Sweden, Portugal · 4 Days · 18 Moments · December 2017

Decemberweekend in Portugal


10 December 2017

Dags att åka hem! Vi har flugit med TAP Air Portugal direktflyg. Resan tar ca fyra timmar och man får faktiskt mat ombord.
Söndag morgon och vi packar ihop och checkar ut. Skönt att ha hyrbilen som ska ta oss ut mot flygplatsen. Väldigt prisvärt, har bara kostat ca 30 euro! Vi är ute i tid så det blir frukost på ett café med uteservering. Njuter av att kunna sitta ute och fika på - vad jag antar - mycket länge nu när vi ska anträda resan tillbaka till vårt nordiska klimat!
På lördag kväll har vi bokat bord på en av Lissabons fina kött restauranger i gamla stan, Atalho Real. Pontus var här på sin resa i somras och nu vill han återuppleva detta. Tyvärr blir det inte riktigt vad vi förväntat - Pontus köttbit är seg och torr trots att han skickar ut den en gång. Jag får däremot en fantastisk fin och saftig entrecote! Till det en smarrig potatisgratäng och ett utsökt vin. Mmm, Pontus blev nog rätt nöjd ändå han också! Vi avslutar med en kvällspromenad och ett stop på en engelsk pub med livemusik innan vi tar en Ubertaxi hem till hotellet. Passerar Elevador de Santa Justa på vår väg. Hissen från början av 1900-talet förbinder de nedre delarna av Lissabon med Carmotorget högre upp.

9 December 2017

Kör längs kusten och gör ett pit-stop i Cascais. Detta verkar vara en typisk turiststad även om det förstås är lågsäsong nu. Kartan visar hur vi kört under dagen.
Vi fortsätter vår promenad och fotosejour. Till sist blir frestelsen för stor och vi tar av oss och tar ett dopp i underkläderna! Fantastiskt roliga vågor och inte alls så kallt som man kunde tro. Det är nog 18-20 grader och lika varmt i luften.
Vi vandrar på de långa sköna sandstränderna och tar kort. Vågorna är häftiga och verkar vara bra för surfare för det är flera stycken ute. Hur skulle det vara om vi tog ett dopp? Men det är nog väldigt kallt och vi har inga badkläder...
Sovmorgon efter gårdagens bar- och Fado-runda. Till sist får Pontus upp mig och vi kommer iväg på dagens utflykt som går till kusten igen och det fina hotellet Fortaleza do Guincho. Här sitter vi på terassen och äter en tidig lunch. Sedan tillbringar vi ett par härliga timmar på stranden.

8 December 2017

Nu är det kväll och vi är på stan. Först blir det tapas på en bar, sen en drink på ett annat. Vi stannar till på en restaurang där man sjunger fantastisk vacker Fado-musik och sedan en till. Där får vi slutligen middag också!
Så här har vi kört idag. Sista etappen gick till Sintra, en stad med flera historiska sevärdheter. Högt uppe på berget ovanför staden tronar den medeltida borgen Castelo dos Mouros med anor från 700-talet. Där ligger också 1800-talsslottet Pena, som en klar dag kan ses från Lissabon och klassas som ett av Portugals sju underverk. Fantastiskt vacker by och slingrande bergsvägar, men det blir för mörkt och vi tar inga kort.
Upp från stranden är det en ordentlig stigning till vår bil som är parkerad längre upp.
Vi åker vidare längs kusten på slingriga vägar. Hittar till stranden Praia de Samarra där vi klättrar omkring bland klippor och tittar på lokala fiskare. Spännande att se hur stor påverkan tidvattnet har på strandlinjen. Nu är det fortfarande lågvatten, men tidvattnet är på väg in och fiskarna berättar att om en timme kan man inte längre stå kvar på platsen dom fiskar från.
När vi kommer fram till Ericeira tar vi en promenad och tittar på havet och de mäktiga vågorna. Det har nu slutat regna men molnen hänger tunga. Sedan blir det lunch på en fiskerestaurang. Pontus får en tonfiskcarpaccio och jag grillad bläckfisk. Till detta ett glas vitt!
Idag tar vi bilen på en utflykt ut från Lissabon. Efter ett misslyckat försök att hitta till en julkonsert i en förort styr vi kosan västerut mot havet. Tyvärr regnar det, ett mjukt dis som även orsakar dimma. Det ska dock sluta lovar prognosen. I väntan på detta stannar till i Mafra och tittar på National Palace där. Detta är en maffig 1700-talsbyggnad som också har varit ett fransiscanskt kloster.

7 December 2017

Vi promenerar längs floden Tagus och diggar till gatumusik från Kabo Verde.
Vi tittar på gamla stan, Bairro Alto. Trånga kullerstensgator upp och ner och minimala trottoarer. Här och var väldigt vacker arkitektur men en hel del slitna byggnader också. På flera ställen ser man fastigheter med affärer i gatuplan medan våningarna ovanför är igenbommade och verkar helt förfallna. Ett råd är att lämna högklackat och barnvagnar hemma! Rullstolar gör sig tyvärr icke heller besvär på de smala trottoarerna. Det här är inget för den som har svårt att ta sig fram och på de charmiga men ojämna gatustenarna slinter man hit och dit. De gamla spårvagnarna som rullat sedan 1873 hjälper dock folk upp och ner från höjderna. Jag hittar iaf en shop med fina salsa dansskor så det blir en tidig julklapp till mig själv!
Vi börjar torsdagen med att utforska Lissabon. Vackert väder men brrr vad kallt det är. Portugiserna tycks tycka detsamma för de går omkring i tjocka vinterjackor. Trots detta sitter vi ute såklart!
Äntligen framme och tack vare tidsskillnad minus en timme hinner vi runda av med en omelett och en öl innan läggdags. Vi checkar in på Jupiter Lisbon Hotel som ligger på Avenida da República.

6 December 2017

Nu åker vi! Denna gång kvällsflyget till Lissabon på min födelsedag den 6 december.