Croatia · 1 Days · 11 Moments · March 2017

Hrvaška Istra, prvomajski potep


31 March 2017

Po čudovitem izletu v sončnem prvomajskem dnevu sva se odpravila proti domu. Ker so zadnje čase prehodi Slovensko - Hrvaške meje problematični zaradi poostrene kontrole in zaradi tega nastajajočih kolon, sem poklical Tomaža, da preveri stanje na mejnih prehodih. Javil mi je, da se za prestop meje na Sečovljah čaka okoli pol ure in na Dragonji okoli 40 minut. Zato sva se odločila in se odpeljala skozi z bodečo žico obdano ograjo na mejni prehod Rakitovec in čakala v koloni debelo uro, da sva prišla na slovensko stran. Pa še deževati je začelo.
Motovun je manjše slikovito mestece na severuzahodu Istre, 21 km jugozahodno od Buj z okoli tisoč prebivalci. Mestece stoji na vrhu 277 m visoke strme vzpetine, ki prevladuje nad dolino reke Mirne. V okolici so vinogradi in sadovnjaki. Motovun je priznana izletniška točka.
Zarečki krov, Oltre a uno splendido paesaggio, qui è possibile anche rinfrescarsi e trovare un po’ di pace all’ombra, mentre gli appassionati dell’arrampicata sportiva troveranno il loro paradiso. Le rocce circostanti, infatti, sono vie di arrampicata molto apprezzate
Zarečki krov è una delle attrazioni naturali più interessanti della valle del fiume Pazinčica. Si tratta di una grotta che ricorda un tetto sopra il quale il fiume crea una cascata alta dieci metri e un laghetto.
Kotli so bili nekoč najmočnejša vas na Humskem z znanimi mlinarji in krojači v bližnji in daljnji okolici. Tamkajšnji mlin še danes kljubuje času. Danes so Kotli zaščitena ruralna sredina z ohranjenimi dvorišči, tramovi, oboki in slikovitimi dimniki. Skozi vas teče reka Mirna, ki pada v slapovih preko sten in tako dolbi v kamen kotlaste vdolbine, po katerih je dobila vas ime.
KOTLI, Il paese di Kotli ha consevato il suo aspetto originario di fine Ottocento grazie all'isolamento in cui si è trovato. Ci sono pervenuti così anche i suoi famosi mulini, rimasti in uso fino al 1964. Le case di pietra hanno una serie di elementi in legno, molto usati nell'architettura di un tempo dell'Istria settentrionale. In confronto con i paesi circostanti, le abitazioni di Kotli sono più sontuose e complesse. Qui, grazie all'artigianato, lo standard è stato sempre piuttosto elevato, mentre gli abitanti del posto erano ben conosciuti come eccellenti suonatori di strumenti tradizionali quali il bajs, i violini e il clarinetto.
KOTLI, Čeprav jo sestavlja samo petnajst hiš, je stara vas Kotli ena od najprivlačnejših izletniških točk v srednji Istri. Nahaja se vzhodno od Buzeta, v travnati dolini Rečine, katere vode po zlitju s pritokom Drago, dalje tečejo kot Mirna, najdaljša in najbolj znana istrska reka. Rečina je uradno ime pod katerim je rečica označena na večini zemljevidov, domačini, ki ob njej živijo, pa jo imenujejo Mirna.
Pri Humu se konča leta 1977 urejena »Aleja glagoljašev« oz. Glagoljaški drevored (Viale dei Glagoliti), z enajstimi spomeniki z napisi v glagolici, ki se prične pri naselju Roč in poteka po 7 km dolgi cesti do Huma.
Posebnost mesteca je, da prebivalci po starem običaju še vedno volijo svojega vaškega očaka oz. starosto, ki ima enoletni mandat. Tega so po dolgih letih prvič spet izvolili leta 1977. Volitve in imenovanje se vršita v mestni loži, na drugo nedeljo v mesecu juniju.
Z geslom »Rešimo najmanjše mesto na svetu«, so Hum leta 1972 začeli pod strokovnim vodstvom restavrirati in obnavljati.
Hum, italijansko Colmo, je majhno mestece v hrvaški Istri, v Istrski županiji. Mestece upravno spada pod mesto Buzet. Hum naj bi bil po nekaterih internetnih virih vpisan v Guinnessovi knjigi rekordov kot najmanjše mesto na svetu. Kraj se v starih listinah prvič omenja leta 1102. V srednjem veku je bil obmejna utrdba, od leta 1412 je spadal pod Beneško republiko