Sweden · 39 Days · 14 Moments · July 2017

Kristinas journi till Rölunda.


10 August 2017

Man blir som klar. Man måste till sist och på sätt och vis är det bra. Någon gång blir det vardag igen. Efter en dag med städning av stall, brytande av hagar och undanplockande av prylar, blev det en kvällstur till skogen och nu har kantarellerna börjat komma på allvar! Gula lyser dom i mossan. Svampen tar vi med oss när vi åker hem imorgon. Men en liten bit av mitt hjärta lämnar jag alltid kvar.

22 July 2017

Det händer i Rö! Multinationell födelsedagsfest när våra grannar med delvis thailändska rötter firar sin äldsta dotter.

21 July 2017

I onsdags fick vi ytterligare tillskott till hagen - Queenie och Viggen, två travhästar som vi lånat av Thoms Sjöblom och hans fru. Så nu har vi en flock med fyra hästar! Det roliga med dessa två är att dom gillar att dra vagn så det går att köra dem! En utmaning för Ellen är också att försöka rida in Viggen som bara tränats som travhäst och inte ridits förut.

19 July 2017

Häromkvällen lades det nät. Trots tuffa förhållanden fick morfar Lennart och Ove upp näten morgonen efter och fisk blev det: några sikar, strömming och abborrar. En hel del mört också men dom fick måsarna. Här ses Ulrika rensa strömming. Anna som jag hämtade på tåget igår, gillar att hålla i lilla Elsa, släktens senaste tillskott. Anna testar också detta verktyg; en barkspade som används för att skala av stammar som ska bli 'hässjetroer', dvs virke att hässja hö på enligt gammal metod. Nu får vi också låna Stella, en riktig jakthund (jämthund) från Lennarts pappa. Stella är väldigt aktiv men älskar också att bli klappad.

17 July 2017

Under veckan som gått har Ellen fortsatt träna Uno att rida ut själv. Det har gått allt bättre, även om han alltid försöker protestera i början av utfärden, vända, bocka lite eller bara vägra gå. Till sist får han dock ge sig för Ellen och sen är han jättefin resten av ritten!

15 July 2017

Så fick vi fira ytterligare en födelsedag, morfar Lennarts. Dessutom fyllde ju kronprinsessan 40 och Frankrike hade nationaldag 14 juli så tårta blev det ju absolut. Uno har blivit väldigt besvärlig sedan han fick sällskap av Lillan i hagen. Han vill inte lämna Liljan och följa med Ellen från hagen, vill inte gå in i stallet och vill framförallt INTE rida iväg från gården utan Lillan. Hon får dock inte ridas längre pga ryggskada. På lördagen tvingades jag bevittna hur Uno både stegrade sig, sparkade och bockade för att bli av med Ellen från hästryggen men hon klamrade sig envist fast. Sen tvingade hon Uno att backa och backa och backa igen. Så fick Uno ett nytt utbrott och Ellen tvingade på nytt honom att backa. Det var rena brottningsmatchen och såg hur läskigt ut som helst. Jag och Puma stod på långt håll och tittade på eländet med hjärtat i halsgropen. Till sist var Uno så trött av allt backande så han var tvungen att skritta iväg dit Ellen ville, så hon vann till sist!

13 July 2017

Bilden av ett sommarSverige - den obligatoriska raggarbilen på en mack i en obetydlig håla. Jag har svultit fram till nu. Blev bråttom till bussen på Cityterminalen och den har hittills kört nonstop på sin väg norrut. Men nu fick jag till sist en korv, en kaffe och en dammsugare☕️. Det är 14 grader ute och kalla vindar. Känns som september. Men klockan är snart tio på kvällen och solen har inte gått ned, jag ser den strax ovanför horisonten. Och nu är det semester igen!

8 July 2017

Förevisar försvarsställning får: tätt tillsammans, huvudena sänkta, stampar med en klöv i marken vilket betyder 'fara'. På signal springer dom allt dom kan. Galet! Försöker muta dom med korn och sen sitta i deras hage och bara glo så att dom kanske vänjer sig nån gång. Men det lär väl ta ett par månader... Efter en tur med Ellen och Uno åker jag och Anna med tåget mot Stockholm. Anna ska resa till Italien och jag ska jobba. Därför blir det nu en paus i denna Journi. Återupptas när kosan styrs mot Norrland igen!

7 July 2017

Uno får en puss av Ellen efter uteritt. Vi grillar tillsammans alla som är här på kvällen. Eriks familj, Ove, vi och Pappa. Mysigt! Anna och jag tar en sväng innan läggdags. Matar dom mentalt skadade fåren med matrester och korn. Det gillar dom, men om jag rör mig en mm eller hostar till, får dom fnatt. Sen går vi en liten promenad med hunden Puma. Det är en fantastiskt ljus kväll med fullmåne. Isande kallt också, bara sex grader. Där ser man - i juli!

6 July 2017

Tillvänjningen av hästar och får har fortsatt här på torpet. Lämnade igen hästtransport i morse och handlade pellets, saltsten och sånt som är bra att ha. Blev en första uteritt med Uno, jag och Puma följde ned. Hur mysigt och lugnt som helst. Sedan jagade vi får en god stund på eftermiddagen igen. Skulle försöka få tag på 'ledarfåret' för att koppla fast det vid trädet istället för det som vi lyckades fånga igår. Vi höll säkert på en dryg timma och drev fåren hit och dit utan att lyckas. Snabba som illrar och hala som ålar var dom. Till sist fick Lennart tag i ett bakben och jag kastade mig över fåret och tryckte ned det på backen. Vi vann! Fy fasen vad jobbigt det är att hålla på med djur och greja. Kolla hur många steg det blivit bara av att hålla på här på gården fram och tillbaka! På kvällen fick iaf pappa och jag äntligen en lugn stund med ett glas Rose 😊.
Tyvärr inga bilder, hann f-n inte med det i villervallan: Vi släpar med möda in fåren i hagen där Uno står sedan tidigare. Provar att koppla ett får som en hund runt ett träd så att inte 'flocken' ska smita ut ur hagen. Det blir dock genast kalabalik när häst och får får syn på varandra. Alla blir rädda. Uno galopperar och fåren sliter sig och rymmer till skogs. Vojne... Ingen av oss har ätit på flera timmar men nu måste fåren jagas in. Jag och Ellen gör en kringgång i snårskogen och driver fåren ner mot L som återigen lyckas kasta sig över och brotta ner ett får. På så sätt tillfångatar vi flocken ånyo! Det hela slutar med att vi får ta in Uno i stallet, bygga en extra hage i hagen åt fåren och binda fast ett får i ett träd med en bättre tamp. Halvtolv är vi äntligen klara och får gå in. Och detta kallas alltså semester....🤔🤥😤

5 July 2017

Nu åker Lennart, Ellen och jag med färjan över till Hemsön för att hämta får som ska bli sällskap till Uno. Den andra hästen har liksom blivit försenad på vägen pga insemination. Jag har aldrig varit med om ngt liknande av det som nu utspelas: Vi tränger gemensamt in fårskallarna i ett hörn i deras lada. Sedan övermannas dom ett och ett av Lennart i något som liknar en brottningsmatch. Vi tre tar sedan varsitt får fastklämt mellan benen och med en strypsnara runt deras halsar vaggar vi ut till hästtransporten där vi tvingar in dom mha Lennarts Farfar. Fåren är halvvilda och helgalna. Dom tycks tro att detta är slaktbilen. Jag är helt svettig. Sedan åker vi färja hem igen.
Hämtar Uno på Ramsele fältrittklubb. Äntligen blir det hästar på torpet igen!

3 July 2017

Lämnar stan med bilen fullastad med prylar, Ellen och Anna med destination Härnösand, Rö. Funderar över kontrasterna. I onsdags reste jag och Pontus från Ibiza till Barcelona. Har sedan på fem dagar förflyttats norrut via Pyrenéerna, spanska och franska Atlantkusten, sen hem till Stockholm och nu på väg norrut igen. Tänk vilka möjligheter vi har! Jag och Anna tar en sen promenad när vi kommer fram.