Thailand, Laos · 25 Days · 22 Moments · December 2018

Peter och Robins resa genom Thailand och Laos


1 January 2019

Dax för hemfärd 😊
Gott nytt år 🎈🎉💥👚💣💥 Sista kvällen. Hoppas ni haft en fin avslutning på året ❤️

29 December 2018

Hade tänkt att titta på kungliga palatset där kungen tidigare hade bott (1925) men används då då för speciella event, byggt sent 1700 tal och skall vara en bra sevärdhet. Men idag var kungen i närheten så tusentals personer var utanför murarna så stod där och kände av stämning någon timme men brev alldeles för jobbigt. Blev istället i promenad kring den delen av bangkok och lyckade hitta ett ställe när skyfall et började.

28 December 2018

Dax att lämna Laos 😥 Haft en underbar tid här, men allt har sig slut. Om Laos: billigt, bra mat, vacker natur, många sevärdheter och trevliga människor. Nu blir det natttåg ner till Bangkok. En resa på ca 11 timmar (19.00-06.00). Blir upphämtade på hotellet kl 15.00 för att checka ut ur Laos och in i Thailand. Lite tid innan att ta en bowling, känns som att gå tillbaka till tidigt 80tal i hallen 😁

27 December 2018

Ny dag, nya möjligheter 😊 Idag började vi med att besöka Buddha park. 200 religiösa statyer med den störta ca 40m. Check 🤘 Sedan till ett museum om bombningarna USA gjorde under Vietnam kriger. Man blir så arg och lessen 🤯😥 Över två miljoner ton cluster bomber släpptes i Laos(gränsen mot Vietnam) 30% av dom detonerases inte. Slpptes mer bomber i Laos som inte var del av kriget än under hela andra världskriget. Fattiga människor på landsbygden dör eller skadas årligen,varav 40% av dom är barn. Arbete med att röja bomberna har förbättras men att få helt röjt räknas det att bli ca 50 år.

26 December 2018

Vaknade vid 07.00 Dax att lämna vang vieng mot Vientiane som är huvudstaden i Laos. Bussen skall gå kl 09.30 åker kl 10.00. Vanligt i Asien. Alltid ett ca 😊 En skumpig tur i ca 4timmar. Liten rundtur i stan (Pha that luang) ståtligt. Sägs av sägen att Buddhas revben fördes hit lång tima ago. Viktigaste buddhistiska monumentet i Laos. Andra byggnaden likt triumfbågen (byggt 1957-1968) är ett monoment för självständighet mot fransmännen och de stupade soldaterna under andra världskriget.

25 December 2018

Robin fick mersmak att haika i berg så första bilden på toppen kan man ana slutdestinationen. Svettigt men härligt, dryg timme upp och lika lång tid ner 😊 Sen hoppa vi på scootrarna och leta efter blue lagoon. Efter ca 45 min på grusväg så var vi framme, ganska måra efter klättringen. Robin tog ett snabbt dopp och vidare hem. Gick och la oss kl 20.00 Sov som stockar 😊

24 December 2018

En annorlunda julafton med scooter. Första vi försöker oss på är att hitta ett vattenfall, inte alldeles enkelt med en handmålad karta från scooter uthyraren. Men till slut så 😊 Efter 10 min promenad når vi en liten oas där man kan ta sig ett dopp men vi fortsätter från till fallet. Inte en människa där. Härligt, Lungt och fridfullt. Efter det beger vi oss till andra sidan floden och får syn på en skyllt med viewpoint. Parkerar mopparna och betalar och börja gå upp för trapporna. Efter 5 min blir stegen mer utformade av naturen. Ca 30 min når vi första utsiktspunkten. Lite pustande och njutning av vyn beger vi oss vidare upp ca 20 till toppen. En dubbel njutning. Man har nått målet samt bara skåda utsikten. Vidare beger vi oss vad vi tror skall leda oss till blue lagoon 3 men skyltarna försvinner efter ett par km. Ser en skylt flower garden cave och vi svänger av. Blir insläppt av en gammal dam genom en liten öppning med armeringsnät och en bit plåt för. Hon pekare och vi går. Scary

23 December 2018

En lugn dag vid poolen med nära till toalett om så skulle behövas. Feben borta men orolig magen förfarande.

22 December 2018

Bussfärd Luang Prabang-Vang Vien, Ca 6timmar. Ingen för den åksjuke. Väldigt vackert men mycket svängar upp och ner för bergen. När bergen tog slut började vägarna bli så dåliga att man stutsa till konstant. Robin hade nog fått i sig någon bakterie från Lunch mackan. När vi var framme vid 19.00 tiden med inte en tuktuk eller taxi så långt ögat kan nå var det bara att vandra. Efter ca 15 minuters promenad var det dax för Robin att spy. Hitta en tuk tuk som körde dom sista 5min till hotellet. Feber spy och diarré blev ämnet för Robin den natten.

21 December 2018

Kuang si fall, ett underbart ställe att se. Fantastiska fina vattenfall med möjlighet att bada vilket vi gjorde. Låg ca 3mil söder om Luang Prabang. Tuk Tuk tur och retur (han väntade tills vi var klara) ca 200kr. Luang Prabang kvällsmarknad är något för den shopping sugna. Men jag och Robin bara gick förbi alla stånden och vandra upp ca 250 trappsteg med en utsiktsplats öven staden kvällstid.

20 December 2018

Promenad runt staden. Syns tydligt att det varit en fransk kolloni då husen är helt annorlunda i centrum. Vandra över bamboo bridge som korsar Nam khan floden som bara står ett halvår då regnperioden sköljer bort den.

19 December 2018

En dag till på mekong floden med ett besök i whisky Village och grotta med tusen Budda statyer(Pak Ou) . Framme i Luang Prabang sen eftermiddag.

18 December 2018

En 2 dagars flodbåtstur på mekong floden blev alternativet att ta sig från Huay Xai till Luang Prabang. 8 timmars båttur längs floden med ett stopp i en lokal by så var vi framme i Pak Beng som vi övernatta i. Kika lite på lokala marknaden och tempel. Gick ut och käkade med ett engelsk par vi möt på båten, j-p och Danny. Var endast 8 personen ombord som tar ca 25. Lungn och fridfull tur med mkt natur.

17 December 2018

Huay xai Ny bussresa, denna gång med en buss från 50tal, mot chiang Kong. Priset för bussen var 65 bath (ca 18kr)Härligt att se landskapet och små byar man passerar. När vi närmar oss chiang kong stannar chauffören bussen och frågar om det är någon som skall till Laos och han kunde köra oss dom 5km för 50 bath pp,som taxin hade kostat från chiang Kong. 6 personer ombord sa ja så hans svängde av och släppte oss vid gränsen. Dom som skulle till chiang Kong fick bara gilla läget. Pappersarbete vid gränsen och jag hade läst innan att visum kunde man lösa vid granen för 35$. Lämnade in dom färdig skrivna papperna och det var bara att gå in sa. Hmm men visum. Bara att gå in sa han igen, ståd och titta på kuren vid sidan av där en kvinna ifrån tyskaland skulle just betala för visumet och lämna fram en 50$ sedel. Han inspekterade den väldigt noga och sa att den var vikt så hon byta ut den mot en annan vid en bank som låg i närheten. Hmm skicka fram Robin och fråga mannen igen, walk in. Jaja

16 December 2018

Chiang rai. Ny dag, nytt tempel med detta tempel var byggt helt i vitt The White tempel. Ganska "mörka" figurer i en så vit värld. Klart sevärt men väldigt många turister så klart. En middag på Leelawande en restaurang vid floden kok river, väldig god mat med härlig utsikt över floden. Senare på kvällen ett besök i night market med en god öl och lite mat. Avslutade kvällen med thaimassage.

15 December 2018

Chang rai. Ny dag nya äventyr,. Idag bär det av österut mot Ching rai. Bussarna är troligtvis sent 60tal men helt dugliga. Byte i Fang då vi passa på att ta lite lunch. Matsedel kom fram, japp lycka till, text endast på thailändska. Försökte med engelsk tal men upptäckte hade svenska hade fungerat lika bra/dåligt. Men efter tittat på varandra och kört lite pantominer så fick serverat någon nudelsoppa med nägot i 😊. En buss till och så var i chiang rai.

14 December 2018

Chiang dao. Tog bussen norrut till en liten stad/by Ching dao. Hyrde ett par scootrar och iväg på äventyr. Ett tempel (Wat Tham) i bergen men mycket lugnare med endast en handfull besökare, 500 trappsteg var det att ta sig upp för men värt mödan 😊 Lungt och fridfullt med härlig utsikt över djungeln. Sen bar det iväg in i ett naturskyddsområde som ledde till en by med ett 50 tals hus. Levde väldig enkelt med en magisk utsikt. 99% av besökarna var thai. Många laga sin egen mat på borden med en gasoldriven platta.

13 December 2018

Chiang Mai. Hyrde var sin scooter och åkte upp i bergen. Kom till toppen av vägen och såg en väg in till höger som till en början var asfalterad men det var inte långt, fortsatte ca 5km in djungeln och kom till en liten by (ca 10 hus). Dom tillverkade kaffe och naturligtvis hade dom ett café, så en kopp kaffe och iväg till ett tempel som vi passerade på vägen upp.

12 December 2018

Chiang Mai. Efter lite övervägning så bestämde vi oss för att ringa Mr O för en heldag 1000 baht (260kr) ink bil. Blev ett besök i en fristad för elefanter. Mata, bada och sköta elefanterna samt titta lite olika typer av ormar.

11 December 2018

Chiang Mai. I taxin efter flyget Bangkok-chiang Mai träffade vi Mr O som visade sig prata väldigt bra engelska och även hade lite guidning, han lämnade sitt visitkort när han släppte av oss.

10 December 2018

Bangkok Besök av div stora shoppingcenter, senare på kvällen ett besök i hotell Lebuas toproof. Fantatisk utsikt 😊