France, Spain · 3 Days · 4 Moments · August 2017

Lovisas pilgrimsvandring


6 August 2017

Anlänt Roncesvalles, igår 7,5km på tre timmar, idag 14,5km på 4,5 timmar. I princip enbart uppför. Idag regnade det inte. Dock dimmigt och blåsigt. Men vilken utsikt! Min mobil är full av bilder på berg och moln. Bor inatt i ett gammalt kloster som är omgjort till härbärge, med 180 platser i en sal. Spännande... Kl 18 är det mässa i kyrkan med välsignelse för pilgrimerna, kl 19 är det pilgrimsmiddag. Har träffat en hel del spännande människor. Ariane från Tyskland, Diego från Colombia, Maria från Spanien mfl. Duschat varmt och det var himmelskt! Tvättar kläder för 3.50€, och då viker de kläderna åt en också. Vilken lyx! Sett gåsgamar, blivit jagad av en hungrig och nyfiken häst, svettats floder, hört en tysk familj sjunga "Dona nobis pacem" i skogen på väg ner för berget, köpt bananer och Coca-Cola på en bergstopp, svurit över att jag inte fyllde vattenflaskan en extra gång, och haft skakiga ben på vägen ner. Men livet som pilgrim är rätt nice! Nu vila lite, lägga benen i högläge :)

5 August 2017

Upp 05.30, snabb frukost, iväg strax efter 06. Första timmen gick utan problem. Sen började stigningen. Fy. Fan. Sen började det regna. Ännu mera fy fan. Sen började det regna sidledes. Äckligt mycket fy fan. Dimmigt. Hällregn. Genomvåt. Stannar därför på refuge Orisson idag/inatt. Är iaf på väg! Nu, tortilla patates och färskpressad apelsinjuice.

4 August 2017

Vilar i min säng på härbärget. Gemensam middag kl 19. Duschade tidigare men iom att det är +29 ute så blev jag genomsvett direkt så fort jag gick ut igen... Och så har jag handtvättat kläder. Den återkommande kvällssysslan :) Handlat juice, bananer, kex, bröd till imorgon då äventyret börjar på riktigt. Några bilder från SJPP, varav en är på härbärget jag bor på.
På plats i Saint-Jean-Pied-de-Port, härberget öppnar inte förrän kl 15, så nu blir det en lugn dag. Precis ätit frukost på ett litet café, solen skiner ca +25 grader ute redan. Spenderade natten i Biarritz, sovit dåligt då det är mycket tankar som flyger i huvudet. Taxin kom 06:15 och jag var på Gare de Bayonne en kvart senare. Smidigt! Imorgon ska det enligt väderprognosen regna, vilket inte känns så kul för första etappen på 25km har även en höjdstigning ca 1400möh. Tänkte handla mat i eftermiddag så att jag har till imorgon, och starta svintidigt, gärna rubt kl 05. På pilgrimskontoret, där man köper pilgrimspass, sa de att den etappen tar ca 8-9h så den är tuff. Laddar därför en extra dag här i SJPP. Ikväll väntar gemensam middag på härberget, och sen sova stenhårt. Sedan har vi det här med packningen. Den är helt klart tung. Frågan är hur jag ska göra. Man kan skicka saker i förväg, enbart dagsetapp eller hela vägen till Santiago de Compostela. Får se...