden de wegen wederom: studentenfeestje met afterparty in de stad en de docenten naar een sjieke skybar met prachtig uitzicht over Riga. De prosecco en de hapjes waren top, maar geniet nog meer van de gesprekken met de begeleiders van alle landen vertegenwoordigd: Rusland, Roemenië, Armenië, Ukraine, Estland, Litouwen, Luxemburg, Zweden, Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Portugal en natuurlijk Letland. Tussen de bedrijven door afscheid van Madara die heel lief een cadeautje voor ons allemaal had.
Zo, de stands zijn opgeruimd en afscheid genomen van 3 van de toppers van hier. Edgars was degene die ons ontving op het vliegveld. Puntje voor de organisatie: gezamenlijk bedanken en afscheid nemen van degene die zo hard gewerkt hebben! Nu hangt het af van individuele initiatieven ... There they go on their way home! Klinta, Bruno and Edgars: thank you so much for your help, support and friendship! You are awesome! De anderen zien we vanavond nog. Programma voor vandaag is gesplitst: studenten hebben een treasure hunt in de stad en de docenten een lezing ... Op het einde van de middag de optredens en vanavond is het programma weer gescheiden.

5 December 2018

Helden in de keuken! Vanaf drie uur konden we beginnen met koken in een afgeladen keuken. Was even op gang komen met het zoeken naar de basis ingrediënten, maar toen ging het los. Geen snelkookpan voor het vlees voor de ragout, dan maar op een andere manier!!! Super team, Esmée en Lisa koken 'hun hart uit', Bram roert af en toe in de pan, Dannique bemant de stand en ik schil een peer en pendel op en neer tussen keuken en stand! Het eindresultaat mag er zijn: een heerlijke ragout, supersmakelijke peren, een deconstructed tulband met een tastebud prikkelende icing! De recepten van de moeder van Corrie zijn meer dan eer aan gedaan! Complimenten van een aantal 'chefs' kunnen ze in hun zak steken! En ik geniet van de manier waarop ze bij toerbeurt het eten aanprijzen en opscheppen! Tussen dit alles door ook nog de stand afgebroken en in de keuken opgeruimd! Het leeuwendeel zit erop!
Vandaag en ook gisteren veel schoolkinderen die langs komen. Het druppelt zo de hele dag wat door en op de rustige momenten bouwen we een feestje op het einde van de 'gang'. Sinterklaas-dag: doosjes vouwen, vullen met pepernoten en uitdelen maar! Ook vandaag Entertainment tussendoor: school koor en de magic of toetjes.

4 December 2018

Het buffet! Erg gaaf om te zien wat iedereen gekookt heeft en onder genot van veel wijn en een DJ met ondersteunende drummer swingend allerlei hapjes genuttigd! Oh ja, op het laatste kwamen er wat belangrijke mensen naar de stands waardoor iedereen langer moest blijven staan. Hiërarchie is nog wel een dingetje hier. TV 3, een populaire Lets programma kwam langs en het kan zomaar zijn dat we daarin een rolletje spelen!
Aan ieder land zijn 4 studenten van hier gekoppeld als hulp en ondersteuning. Ons super 4 tal: Madara, Bruno, Klinta en Meggya en net als de andere kids in gele t/shirts super gemotiveerd om het ons naar de zin te maken. Fijne bijkomstigheid dat hun Engels prima is waardoor de gesprekken wat dieper gaan. Met Madara en een spotgoedkope taxi naar een supermoderne shopping mall om de inkopen voor morgen te doen!
De eerste dag van de stands. Erg gezellig, de kids doen het prima en zo langzamerhand steeds meer contact met andere landen. Nadruk bij de stands wel veel op eten/ drank en traditionele kleding ... wij compenseren volop met onze positieve energie. De kaas, de stroopwafels en de chocolade doen het goed en een flink aantal wagen zich aan de drop. Goed alternatief als je in tegenstelling tot bijna alle andere scholen niet met chefs op reis gaat. Morgen moeten wij koken voor het buffet ... heb alle vertrouwen in de meiden! Tussendoor zijn er shows: how to become a super barman en een modeshow. Binnen deze school zit ook een modeopleiding.

3 December 2018

Bij terugkeer bij de school officiële opening van Christmas in Europe met speeches, zang, linten doorknippen en prachtig vuurwerk. Na opwarmende soep de presentaties van de stand.
Gezellig 'paraderen' met vlaggen en gezang langs o.a. het symbool van de Letse vrijheid.
's Ochtends uitleg over de dag in een soort van 0.10: sporthal/entertainment ruimte. Daarna de stand verder afgemaakt. 's Middags lunch: net wat anders dan in NL. Veel vlees/kip, rijst, aardappelpuree, vlees en bietensalade. Na de lunch met bussen naar het centrum van Riga voor een parade en kerkdienst. Altijd bijzonder de sfeer/muziek en woorden in een heilige/ verbindende omgeving.
Het RTRIT is de Technical School of Tourism and Creative Industry. Gelukkig is het Engels hier redelijk ingeburgerd, het Lets is lastig te ontwarren. Het hostel waar we slapen is onderdeel van de school. Qua personeel veel ouderen die jongeren opleiden/aansturen. Zat in mijn eentje te ontbijten ... helemaal vergeten dat de docenten/begeleiders in een andere zaal eten dan de studenten. Morgenvroeg ben ik ook student. Overal nog een zeer zichtbare combi van voormalig Oostblok en de modernere/vrije invloeden/ontwikkelingen. Hoe dan ook: het stoepje moet geveegd!

2 December 2018

Het avondprogramma bestond uit kennismakingspelletjes en een traditionele Letse muziek/dansgroep. Uiteraard hebben we ons daar voor de volledige 100% in gestort! Jammer dat Journi geen video's weergeeft!
Sneeuw in Riga, zoals het hoort voor Kerst! Ontvangst op het vliegveld door studenten van het RTRIT, eten in het studentencafé en later op de avond is het viertal compleet!
Op weg naar Riga! Voor de 1e keer neemt ROC Mondriaan deel aan een Internationale uitwisseling van Kersttradities georganiseerd door het AEHT. Vier studenten uit L2A: Esmée, Lisa, Dannique en Bram op pad om uit te wisselen en te verbinden. Uitgewuifd, ook door Bram die 's ochtends zijn portemonee met ID kwijt was!