Asia, Europe · 19 Days · 65 Moments · August 2017

Rok's adventure in Baltic countries


21 August 2017

Free walking tour, ki je zajemal, starejsi del mesta...
Sprehod po glavnih ulicah mesta, ki so res ocarljive.

20 August 2017

Tudi c mestu Gdansk ni slo brez free walking tour. Tokrat sem se odlocil nar za dve. Ena je o glavnem delu mesta, ki je tueisticno najbolj priljubljen ter druga o sirsem, starejsem delu mesta. Slednjo sem obiskal dan pozneje. Spodaj nekaj utrinkov iz glavnega dela mesta....

19 August 2017

In zopet na poti...tokrat do zadnje postaje, mesta Gdansk na Poljskem.
Po plesocih drevesih sem obiskal se ene izmed najvisjih pescenih sipin na svetu ter divjo plazo, kjer je bilo kar nekaj ljudi...nekateri so se tudi kopali, kljub dezevnemu vremenu. Je pa sicer pokrajina tu zelo lepa.
Obisk polotoka na Kaliningradu je bilo nekaj posebnega. Tu je gozd, ki ga imenujejo dancing trees, saj so na enem obmocju debla skoraj vseh dreves nerazumljivo ukrivljena. Razlag je vec...od klime, insekto, vesolja,...

18 August 2017

Po podmornici sem si ogledal vojasko amfibijsko letalo. Vodic je bil bivsi pilot letala, sicer je govoril v ruscini, a se dobro da je bila zraven rusinja, ki mi je deloma prevajala. Letalo samo po sebi ni tako zanimivo kot pa pripovedovanje tega pilota, ki ima se sedaj travme...
Po free walking touru sem sem sel v ocean museum, kjer imajo v pristaniscu zasidranih tudo nekaj ladij ter skoraj 100m dolgo podmornico, ki naj bi bila edina taksa, ki je se vedno v vodi ter na voljo na ogled. Po ozkih prehodih med komorami smo smo celo prehodili...res zanimivo. Podmornicarji so bili po 90 dni v podmornici, nr da bi jo zapustili. Dva pomorscaka sta si delila eno posteljo v smenah. Podmornica je nosila 12 torpedov. Vsak tezak po 2 toni. Odlicna izkusnja....
Nekaj dokazov, da so priprave na svetovno prvenstvo v nogometu v polnem teku :)
Zopet mi je uspelo priti na free walking tour, ki je tu za anglesko govorece tujce le enkrat na teden. Skoraj 4urni ogled mesta je bil v v druzbi dveh argentincev, dveh anglezinj ter vodicke TOP. Mesto je v tem casu eno pravo gradbisce, saj je eno izmed 11ih mest, ki bodo naslednje leto gostili svetovno prvenstvo v nogometu. Trenutno imajo za ang. govorece turiste samo dva vodica. Turistev je sicer precej, a so v 99% rusi iz vseh koncev drzave. Regija Kaliningrad ima okoli 1milion prebicalec, samo mesto kaliningrad pa cca. 450.000. Mesto ima duso, pestro zgodovino, veliko za pokazati in ga definitivno priporocam.

17 August 2017

Nocni sprehod po Kaliningradu oz. sprehod k niti ne ves tocno kje si :)
Skoraj eno urna pes pot do hostla...brez navigacije z z mapo v cirilici gre pac mal bolj pocasi:) s pomocjo lokalcev le prisel do hostla:)
Pot in prihod na avtobusno postajo v kaliningradu

16 August 2017

Po sprehodu cez center mesta sem se podal na dve super panoramski tocki. Prva je bila iz utrdbe na hribu nad mestom, ki je bila ena najpomembnejsih obrambnih tock mesta ter druga iz mesta, ljer stoji spomenik trije krizi...najs
Perfektno tradicionalno litvansko kosilo z krompirjevimi cmoki, polnjenimi z mesom. Zelo okusno.
Sprehod po Vilni, po starem delu mesta.
Hostel v katerem sem spal je bil top...tako sama zgadba, kot interier in celoten servis. Cena? 6eur/dan ;)
Pot iz Rige proti Vilni s super opremljenim avtobusom. Na njem je bil fre wifi, vsak sedez je imel svojo vticnico za elektriko, ekran, na katerm si lahko gledal filme ali poslusal glasbo...poleg tega pa je stevardesa skrbela za hrano in pijaco, ki je bila ravno tako na voljo..wauu

15 August 2017

Glasbeniki skrbijo za prijetno vzdusje na ulicah ter v parkih
Osrednja knjiznica v Rigi
Panoramski razgled iz cerkve St Peter
Ulica alberta iela z zgradbami stila Art nouveau ...very najs ;)
Tudi v Rigi sem sel na 3uri free walking tour. Vodicka je bila super...popeljala nas je skozi staro jedro ter tudi mal sirso okolico. Riga ima 700.000 prebivalce in je s tem najvecja predstolnica izmed vseh baltskih drzav. Slika na katerih so zgradbe podobne hangerjem...to so bili v q. Svetovni vojni dejansko hangerji za zepeline, danes pa je v njih urejena najvecja trznica v evropi (6ha).

14 August 2017

Sprehod skozi stari del mesta Riga v Latviji.

13 August 2017

Prijeten obisk ZOOja v Talinu :)

11 August 2017

Uzivanje ob morju in obvezna osvezitev v prijetnih 18stopinj topli vodi.
Se malce sprehoda cez dan...

10 August 2017

Nocni sprehod cez old town...vedno bolj mi je vsec pa sem ga videl sele en del...kul vajb
Vecerja na plazi ob soncnem zahodu...priceless :) priljubljeno zbiralisce mladih. Ce me kaj ne zmoti se jutri tu kopam :)
Prvi sprehod skozi del starega mesta ter razgled iz ploscadi cerkve, ki je visoka kar 123 m.
Prihod v Talin ter pot do hostla. Za 12eur na noc je prav TOP.
Tallinn, I'm on my way ;)
Lepo je videt slovensko blagovno znamko v tem delu evrope;)
Malo uzivancije pred odhodom na trajekt, ki me bo peljal v Tallinn. Voznja naj bi trajala 1h 40min.
Zadnji dan sem si v helsinkih privoscil njihovo tradicionalno jed-tri vrste razlicnih rib ter krompir. Zal slabi sliki, a zelo okusno.

9 August 2017

Nato je sledil obisk zgodovinsko zelo pomembnega otoka Suomenlinna, ki je imel skozi zgodovino pomembno obrambno nalogo. Danes pa so na njem poleg utrdbe, ki je zascitena pod Unescom tudi stevilni muzeji, kavarne,...
Zelo zanimiva ter prava atrakcija je Temppeliaukio Church oz. Rock Church, ki je vklesana v granit in nudi super akustiku.
Naslwdnji dan sem se udelezil slabi dve uri dolgega free walking toura. Vodic nas je popeljal mimo obeh glavnih katedral, skozi trznico, nekatere parke,...ter tudi rojstno hiso pisateljice in ilustratorke Tove Jansson, ki je avtorica knjig za otroke Moomin (mumini)...isto imenske risanke so predvajali tudi na slo TV.

8 August 2017

Sledil je sprehod cez center mesta. Ob pogledu na mesto izstopata dve katedrali. Ena je Uspenski cathedral(rdece barve), ki je ortodoksna cerkev in odseva upliv rusije na finskem v 19. stoletju. Druga katedrala je Helsinki chatedral (bele barve), ki je neoklasicnega sloga.
Po prihodu v hostel, okoli 16.ure, sem se odpravil v center mesta, kjer sem se odlocil, da grem na uro in pol dolgi boat trip okolo manjsih otokov. Bilo je super. Vecina teh otokov je poseljenih. Veliko pa je tudi vikendov ter po vecini zraven tudi savn. Na finskem jih naj bi bilo prekl 2 milijona.
Po 6dneh je bil cas, da se podam proti Helsinkom. Za pot sem izbral hitri vlak, ki je zelo udoben in nudi wifi. Cas poti je bil 3ure in pol nakar sem prispel na glavno zeleznisko postajo v Helsinke.

7 August 2017

Peterhof, palaca ter vrtovi, ki konkurirajo francoskemu Versaillesu. Zelo lepo...
Atovo- ena izmed postaj metroja. Vse so zelo ciste in urejene, nekatere pa tudi tako lepe kot je tale
1 urni nocni trip z ladjico. St Petersburg je zgrajen na vec kot 40 otokih, ki so prepredeni z rekami. Povezuje jih okoli 250 mostov, od tega je veliko taksnih, ki so dvizni.

6 August 2017

Admirality, ena izmed najstarejsih stavb v mestu, ki je v neposredni blizini Hermitagea ter st issac katedrale. Ustanovljena leta 1706. V njej se danes deluje stab pomorscakov.
St petersburg pred soncnim zahodom
Enkrat sem rekel, da grem na tradicionalno ruako kosilo, v restavracijo Gogel, ki so jo priporocali domacini. Super ambient, ne pretirane cene in dobra hrana.
Hermitage muzej sem si ogledal z vodicem, saj je sicer preveliko stvari in ne ves kaj aploh gledas ib kaj je res tisto pomembno. Tu so med drugim rusi dela Rembrandta ter nekaj slik Leonarda da Vincija. Definitivno vredno ogleda. Sicer pa za celoten muzej skrbi blizu 1000 zaposlenih in 40 mack :) na leto ga obisce cca 7 milijonov ljudi.

5 August 2017

Cudocit razgled iz vrha kupole St Isaac cathedral
Notranjost st Isaac katedrale, ki so jo preuredili v muzej...kupola je ena najvecjih na svetu in je pozlacena z 100kg cistega zlata.
Nekaj slik Palace square-a ter Winter palaca kjer se nahaja tudi svetovno znameniti ter eden najvecjih in najboljsih muzejev umetnosti. V njem se nahaja preko 3milijone eksponatov...
Te dni je v st petersburgu srecanje motoristov. Taksna kolona je bila skoraj 10min...neverjetno

4 August 2017

Tudi nocno dogajanje v st petersburgu je zelo zivahno. Lokali so polni, veliko zive glasbe, pozitivne energije,...presenetilo me je, da je veliko rusov zelo odprtih in prijaznih...da npr. na ulici obracas turisticno karto te zna kaj kmalu kdo vprasati ali rabis pomoc, enako se mi je zgodilo na metroju, medtem ko mi je nekdo ob cakanju na pivo in pol minutni debati pivo kar castil...seveda sem vrnil:), ampak vseeno...tega nisem pricakoval od njih. Za enkrat zelo pozitivno.
Par utrinkov iz Nebsky pospekt - glavna vpadnica v center
Na stponicah metroja se vozis tudi po 4 min. Najglobji naj bi bil na okoli 80m pod povrsjem
Vohaski muzej, ki obsega veretno vec kosov orozja kot pa jih ima slovenska vojska trenutno v uporabi :))
To je Cherch of the saviour on the split blood. Zelo podobna tisti v Moskvi. Zgradili so jo natanko na mestu, kjer je bil storjen atentat nad Aleksandrom 2. Zgraditi jo je dal njegov sin. Zelo lepa notranjost
Tole je stavba, katero si je na zacetku lastil Singer-baje ameriska firma, ki pa naj bi jo seveda Rusi razlastninili. Sedaj ima v tej stavbi poslovne prostore ruski facebook
Po skoraj 15 km se prileze kosilo. Ni bilo slabo...skupaj nekaj cez 5eur
Sprehod po centru mesta. Vreme je tu ves cas muhasto, zato je deznik nujna oprema:)
Pred muzejem Hermitage, ki je enden najvecjih na svetu, je veliko opozorilnih znakov o mackah. Te imajo namrec tu posebno nalogo - varujejo muzej pred morebitnimi misi. Na lokaciji naj bi joh redno imeli vsaj 40 in to ne kar enih, ampak posebne pasme, ki obvlada miselov:)
Drugi dan sem se prikljucil skupini iz free waking tour. Te ture sem se udelezil ze nekajkrat po razlicnih mestih in vedno sem bil na koncu + presenecen. Seveda, ce ti je vsec pustis nekaj napitnine....priporocam
Ena od turisticnih atrakcij je most Dvortsovy, ki se vsaki dan ob 01:10 zaprt za ceatni promet in se on tem casu dvigne, da lahko pod njem plujejo vecje ladje. Ta dogodek spremlja v spremljavi glasbe ter spvetlobnih efekot ogromno ljudi. Domacini pa ga pogostokrat izkoristijo za razlog, da niso uspeli pravocasno priti iz enega dela na drugega...tako do jutanjih ur obticijo na enem od bregiv reke Neva.

3 August 2017

Takole je izgledal prvi dan v Saint Petersburgu potem, ko sem se po 20h sprehodil po enem delu centra mesta...najss. Zelo lepo in cisto mesto.
Juhuu, pa se je zacel tezko pricakovani backpack trip:) vzletel bom, vsaj upam:), iz zagrebskega letalisca, ki je v celoti renoviran ter povecan. Je pa lepo videti, da imajo skoraj vsi kafici lasko pivo in nekateri celo special. OK, it is time to board