Colombia · 16 Days · 16 Moments · February 2019

26 February 2019

Idag lämnar vi Colombia och flyger till Miami.

25 February 2019

Idag har det varit en lugn dag. Slappade vid poolen och gick in till gamla stan. Köpte med oss lite kaffebönor hem. Åt middag på hotellet, riktigt bra! Philip är fortfarande kass i magen men har fått några piller nu, hoppas att det hjälper.

24 February 2019

Idag tar vid bussen (6h) tillbaka till Cartagena. Skönt att sitta ner för mina vader är helt svullna efter alla knott och myggbet. Träffade en norsk kille på bussen som rest runt i Sydamerika i 16 månader och ska resa i ytterligare 12 månader 😳 En annan kille spydde (notera! inte jag) rätt på sätet så bussen fick panikstanna och invänta en ny buss. I Cartagena checkade vi in på ett riktigt lyxig hotell. Varmt vatten i duschen (första gången på nästan två veckor) och man får slänga skitpapper i toalettstolen och inte i papperskorg. Käkade kvällsmat i gamla stan. Min rätt var riktigt konstig. 2x panerade kycklingbröst, 2x kokt potatis, assiett med söt sur sås och wokgrönsaker. Det här var på en fin restaurang!

23 February 2019

Gick upp till Pozo Azúl (vattenfall) för att bada. Men fick oss en chock av alla människor där. Var var där ändå kl 10 men eftersom det är lördag verkar det som att alla colombianer inom mils radie där idag. Gick där ifrån illa kvickt. Gick i 2 timmar upp i bergen i rak uppförsbacke, dammigt i 40 graders värme utan en vindpust(totalt 2 mil). Men vilken vacker natur! Växte mycket avokados längst vägen. Kom upp till La Victoria kaffeplantage där vi käkade lunch och gick en guidad tur. Alla kaffebönor delas upp i tre klasser. Klass tre (sämst) var riktigt dåliga bönor som var mögliga och intektsätna. Och den tredje klassens bönor stannar och säljs bara i Colombia. Dom stackarna som odlar kaffet får det sämsta kaffet. Klass ett säljs alltid till utlandet. Tog en motorcykel tillbaka till Pozo Azúl. Nu hade alla colombianer försvunnit och det var några turister kvar. Fick njuta av floden och vattenfallen och ta några dopp. Vansinnig mkt knott igår och idag. Blivit sönderbiten.

22 February 2019

Idag åker vi från stranden upp mot bergen till den lilla byn Minca. ÄNTLIGEN! En 3 timmars bumpig (och dyr) färd från stranden. Minca är fantastiskt fint och jag önskar att vi hade tid att stanna här längre än 2 nätter. Vi ska hinna besöka ett kaffeplantage, vattenfall och naturliga pooler. Men allt det får vi försöka hinna imorgon. Idag har vi bara varit nere i byn och ätit sen lunch. Philip är inne på sin fjärde dag med kass kista så det får bli lugna aktiviteter. Och jag mår inte heller så bra. Dessutom säger Philip att vi måste vara tillbaka på hotellet kl 18 för då kommer alla knott och banditer 😂 Hotellet ligger precis vid floden med en stor fin balkong. Det finns jätte mkt kolibris överallt.

21 February 2019

Överlevde en natt fullt med mygg i trähuset. Trots myggnät, myggolja och intektsspray var vi sönderbitna 😂 Jag var livrädd för att ödlor och spindlar skulle krypa in eftersom det inte fanns ett enda fönster. Löser det genom att ta en sömntablett. Jag har sovit som en stock men Philip har varit vaken hela natten. Tog en taxi (en kille med jeep) till Guachaca som vi delade med ett par från London. På vägen blev vi stannade av ett gäng fullt beväpnade soldater som sökte igenom Philip väska. Kom till ett lugnt och skönt hotell på stranden. Skönt att åka från Palomino för det var ingen hit. Rätt sunkigt och stökigt. En sak som vi har har hittat på flera menyer är gravad lax. Allt annat i menyn står på spanska men ”gravad lax” heter ”gravad lax”.

20 February 2019

Checkade in på ett nytt hotell idag. Jag har klyddat till det och bokat först imorgon men som tur var hade dom ett trähus ledigt. Drog ut på tubing. Fick hoppa på bak på varsin motorcykel (utan hjälm såklart) och sen den stora badringen runt så man satt fast med chauffören. Körde upp i djungeln och sen fick vi gå en lång bit i skogen, upp över ett berg, för att till slut komma mer till floden. Glassade runt på floden med en öl i handen och stekande sol. Kommer vara så brända imorgon! Det var en fantastisk natur med djungel och berg runt om. Flöt iland precis vid havet där vi käkade lunch. Åt arepas (grillat majsbröd med fylling) och grillad banan med ost och papaya. För övrigt har Philip blivit magsjuk och han har blivit väldigt slö. ”Usch nu har klockan blivit mycket. Dags att gå och lägga sig” säger han kl 20 (varje kväll) 😂

19 February 2019

Checkar ut från hotellet i Buritaca och tar taxi till Palomino. Där stannar vi två nätter på två olika hotell. Det var visst rätt fullbokat. Det ska bli skönt att komma till ett ställe där vi kan gå ut och äta och ha olika ställen att välja på. En stor spindel hade övernattat i Philips skor och han märkte efter ett tag att det kröp 😳

18 February 2019

Idag har varit en riktigt slö dag. På förmiddagen gick vi längst havet bort till Buritaca. En liten liten fiskeby.

17 February 2019

Idag checkade vi ut från hotell Maloka i Los Naranjos. Dom sista timmarna innan utcheckning badade vi i floden och hoppade från dom stora stenarna med Alessandro och Maria. Fick höra från colombianerna att krokodilerna var väldigt rädda av sig och höll till längre upp i floden så vi chansade 😂 Alessandro och Maria hade hyrt en bil och skulle kör till Palomino så dom släppte av oss på vägen. Checkade in på nästa hotell i Buritaka, Viajero Tyrona Hostel & Ecohabs. Ska stanna här två dagar men funderar redan på att förlänga en dag för det är super! Ett stort område med hostel och privata bungalows. Vi hyrde en egen bungalow och tur var nog det för det verkar vara ett riktigt partyställe. Slappade på stranden och brände oss igen. Kvittar hur mycket vi smörjer oss och sitter i skuggan. Solen är sjukt stark! Fille måste ha keps på sig så fort solen är uppe för han ser ut som ett stoppljus i huvudet 😂

16 February 2019

Haft en skön dag i Los Naranjos. Vågorna är så höga så det går knappt att bada. Perfekt för surfing dock så Philip har hyrt en surfingbräda. Blev rätt bränd.... man kan även bada i floden men det finns krokodiler där. Träffat en par i vår ålder som vi häng med. Alexandro är från Italien och Maria från Danmark.

15 February 2019

God frukost på hotellet med god frukt och äggröra. Åker vidare mot Los Naranjos. Los Naranjos ligger precis i utkanten av Tyrona National Park. Tanken var att bo i nationalparken men tyvärr var den stäng hela februari för att naturen ska få vila och återhämta sig. Men Los Naranjos var inte fel! Bor på ett hotell som ligger mellan floden och havet med fantastisk natur. Dock hungriga krokodiler i floden. Leguanerna klättrar i träden och papayor och avokado växer i träder runt omkring. Underbart!

14 February 2019

Tog bussen tidigt mot Santa Marta. Bussresan till Santa Marta tog 5 timmar. Det var inte så drygt utan rätt spännande och se hur det ser ut på landsbygden. Smutsigt och torrt. Väl framme i Santa Marta kutade vi mer till stranden för att ta det första doppet i havet på resan. Men stranden var så smutsig så till och med Philip tyckte det var äckligt att bada. Bildäck och fiskhuvud överallt. Fick bli några cervesas i stan istället. Den lokala ölen är billigare än vatten så det blir rätt många öl. Käkade en dyr och äcklig lunch som bestod av grillat kött och bananplättar. Låter gott med torrt som fnöske. Imorgon ska vi bannemig hitta någon fin strand att bada på!

13 February 2019

Vaknade tidigt idag också. Ute på stan så fort caféerna öppnat. Käkade god frukost och sen var vi nere vid stranden och rekade. Ingen fin strand men skönt att doppa fötterna. Galet varmt idag så vi orkade knappt göra något. Fick gå tillbaka till hotellet och ta siesta i A/C:n. Drack öl på en takterrass och strosade runt i gamla stan där vi bor. Gamla stan består bara av koloniala byggnader och påminner väldigt mycket om Havanna. Färgglada hus med fina balkonger täckta av blommor. Kvällsmat käkade vi i ett hål i väggen, Arepas, grillat bröd med fyllning som kött, ost eller kyckling och kostade 5-10kr st. Hoppas vi hittar fler ställen med Arepas på resan 😊

12 February 2019

En slapp morgon på hotellet i Fort Lauderdale. Jetlag och dunderförkyld. Flyget till Cartagena gick bra men hade en skrikig unge vars mamma hade bacillskräck framför oss och tre högljudda asiater bakom oss. Landade i 35 grader ☀️ Taxi in till gamla stan. Hade problem med att checka in men löste sig till slut. Jätte fint boende för 600kr/natt. Strosade runt på stan på kvällen. Underbar stad!

11 February 2019

Tog tåget tidigt till Kastrup. Enligt Norwegians hemsida skulle man vara på flygplatsen 3 h innan avgång till USA. Men norwegians incheckning öppnade 2 timmar innan... Köpt ringar och planen var att fria till Philip på en karibisk strand. Tyvärr fastnade ringarna i säkerhetskontrollen och jag blev avslöjad 😂 Vi fick förlova oss kl 05 utanför ett stängt Seven eleven istället. Classic. Flygningen fick bra men var lång. Checkade in på hotell i Fort Lauderdale och käkade kvällsmat på ett typiskt amerikanskt hak.