Malaysia · 2 Days · 15 Moments · August 2018

Sya's adventure in Malaysia


5 August 2018

4 August 2018

Urmm ni kira setinggan di semporna ... ikut kata pakcik masnur , setinggan ni dalam proses pembersihan.. dan di ganti dengan penempatan baru, sejauh mana berita ini wallahua'allam.. tapi pekan semporna ini ada pembangunan... banyak bangunan ,hotel & guesthouse sedang di bina... On the way ke masjid melalui pasar , ada pasar ikan masing.. macam2 jenis ikan masin ada... aku beli gaklah, try nak rasa sedak ke dok makang ngan nasi gula ayam kampung... pasar ikan masing ni laluan dia atas air... huhu macam lalu atas retok nak gi kampung duyung zaman dulu... kiri kanan ada kedai...sampai hujung pasar, boleh nampak lautan & bajau laut serta nelayan... sebelah. Pasar adalah jeti ... kebersihan kurang kat sini... maklum jelah bila sebut setinggan...
Dah tengah hari pun , perut main keroncong kena isi... aku lepak restoren arif , kat sinj pun bersepah halal restoren jangan bimbang... Kos hangus makan tengah hari, nasi goreng butter chicken dengan fresh oren dalam RM13 seorang
Alright! So sampailah kat semporna... memang syurga diving betullah... bersepah DC kat sini, boleh pilih mana nak kalau yg ad hoc... ada banyak yg tak ada dalam agoda & booking... kena pandai rikki ... antara DC & water villa yg paling awal wujud di semporna ni adalah Dragon Inn, cantekk villa dia, ala ala minangkabau gitu atap... Sampai sini pakcik masnur gigih carikan boat untuk aku masuk mabul, memandangkan aku sorang je so kena mencarilah boatnya, kalau in group senang ... so agak chaos jugak sebb hampir semua boat dah berlepas, masa tu jam 1tengah hari... so last aku tanya seahorse sipadan... ada boat kosong tapi pukul 5, ok lahhh tu ... Sementara tunggu pukul 5 aku pi cuci mata area semporna ni... belilah hoody baru satu & jalan2 sekitar pekan ... tapi tak bestnya ada plak yg minta sedekah... huhu... kena bersabar , aku tak bagi sebb tahu dah.. kalau bagi ramai lagi akan serbu... sorry ya adik... semoga allah melapangkan rezeki mu dengan cara lain..
On the ke semporna , sebelum naik boat ke mabul... pakcik masnur berhenti tepi jalan beli jagung, RM5 setopok (loghat ganu) .. murah sangat jagung besar... so aku pun silaulah buah apa di jualnya... ada buah tamir , rasa seakan akan buah KOKO... tapi fizikal lebih kurang cempedak campur durian... lemak & manis rasanya.. sekarang ni musim buah di Tawau... perjalanan ke semporna ambil masa hanpir 1 jam.. sepanjang perjalanan di sambut dengan ladang sawit di kiri dan kanan. Jalan raya di tawau agak bagus, keadaannya tidak berbukit bukau... hampir rata lalauannya ... alahhh macam laluan jerangau jabor tuuu... gitewwwlah... 5 mknit drives, pakcik masnur minta izin saya untuk tunpangkan pelancong dari China 2 orang , kerana teksi yang mereka naiki rosak di tengah jalan.. dengan berbesar hati aku kata "okk ajaa... kesian tuu... " so jadinya kami berempat menuju ke semporna... Bezanya pelancong itu di turunkan di hotel TD Mutiara... aku pula kena cari boat untuk ke mabul
Oh yeaaa ada live band lagi kat airport ... layannnnggg
Pemandangan Tawau dr atas flight... beautiful 😍 sementara menunggu pakcik masnur datang pick me up ke jetty untuk ke mabul, pekena dulu kopi tenom dan buttercake ... kos hangus RM9.70
The journey into underwater world is begin
May allah ease everything