Malaysia, Indonesia · 6 Days · 40 Moments · January 2018

Aira’s friend trip to Yogyakarta ☺️


31 January 2018

Sedikit sebanyak itinerary semasa berada di Jogjakarta.. . 😋 Till we meet again

30 January 2018

Pulang duluan . Terima kasih supir kerana melayan segala kerenah kami ☺️ . Mas den yana Mas donu Mas imam . Kalau nak ke jogja .. boleh la amik mas imam (+6287755262008) Best & sangat peramah
Sebelom balik , kite singgah di bakpia pathok 25 Ole2 khas jogja yang wajib dibeli untuk dibawa pulang .. ☺️ .
Masa untuk pulang .. alhamdulillah selesai perjalanan kami b-6 di negara orang Jogjakarta.. . Banyak kenangan bersama Setiap hari ada je bende baru yang terjadi , moment2 indah bersama kawan2 . Insya-allah ada rezeki kite berjumpa lagi ☺️

29 January 2018

Shopping time - kilang jogja t-shirt omah oblong - batik sri rejexi - kraton batik - malioboro street - batik teratai indah Dan banyak lagi kedai2 untuk ole-ole . Kat sana kalau dah berkenan dihati, terus beli je .. jangan tangguh2..
Candi ijo Antara temple2 yang ada disana ..
Day - 4 Pantai parangtristis + gumuk pasir Entrance fee : free . Hujan time nie , jadinye xboleh nak main sand board .. amik gamba sekejap then gerak tempat lain

28 January 2018

Bilik koffie . Tempat lepak malam , kedai yang sangat cantik & selesa . Kopinye memang terbaik !!! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dinner - bilik kayu Makanan yang sedap, xpernah mengecewakan ..
Bukit wisata Puley payung ☺️ Fee entrance : Rp10,000 Fee spot 8 : Rp15,000/person Picture : 1 keping gambar - Rp3,000 (5x snap)
Bunker kaliaden - tempat paling bersejarah & tercetusnya awan panas Banyak sejarah yang tercipta
Gunung merapi . Price : Rp1000 / owl Saya is ❤️ dengan ini namanya burung antu 🦉.. Ikut balik mau ngak .. 😅😅
Semasa mendaki bukit merapi .. Ini supir-nya .. mas yoyo Agak pendiam , malu yaa barangkali . Berhenti sekejap ditepi, jeep rosak 😂
Gunung merapi Time : 7am dah sampai Package : long trail Price : Rp550,000 / per jeep
View gunung merapi ⛰
Gunung merapi Bergambar di batu sosok manusia .. . Belakang 2 gunung berapi yang meletus
Day - 3 Memorial merapi Time : 7am Price : 550,000 / jeep ( package long trail )

27 January 2018

My 2nd place ☺️ Ayola Tasneem hotel Sangat berbaloi & berpuas hati .. . Sangat recommendation 🎈🎈
Bukit bintang wonosari Cafe : warung ‘7engger’ . Makan jagung tepi jalan sambil tengok view 😋 Tapi bintangnya comel bangat
Yeaaa 👏🏻👏🏻 berjaya lepasi jambatan gantung 😋
Timang beach 🏖 Setiap pembayaran , akan ada seorang yang akan ikut untuk ambilkan gamba, jadinya xperlu risau pasal gamba . Gamba yang diambil .. fuhhhh terlajakkk merecikkk uollsss . Credit to wak ronn
From jambatan gantung to Timang beach 🏖 Entrance fee : Rp15,000/person (track no.1) Jambatan gantung : Rp100,000 Gondola : Rp200,000 Gondola kena tunggu turn yea , max yang naik hanya 2 orang sahaja . Jadi kami naik jambatan gantung saja, lebih menarik & mencabar
Makan lobster - before ke pantai timang . Kite makan dulu kenyangkan perut baru la happy nak amik gamba ☺️ Package 6 orang : Rp1,200,000 Menu : lobster 12ekor , ikan bawal , cumi , sayuran , tempe , sambal Fuhhh sedapp!!! . Sangat berbaloi Selamat menjamu selera
Hutan pinus manggunan ⛰⛰ .
Lepas dah penat bergambar kite makan dulu . Indomie maggi dimana2 😅 sesekali makan megi terase sedap sangat 😋 Ini dipanggil sarapan pagi
Day - 2 Jurang tembelan Jalan agak mencabar untuk naik ke atas .. dah macam kat cameron highland Dengan jalan yang kecik .. 😅 tapi dah nama pon jurang kan .. paham2 jela jalannya . Time : sejam perjalanan Price : free entrance

26 January 2018

Makan malam kami Makanan panas bergoreng .. . Makanan signature Yogyakarta nasi gudeg komplit (ayam kampung) . Makan dikala hujan turun ☺️
Malioboro street . Lebih kurang bazar karat .. makanan tempatan pon banyak Boleh window shopping mana tau ada yang berkenan dihati ☺️ . Time nie hujan lebat, kami tersadai di mall
Our 1st guest house - mashbrow Price : Rp125,000 (standard room) . Sangat tidak berpuas hati dengan facilities yang diberikan tapi view memang tiptop.. amik gamba pon nice je .. lepak depan bilik je .. tapi failed dengan facilities Tapi kite belajar dari pengalaman , kalau xhadap mesti tak merasa kan . . Kalau orang tanye penah stay guest house tak?? So dengan bangga boleh cakap , mestilah penah 😋 Bukannye kita memilih , tapi keselesaan 2 penting
Tamansari kraton Yogyakarta - istana diraja - taman air Price : fee entrance (Rp15,000) Photo : (Rp3,000) Time : 9am - 4pm . Kat dalam pon ada orang niaga jugak , jadi penunjuk arah (bayaran seiklhlas hati) Kami menggunakan khidmat kak ros untuk meneroka surau dibawah lorong.. . Masuk sini akan banyak la korang bergamba, sampai habis batteri phone 😅
Gerai jalanan .. banyak gerai jualan makanan.. kena pandai pilih yea kalau nak makan ☺️ . Orang sana banyak meniaga .. food street paling senang nak jumpe , Cume sedap @ x jela 😅 . Makanan yang ada semuanye halal.. tidak perlu khuatir Signage non halal ditulis ‘bukan untuk umum’
Dah penat2 kite makan dulu yea .. banyak menu-nya . Jemput makan - penak dada , sambal terasi goreng , macam2 la ada - otak2 ikan tenggiri pon ada .. sedapp 😱😱 Kami makan set lunch (include air) tapi tehnya wangi .. alamak susahnya nak kena dengan tekak 😅
Our simpati simcard .. ☺️☺️ 4 + 1 - free instagram (internet access only) Price : Rp64,000 . Sampai2 memang kena beli simcard.. penting yea untuk access internet
Welcome 2 Jogjakarta .. ☺️ Day - 1 . Lets begin 👏🏻👏🏻 dijemput oleh supir kami namanya mas yana Pemalu orangnya .. alamak lupe nak amik gambar.
Bismillah .. semoga perjalanan kami berjalan dengan lancar seperti yang dirancang .. . 😋
Flying 🛫 🐢
Bile delay .. alahai lambatnye
Sementara nak ke gate .. Perempuan + camera sangat close .. xboleh dipisahkan 😋 . . xdela boring sangat
Flight delay - 1015am
Morning breakfast ☺️ lets start our journey to Jogjakarta Kami ber-6 menerokai dunia seberang ☺️