Asia · 20 Days · 42 Moments · July 2018

Mignon en Poelie op "rootsreis" in Indonesië


14 August 2018

Dinsdag 14 augustus, Abu Dhabi, vroeg in de ochtend. Nog over onze roots #1. Opa en Oma Beus hebben uiteindelijk op een groot deel van West Java geleefd, gezien de geboorteplekken, Jakarta, Purwokerto, Cilicap en Purworejo. Tijdens ons verblijf in de Harmony Inn, Yogya, vertelde de driver dat hij Ome Ton ook een keer naar Ambawara had gereden: de plek waar Opa Beus gevangen heeft gezeten in Fort Willem I. Na de bevrijding is de familie in een geblindeerde trein naar Solo afgereisd om daar via de verschillende steden (chaos na de oorlog) naar Noordwijk te varen. Merendeels van deze steden hebben we niet aangedaan: ipv een bezoek alleen aan een stad zonder referentie (bv woonadres e.d.), hebben we, gezien de tijd die we hadden, gekozen voor het traject dat we nu bereisd hebben.
Dinsdag 14 augustus, Abu Dhabi, vroeg in de ochtend. Nog over onze roots #2. Neemt niet weg dat we het veel over de familie hebben gehad. Wat wij benoemen als een typisch Beusentrekje is misschien wel een typisch Indotrekje. Hoe heftig moet dat voor Oma en Opa Beus zijn geweest om van je eigen woonstek gerukt te worden om vervolgens 3 jaar lang in de Broederan (huidig weeshuis/boarding school) te wonen. Hoe heftig moet het geweest zijn dat je vader van de ene op de andere dag van je weg wordt genomen en in de gevangenis belandt. Laat staan voor Oma Beus! We herinneren verhalen van tante Mar over de oorlog en de verhalen die Ome Ton de laatste paar jaren met ons gedeeld heeft, maar in Indonesie er echt stil bij gaan staan, maakt enorme indruk! We hadden heel graag onze bevindingen met Ome Ton gedeeld. Hij was tenslotte ook de inspirator van deze reis. We weten zeker dat hij met ons meeging, net als de andere ouderlijke Beusjes, die wij op dagelijkse basis missen! Sampai Jumpa Lagi! :)

13 August 2018

Maandag 13 augustus Seminyak/Bali. Vandaag ons laatste dagje Bali/Indonesië! Sochtends word t n uitdaging om ons rugzakkie intepakken met de verzamelde souvenirs, maar t lukt prima in onze terima tassies. N heerlijke fruitsalad bij de buren en ondertussen bespreken we onze fantastische reis door Indonesië en wat n bofbipsen wij zijn dat we dit kunnen doen. T zonnetje schijnt nog volop en willen de laatste zonnestralen nog ff meepakken op t strand v Seminyak. Om 5 uur keren we terug nh guesthouse om onze spullen te pakken en naar het vliegveld te vertrekken. Om 20.15 den pasar-jakarta-abu dhabi-Amsterdam. Bye bye Bali en sampai jumpa Indonesia!!

12 August 2018

Zaterdag 11 en zondag 12 augustus, Seminyak. Lummelen, dat kunnen Indo’s goed. Zittend op je gat, een beetje in de verte staren, evt met sigaretje erbij. Hebben we dus ook gedaan: zaterdag gestruind door dit hippe, toeristische stadje en gelummeld. Zondag waren we van plan om naar de Tanah Lot te gaan, maar weer een uur in de airco car met mn hoestende buien, zag ik niet zitten. Heerlijk over het strand gelopen en op een zitzak beland. In de avond afgesproken met de andere Beusen en nog heel gezellig onze avonturen uitgewisseld en ‘hoe overleef ik Indonesie op toeristische plekken’ zoals bv alle irritante vragen met een wedervraag beantwoorden (‘where you going’...’no, where YOU going?) of heel hard theatraal met een gekke bek 10x ‘NO’ zeggen als je niets wilt OF n lecture geven dat als ze niets zeggen en niet achter je kont aanlopen, je misschien wel iets koopt, allemaal effectief :)

10 August 2018

Vrijdag 10 augustus Seminyak. Na allebei n slechte nacht te hebben gehad werden we wakker door de regen getikt. We wilden nog graag naar de stoffenmarkt in Den Pasar en besloten dat dan vandaag te doen. N taxietje gescoord die ons precies op Jalan Sulawesi bracht waar je de prachtigste stoffen kon scoren. We gingen beiden uit ons dakje alle kleuren en hebben wat stoffies meegenomen om thuis mooie kussentjes bloesjes of n dekbed van te maken. Verder in t straatje ook nog n edelsteen snoepjes winkel gevonden, waar mignon haar verloren steentje v haar ring weer heeft kunnen kopen en ik ook wat edelstenen heb ingeslagen v m’n nieuwe “sawa” collectie. De smog en uitlaatgassen waren hier best wel heftig, zeker v mignon, en daarom besloten we weer terug te gaan om wat “schone” zeelucht optehappen. Omdat we verder niet veel puf hadden door de nacht ervoor hebben we ons daarna weer gesetteld onder de vrolijke parasolletjes en gekleurde zitzakken, waar we ons tot in de avond vermaakt hebben.

9 August 2018

Donderdag 9 augustus, Seminyak. Vandaag ons supermooie stekkie verlaten voor een paar laatste dagen Seminyak, een goede plek om na te mijmeren. Met de taxi arriveren we in de middag, droppen onze spullen in de guesthouse en vertrekken onmiddellijk richting strand. Na afgeleid te zijn door nog meer leuke shoppies, komen we aan op t kleurrijke strand. Een hapje, drankje, een loopje en we settlen ons in de zon. Heerlijk!! We blijven daar rondhangen, genietend van de ondergaande zon, de zitzakken en de singalong songs die live met gitaar ten gehore worden gebracht: Poelie in haar nopjes! Morgen hopen we de zeetempel Tanah Lot te kunnen bezoeken :)

8 August 2018

Woensdag 8 augustus, Celuk en Oost Bali. Wat een bijzondere dag! In de ochtend rijden we naar Celuk. Verwachtingsvol komen we aan in het goudsmidsdorpje. Onze eerste stop is Angel2Angel, een prachtig bizar vormgegeven gebouw. Na de werkplaats te hebben bezocht (LEUK!), gaan we naar binnen...wow..alle sieraden staan op glazen kelken die rietvormig verspreid door de ruimte staan. Helaas mogen we geen foto’s maken. Vervolgens probeert Poelie zich te herinneren waar ze 25 jaar geleden met Lot haar stage heeft gelopen. In een zijstraat, spreken we mensen aan en ja hoor, bij de naam Maha Krisnawan gaat er bij Poelie een lichtje branden. Buiten bij deze plek ontmoet ze Bapak van destijds en beiden herkennen elkaar. Al snel zijn we binnen en Poelie is weer terug op de plek van 25 jaar geleden. In een foto album van daar zien we Lot en Poelie terug op foto’s! Er volgt een enthousiaste uitwisseling van herinneringen! De rest van de dag genieten we van oa de Tirta Gangga en de Sidemen!

7 August 2018

Dinsdag 7 augustus Ubud. Gisteravond om 00.00 begon m’n feesje al; Mignon had n mooie verjaarsslinger ah bed opgehangen,m’n eerste kadootjes uitgepakt en n supertoffe verrassing die Mignon voor mij geregeld had: supergafe filmpjes, berichtjes en kaartjes verzameld met mooie wensen van vrienden en familie! Zó tof om te krijgen en te zien! In de ochtend een prachtig ontbijtje gegeten. s’ Middags wilde ik Mignon trakteren op de coconut Cream pie bij de Dirty Duck die ik nog herinnerde dattie toen zo lekker was. Met uitzicht op de sawa’s hebben we daar onwijs zitten smullen! In de middag naar de Ubud pasar, erg toeristisch wel, maar wij als marktjes-addicts kunnen er geen genoeg van krijgen! Daarna zijn we onszelf gaan verwennen, en hebben we n voetmassage incl teenversieren gedaan. En hoe leuk is het dat Mignon haar tenen donkerroze heeft laten lakken en ikzelf met artifarti blauwe bloemetjestenen hier nu rond loop! En ook s’avonds hebben we bij Ibu Susu niet normaal overheerlijk gegeten

6 August 2018

Maandag 6 augustus, voor jullie informatie, Poelie werkt aan haar carnavalshit: ‘Terimah Kassie in mn Regenjassie’...
Maandag 6 augustus, Ubud, met nog een ochtendduik in ons privezwembad, verhuizen we naar de buren: een superidyllisch plekje met mooie tuin, alwaar we belanden in een dubbel bovenhuis met koloniale meubels, buitendouche en ruime slaapkamers. Je moet jezelf af en toe eens kietelen! We vervolgen ons pad vandaag door Ubud en Poelie blijft zich verwonderen over de vele veranderingen, die ze kan delen met onze Duitse guesthouse owner. Met de nodige concentratie (als je niet uitkijkt, val je in de vele gaten in de weg of struikel je over diverse loszittende stenen), richting Monkey Forest. Al likkend aan een ijsje worden we letterlijk aangevallen door 1 van die kutapen, die ook weer letterlijk aan mn jurk hangt en vervolgens Poelie achtervolgt. Onze redding is haar ijsje die ze hem toegooit. Vervolgens bezoeken we het Agung Rai Museum of Art, een supermooie buitenplek waar we kids zien leren gamelan spelen en dansen! Trip naar o.a. Poelie’s edelsmeed roots, Celuk, is geboekt! :)

5 August 2018

Zondag 5 augustus 2018 van Yogyakarta/Java naar Ubud/Bali Om 05.00 de wekker om om 8.15 te vliegen van Yogya naar Den Pasar. 25 jaar geleden “woonde” ik 5 maanden in Ubud in Bali Breeze Bungalows, en hebben daar om die herinnering op te halen n huisje..eh...villa geboekt! Wat een luxe mét n écht prive zwembad!😄 We besloten om eerst Ubud te gaan verkennen en hebben we onze regenjasjes tevoorschijn getoverd omdat t hier zoon beetje de hele dag regende! Erg leuk om weer in Ubud te zijn, maar herkende er bijna niets meer. Sjoppies gekeken en af en toe weer n cafeetje ingedoken om op te drogen. Savonds zijn we naar n prachtige voorstelling gegaan van de “Legong dance” n traditionele Balinese dans met live gamelan muziek,superstrakke vingermoves en rollende ogen! Onder de dansvoorstelling begon serieus de aarde te schudden! Er was lichte paniek in t publiek en later bleek er n aardbeving op Lombok te zijn geweest! Bizar! Teruggekomen nog n duikie in zwembad genomen. Hoe tof!

4 August 2018

Zaterdag 4 augustus, Yogyakarta, creabeadag! Al op de vroege ochtend lopen we richting Batik Kelik om aldaar een batik workshop te volgen. Al snel gaan we aan het werk met onze ideetjes: Poelie een mandala en Mignon een lotusbloem. Na de eerste potloodversie, volgt het werk met de canting, een stokje met een tuutje waarmee je de was op het doek kan brengen, best lastig zonder te knoeien! Daarna volgt het inkleuren binnen de lijntjes, fixeren, waxen weer, verfbadje, afijn een heel proces, leuk! In de namiddag scheuren we in een becak naar Kotegede om zilver te checken. De shoppies zijn echter gesloten en we scheuren weer met hetzelfde tempo terug naar ons hotelletje. Na n biertje en een niet te drinken juice (daar snappen ze hier niets van!), bezinnen we ons op hoe we alle meuk in onze rugzak gaan proppen. Morgenochtend vroeg op voor onze volgende bestemming Ubud, Bali. Bye, bye, Java! :)

3 August 2018

Vrijdag, 3 augustus Yogjakarta. Na nog erg “nagenoten” te hebben van de zeer bijzondere dag van gister hebben we vandaag weer n “Jalan Malioboro” dagje ingepland, want daar waren we nog lang niet uitgekeken. Eerst nog bij ViaVia een batikworkshop voor morgen geregeld en n lekker cappucinootje gedronken. Op de Jalan M is de ene batik nog mooier dan de ander, en gelukkig kunnen we er allebei geen genoeg van krijgen om al die Indische batikjes en spulletjes te bekijken. Eind vd dag ook nog naar het Sosrowiyayan wijkje geweest en wat makan makan gedaan. In de avond zijn we naar n mooie wayang kulit(poppenschimmenspel) gaan kijken, met n live gamelan orkest en zingende dames. Hoewel we er niets van konden verstaan was t echt fascinerend en prachtig om te zien en te horen. We werden er helemaal zen van🙏

2 August 2018

Donderdag 2 augustus, van Yogyakarta naar Purworejo. Met de chauffeur, die Ome Ton goed kent, halen we Pat, Simone, Puck en Jolie op in hun hotel. Na een rit van zo’n 2 uur belanden we bij het huis van de Beusen in de oorlogsjaren. Spannend voor ieder en nieuwsgierig bevinden wij ons in het grote huis met ieder zijn eigen verhaal en emotie. Al snel lopen we door de verschillende kamers, belanden in de tuin en krijgen van de gastheer klapperwater aangeboden van de kokosnoot uit de tuin. Na een kaarsje en een wierookje te hebben gebrand op de veranda ter nagedachtenis van Ome Ton, slaan we links de weg af naar de brede groene vallei waaraan het huis grenst. We fantaseren er op los hoe die jonge Beusen plezier hebben gehad in deze natuur. Na wat spekkoek te hebben gedeeld, rijden we naar de Broederan, waar de familie 3 oorlogsjaren verbleven onder Japans regiment. De zusters staan ons welwillend te woord en laten de ‘boarding school’ aan ons zien. Een indrukwekkende en bijzondere dag!

1 August 2018

Woensdag 1 augustus, Yogya. Zo die Indische overheerlijke hapjes hakten er bij mij in! Gelukkig voelde ik me stukken beter, alhoewel de stoelgang nog flink toe kan slaan. We houden het voorlopig op yoghurtjes, bananen en crackertjes, deden we vroeger ook als we aan het interrailen waren 😆. Vandaag op naar het Keraton en de Jalan Malioboro. Imposant om het Sultan Indo paleis en verleden te zien. Over het onderhoud van het culturele erfgoed zullen we het maar niet hebben! Er hangt dan wel weer random een plumeau aan de muur...of die dan wordt gebruikt?! Daarna in de becak (die Poelie is goed in onderhandelen joh!) naar de Jalan Malioboro. We gaan de Mirota Batik zaak in, een van Ome Ton’s tips en zijn de komende uren zoet onder het mom ‘meer meuk is best wel leuk!’...van batik bloesjes tot Indo frutsels! Nadat we Poelie’s gerepareerde telefoon van de Jogjatronik hebben gehaald, eten we wat in het restootje van de Harmony Inn. Morgen gaan we met de andere Beusen op weg naar Purworejo!

31 July 2018

Dinsdag 31 juli 2018 Yogya. Gister in de trein voelde Mignon zich al niet zo lekker, en is ze vandaag rustig aan gaan doen, en pelan pelan in bed gebleven. Zelf ook rustig aan gedaan in de ochtend,slecht geslapen. Later op zoek gegaan naar wat fruit, en dat was nog best lastig te vinden hier in die drukke straten van Yokya.Je moet ook echt oppassen waar je loopt met al die gaten in de weg, ongelijke opstapjes en afstapjes. Bij terugkomst een praatje met de manager vh hotel gemaakt, en hij vertelde wat anekdotes over oom Ton, die hij goed kende, omdat hij er elk jaar wel n paar maanden was. De manager vertelde dat hij altijd op de stoel zat bij het raam (zie foto) om n koppie tubruk te drinken en n broodje te eten. Savonds hebben Mignon en ik hier n wierookje gebrand ter nagedachtenis van oom Ton. Ik vind t n mooi idee dat wij hier nu zo zijn.
30 juli 2018, van Bandung naar Yogyakarta. We hadden graag deze trip overdag gemaakt met zicht op veel groen en Indonesische landschappen, maar de trein zat vol, dus met vertrek in de namiddag was er na 18:00 niet zoveel meer te zien. We hadden nog overwogen om via Purwokerto of Cilicap te reizen, geboorteplekken van mijn vader/Ome Joe, andere zussen en Ome Ton. Aangezien van beide ofwel de woonplek niet bekend is of verdwenen, hebben we het erbij gelaten. Herinneringen van de Beusen worden door ons wel regelmatig opgehaald. Bij aankomst midden in de nacht, hebben we ons slaapplekkie gevonden bij de Harmony Inn, een plek waar Ome Ton vaak vertoefde als hij voor een tijd in Yogya zat!

30 July 2018

29 July 2018

Zondag 29 juli 2018. Bandung S'ochtends vroeg opgestaan, omdat we vandaag n tour in het zuiden van Bandung gingen doen. Met nog 2 andere Nederlanders hebben we n taxi gehuurd die ons eerst bracht naar Kawah Putih, een zwavelmeer met mooie bergen/ natuur eromheen. De zwavel luchten sprongen op je keel, dus kon je er ook maar even rondlopen. En dat was helemaal prima in die drukte met al die Indonesische toeristen op zondag. T waren best afstanden reizen, en tussendoor nog op n theeplantage gestopt,en wat koffie gedronken bij n "lunchboot"meer. Daarna doorgereden naar de hotsprings, met bubbelende kratertjes, badende Indootjes, en mooie kleuren stenen. Wijzelf hebben ook nog even onze voetjes in het zeer warme water laten borrelen. Tegen de schemer weer terug gereden naar Bandung en hebben we n treinticket voor de volgende dag geregeld om naar Yokyakarta te gaan.

28 July 2018

28 juli 2018, van Bogor naar Bandung, van Indo chaos naar nog meer Indo chaos. Sjezus, je theorie en praktijk voor je rij examen halen, hebben ze hier nog nooit van gehoord! Je rijdt maar n end weg met zn miljoenen...na een busreis van 4 uur en na wat gezoek naar ons Pele Guesthouse, wat overheerlijke krepeks en soto gegeten. Morgen de natuur in, hebben we bedacht :)

27 July 2018

26 July 2018

26 juli 2018, Jakarta: na een lange vlucht, overstap in Abu Dhabi, geland in tropische temperaturen, heeerlijk! Ook weer n belevenis om vervolgens om 1 uur ‘s nachts al traffic jammend door Jakarta te scheuren. Wakker worden met ideaal ontbijt en volgens mij de Tielman brothers op de achtergrond...in de taxi naar het station krijgen we nog de nodige toeristische info te horen. We informeren nog naar de ziekenhuizen alhier, waarvan in 1 Poelie’s moeder is geboren. Na treintje Bogor komen we aan in de heerlijke Indo chaos: karretjes, scooters, eten en al vrij snel vergezeld door een Bogoreaan die ons de weg wilde wijzen. Uiteindelijk in een Angkot ontsnapt, op weg naar ons volgende guest house. Struinen, cendol scoren, door de plaatselijke supermarkt banjeren en uiteindelijk belanden in een typisch Indonesisch restauran, smullen!! En met Endless Love van Lionel Ritchie en ‘I will always love you’ in de gamelan variatie kon onze dag niet meer stuk! :)