Morocco · 5 Days · 33 Moments · February 2016

Rok's adventure in Morocco


23 February 2016

Po Rissaniju smo drvelk proti puscavi Merzouga oz. delu ki se mu rece Erg Chabi, ki je tudi del Sahare. tu smo zajahali kamele in se odpravili v notranjost puscave. Jahali smo dobro uro in riti so nas posteno bolele :)
kosilo smo si privoscili v mestu Rissani in sicer njihovo znamenito "pizzo" madfouna. njom njom :)
Nadaljevanje poti proti Erfoudu...
Prespali smo v mrzlem "hotelu", kjer smo se greli ob dobrem caju ter mekani rakiji. Nas gostitelj nam je dal veliko napotkov za nadaljnjo pot ter obljubil da nas enkrat tudi sam obisce v Sloveniji.

22 February 2016

Iz Midelta smo se podali proti proti Erfoudu
V Mideltu smo si privoscili odlicnega piscanca
Voznja iz meata Ifrane, ki lezi na cca. 1700m proti Mieltu (1500m) je bila dokaj zasnezena in hladna. Ob cesti je bilo videti polno morocanov, ki so delali cudo iz snega :)...nekateri so ga zagotovo prvic videli.
Na poti proti Mideltu smo se ustavili tudi v Azrou. Lepo in mirno mesto, ki ga turisti se niso oskrunili :)

21 February 2016

Vecerni sprehod po Meknesu
iz moulay ibissa smo se odpravili proti Volubillisu, kjer je zelo pomembno in lepo ohranjeno rimsko najdbisce. ta provinca je bila ena izmed najbomembnejsih izven rimskega "centralnega" imperija in je kontrolirala trgovske poti v severi Afriki.
pot smo iz Meknesa nadaljevali proti Moulay Idrissu. Mestu, ki je zelo pomembno romarsko mesto za muslimane in se enaci z romanjem v Meko. mesto poseljuje dva hriba in je je zato zelo razgibano. pogled iz ene od teras na mesto je neverjetno. Tu nas je na razgled, caj, olive in domace olje povabil domacin in to na svojo domaco tetaso. vsi so zelo prijazni, a na koncu se seveda ne branijo kaksnega dirhama:)
cas kosila nekje na poti v Moulay Idriss
glavna trznica v mestu
prodajalna ulica v meknesu
obisk stare sole v starem delu Meknesa
pogled na mesto meknes iz vrha nasega hotela
drugi dan smo prenocili v Meknesu, hotelu Ryad bab Berdaine. vhodne vrate v hotelsko sobo so bile ogromne, masivne in rocno narejene...noro.

20 February 2016

medtem ko smo skoraj dve uri cakali na avtobus smo se kratkocasili z enko :)
kafetkamo, pijemo caj in njemo njihove sladice
pogled na meknes v Fesu iz sosednjega hriba
eden od vhodov v meknes-staro mestno jedro ter njihovo tradicionalno prevozno sredstvo
Sprehod skozi ulicno trznico je prav posebno dozivetje
Tajine man v akciji :)
Zajtrk v Riad Baba

19 February 2016

Privoscili smo si tradicionalne jedi Maroka - tajine, kus kus z zelenjavo, juho harira in chorba,...njom njom
Po kruzanju po mestu se prileze kavica :)
Po usnjarni smo se sprehodili do roba medine, ki je obdana z mestnim obzidjem ter kjer so znamenita modra vrata.
Po aklimatizaciji v hotelu smo se dogovorili z domacinom Imadom, ki nas je pospremil tudi do hotela, da nas malce vodi po mestu. Obiskali smo domaco obrt, kjer izdelujejo preproge, nato sli skozi trg, kjer prodajajo od mesa do dolce gabana ter nazadnje obiskali se izdelovalnico usnja, ki je tudi pod unescovo zascito. tu seveda prodajajo od A do Ž, kar se tice usnjenih izdelkov.
odzejali smo se s pravim metinim cajem
hotel je imel na vrhu zgradbe zelo lepo teraso z razgledom dalec na okoli. vreme je bilo super in lahko si brez problema imel kratke rokave.
v riad (hotel) baba nas je pospremil prijazen tip, ki nas je pospremil skozi labirintski sistem ulic. hotel je super...zelo lep, cist, z super avlo in prijazni osebjem.
Za pot od letalisca do centra mesta oz do medine- starega mestnega jedra smo izbrali bus. Po slabi minuti nas ze ogovori marocan v francoscni...se dobr, da Saša zna nekaj osnov....pove nam, da smo vec kot dobrodosli v Maroku in nam ponudi dve cokoladni rezini in zapakirane zvecilne...vsi slutimo, da je zadaj tega nek "biznis", a izkaze se, da gre za prijaznost, ki je nismo vajeni od tujcev...vprasamo ga kako priti do nasega hotela in ker se sam ni vedel aktivira v debato pol avtobusa...vsi nesebicno pomagajo z nasveti in celo klicejo v sam hotel...vse for free. v zahvalo mu damo nekaj iz nase sladke zaloge...v zameno pa dobimo neko njihovo pijaco, podobno fanti, seveda se zaprto...neverjetno.... no ko prspemo v center smo morali dobrsni del poti se prehoditi, saj je medina zaprta za promet.
Rok, Nina, Urška in Saša smo se v cetrtek, 19.2.2016, ob 20h podali na tezko pricakovano pot v Maroko. O Maroku smo pred smim potovanjem slisali mnogo potitivnih in negativnih stvari, a rekli smo, da bomo sami preverili kaj drzi in kaj ne ;) Pot v Fes nas je vodila preko milanskega letalisca Bergamo. Let je trajal 3 ure in pristali smo na severu Afrike. Po hrihodu iz letalisca se je misija Marko za res pricela...