Netherlands · 51 Days · 5 Moments · January 2018

#teacherlife - daily life as a teacher


22 March 2018

#Teacherlife - Rollercoaster rides Long time no see, maar wat een rare weken waren dit. Van leerlingen die geen handige keuzes m.b.t. foto's maken, tot een leerling die kort na een positief gesprek in kritieke toestand in het ziekenhuis beland. Vervolgens de vraag (tijdens een héle interessante grammatica uitleg) of ik nieuwe schoenen heb em hoe het eigenlijk met Lars is? Ik schakel de afgelopen weken regelmatig tussen enorm zorgen maken om, mee leven met, ontzettend verbazen over, genieten van en liefhebben met m'n docenten hart. Wat is het dan toch fijn om soms even luchtig te kunnen grinniken om Duitse foutjes in de toets zoals: Ich habe eine kalt gefangen of bist du krankjes? En ja dan neem je soms toch situaties en gedachtes mee naar huis en bid je even extra voor de soms donkere en schrijnende gedachtes en situaties van sommige leerlingen. My arms (and classroom) are open.

7 February 2018

#teacherlife - Mevrouw, u bent ook een soort bonus-moeder Zoals ik al vaker heb gezegd, is het leven van een docent alles behalve saai. Als mensen mij vragen waarom ik docent wilde worden, dan antwoord ik altijd met 'Ik wilde iets betekenen en het vak Duits jonger en frisser maken.' Vandaag de dag is het aanleren van de Duitse taal misschien wel de minst belangrijke rol die ik heb. Ik voel me vaker coach, mentor, maatschappelijk werker, soms ook politieagentje, praatpaal etc. En weet je hoe waardevol dat is.. Het is een passie. Ik was dan ook sprakeloos toen een leerling mij ooit zei: 'Mevrouw, u bent ook gewoon een soort bonus moeder.' 'Een soort moeder op school.' Veiligheid bieden, gezien laten voelen, laten groeien, onderwijzen, talent ontdekken. Volgens mij is dat mijn voornaamste taak. En wat als dat ooit ten koste gaat van het vak dat ik geef? Met alle liefde. Geen probleem. Rond 18.00 uur liep ik de school uit en keek nog even om. Ik heb echt de mooiste baan die er is.

31 January 2018

#teacherlife - 'mevrouw, wat bent u druk vandaag.' Wat een trend, luizenmoeder.. Ik heb nog geen enkele aflevering gezien maar ken de carnavalskraker ondertussen helemaal uit m'n hoofd. Collega's, leerlingen en alles daaromheen neuriet en zet 'Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent.." in. Dus deze super coole juf dacht grappig te zijn en verwelkomde de kids vanmorgen bij de deur met deze dijk van een hit. Al zuchtend en steunend kwamen mijn lieverdjes binnen.. 'Mevrouw, serieus?! Moet dit?' Ja, dat moet (met een heel blij hoofd). Een beetje huppelend en fout dansend verwelkom ik de kids. Sommige kunnen hun stoere ik-hou-m'n-gezicht-in-een-semi-chago-plooi-look niet volhouden en barsten in lachen uit. 'Wat bent u druk zeg.. heeft u ook ADHD?' Nee hoor leukerds. Ik heb gewoon genoeg energie om jullie te plagen.
#teacherlife - hilarische antwoorden Ik geniet ontzettend van het lesgeven. Er gebeurt elke dag iets anders en zelfs het geven van dezelfde lessen wordt niet saai. Natuurlijk hoop ik dat de kids het oppikken, maar dat een aantal soms een foutje maakt, houdt het wel weer uitdagend. Daarnaast weten we allemaal dat fouten maken niet dom is, als je er vervolgens wat van leert of mee doet. En ja.. ik heb soms de grootste lol bij het nakijken. Hoe heerlijk is het dat als leerlingen het niet weten, ze hun creativiteit de vrije loop laten. Veel plezier met het (opnieuw) nakijken!

30 January 2018

Ik heb veel nagedacht en nagesproken over de berichten die ik via deze journi over Zuid Afrika heb gepost. Zoveel hartverwarmende reacties lieten mij nadenken over het verdere gebruik van deze app. Bij thuiskomst uit Zuid Afrika leek het alsof ik moest instappen in een rijdende (of razende) trein. Een abnormaal drukke werkweek op school volgde. Na de vele 'wat-ben-je-bruin' opmerkingen, viel ik weer snel terug in het oude ritme. Ik gaf presentaties aan ouders en leerlingen op de open avond, vertelde over de veiligheid en het echt gezien worden op onze school. En ja.. ik realiseerde me weer wat een ongelooflijk mooie baan ik heb. En nee.. niet per se de Duitse taal aanleren. Het sturen, ondersteunen, opbouwen, spiegelen, liefhebben en echt kennen van mijn leerlingen.. dat maakt mijn baan elke dag weer bijzonder en heel boeiend. Een passie voor onderwijs? Ja. Passie voor jongeren, die door het gros van de mens gezien wordt als niet-snugger-genoeg? JA. Nieuwe Journi: #teacherlife