Portugal · 4 Days · 20 Moments · September 2017

Vera's adventure in Lissabon, Portugal


2 October 2017

Snif snif on our way home...
Met een serieus ommetje (ipv eindstation Rossio kwamen we onverwachts aan te Oriente! Dan maar met de metro naar de stad. We waren immers al kenners van het openbare vervoersnet van Lissabon ) laatste lunch in Resto Sea Me een toppertje met dank aan Stijn D. Hier mochten we zelf de vis kiezen uit de dagverse vangst. Lekker gegrilde rode vis met groenten en aardappeltjes in de schil en om af te ronden een Portugese crème brûlée gesmuld.
Met de trein naar Sintra, de tocht naar boven eerst de voet begonnen, maar al snel beslist om op tuk-tuk te stappen. Kwestie van tijd en zweet te besparen. Gelukkig want eens boven, wachtte ons nog een stevige klim op het Morenkasteel. Het was het waard wegens de mooie vergezichten en prachtige natuur. Ook om terug te gaan naar het station van Sintra gekozen voor de tuk-tuk.

1 October 2017

Lisbon by night via de Elevator Santa Justa. Echt wauw!!!
Op advies van onze fietsgidse Theresa zijn we heerlijke tapas gaan eten in Bairro do Avillez. Dat was smullen met een lekker Portugees wijntje aan een schappelijke prijs!
Bij monuwent Vasco da Gama, Mosteiro dos Jeronimos en de historische elevator de Santa Justa waarbij de architect zich geïnspireerd heeft op de Eiffel Toren.
Na vier uur op de fiets: honger én dorst!!
We fietsen verder langs de kust naar Belem, een tochtje van 8km bij zalig zomerweer. We passeren de haven, de jachthaven met pittoreske restaurantjes, het gloednieuwe art museum waar ze hier supertrots op zijn, het standbeeld van Vasco da Gama waar de wereld letterlijk aan je voeten ligt. De tocht eindigde aan de oude Toren van Belem hun meest favoriete historisch monument.
Het eerste deel reden we door de stad van hoog naar laag met regelmatige stops. Vergezeld van een supertoffe gidse Teresa die ons kort en op boeiende wijze inzichten gaf. We mochten proeven van een lokale drank Cingy en smullen van de heerlijkste pasteitjes van Belem.
Klaar voor de fietstocht: highlights of Lissabon😎.
Internacional design hotel in het hartje van de stad. Een aanrader! Één klein minpuntje : kamer iets te klein.

30 September 2017

En toen waren te moe om te gaan eten. Omdat er voor alles een eerste keer moet zijn: roomservice. Verbazing alom toen we de menukaart zagen! We konden o.a. pornburger en ewemilk cheese bestellen! Toch kiezen we een zalige pompoenrisotto om te delen en een fles witte wijn. Bij de bestelling liep het mis! Slappe lach tot in den treure. De receptionist begreep er niks van door mijn slappe lach. Uiteindelijk toch gelukt, lekker gesmuld en nog veel gegierd!
Onze Fadotour is anders uitgepakt dan verwacht. Na lang wachten, uitleg in uiterst gebrekkig Engels en gezelschap van vooral bejaarden een uur te laat gearriveerd in het Fadorestaurant Luso. Niet echt culinaire hoogstaand gegeten maar de Fadomuziek was prachtig. Vervolgens onze busrit verplicht uitgezeten met tot middernacht de Panoramische Tour begeleid door heel slecht Engels tot ik sliep op de bus. Gesmeekt om te mogen uitstappen onderweg in de buurt van ons hotel. Wel goed gelachen!
Na een beetje shoppen in de kleine straatjes, een lekkere Porto in het oudste café van Lissabon.
Een heerlijke late lunch.
Zaterdag voormiddag Lissabon Parque das Nacoes (het park der naties). Gebouwd in 1998 ter gelegenheid van Wereld expo. Vasco da Gama begon hier 500 jaar eerder zijn reis naar India. Tocht met kabelbaan was een belevenis.

29 September 2017

Ziehier onze eerste trammetjes. Ik kan niet wachten er eindelijk eens mee te rijden maar even rust in ons hotel. We moeten immers op tijd zijn voor onze Fadotour vanavond.
Onze eerste klim... een stuk met de lift bovenop de Arc da Rua Augusta met een prachtig zicht. Aan de ene kant de Taag die uitmondt in de Atlantische Oceaan en aan de andere zijde een mierennest van volk. We zien tevens het hoger gelegen Castelo de Sao Jorge waar we mogelijk zondag nog zullen voorbij fietsen.
Flink met de metro naar ons hotel gegaan, ingecheckt en snel bij zomertemperatuur van 28gr onze buurt gaan verkennen om een hapje te eten. Njammie een lekkere risotto op een zalig terras gesmuld.
En weg zijn we! In één rechte lijn naar Lissabon. Here we come!