Indonesia · 9 Days · 48 Moments · June 2017

Marianne's adventure in Flores Timur, East Nu


5 July 2017

Lentokenttä. Turvatarkastus vitsi, ne ei ees kato ruutua. Mulla painava reppu ja esim täysi juomapullo. Ei se mitää. Pikku kenttä. Kolme porttia. Ei ees lue mitään, mutta ei paljoo muita lentoja joten eiköhän oo meijän lento kun ottavat ihmisiä. Hei hei, flores. Koneesta kiva kattella maisemia. Sumbawassa jättitulivuoren kraatteri.
Aamiainen chez felixissä, sit vähän kyytien säätöä ku toinen meijän heittäjä ei tuukaan, onneks hotellin jäbä heittää.

4 July 2017

Vika illallinen dasan kanssa, samassa paikkaa missä ekakin.
Manta pointilla taas toinen jäbä keulassa, koittaa tähyillä, kierrellään. Ei näy. Mitään ei näy. Pari laivaa tekee samaa, välillä huutelevat toisilleen. Minä ja pari muuta ollaan valmiita hyppään veteen jos Manta löytyy mut ei. Lopuksi minä hyppään kummiskin ja otan kurkistuksen veden alla. Kirkasta ja matalaa ja vähä korallia, mutta ei mantoja. Takas Labuan Bajoon päin. Matka menee pitkälti nokassa istumassa. Vähän jutskailen kans australialaisen Stephin kanssa, joka sukeltaa ja matkustellu paljon, nyt asuu Myanmarissa. Aurinko laskee kun saavutaan satamaan.
Komodo saarella en maksanu taas kahtakymppiä pikku trekkingistä, vaan loikoilin biitsillä. Oli ok kapteenille, varotti kyl kovasti muiden mukana ettei yhtään kauemmas koska komodot. Ruoka oli ok, boksit kaikille. Pink beach upea! En tajua kun suurin osa vaa jäi veneeseen. Upeat korallit ja fisut, voisin olla siellä vaikka kuinka kauan.
Padar taas mykisti kauneudellaan. Nyt sai kattella rauhassa. Myös alas biitsille. Kiviranta, myös jättisimpukoita. Ja roskaa. Tietysti. Veneellä välimatkat sujuu kivasti kannella.
Vika päivä, venereissu. 5.20 toimistolla, laiva lähti ennen kuutta. Tosin sain oottaa muita, olivat myöhässä. Auringonnousu laivasta, cool.

3 July 2017

Aurinko laski hujauksessa. Näki kun se vajosi mereen. Sen jälkeen upean värinen taivas.
Tankataan matkalla. Bensa-asemia vähän, pullosta myyjiä paljon. Love hillille kattomaan auringonlaskua. Mennäänkin vielä edemmäs niemenkärkeen mistä paremmat maisemat.
Warung löytynyt. Hyvä ruoka. Kanoja kipittelee.
Monta tuntia ajoa ilman warungin warungia. Pikku kojuja kyllä, ostettiin banskuja. Tauko maisemineen.
Seuraava päivä, ajomatka takaisin Labuan Bajoon päin. Matka jännän näköistä. Välillä kuivaa kuin savannilla. Paljon koiria. Ihmiset kulkee täpötäysillä busseilla. Peseytyvät joessa ja pyykkäävät joessa. Polttavat asioita.

2 July 2017

Nasi ayam. Warung heebo iha kummissaan kun kysyttiin miten pestä kädet. Haki takaa sangollisen vettä.
Yöksi takaisin borongiin, pitää lähtee takaisin Labuan Bajoon päin. Ruokailu epäilyttävässä warungissa. Vieressä ojassa lisko!! Jättilisko! Metrin mittane, kulki siellä ojassa hyh. Vissiin syövät koiranpentujakin, ainakin Leon sano että sen talon viereisessä ojassa kulkee ja on koiranpentu kadonnut. Huuh.
Ajellaan tulivuoren varjossa mäkiä ylös alas. Kuumat lähteet. Ei menty uimaan, mulla huono olo, ehkä kylästä ostettujen makademia-pähkinöiden takia. Oli enemmänkin kuuma joki. Melkein kiehuvan kuumaa, yhdistyy toiseen jokeen josta kylmää - > sopivaa uida. Siellä paljon paikallisia lillu. Lähinnä vaatteet päällä kuten yleensä. Yks harjasi hampaita. Hengityssuojain koska yskä edelleen jatkuu pitäis auttaa. Ainakin roskaa estää menemästä keuhkoihin, huomaa kuin iho nappaa sitä.
Traditional kylä, Bena Village. Iso, paljon möksiä. Opasta ei ollut, tai maksamalla olis kai jonku kylästä saanu kertomaan.
Herätys hotlalla. Taas kahvia, nuudelia. Ihme rotia. Eli leipää. Kiva hotelli, hyvä suihku. Tosin vähän väliä vesi katkes, pariin kertaan myös sähköt (sulake) meni.

1 July 2017

Kylä borong (?) biitsille, kiva kivibiitsi. Maissi ei niin hyvä mut olkoon. Aurinko laski, sitten hotellin haku.
Pysähdys syömään. Roskaa, roskaa kaikkialla.
Sitten lähettiin kylästä. Kuvassa vasemmalta: meille majotuskamppeet järkänny mies, kylän yks chief jolta saatiin lupa musaseremoniaan ja oli yks laulajista, erich oppaamme. Tollasessa möksässä nukuttiin. Seuraava kohde oli Liam Bua Hobbit Cave. Siellä on aikanaan hobitti-ihmiset eläny.
Kirkolle päästiin. Katolinen kirkko siis, kuten aika lailla kaikki täällä. Meillä päällä paikalliset sarongit. Eroaa valinnut sarongeista, nämä paksumpaa kangasta (täällä onkin paljon kylmempi) ja "tuubi" johon pujottaudutaan. En oo aiemmin nähny katolista jumalanpalvelusta, ja kummastuin kun se on Neitsyt Mariaa tosi paljon. Alkoi muuten vasta yhdeltätoista eli tunnin myöhässä. Mutta hautajaiset kuulemma kans 11 eli kaks tuntia myöhässä.
Piti mennä hautajaisiin, (yks kylän tyyppi, erich in setä,) jotka alkaa ysiltä. Mentiin puol kymppi ja paikalla ei ollu vielä noin ketään. Lähettiin kirkolle koska siellä alkaisi kympiltä jumalanpalvelus, mentäisiin katsomaan sitten se.
Kylä heräsi viideltä, mutta mulla silmälaput ja korvatulpat, pysty jatkaan unia. Seiskan aikaan hereille, aamupala kahvia ja leipää, nuudelia ja riisiä. Pelkiltään.

30 June 2017

Halutaan rumpu&lauluseremonia, pitää kysyä lupaa kylä chief koska seuraavana päivänä yhdet hautajaiset. Kylässä 117 ihmistä, yhtä suurta perhettä. Luvan saatua käydään etsimässä soittajia&laulajia, vanhoja ihmisiä. Meeting, pitää odotella, katsellaan kokkausta ja tavataan ihmisiä. Laulua on kiva kuunnella, laulavat manggaraiksi. Erich kääntää meille jotain. Yksi laulu rakastaa naista, mutta ei rahaa (näillä on myöntäjäiset, sulhon pitää maksaa morsiamen vanhemmille, eläimiä rahaa tms.) mutta voi antaa sydämensä. Jos ei saa, ei halua elää. Soittimia rumpuja, gongeja. Mekin yritetään. Mukavaa. Lopuksi sitten nukkumaan, lattialle, kovat patjat. Sarong, paksut peitot.
Syödään kivassa kotiravintolassa.
Traditional village Ruteng Pu'u. Kiva jäbä erich toimii oppaana. Kivi jossa nainen rikkoo munan jos haluaa miehen kanssa naimisiin. Symboloi tahtoa - > ei voi enää undone. Buffalonnahkaruoska, tanssii missä vuoronperään yrittävät ruoskia toisiaan. Lopuksi jos on saanu paljon osumia laulaa surullisen laulun, jos onnistunut torjumaan, laulaa laulun jolla kutsuu naisia. Tarjoavat yöpaikkaa toisessa isoista vanhoista, otetaan vastaan.
Kojuja siellä täällä, muuta ei sitten ookaan. Ihmiset on apinoita. Tuijottaa, osoittelee, huutelee, tööttäilee, vilkuttelee valoja, ottaa kuvia. "bulee bulee!" "hello miss!" "hello mister" "where are you going?"... Maisema erilaista kun Balilla. Kuivempaa. Välillä puut kuin savannilla. Isoja hills. Paljon ajoa, pylly kipeytyy.
Täällä on paljon vihreää. Rekat, skootterit, sisustus... Ehkä se kompensoi sitä että luonto on täynnä roskaa. Siis ei voi ajaa 10 metriä ilman että ois roskan roskaa, sitä on ihan koko ajan. Skoba ja tyylikkäät kypärät, itään päin mennään!
Mentiin chez Felix hotelliin, kivempi kun eka. Pannariaamupala ja liikkeelle.

29 June 2017

Padarin jälkeen mennään manta pointille. Toinen venejäbä seisoo keulassa ja koittaa tiirailla. Lopulta yks Manta löytyy! Äkkiä veteen. Se on suht pieni, suht kaukana, ja vesi ei oo ihan kirkasta mut siellä se ui! Mun lisäks tais vaan yks nähä sen, muut oli hitaita. Sit takas veneeseen ja kaikki valittaa ku kiertely ja ettiminen vei kauan ja sit piti palata jo veneeseen. Joten ei etsitä lisää, vaan mennään pienelle hiekkapläntille lähistöllä. Se on oikeastaan ihan kiva, pieni paratiisi, isot simpukat, aurinko, hiekka, kirkas vesi. Sitten veneeseen ja kanawa saarelle. Pieni saari, biitsi, ihan kivoja mutta värittömiä koralleja, snorklaan silti koko ajan. Sit veneelle ja takaisin satamaan. Aurinko laskee juuri kun saavutaan Labuan Bajoon. Oli kyl huikea reissu. Laivan keulassa on ihana istua. 700 rupiaa eli 50€ koko hoito.
Padar on just niin upea kuin kuvissa näyttää. Kuuma tulee nopeasti kun aurinko nousee ja kiipeää. Upeat maisemat. Tyhmät kiinalaiset japsit ja niiden kuvaussessiot.
Aamulla vene lähtee liikkeelle neljän puoli viiden aikaan, jotta auringonnousu padarilla. Kiva katsella valaistuvaa maisemaa ulkona.

28 June 2017

Yö nukutaan veneessä, iso siskonpeti. Yö kylmä, kapteeni unohtanut peitot. Käytin sadetakkia. Tähdet näkee tosi upeasti. Ollaan ankkuroituna pienempään saareen komodon kyljessä. Fan ja kapteeni puuhailee katolla. Pimeetä mutta kauhea kyyläys.
Ekana päivänä tehtiin rinca-saarella vaellus, nähtiin viis komodoa joista kaks isoa. Ensimmäinen heti kepitti tietä meidän edellä koko matkan kun käveltiin satamasta lipunmyyntiin. Dasa anto keksejä apinoille, ne varasti koko paketin ja synty hirvee tappelu. Kauhea meteli, lopulta yks molskahti mereen. Rinca oli hieno. Kiivettiin kukkulalle josta hienot näkymät. Nähtiin myös kaksi kuollutta vuohta ripustettuna puuhun. Kertoivat että tulossa tänään tärkeitä vieraita, ne haluu houkuttaa komodot paikalle varmasti. Yksi pieni oli puussa, mutta kuulemma isot tulee syömään vasta iltapäivällä. Sen jälkeen komodolle ja siellä vaellus. Tehtiin long, joka oli vaan 4 km mut ne sano et veisi 3 h. No ei vienyt. Vaikka opas olikin niin väsynyt että piti huilata 2 km jälkeen ja muutenkin kulki hitaasti. Vain kaksi komodoa. Eikä niin hienot maisemat. Yhteensä kansallispuisto (molemmat saaret) makso yhdeltä päivältä about 250 rp. Tämän jälkeen pink beach, UPEAT korallit, aurinko melkein laskenut kyl.
Lounas veneessä. Kapteenit tehny meille hyvät safkat. Välimatkat paikasta toiseen rentoa hengailua. Tuntuu ihan lomalta. Aurinko paistaa, ite printattu dance with dragons (koska ei saanu mistään, ja 600 sivua makso 7€), vesimelonia, aaltojen keinutusta, hienot maisemat.
Maisemat veneestä upeita. Tosi erilaista. Arska paistaa kaikki on hyvin.
Tältä vene näyttää tyyppeineen. Lisäksi kaksi jäbää ajavat venettä. Kovaääninen moottori. Vessa löytyy, ja aika hyväkin vielä.
Veneretki jee! Aamulla meijän pitääkin vielä vuokraa snorkkelit, jäbä huberto (joka tykkää dasasta kuten kaikki jäbät täällä) vie meitä ihmisten koteihin vuokraan... Sit veneeseen. Mukava vene säkkituoleineen! 10 ihmistä meitä yhteensä. Pariskunta englannista, 3 tsekkityttöä, Hollantilainen fan ja pariskunta ehkä Espanjasta.

27 June 2017

Auringonlasku on kaunis näky. Saaret, hills, kaikki. Hyvä kattella kun tullaan alaspäin. Kaikkialla on roskaa. Kaikkialla. Ikinä nähny näin roskasta paikkaa kuin tämä koko saari on.
Pakko maksaa opas ja lisäksi valtiolle mutta mitään ei mahda. Ajetaan ensin kamalaa tietä alas, loput kävellään. Ihan kiva paikka, päästään uimaan, virkistävää. Dasa lyö jalan kiveen uidessa vaikka opas väittää ettei kiviä ja koittaa usuttaa meitä hyppäämäänkin kalliolta. Ei hypätty.
Mennään cunca Wulang vesiputoukselle kun halutaan uimaan. Jännittävä silta matkalla. Ja skootterin toinen peili vähän kaputt.
Löydetään biitsi, mutta myös tosi epäilyttäviä tyyppejä. Joten ei jäädä sinne. Hotellin kohdalla suht siistiä, muualla full roska.
Koitetaan löytää luola batu Cermin. Ei löydy mut löytyy ihmiset jotka alkaa opastaa. Mies palmussa, tulee alas. Nainen maassa, kotona. Vie meidät luolaan. Ihan kiva, pääsee kulkemaan siellä. Kypärät tulee tarpeeseen, mulle ainakin. Lepakoita. Sen jälkeen jubaillaan vähän miehen kanssa ja annetaan vähän rahaa. Hän vei meijät lipputiskin ohi mettäreittiä.

26 June 2017

Majoitus löyty, otettiin halpa. Ei lakanoita, ei vedettävää vessaa, suihku aika olematon ja ei lämmintä vettä, fan mutta tehokas. Kierrettiin etsimässä 2d/1n veneretkeä. Kaikilla oli periaatteessa sama mutta joillain pikku muutoksilla. Löydettiin sellane jonka sisältö hyvä, maksettiin. Myöhemmin jäbä tulee kadulla vastaan rahojen kanssa ja sano että peruutus kun kapteeni saa muksun. Sekoilee siinä jotain, en tykkää jäbästä. Koitetaan löytää seuraavaksi päiväksi toista, ei enää löydy. Aamulla herätään ja buukataan seuraavalle päivälle, vuokrataan skoba ja lähetään lähistölle.
Hienoja vessaohjeita. Ruokailu, vahingossa upea paikka. Uppoava vene. Majoituksen etsintä. Labuan bajo pieni paikka, käytännössä yksi pääkatu rannalla ja that's it.
Saaret näyttää täällä erilaiselta. Päästiin perille Labuan Bajoon. Ihmiset hyökkäsi päälle 'taxi' 'transport'...
Ilmasta bongattu tuttuja paikkoja, Nusa dua - silta.
Lento Labuan Bajoon. Turvatoimet olemattomat, vesipullonkin sai tuoda läpi ja mitään painoja tai nesteitä tai muita ei tsekkailtu. Lennetään wings Airilla.