Netherlands, South Africa · 32 Days · 18 Moments · February 2017

Reisblog van Rosanne & Carolien


7 March 2017

08-03-2017 Vandaag zijn wij na een paar geweldige weken weer veilig en dankbaar aangekomen in Nederland! Nadat wij gister hadden ingepakt en schoon gemaakt, hebben wij heerlijk nog een tijdje in de zon gelegen om het af te sluiten. De afgelopen weken waar prachtig. Het is één van de, zo niet de mooiste ervaring uit ons leven. Wij zijn ontzettend dankbaar voor alles wat wij mochten meemaken, maar ook dat wij gespaard en bewaard bleven. Ondanks dat het vandaag biddag is, voelt het meer als dankdag. God is zo goed voor ons geweest! Na een lange nachtvlucht, zijn we heel moe en gaan we eerst maar eens bijslapen en alles rustig verwerken. Bedankt voor het volgen van onze blog, we hopen dat jullie het leuk hebben gevonden! πŸ˜„

6 March 2017

06-03-2017 Vandaag hebben een soort roadtrip gekregen van onze Afrikaanse papa, waar wij eerder ook al mee op stap zijn geweest. Onderweg ontdekten wij het Afrikaanse platteland (highland; omdat het 3000 meter boven zeelevel is). Wij zagen een paar keer een herder met wat schapen en koeien lopen. De herder heeft grote doeken om zich heen tegen de hitte en heeft een staf in zijn hand. Het lijkt wel een plaatje uit een kinderbijbel. Wij gingen naar Parys. Daar heeft onze Afrikaanse papa zijn 2e huis/vakantiewoning. Het dorpje Parys gaf ons even het gevoel alsof we in Amerika waren. Grote villa's met prachtig witte veranda's etc. Op de terugreis hebben wij nog wat thee gedronken met onze Afrikaanse mama erbij. Ze hebben de afgelopen tijd veel voor ons betekend. We gaan hen heel erg missen!

4 March 2017

04-03-2017 Vandaag zijn wij naar een geweldig leuke Afrikaanse markt geweest! Het was een typische markt met veel kraampjes, veel eten, muziek en gezelligheid. We hebben daar een tijdje rondgelopen, lekker gegeten en naar Afrikaanse muziek geluisterd! 'S middags zijn wij naar een winkelcentrum geweest waar ook een soort marktje was waar je souveniertjes kon kopen. Dat hebben wij dus ook gedaan. We kwamen uiteindelijk in een soort kelder, waar heel veel aparte kraampjes stonden. Allemaal verkopers spraken je tegelijk aan en probeerden een praatje te maken om ervoor te zorgen dat je wat zou kopen. Na flink afdingen hebben we dan ook wat leuke dingetjes gekocht. Het was weer een geslaagde dag! πŸ‡ΏπŸ‡¦

3 March 2017

02-03-2017 & 03-03-2017 Gisteren zijn we naar het attractiepark geweest van Gold Reef City. Dit is een verlaten goudmijndorp dat om is gebouwd als attractiepark. De oude huisjes staan tussen de attracties en zijn te bezichtigen. Het is echt een prachtig park. De beveiliging bij dit soort parken is goed geregeld. Met als bij musea en andere parken moeten wij entreebandjes om doen, worden onze tassen gecontroleerd en worden we soms gefouilleerd. Vandaag hebben wij een studiedag gehad en verder niet veel bijzonders gedaan. Morgen willen wij naar een gallery gaan. 's Middags gaan we naar een afrikaanse markt.

1 March 2017

01-03-2017 Vandaag hebben wij een fantastische dag gehad! Wij zijn naar het Lion & Safari Park gegaan. Wij zijn daar op safari gegaan en het was ontzettend mooi & bijzonder! Hierna mochten wij leeuwenwelpjes aaien. Wauw, wat was dat gaaf! We voelen ons heel dankbaar en bevoorrecht dat wij (juist na alle armoede die wij gezien hebben) dit mee mogen maken! β€πŸ‡ΏπŸ‡¦

28 February 2017

28-02-2017 Vandaag hadden we niks op de planning staan. De studiewerkzaamheden gaan helaas ook door. Met ijsklontjes, zonnebril en zonnebrandcreme hebben wij toch nog veel voor onze studie kunnen doen. Op naar morgen... Safari! :)

27 February 2017

27-02-2017 Maandag zouden we naar Gold Reef City gaan, samen met de man van een docent van de school (waar wij eerder thee hebben gedronken). Het was een lange rit. Bij elk stoplicht staan er verkopers en/of moeders met een kind. De man die ons meenam is een dominee van een kerk hier in de omgeving. Hij is een fan van Nederland Zingt en het Urker Mannenkoor, haha ;) Bij elk stoplicht deed hij tot onze verbazing zijn raam open. Hij maakte een kort praatje en gaf ze een evangelisatieboekje. Het is indrukwekkend om te merken hoe dankbaar mensen hiermee zijn. Toen wij aankwamen, bleken de goudmijnen helaas gesloten te zijn. Wij zijn toen naar het Apartheidsmuseum gegaan, waar wij de verschillen tussen blanken en niet-blanken hebben ervaren. De verschillen zijn ook zichtbaar in onze wijk. De grote villa's met dikke muren en prikkeldraad zijn van de blanken. De schoonmakers, tuin- & vuilnismannen zijn donkere mensen. Ze zijn vaak erg dankbaar, omdat er ook veel armoede is.

26 February 2017

26-02-2017 Gisteren zijn we naar een soort halleluja handjeklapkerk geweest. Het was een typisch Afrikaanse kerk. Alles was erg goed georganiseerd (tot onze verbazing). Het is best apart om te merken dat ze qua inhoud ong. hetzelfde geloven, maar het heel anders uiten dan wij gewend zijn. Het was erg gaaf om dit mee te maken. De wijk waarin de kerk stond is verschikkelijk. Er is veel armoede. Nelson Mandela woonde ook in Soweto. Wij kwamen langs de straat waar hij woonde. Wij hebben nog even in zijn huis gekeken. Het is bijzonder om te bedenken dat de grootste leider van Zuid Afrika is opgegroeid in een arme, eenvoudige achterstandswijk. Verder kwamen wij onderweg nog langs de beroemde 'Orlando Towers'. Dit is een oude kerncentrale die helemaal beschilderd is in Afrikaanse stijl. 's Middags, toen het erg warm was, aten wij mee met onze gastheer. Uiteraard was dit een typische 'braai'. 's Avonds zijn wij naar de Ger. Gem. in Randburg geweest.

25 February 2017

25-02-2017 Soms heb zo'n dag dat je niks gepland hebt, en toch veel beleeft. Na een paar dagen regen was het vanmorgen heerlijk weer. We konden in ons nieuwe tuintje zitten en heerlijk relaxen :) Voordat we het doorhadden waren we natuurlijk verbrand. Toen wij gisteren in ons nieuwe studiootje kwamen, stonden er al veel dingetjes klaar zoals koffie, thee, koekjes, shampoo etc. We hebben vanmorgen heerlijke cappuccino gemaakt. Vanmiddag kwam de regen met bakken uit de lucht. We wilden nog even wat boodschappen doen bij een winkelcentrum verderop. Wegen veranderen hier in onherkenbare wegen, vol rode modder, flink overstromende putten en overal water. Regen of geen regen, Afrikanen lopen op blote voeten, met zakken of manden op hun hoofd gewoon langs drukke wegen. We staan er eigenlijk niet meer versteld van. Morgen gaan wij met een bekende naar een 'black-people church' in Soweto (Johannesburg). We zijn benieuwd!

24 February 2017

24-02-2017 De afgelopen dagen zijn wat drukker geweest. Gisteren was onze laatste dag op de school. Roos heeft nog een blokuur Engels gegeven, wat ontzettend leuk was en samen hebben wij nog wat interviews afgenomen bij leerlingen en een docent. In de personeelskamer kwam er nog een mevrouw naar ons toe met haar plakboek. Ze wilde haar Nederlandse foto's van jaren geleden met ons delen. Erg lief dat ze dit aan ons liet zien. Roos kreeg nog een traditioneel Afrikaans cadeautje van de vrouw waar zij heeft lesgegeven. Vandaag gaan wij 'verhuizen' naar een klein appartementje in Randburg. Het voelt gek om onze spullen weer in te pakken, maar we zien er ook naar uit om de omgeving, cultuur en natuur van Zuid-Afrika te ontdekken. We zijn blij en dankbaar voor alle kansen die wij hebben gekregen op de school. De mooiste of een van de mooiste ervaringen van ons leven. Wauw!

21 February 2017

20-02-2017 Ondanks de vele heftige regenbuien hebben wij een super fijne dag gehad. Er was een onthulling in het schooltheater. Het was prachtig om het leerlingenkoor te horen. Ze zongen bekende liederen zoals Hoe groot zijt gij en De Heer is mijn herder. Roos heeft voor het eerst lesgegeven. Ze vond het fantastisch om te doen. Wij hebben ook nog een presentatie over Nederland gegeven. Leerlingen zijn hier super respectvol tegenover docenten. Dropjes vinden ze maar een erg vreemde smaak hebben, maar ze hebben het allemaal geprobeerd. Na schooltijd gingen we bij de kunstlerares theedrinken. Ze had verschillende traditionele Afrikaanse dingen voor ons gebakken, het was heerlijk en heel gezellig! Haar man is dominee. Het is bijzonder om met christenen hier te praten over het geloof. Ze denken hetzelfden over bepaalde etische kwesties zoals abortus e.d. Ze vond het mooi om een stukje over Mars voor het leven te zien.
21-02-2017 Vandaag heeft Carolien voor het eerst lesgegeven en ze vond het ontzettend leuk! Het is heerlijk om de hele dag met de leerlingen om te gaan en gesprekken met hen te voeren. Ze tonen heel veel respect tegenover hun leraren en zeggen tegen ons heel vaak: mem. Dit betekent: mevrouw. 'S middags hebben wij weer de presentatie over Nederland gegeven en de kinderen vonden het geweldig! Het was weer een heerlijke dag :)

18 February 2017

18-02-2017 Na een paar dagen heel vroeg uit bed te zijn gegaan, hebben we vandaag heerlijk uitgeslapen. 's Middags zijn we naar vrienden van de ouders van Roos gegaan. We hebben daar weer lekker gegeten en het was ontzettend gezellig. Terwijl wij daar waren, werd aan ons gevraagd of wij mee wilden naar een krottenwijk om de schoonmaakster daar af te zetten. Dit was heel indrukwekkend om te zien. Kleine huisjes, arme mensen, kleine kinderen die in viezigheid en armoede leven. Het was heel moeilijk om daar rond te lopen met het besef dat je niks kan doen om te helpen. We waren ontdaan en het is zeker een eye-opener! Laten we dankbaar zijn voor alles wat wij hebben!

17 February 2017

17-02-2017 Toen wij vanmorgen om 6.45 de school binnen kwamen, vertelde onze begleider dat hij een verrassing voor ons had bij de lunch. Een Zuid-Afrikaanse delicatesse: Biltong. Een soort droge worst. Hij vertelde met veel trots over speciale Afrikaanse tradities. Overal waar wij lopen vragen leerlingen aan ons of wij Nederlands willen praten. Ze vinden het een fantastische taal omdat sommige woorden in hun taal hetzelfde zijn. Verder hebben wij informatie gekregen over de lessen die wij volgende week gaan geven. Vanavond hebben wij een typisch Zuid-Afrikaanse maaltijd gegeten met onze gastheren: een braai! Het was heerlijk en onze gastheren zijn ontzettend aardig! πŸ˜„

16 February 2017

Vandaag was het zover. Onze eerste stagedag op een Zuid-Afrikaanse school. Toen wij vanmorgen de school binnen kwamen, werden wij op een super leuke manier ontvangen: "Give me a hug, you're very welcome!" Wauw, hier gaan we ons wel thuisvoelen. We kregen een persoonlijke begeleidster en werden door verschillende leraren aangesproken. Één lerares van kunst & cultuur begon meteen een gezellig gesprek en vroeg of Roos kwam observeren. Ze zou dan een verrassing voor haar hebben. Het bleek dat ze model mocht zijn en zij en haar studenten zouden haar gaan tekenen. Wat een warm welkom. Letterlijk & figuurlijk, want ja, alles (buiten de lokalen) gebeurt in de brandende zon. We hebben nu al zin in morgen!

14 February 2017

Onderweg! πŸ‡ΏπŸ‡¦πŸŽ‰βœˆοΈπŸ‡ΏπŸ‡¦

3 February 2017

14 februari hopen wij te vertrekken naar Zuid-Afrika (johannesburg) om daar o.a. les te geven op een Engelstalige school. Het is ons doel (indien mogelijk) elke dag deze blog bij te werken met een kort verslagje en/of enkele foto's . Alvast veel leesplezier! Groetjes, Roos & Caro
Aftellen tot 14 februari! We hebben er zin in! :)