Netherlands, Finland · 26 Days · 11 Moments · January 2019

Winterwonderland Lapland


2 February 2019

Noorderlicht foto’s! Vandaag de foto’s van Bas zijn camera afgehaald en dat zijn deze Noorderlicht foto’s. Ondanks het feit dat dit zonder statief is met een lange sluitertijd zijn ze alsnog best goed gelukt!🥰 24 januari in Luosto

27 January 2019

Moi moi Suomi! Het is alweer voorbij.. onze bucketlist reis. Het was echt prachtig.. nu weer met beide benen op de grond weer het dagelijkse leven tegemoet. Voor de liefhebbers hebben we een tweetal korte (2,5 minuut per stuk) vakantievideo’s met de hoogtepunten😊 Wie zich geroepen voelt kan zich melden😜 Kiitos!

26 January 2019

Onze laatste dag alweer... Vandaag besluiten we sneeuwschoenen en stokken te lenen en zelf op avontuur te gaan. We gaan iets heel gaafs doen: we beklimmen de berg Valtavaara!! Daarna lopen we nog een wat grotere route door het nationaal park: de Saarua route. De top van Valtavaara bereiken was echt een uitdaging en eenmaal boven: wow wat een wind en kou! -40 graden! Het is echt adembenemend mooi om te doen en zien.. Bij elkaar lopen we zo’n 8 km en naderhand besluiten we in het skidorp Ruka bij een superleuke hipsterachtige bar Hanki Baari wat te eten en drinken. Ook kan je daar spelletjes spelen en we spelen Skip Bo. We gaan nog terug naar onze bungalow maar besluiten ‘s avonds weer terug te gaan naar Hanki Baari. Het eten is echt verrassend lekker (elandgehaktballen!) en we spelen daarbij nog wat meer Skip Bo. Een geweldige afsluitende dag van de vakantie. Ondertussen doet de verwarming het weer in het huisje dus daar relaxen we de rest van de avond. Morgen naar huis!

25 January 2019

Vandaag vertrekken we naar Ruka om te slapen in een glazen bungalow in de bossen aan een meer. We zijn iets te vroeg met inchecken en besluiten naar Ruka te gaan. Dit is een zeer toeristisch ski oord. We lopen hier wat rond en kijken onze ogen uit. Op aanraden van de receptioniste nemen we de gondel naar boven om vanaf daar naar beneden te lopen langs allerlei ijssculpturen. Eenmaal bovenaan kijken we onze ogen uit. Het is hier echt prachtig! De zon begint al langzaam onder te gaan en de bomen zijn hier nog besneeuwder dan we ooit gezien hebben. Het is ook een stuk kouder en mijn iPhone besluit er maar mee op te houden. Gelukkig hebben we de GoPro nog😉 Na onze wandeling halen we Subway als avondeten en gaan we weer terug naar Iisakki Glass Village. De bungalow is super mooi en echt nog heel nieuw. We spelen wat potjes Sushi Go en genieten van de sterrenhemel, we zien geen Noorderlicht. Groot nadeel aan dit huisje: hij warmt niet op! Het is hier binnen maar 15-16 graden..

24 January 2019

Vannacht netjes blijven liggen in ons gigantische bed😉 Om 11 uur begint onze huskytocht. Na een bustransfer komen we aan op de huskyfarm. Na wat uitleg lopen we naar de honden. Ze staan al luid blaffend op ons te wachten. Ergens heeft het iets zieligs. De geur die hier hangt is echt overweldigend smerig. Overal ontlasting. Sommige honden staan te bibberen bij de slee. We voelen ons er niet helemaal ok bij. Wij zijn als laatste slee aan de beurt en komen helaas achter een Engels stel te zitten die totaal niet met de honden meewerkt waardoor wij eigenlijk bijna de hele tocht aan het remmen zijn. Als de honden dan wel zo hard mogelijk rennen, gaat het ook wel echt heel hard! De tocht is 10 km en is echt zo voorbij.. Eenmaal terug besluiten we nog een stuk te wandelen en eten we pizza. Tegen 21.30 uur besluiten we te gaan Noorderlicht-jagen en: het loont! Gewapend met Bas zijn camera met nieuwe SD maken we een paar prachtige foto’s en genieten we volop. Het licht danst overal!

23 January 2019

Vandaag verlaten we Salla en rijden we naar Luosto. Het is een hele mooie zonnige dag. Na aankomst en inchecken gaan we naar onze cabin. Zeer knus: het huisje bestaat volledig uit boomstammen en het tocht best binnen. We hebben wel een openhaard en een groot zitgedeelte. Maar.. het bed is maar liefst net iets meer dan een meter breed. Lekker romantisch slapen alsof je in een eenpersoonsbed ligt😅 Misschien dat één van ons de bank gaat kiezen. We besluiten een rondje om een meer in Luosto te lopen. De zon begint al langzaam te zakken. Eenmaal terug spelen we een paar potjes Kolonisten van Catan. We eten ‘s avonds een zalmsoep en heerlijke hamburgers met rendier. Vanavond schijnt er een grote kans te zijn op het Noorderlicht. Tijdens het avondeten komen er opeens allerlei mensen voorbij rennen met statieven maar er is nog niet te zien. Wij besluiten lekker in het huisje te chillen en bijtijds naar bed te gaan zodat we hopelijk iets van slaap kunnen pakken.

22 January 2019

Vandaag gaat de wekker iets later. We moeten nog wel wennen aan de hoeveelheid licht per dag. Gisteren tijdens rendiertocht zonsopkomst én ondergang meegemaakt. Na het ontbijt gaan we iets heel gaafs doen! Gisteren namelijk een sneeuwschoenwandeling van 4 uur geboekt. Deze hebben ze speciaal voor ons ingepland! We beginnen eerst met ijsvissen waar Bas zowaar een vis vangt! Dan klimmen we een berg op en komen we bij een ijsmuur terecht. De wandeling is echt prachtig met uitzicht op Rusland. Onderweg stoppen we nog bij een Finse kota waar we worstjes grillen en rendierburgers eten. Tijdens deze pauze begint het te sneeuwen en tijdens ons laatste stukje moeten we door een sneeuwbui. Wat een ervaring! De tocht begon om 10.30u en om 14.45u zijn we klaar, het is dan ook al bijna donker. Na de tocht gaan we naar een fotografiewinkel voor een SD kaart en halen we bij de supermarkt panpizza’s. We zijn vanaf 17u weer in het huisje waar we heerlijk de avond doorbrengen. Morgen naar Luosto!

21 January 2019

We zijn nog bekaf als de wekker om 7.30 uur gaat. Vannacht niks meegekregen van de bloedmaan omdat we er simpelweg de energie niet voor hadden. Het is nog steeds pikzwart buiten maar we kleden ons aan en gaan ontbijten. Ondanks dat Voigt ons pas woensdag in heeft gedeeld voor de rendiertocht, willen wij die echt liever vandaag doen. Woensdag reizen we namelijk verder naar Luosto en we willen ons niet haasten. Brutaal zijn loont: we kunnen om 9.30 uur mee! De tocht is echt adembenemend mooi! Het is wel echt belachelijk koud maar daar merk je niet zoveel van als je je zo dik inpakt. Alleen je haren, wimpers, muts en sjaal bevriezen wel. Het is zo koud dat Bas zijn camera het begeeft: zijn SD kaartje legt het loodje waardoor we alle foto’s kwijt zijn. Alle hoop is nu gevestigd op de GoPro waar ik tot nu toe echt een hekel aan heb gehad. Maar: hij laat ons tijdens deze rendiertocht NIET in de steek! Na thuiskomst wandelen we nog een rondje om (en op) het meer en eten we rendier.

20 January 2019

Wat een dag zeg.. Vannacht om 3 uur al op Schiphol en om 10.30 uur (plaatselijke tijd) zitten we middenin Lapland in de vrieskou. Vanaf het vliegveld Kuusamo (mini, ouderwets vliegveldje) met de huurauto eerst langs Ruka voor onze spullen. Wat is het hier wit! En de wegen zijn niet schoongemaakt hier in Lapland. Gelukkig hebben we spikes👍🏻 Na Ruka door naar Salla voor onze welkomstbijeenkomst met lunch... die we gemist hebben! Daarna horen we ook dat we een half uur later al de fotografiecursus hebben. Snel ingecheckt voor ons huisje en terug naar de plek van de cursus. Hier leren we met name hoe we het Noorderlicht het beste vast kunnen leggen, super handig! Vanavond schijnt er met de supermaan een grote kans te zijn. Na de cursus is het 17 uur en gaan we gelijk maar dineren. We gaan na het eten nog even kort oefenen met de spiegelreflex en daarna snel naar binnen: het is zeer koud buiten met -36,6 graden!! Het was een zeer gehaaste dag dankzij slechte organisatie van Voigt

15 January 2019

Spannend! Want nu is het nog maar een paar nachtjes slapen... Hierbij een tip voor mensen die geïnteresseerd zijn in het Noorderlicht zien. Er is een app die heet ‘Noorderlichtapp’ als je deze download en kijkt onder het kopje ‘Actueel’ kun je mee kijken met meerdere webcams die verdeeld zijn over Noorwegen, Zweden en Finland. De afgelopen dagen is het al constant raak geweest! Let wel op: het zijn stille beelden. Dus wil je het licht zien veranderen moet je elke minuut refreshen. Vooral Tromsø en Porjus zijn heel fijn. Porjus heeft het beste beeld en bij Tromsø is er eigenlijk elke avond wel Noorderlicht. Helaas staat er een straatlantaarn bij die cam in de buurt en het gebeurt heel vaak dat deze niet uit gaat en dus vol het beeld verlicht waardoor je niks ziet..

7 January 2019

Het is bijna zover: 20 januari begint onze Lapland reis. We hebben een individuele winterwonderland rondreis geboekt via Voigt. We vliegen allereerst naar Kuusamo, waar we onze auto ophalen. Onderweg naar onze eerste bungalow in Salla stoppen we in Ruka waar we een thermo overall, handschoenen en snowboots te leen krijgen. Bij aankomst in Salla hebben we een welkomstbijeenkomst met lunch waarna we ‘s middags het eerste deel van onze Noorderlicht fotografiecursus hebben. Het diner is ook al geboekt dus over eten hoeven we ons de eerste dag niet druk te maken. In Salla slapen we 3 nachten. De volgende dag staat er een 3-uur durende rendiersleetocht gepland en ‘s middags het laatste deel van de fotografiecursus. De derde dag hebben we vrij te besteden. Dan door naar Luosto voor 2 nachten! Daar hebben we een vrije dag en de volgende dag een huskytocht. We sluiten af met 2 nachten in Ruka waar we slapen in een glazen bungalow zodat we (hopelijk!) het Noorderlicht kunnen spotten.