Germany · 5 Days · 14 Moments · April 2016

Educatieve reis naar Ravensbrück


3 May 2016

Na het educatieve gedeelte nog even snel wezen winkelen en uiteindelijk nog de Brandenburger toren bekeken. Toen was het alweer bijna 5 uur en zijn we terug gegaan naar de bus. Het was een mooie dag.
Hoogtepunt van vandaag was het joods museum. Hier door tentoonstellingen heengelopen. Een kamer met meters hoge muren, donker met een klein lichtpuntje. Een monument met hoge blokken die scheef stonden met een stijle vloer waardoor je echt het gevoel kreeg van dwalen en dolen door het niets, zonder bestemming. Een gang waar je over metalen gezichten heen liep die tegen elkaar aan klonken alsof de gezichten op hulp schreeuwden.. Echt prachtig. Heel goed over nagedacht.
Hier liep de grens tussen west en oost Berlijn en bij checkpoint Charlie kon je de grens oversteken. Bizar hoe een muur zo dwars door een stad kan worden gebouwd.
Project van kunstenaars over de hele wereld namens Unicef. Elk land wordt vertegenwoordigd door een gummibeer die is beschilderd door een kunstenaar uit het betreffende land.
Vanmorgen naar Berlijn met de bus gegaan. Op de foto's zie je het holocaust monument. Gevoel van opgesloten zijn en eenzaamheid zijn de juiste omschrijving van het gevoel dan je hier krijgt.

2 May 2016

Dit was echt een heel bijzondere dag. Nadat we hebben gepresenteerd wat we hebben gemaakt, gepraat met nog een overlevende en nog workshops gehad over wat jij zou doen als je in de oorlog zou leven. Zou je helpen of niet? Daarnaast ging het ook over het nu, zou je nu mensen helpen of verraden? Of staat dat gelijk aan elkaar? Zou je je eigen broer/zus/vader/moeder of misschien zelfs kind verraden? Daarna hebben we een heel bijzondere herdenking gehad, georganiseerd door medereizigers. Hier kan ik niks meer over zeggen dan dat het ongelooflijk mooi was.
Hier zijn we naar het meisjeskamp geweest waar een paar duizend meisjes werden "heropgevoed" en gebruikt als proefkonijnen. Hier is getest hoe lang mensen zonder zuurstof konden als ze massaal in een barrak werden gezet met alle ramen en deuren gesloten. Dit is een van de vreselijke "testen" die hier werden uitgevoerd. Daarnaast moesten de kinderen hier ook aan het werk, op de foto zie je een monument en redenen waarvoor je hier kwam te zitten.

1 May 2016

Hier zijn we naar het Siemens kamp gegaan waar we hebben mogen luisteren naar Selma van de Perre die hier zelf heeft gewerkt. Ongeloof boerde hier de boventoon.. Via het Siemens kamp zijn we over het "nieuwe" kamp terrein gelopen waar we op de plek hebben gestaan waar 4000 vrouwen en kinderen hebben gezeten. Bij gebrek aan ruimte hebben zij moeten wachten voor maanden onder een tent van ongeveer 60 vierkante meter.
Stoute schoenen even aangetrokken en naar de achterkant van het terrein gelopen. Hier in de voormalige textielfabriek geweest waar je de geschiedenis bijna kan ruiken. Ook als eerste een deel van een tentoonstelling gezien. De figuren op de foto stellen de gevangenen voor. Ze dragen allemaal een kenmerk (het gekleurde driehoekje) van hun reden voor hun gevangenschap en afkomst.
Verschrikkelijk hoe weinig mensen zijn vervolgd voor hun daden hier in ravensbruck. De foto laat zien hoe veel mensen er hebben gewerkt in het kamp en de balk ernaast zegt hoe veel mensen daarvan zijn vervolgd.

30 April 2016

Gisteren heel veel gezien en nog veel meer gehoord. Eerst een rondleiding over het terrein van het voormalige concentratiekamp. Nog lang niet alles gezien en gehoord.
Goedemorgen deze morgen. Na een gezellige eerste avond en een fris ontbijt kunnen we de eerste dag gaan beginnen! Bizarre woningen waar we overnachten, het idee wat hier zich heeft afgespeeld is nog niet te bevatten, straks op het kampterrein zal dit gevoel nog erger zijn..

29 April 2016

Tussenstop bij checkpoint alfa, vlakbij Marienborn. De grensovergang tussen oost en west Duitsland.
Vanmorgen om kwart over 8 met de trein naar Deventer om vervolgens met de bus te reizen naar Ravensbrück. Dit wordt een lange zit..