Sri Lanka · 18 Days · 10 Moments · May 2018

Tankar, Funderingar


29 May 2018

Idag är det fullmåne helgdag för buddhister. Andra största firandet. 5 fullmånen var när buddhismen kom till sri lanka för ca 2200 år sen. Det härliga med fullmåne firandet är att på väldigt många ställe har dom som ett stånd där dom ger folk mat eller dryck. När vi hade gått upp för Ellas rock och kommit ner så stod ett gäng och delade ut glass. Senare när vi åkte "hemåt" ca 15 mil (typ 50 mil hemma) så såg vi massor av liknade ställe där den gav tex ris, te, frukt juicer. Härligt att se lyckan hos människor som både ger och får ❤️. Bara massa skratt.

27 May 2018

Vid sidan av vägen tillverkade en kille tegelstenar. Pratade med honom hur tillverkningen såg ut. En hög med lera och under en dag fyller man på med vatten och stampar in i leran. Sedan skall högen täckas under en dag. Efter det har han en mall där han kan göra fem åt gången. Dagen efter bränning i ungen under en dag med ved som bränsle. Sedan klar för leverans. Antar att han inte hade Mkt betalt för ett dagsarbete, men iallafall lite mat till han och sin familj. Man får lite perspektiv på hur livet här nere är det om att överleva men ingen stress, och hemma en jakt på ledig tid, konsumtionsaker för att njuta.

22 May 2018

Efter att ha spenderat ca tre veckor här kan man inte sluta tänka på hur nästan alla är så vänliga. Man kan tro att det bara är av egenvinning men så är det oftast inte. Fastän familjen jag bor hos, är vad dom tycker medelklass (hemma väldigt fattiga) så ger dom otroligt mycket. Om någon har problem med något så ställer alla upp och hjälper med det dom kan. Mycket samhörighet ❤️ Har fått bita mig i tungan flera gånger när dom vill bjuda på något typ mat eller liknande ute. (inte mycket pengar för oss men för dom). Med alla utflykter ink bil(bensin betalde jag, han har ägt bilen i ett år och aldrig fyllt med full tank) frukost, samt middag för nästan 3 veckor för 4000 kr Har stannat här i tre veckor vilket inte var planen från början, men min tanke var innan att följa hjärtat och det kändes så rätt för denna tid. Med tanke på vädret så har familjen sagt att jag kan stanna gratis sista tiden ❤️ Men nu känner jag att det är dax att vända på bladet. Med en tår i ögat utav kärlek. Kram

18 May 2018

Att besöka ett barnhem i ett fattig miljö är riktigt jobbigt. Mycket att ta hänsyn till. Jag kommer bara vara här någon timme. Man kan hålla en fasad den tiden. Hur är föreståndaren igentligen? Vid första mötet var jag osäker Därför blev det ett litet personligt gosedjur till alla även om någon var äldre. Mer en liten sak för att ge, än något som kunde vara värdefullt nog att sälja. Köpte en Buddha till föreståndaren. (antar att det blir lite tuffare då om tänker uppstå ) barnen har fått lära sig att sköta sig själva. Vi dukar upp med det vi köpt på tallrikar i matsalen. Föreståndaren ringer i en klocka så kommer barnen och sätter sig på sina platser. Efter ett tal från föreståndaren om givande och tacksamhet så börjar dom äta. Var tungt att se en lite pojke som inte kunde gå, fick krypa ut på baksidan på den sträva betongen och skrapa sin tallrik, lyfta sig upp diska och krypa tillbaka för att lämna sin tallrik. Antar att barnen gör väldigt mycket jobb där för att allt skall fungera.

14 May 2018

Lite trött och sliten efter helgen alla intryck och naturligtvis viss brist på sömn. Suttit och läst, funderat och känner bara ett lugnt inom mig. Härlig att känna känslan att till sig själv säga att det är ok oavsett var man befinner sig. Att släppa taget på kontrollen om att veta vad som skall hända. Hade planerat 3 dagar här men är nu inne på 10 dagen. Kan känna en inre glimt av krav från nära och kära. (Som naturligtvis har bara med mig själv att göra, mina tänkar, mina känslor.) Du får inte missa det och glöm inte att. Men man missar så mycket om man inte stannar upp njuter av regnet, av dofter, mat, och att se det goda i människor oavsett. Kram

13 May 2018

Ännu ett stopp. Denna gång i en urinvånarby, kändes som det var lite kommersiellt men det var just här. Annars lever 500.000 människor runt sri lanka precis så. Hade en guide med oss som var 20 år och visa oss runt. Vi frågade efteråt om han ville med och ta en bit mat och en öl, han log med hela ansiktet. Han visste en som kunde laga lite mat till oss hjort och roti. Åkte iväg och köpte en flaska och öl och delade på. Sång, öl, mat
Stanna till vid en damm strax efter vi begett oss för att köpa någon fisk eller liknade. Fiskägg blev valet, något som jag inte hade valt men nyfiken som man är så varför inte. Så på vägen hem blev det ett stopp hos en släkting till Gayashan som tilllaga maten, var riktigt gott. Hade smakat ännu bättre om jag inte hade sett det innan.
Kl är 05.30 vaknar upp efter 3timmar sömn liggandes på 2 flytvästar. Vilken syn att se solen stiga upp i detta underbar natur. Sjön ligger som en spegel. Alla tittar hur solen sakta stigen under ca en halvtimma. Sen är det dax att sig ett dopp och tvätta sig i sjön. Märker att ingen av vännerna kan simma ordentlig, dom håller sig nära bergslutningen.

12 May 2018

Viken kväll!!!! En av dom bättre jag upplevt. Kom fram till destinationen sen eftermiddag. Känslan att hoppa in i kanoterna och glida ut på den vackra sjön var blandad med förväntningar, nyfikenhet om var vi skulle samt oerhörd tacksamhet. Kom fram till en till en liten liten ö med bara skydd för regn. Dans, skratt, trummor och sång i på småtimmarna. Under kvällen stäck två killar iväg med kanoten och kom tillbaka med två stora fiskar som grilldes och naturligtvis delades till alla.
Att visa och känna tacksamhet är något som borde vara totalt naturligt men jag tror att jakten på materiella saker kan ibland sätta käppar i hjulet på en. Som när folk som inte har mycket vi bjuda på något känner man en oerhörd tacksamhet, men man borde känna det samma tacksamhet av en gåva från någon som har mycket? Att försöka vakna med bästa intentionen att visa tacksamhet och generösitet tror jag hjälper resan mot lyckan i rätt rätt spår. Fick alltid höra när jag var liten att vara tacksam för att alla barn i världen inte har allt det som vi har. Har alltid haft oerhört svårt att visa tacksamhet men alltid känt mig tacksam.