Europe · 19 Days · 128 Moments · June 2017

Kristien s and stefan s adventure in Zweden


21 June 2017

Back home. Graag op vakantie maar ook graag terug thuis. Het was een onvergetelijke trip door een prachtig land. Zoveel gezien, Zoveel beleefd. We zijn doodop maar zo voldaan. We rusten op 's nog wat uit voor we terug in het echte leven stappen. De volgende dagen posten we nog wat extra materiaal. Ook de surströmming video's hebben jullie nog te goed. Hou journi en Facebook in de gaten. Tack att följa oss på Journi.
8040,5 kilometers van oprit tot terug op onze eigen oprit. 10,3 liter per 100 kilometer heeft hij verbruikt om ons doorheen de mooiste plaatsen te loodsen. 828.18 liter diesel heeft hij in return gevraagd. 122u en 44 minuten daadwerkelijk gereden wat maakt dat we gemiddeld 6u25min per dag hebben gereden. En dat aan een gemiddelde snelheid van maar liefst 65km/u 😊 Doodvermoeid maar gelukkig en veilig terug thuis 😎
Het was een dappere poging, maar rechtstreeks doorrijden tot thuis bleek niet mogelijk. De kilometers van de afgelopen weken wegen net te zwart door om de terugreis in één ruk te doen. We gaan ons daarom maar enkele uren leggen op een overvolle parking langs de autobahn. Ze doen deugd en vertrekken opnieuw vroeg in de ochtend zodat we voor de grote drukte doorheen het verkeer zijn en thuis aankomen.

20 June 2017

Snel even de restanten van een wegrestaurant opeten 😁 En dan verder onderweg naar België.
Onderweg naar Rodbyhaven via the Isle of møn. Mooie herinneringen aan de kliffen daar. Aan boord van de prinses Benedicte met een wat woelige zee. Net na vertrek een dolfijntje gespot😁.
Nog een paar foto's van beneden aan Stevens Clint.
Op weg naar Stevens Klint we zijn terug in Denemarken. Het oorspronkelijke kerkje is in zee gestort, een nieuw werd jaren later opgebouwd. Omdat de trappen naar beneden wel heel steil en smal zijn, zelfs voor een ondernemende Jago, blijven wij boven wachten. Selfie nemen van Jago wordt stilaan makkelijker.😀 Oscar heeft het privilege weer vanop de eerste rij alles te kunnen beleven.
Onderweg naar Malmo met helaas FILE op de binnenring en onze laatste kronen gespendeerd aan wat Zweedse producten. Kwestie van de vakantie thuis nog wat te beleven.

19 June 2017

Superleuke avond met onze nieuwe Zweedse vrienden. Gezellig culturele verschillen uitwisselen onder een goed glas wijn en lichtjes vervallen chips 😁. T is een korte nacht en onder een waterzonnetje en veel wind zetten we onze tocht verder. Onze laatste kms op Zweedse bodem🙁
Gestopt voor onze laatste avond in Zweden 😢😭 Standplaats bij een locale boer. Opnieuw heel vriendelijk en behulpzaam. Straks mogen we mee aanschuiven aan de gezamenlijke eettafel met de andere gasten. Wel natuurlijk ieder zijn eigen eten en drinken 😊
Spectaculair uitzicht vanop Taberg. We hebben ze al mooier gezien maar voor deze regio is 343 'm best wel hoog en spectaculair 😁. Dan maar tijd voor een fotomoment met ons viertjes en een snelle lunch. We beginnen de kms te voelen en proberen wat vroeger op onze volgende rustplaats aan te komen.
Gränna, het stadje van de polkagrisar of te wel de gestreepte lekstokken. Leuk maar heel erg commercieel. Mooie uitzichten op lake Vättern. Jago en Oscar hebben nieuwe vrienden gemaakt die hen meteen ook maar herdoopten in Monica en Leia.😁 onze babbel met hun begeleidster sloten we af met Bye, waarvan de uitspraak in het Zweeds overeenkomt met iets als kaka. Dit leverde een hilarisch moment op voor de nieuwe vrienden en wijzelf hadden het een paar meter verder pas door 😂
10u10. Vertrek richting centrum vaan Granna. Daar eerst eens kijken vooraleer we verder richting zuiden trekken. Tot nu toe 6719km op de teller, en er zouden 185 moeten bij komen op het einde vd dag. Tot nu toe is het steeds meer geweest iedere dag dan gepland, dus ik ben benieuwd.

18 June 2017

Wandelen. Begonnen aan een tocht van 4,5km die te doen moet zijn. Eerste deel gaat over de gewone baan, maar al snel gaan we stevig bergop het bos in. Het valt dadelijk op dat het licht hier veel minder doordringt en dat we op dit uur de enigen zijn die hier wandelen. Zou het door de muggen zijn? Gelukkig zijn ze wat minder talrijk aanwezig dan de vorige dagen. Maar dan komen de mieren gewoon in de plaats 😀 Oscar mag snel de draagzak in en Jago loopt bijna de volledige wandeling uit. Het laatste deel hebben we ook hem moeten dragen om hem even op adem te laten komen. Want de Zweedse kilometers lijken ons toch heel wat langer dan de Belgische 😥 Blij dat we 80 minuten na het begin toch terug aan de mobilhome waren.
Aangekomen rond 19u15, eindelijk na een lange rit. Lange warme dag achter de rug. Net een beetje gegeten en een aperitiefje gedronken om de dag af te sluiten. Dadelijk nog een wandeling van 4,5 km maken met de mannen. Zal deugd doen na een dag in de mobilhome.
Lunedet was de volgende tussenstop. Om even te eten en wat te wandelen. De late avond van gisteren speelt toch blijkbaar nog mee 😉 Want een powernap is welkom alvorens het eten geserveerd wordt. Veel te druk op het terrein zelf owv het mooie weer en de vrije zondag. Dan maar een wandeling net buiten het terrein. Zag er op papier heel mooi uit, maar al snel blijkt dat dit onmogelijk te doen is met de hondenkar. Dan maar terug de husbil in om door te rijden naar Granna. Heel veel wind onderweg, wat het er niet makkelijker op maakt, en veel langer er over gereden dan gedacht.
Jacqueline by Picasso. Volgens sommigen maar een Hoofd, volgens cultuurliefhebbers echt wel de moeite om het 15 'm betonnen hoofd te bekijken. Leuke winderige tussenstop aan lake Vänern.
Zilvermijn in Hornsküllen. Fijn voor een kort bezoek. De temperatuur gaat enorm naar beneden en we zijn slechts afgedaald tot aan de ingang. We kregen de mogelijkheid om een guided tour te doen, maar we zouden veel te veel tijd verliezen, en ons mannen de trappen naar beneden laten doen zou te zwaar zijn voor hun. Andere mogelijkheden komen er nog aan voor andere leuke dingen te zien.
Bjürälven sluis. In de 19de eeuw gebruikt voor het versassen van o.a. hout, tegenwoordig voor plezierbootjes. Ook de muggen zijn talrijke aanwezig 😁 Van een vriendelijke onderhoudsman wat extra info gekregen over de sluis. Fijne mensen die Zweden, ik blijf het herhalen.
De surströmming . Geserveerd op een knäckebrood met rode ui en normaal gezouten boter. T ziet er beter uit dan t ruikt. Ik vergelijk het met de geur van een mestton. Helaas verdwijnt de geur niet maar komt die bij vlagen nog wat erger opzetten.

17 June 2017

Gisteren op een 2 tal uurtjes van Andy en co😁. Ingeving van t moment om effe te checken of ze thuis zijn zodat we Yaane kunnen verrassen. Leuk die geheimdoenerij😃. We beslissen om nog snel op zoek te gaan naar een hobbypaardje voor Yaane en een cars Boooool (😁)voor Ebbe. Het gezicht van Yaane als we aankwamen was goud waard.😍. We hebben met ons zessen en de viervoeters een fantastische middag en avond gehad met lekker eten, fijne en hilarische babbels, een Kubb spel dat meer dan verdiend door de dames werd gewonnen en als absoluut hoogte-of dieptepunt het openen en eten dan surströmming. Voor de foto's en video's : zie later.
Nog enkele foto's van Wadköping.
Wadköpping Örebro. Een tocht langs het kanaal en via een boulevard naar een van de mooie Zweedse parken. We kunnen het misschien het best vergelijken met Bokrijk. Er is voor elk wat wils: rozentuin, kruidentuin, Magnolia Park, speelden waterparadijs voor kinderen, ouders gebouwtjes met een tentoonstelling. Heel leuk hier is het kruidenorgel en de prachtig gedekte tafel met siliconen namaak eten. In het park kan je genieten van de prachtige sculpturen. Het is 25 graden, zeer druk en onze mannen genieten van een ritje in hun kar. De Zweden kijken de ogen uit hierom😃
We gaan Zweden alleszins niet verlaten zonder een Zweedse bever gespot te hebben.😂. We zijn net Zwedens grootste supermarkt binnengestapt. Die is waarschijnlijk de grootte van de vroegere Biggs x 2. Teveel Keuze maakt t leven vermoeiend😃 maar we hebben waar we voor kwamen. Verdere info volgt #excited .
Anundshög. Een archeologische site uit de viking tijd. De grote grafheuvel is 9 'm hoog en 64 'm diameter. Hier ligt diep in klei en turf Bröt Anund begraven. De grote stenen voor de heuvel vormen een 50 'm lange schip. Anundshög maakt deel uit van een van de grootste archeologische sites in Zweden.

16 June 2017

Onze eigen versie van nightlife in Zweden 😂
Ondertussen aangekomen op onze slaapplaats voor deze nacht. Een haventje in Västerås waar we genieten van een show waterskiën. Aperitiefje staat gereed en eten met de zee voor onze neus. Ik kan me ergere dingen bedenken 😀 Wel even moeten ons beste Zweeds boven halen om de tekst op het blauwe bord te vertalen, maar na enkele minuten en hulp van opnieuw de vriendelijke Zweden wisten we waar we moesten zijn. 6138 kilometer achter de rug. Nog een paar te gaan 😉
Sala zilvermijn. We komen om 15.40 aan en helaas sluit het om 16.00. Een van de twee Engelstalige toeren op 60 of 115 meter ondergronds zit er dus niet in. 🙁. We hebben echter ruim de tijd om te genieten van de prachtige gebouwen. Het blekere gebouw is in steen en bevatte vroeger de springstof. Daarom waren de muren 1 'm dik. De hoge en smalle gebouwen waren de schachten. Indrukwekkend als je ernaast staat. Ondergronds daalt de temperatuur tot een 2 tal graden, een welgekomen afkoeling vandaag. Helaas zijn hondjes niet toegestaan.😌
Hier nog enkele foto's extra van de zilvermijn.
Op weg naar Västeräs komen we een eland farm tegen. Na een drie km slechte baan lachen we eens met stel dat t nu stängt is (het Zweeds voor gesloten)... en ja hoor 't is stängt 😣. We botsen er op twee verzorgers en hebben met hen een leuke babbel. We mogen mee terwijl ze de lammetjes voeden en krijgen zo toch een eland te zien. Elandgewijs draait die meteen zijn rug en verdwijnt het 10 hectare grote bos in. Blijkbaar komt het toch niet zo vaak voor d1t je eland Den spot, want ze waren verbaasd dat we er al een aantal hadden gezien.
Söderhamn, een stadje uit de 17de eeuw, ontstaan uit de oorlogstijd en gespecialiseerd in wapenindustrie. Ten gevolge van die oorlog en branden grotendeels verwoest en nadien heropgebouwd met aandacht voor groene plekken in de stad.De Oscarsborgtoren op de Östra Berget geeft na een klim van 125 trappen een prachtig uitzicht over de stad. Tijdens de zomer wordt er op donderdagavond een stuk opgevoerd

15 June 2017

Aangekomen in Gnarp. Op een rustige standplaats aan een piepkleine haven. Hier komt niemand zomaar langs, je moet er al echt naartoe rijden om er te geraken. Maar we staan hier lekker rustig. Net goed gegeten, en klaar voor een slaapmutsje. We zijn vandaag de grens van noord Zweden naar midden Zweden overgestoken en hebben nu een 5788 kilometers afgelegd in dit mooie land. Morgen gaan we de snelweg verlaten en via de nationale weg verder naar het zuiden. Doel is om morgen te overnachten in Vesteras.
Härnosand. 'Noodgedwongen' tussenstop. Mooi stadje aan de vooravond van hun midsummer. Iedereen verkeert in vakantiestemming. Kinderen hebben hun laatste dag school en voor velen start hun weekend of verlof. T is druk naar onze nieuwe Zweedse normen😁
Tussenstop bij Hernö gin. Helaas is iedereen naar huis. De eigenaar is zo vriendelijk om ons in perfect Engels wat uitleg te geven en een vriendelijke babbel te slaan . Helaas mogen ze niet aan particulieren verkopen en moeten we dus proberen in de stad zelf. Hun gin is zo populair dat ze nu al voor de tweede keer aan 't uitbouwen zijn en de plannen voor een on site bar zijn er ook. Dat betekent dat we nog eens moeten terugkomen 😁
Via de toeristische route langs de hoge kusten. Mooie uitzichten al had ik misschien iets spectaculairder beelden verwacht. Foto momentje aan de honden uitlaatplaats 😀
13.00 onze eerste Max ervaring,een Zweedse hamburgerketen die ecologisch werkt met bv in lands vlees en groenten. MC Donalds kan nog een voorbeeld nemen aan de kwaliteit van het vlees.
9.30 we vertrekken vanop de gezellige camping richting Örnsköldsvik, startpunt van de Hoge Kusten, die behoren tot unesco werelderfgoed. Het is een gezellige Stad, compact met mooie architectuur en trainingspisten voor schansspringen. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Hier start ook een 127 km lang wandelpad langs de hoge kusten. We spotten hier ook het Fjall raven Center, gelukkig of helaas een stadion en geen outlet. 😣. Die bevindt zich enkele kms verder 😊. De mooiste kerk van Zweden bevindt zich hier ook. Helaas voor de foto zijn ze net aan 't restaureren.

14 June 2017

Strand in Holmsund aan de camping. Genieten van 20°, maar in de zon voelt het warmer aan. Als enige op het strand. Die Zweden denken zeker dat we geschift zijn 😂
Aangekomen op onze camping voor de rest van vandaag en deze nacht. Een rustdag zal deugd doen. Een leuke kleine camping gevonden in de middle of nowhere. Een 20-tal plaatsen waarvan er denk ik 2 niet zijn ingenomen door vaste gasten. Wij voelen ons een beetje de attractie voor de vaste gasten. Maar we worden opnieuw zeer welkom ontvangen, hoewel het even zoeken was bij wie we ons moesten aanmelden (er is geen receptie of zo hier). Dadelijk even een wandeling naar de zee maken, die we vanaf onze plaats al kunnen zien, en genieten van het zonnetje dat hier volop schijnt.
Onderweg naar Holmsund,een stadje onder Umeä voor een lekker rustige dag. Wat ontspannen na de drukke voorbije dagen. Het is lekker weer met op de middag 22° op de teller. We rijden door open gebied,licht heuvelachtig. We kunnen t best vergelijken met onze Ardennen. We rijden via de Kunst weg, maar veel kunst ys er niet te zien, buiten een Steen, een grote foto en een in zilverpapier verpakt kerkje. De grote bowlingpin komt van een klein plekje buiten Dorotea.
Ook in Zweden zijn er wegwerkzaamheden. We staan in een file. Maar liefst 2 auto's voor ons en 3 achter ons. De langste file die we zijn tegen gekomen eens we Zweden zijn binnen gereden. Wat dat betreft hebben we vandaag ook terug het eerste kruispunt met lichten gehad in 4 dagen. Wat betreft het verkeer kan je je dat niet inbeelden dat er zo weinig verkeer is. Bedenk dat we gisteren even een rustpauze hebben ingelast, pal langs een toeristisch stuk van de Vildmarksvägen, en er op een uur tijd slechts 3 auto's en 1 truck zijn gepasseerd.

13 June 2017

Deze nacht om 02u vertrokken, 2 stops ingevoegd om noodgedwongen een powernap te doen. De kilometers vliegen op de teller. Al 5166km gereden op 11 dagen. De vermoeidheid was vandaag extra voelbaar owv het vroege vertrekuur. Maar zeker de moeite waard allemaal. Heel blij dat we op de slaapplaats zijn aangekomen. Doro camping in Dorotea, net terug Lapland in, kortbij het startpunt voor onze trip naar de oostkust die morgen begint. Met pijn in het hart nemen we afscheid van het Alaska van Zweden (zoals de regio hier gekend is) om de mooie dingen van de Hoge Kusten te gaan verkennen.
Genoten van een lekkere Zweedse maaltijd en waarschijnlijk de Zweden eens goed laten lachen met onze poging om iets te bestellen😂 Terwijl ook even journi updaten zodat jullie een beetje kunnen volgen.
Second hand shop in Gäddäde. Volledige in boedel is verzameld vanuit de lokale kerkgemeenschap om 250 vluchtelingen goedkoop te voorzien van middelen. Op een totale bevolking van 700 mensen kan dat toch tellen. T gebied zelf is 176.400 vierkante km.Momenteel zijn er echter quasi geen vluchtelingen omdat er hier ook geen werk is. De huur moet echter betaald worden (200euro per maand). We sponsoren maar even. Ook hier weer hartelijk ontvangen en een kleine attentie gekregen. De lokale bediende was een 16 tal jaar geleden ook in Francorchamps.
Brakkafallet. Waterval te bezichtigen na een pittige klim in het bos. Er ligt nog behoorlijk wat sneeuw. Bij onze eerste toer konden we er niet geraken omdat ook de weg erheen nog besneeuwd was. Bij het klimmen toch ongeveer 40 cm in de sneeuw gezakt. Gelukkig hadden we een goede gids om ons veilig beneden te loodsen. Zelf is hij ook een paar keer in de sneeuw gezakt maar Jago had de tijd van zijn leven 😁. Prachtig trouwens hoe je de regenboog kan zien in het water. Leuke kleine bloemetjes aan de rand van de weg, ook de kleine dingen in de natuur zijn de moeite waard om van dichtbij te bekijken.
Net de grens met Noorwegen over om vlug de stempel op journi te krijgen 😊
Stekenjok plateau. Een van onze favoriete plekken in Zweden. T gevoel op een andere planeet te zijn, omringd door bergen,sneeuw en water. Niemand voor ons, niemand achter ons. Hoog in de lucht cirkelt de golden eagle, voor ons vliegen wilde en grijze grouses. Geconfronteerd worden met de kracht van de natuur in de vorm van het smeltwater dat zich in kolkende rivieren stort. Onze mannekes vinden t heerlijk om hun dorst te lessen. De baasjes stellen hun plonske voorlopig nog maar even uit met watertemperaturen die niet ver boven heg nulpunt uit komen.
Klimpfjall. Een skioord en in de zomer uitvalbasis voor hiking. Vandaag is er niets te beleven😀
Dimforsen. Ochtendwandeling voor ons viertjes. Oscar beslist om na 2 minuten al half nat te zijn. Onze Jago kiest zijn eigen higlights uit en besluit dat de grill interessanter is dan de watervallen (foto volgt😁)
De wildernisroute 's ochtends vroeg. Alles wordt wakker. Prachtig gewoon.
02.00 : na enkele uren slaap vertrekken we terug voor deel 1 van de wildernisroute. Kijkend naar de foto zou je denken dat het een uur of zes Is, maar geloof me het is echt 2 u 's nachts. De uitzichten 's morgens zijn nog adembenemender dan overdag. Ik moet eigenlijk 's nachts zeggen.

12 June 2017

Beetje rusten alvorens te beginnen aan de wildernisroute omgekeerde richting. Een van de mooiste stukjes natuur die we hebben gezien, samen met de weg naar Riksgrensen. Hopen op het spotten van beren en elanden e.d. Dan waarschijnlijk rustdag in Strömsund alvorens door te rijden naar het oosten van Zweden om te beginnen aan de afdaling naar het zuiden via de hoge kusten. Normaal is de stopplaats hier een uitzichtsplaats, maar door de mist is er helaas niet veel van te merken.
On the road. Saaie baan terug richting vilhelmina met een rustplaats in storuman. We staan op utsiktplats- maar door de regen en beetje mist is er voorlopig weinig utsikt te zien. We gaan nu een aantal uren rusten en dan terug op pad. Hopenlijk klaart t wat op straks.
Kiruna. Hallucinant wanneer je bedenkt dat een dorp voor de tweede maal moet verplaatsen omwille van de mijnindustrie. Maar zonder mijn zou Kiruna niet bestaan. Wat een contrast ook met wat we de voorbije dagen hebben gezien. We rijden nu verder naar de hoge kusten maar doen het via een andere weg dan eerst gepland. We hebben te veel heimwee naar Jamtland 😀. Vandaar de keuze om terug naar Wilhelmina te rijden en de Wildernisweg via de andere zijde terug te nemen. We kunnen dan van daar terug de oversteek naar de oostkust maken.

11 June 2017

Het uitzicht over het meer van Björkliden. Net terug van Riksgrensen, het laatste dorpje de naam waardig van Zweden vooraleer je Noorwegen kan ingaan. Je kan natuurlijk nog hogerop in Zweden doorreizen, maar niet denkbaar met een mobilhome. De banen zijn op de kleine wegen gewoonweg niet verhard. Noorwegen zou mooi zijn, maar dan moeten de mannen behandeld worden tegen lintworm door een Zweedse dierenarts. En blijkbaar is dat een peperdure aangelegenheid. Doen we het niet, dan lopen we de kans dat ze gewoonweg bij een controle door de douane worden meegenomen en geeuthanaseerd 😢 Dat is het ons niet waard om enkele kilometers in Noorwegen af te leggen. Noorwegen zal een volgende reis worden 😀 Nu rusten om morgen terug richting zuiden te rijden.
Onderweg naar riksgrensen via abisko nationaal park. We bevinden ons in de bergen tussen de sneeuw en t ijs met 14 graden op de thermometer om 20.45. Werkelijk fenomenaal hier.
Ice hotel from the inside. Te bezichtigen bij -5 graden. 16 individueel ingerichte kunstige kamers, waarvan er eentje met muziek. Voor de filmpjes check later onze facebook pagina's 😁
Ice hotel juskkarjarvi. View from the outside . Helaas blijft er weinig van over😀. T is echter 365 dagen open, tijdens de zomer verblijf je binnen in de ijskelders.
Lunch with a view noemen we dit. de berg achter ons gaat in de nabije toekomst het dorp Malberget huisvesten. Net als Kiruna gaat men hier een dorp verhuizen omwille van de mijnindustrie. Met dank aan twee vriendelijke Zweedse dames waar we een fijne babbel mee hebben gemaakt. Ze hebben ons ook nog een tip gegeven om nog iets hoger dan Kiruna te gaan voor de fantastische natuur. Een aantal jaren geleden hadden ze in hun dorp overigens een beer. Voor beer spotting moeten we terug naar Jamtland . Misschien op de terugweg?
Ondertussen in Gallivare, een gemeenschap in Lapland. Een van de grote steden met zelfs een luchthaven. Meanwhile trainen sommigen zich in het country skiën of skidfaren.
Harsprangfallet. Vroeger een wilde rivier, maar na het plaatsen van een watercentrale krijgt het een Canyon achtig karakter.
Kunst in Jokkmokk.
Goeiemorgen. Fijne vaderdag aan onze papa's. Wij drinken er een goei tas koffie op in de zon met 19 graden om 08u30 😁 Dikke kus aan de papa's 😚😚

10 June 2017

Dadelijk eten, de afwas doen terwijl onze kleren in de droogkast zitten. En straks eens een wandeling naar het meer aan de camping. Tot nu toe 3570 kilometer op de teller. Morgen richting Kiruna en Abisko.
Poolcirkel bereikt. 66,5 NB. Ook de mannen kunnen niet ontbreken. Nu op weg naar onze slaapplaats voor vannacht.
Storforsen. Natuurpark met prachtige rotsformaties, wilde waterversnellingen in een kolkende rivier. Een 2 km uitdagend klimpad waarbij Jago ook erg genoten heeft . Ook Oscar geniet er van met taxi Kristien. Bepaalde rotsformaties staan droog, zoals the dead falls. De zweden komen hier lekker pootje baden op een zonnige dag als vandaag.
Vandaag onderweg naar Jokkmokk. Heel saaie baan waarbij weinig te beleven valt. Vandaar ook weinig foto 's 😀.Tussenstop gemaakt om te eten maar moeten wegrijden omwille van een kadaver van een eland. Daarna een heel eind moeten zoeken naar een alternatief. Uiteindelijk terechtgekomen bij arctic glass, waar we dan ook maar een paar souvenirs hebben ingeslagen. Zeer vriendelijke mensen, net als het overgrote deel van de Zweedse bevolking.
Net na middernacht. En het lijkt alsof we geen nacht gaan krijgen vandaag 😀 Héél speciaal.

9 June 2017

Net gestopt langs een meer om de nacht door te brengen. Een zeer mooie vermoeiende dag achter de rug, maar meer dan de moeite waard. 3140 kilometer al gereden, en dat op 1 week. Morgen beginnen we aan de 2e week. Wij gaan genieten van de zonsondergang. Maar geven jullie graag een foto mee van ons uitzicht.
Trappstegforsen en dimforsen.Spectacular rapids.
Stekenjok plateau.876 'm hoogte en daarmee t hoogste punt van de wildernisweg. Veel sneeuw en veel bevroren meren. Prachtig om te zien. Zo stil rond je. Haast geen andere bezoekers. Diegenen die er zijn delen dezelfde interesse. Wat voelen we ons nietig. 5 km verder aan de andere zijde is de sneeuw quasi verdwenen en stijgt de temperatuur van 9 naar 14 graden. Lijken die stenen trouwens niet op een klein ventje dat geniet van t uitzicht of ben ik nu bevangen door de hoogte 😁?
Bjürälven. Normaal de groene rivier. Omwille van de vele sneeuw en smeltwater helaas niet te doen. Althans niet als we met ons vier droog willen geraken op de volgende bestemming. Dan maar genieten onderweg.
Onderweg naar ankarede waan je je op de wadden. Ondanks 17 graden moet t geweldig koud aanvoelen met al dat smeltwater.😥 Ankarede: plek van rust met sami kapel en begraafplaats. Wel bevreemdend dat er hier ook een camping aanwezig is. Jago geniet van een lekker fris watertje en heeft de tijd van zijn leven met het mobilhome leven. We voelen ons gelukkig en gezegend dat we dit allemaal mogen meemaken. We worden er zo stil van. Woorden en foto's schieten tekort.
Onderweg naar ankarede. Hier komen we de eerste sneeuw tegen die heel erg tastbaar is.
Na een hobbelachtige rit naar häggnäset, het gebied waar de hoogste populatie beren zich bevindt- helaas geen te zien 😢 gaan kijken naar Hällingsäffalet. Dit is een 43 'm hoge waterval die terechtkomt in een 800 'm lange Canyon. Schitterend en beangstigend tegelijkertijd.
Fantastische uitzichten met als hoogtepunt het net overschrijden van de grens met Noorwegen.
Vandaag staat de vildernisvagen op t programma In totaal 500 km langs natuur hoogtepunten. We doen er eerst een groot deel van alvorens we verder naar 't noorden rijden. Eerste stop is Alanäs waar er bunkers te zien zijn uit WO 2. Beetje teleurstellend want er is quasi niets te zien . De tocht gaat verder... met een andere chauffeur, toch voor even😀.

8 June 2017

Om maar aan te geven hoe het is om om 23u 's avonds nog licht te hebben alsof het 19u is 😀 Héél speciaal, gelukkig maar dat de verduistering in de mobilhome goed werkt. 😊 Zonsondergang om 23u10. Zonsopgang om ...... 02u44. Slaap goed allemaal.
Nog wat sfeerbeelden van onderweg. Bijna in strömsünd. Blijkbaar is er ook een motorhome groet zoals de motorrijders hun groet hebben- leuk om er deel van uit te maken. Al worden deze groetmomenten schaarser naarmate we hoger en dieper zweden in trekken. Vanavond genoten van een douche. Wat zalig om de haren deftig te kunnen wassen😀. Morgen vertrekken we via de wildernisweg naar stekenjok. T wordt een dag met veel natuur higlights. Voorlopig hebben we 2698 km op de teller.
Synchroon slapen .
En gelukt... Ons eerste eland op camera. Nu Spotten we verder naar de beer. 😀
25 km van deze route (wel door een nationaal park) Niet leuk in de mobilhome.😫. Welcome to jamtland.
En de tweede kudde van de dag. Let vooral op 't kleine bruine kalfje. 👍
Normaal heb je het meest kans om ze 's ochtends of 's avonds te zien, maar deze viervoeters hadden daar duidelijk lak aan 's middags. We bleven netjes wachten om ze te laten passeren, maar een ongeduldige Zweed had daar minder tijd en zin in.
Foto's van de korte wandeling. Onze mannekes en wijzelf goed ingeduffeld. Oscar is een echt model, selfie is voor hem geen probleem. De ondergrond maakt het wandelen wat moeilijk, zeker na die heftige regen van de voorbije 24 u.
Kleine tussenstop onderweg naar grövelsjön. Onze mannekes even laten drinken van de pure Zweedse spa (licht kolkend). Jago heeft on ruil de rivierrand vrijgemaakt van stokken en takjes😀. Na een korte tocht aangekomen bij het startpunt van de wandeling. Het was een ware uitdaging voor Jago omwille van de steenachtige ondergrond. Oscar zat hoog en droog in de draagzak. We hebben net t middageten achter de kiezen en maken ons nu op voor een rit van 395 km naar strömsünd.
Nog een paar foto's van op grote hoogte.
8.00 vertrokken en t is duidelijk dat we in de skigebieden zitten. Enkel op grote hoogte ligt er nog wat sneeuw. Tussen de bomen zie je voortdurend witte korstmossen. Zal zeker zacht lopen voor rendierpootjes. Via idre fjall naar idre himmelfjall en zo via de magic road naar nipfjallet en stanjan. Deze laatste is de hoogste top. Helaas veel mist en een nogal moeilijke weg die voor onze twee metgezellen niet haalbaar leek. Daarom enkel vanop afstand kunnen genieten. Magic road is waarschijnlijk leuk te doen met de wagen. Met de mobilhome of husbil zoals ze hier zeggen voel je er net iets minder van😀.

7 June 2017

Eerder zagen we al elanden die we helaas niet op beeld hebben. Gelukkig met een scherp oog wel een kudde rendieren gespot en die wel tijdig kunnen vastleggen. Voor al die het nog niet weten, als je op de foto klikt zie je de volledige foto, dus ook de rendieren op deze 😊
Aangekomen op onze overnachtingsplaats. Ergens een kampeerplaats gevonden langs een mooie wilde stroom. Deze nacht slapen langs het geluid van water. Hopenlijk dat de laatste regendruppels ook deze nacht gaan vallen zodat we morgen mooier weer hebben. Tot nu toe 2200 kilometer afgelegd om tot in Idre te geraken. Slaap goed allen, wij gaan hetzelfde proberen hoewel het hier straks maar een viertal uurtjes donker zal zijn. Om 3u deze "nacht" zal de zon terug opkomen 😎
Aankomst in nationaal park. Helaas erg slecht weer. Heel erg nat geworden. Onze twee viervoeters gelukkig droog in de hondenkar. Heel erg snelle 4 km naar de grootste waterval. Het is blijkbaar niet met de hondenkar te bereiken. Naast regen ook heel veel wind en aan de waterval zelf ligt er nog sneeuw. T is prachtig maar waarschijnlijk veel mooier onder een Zweeds zonnetje. 😁 En zoals je kan zien hadden we onze eigen teddybeer mee met roze staart 😊
Prachtige uitzichten van een uitzichtpunten op weg naar sarna. Heel winderig maar wel indrukwekkend
Kleine impressie van rotneross, een sculpturenpark met botanische tuin, rozentuin, moestuin en kruidenpark. Veel ideeen opgedaan😀.

6 June 2017

Aangekomen op onze overnachtingsplaats. Net aan een golfterrein aan een meer. Langs ons ook een koppel uit Vilvoorde die met de mobilhome onderweg zijn doorheen Zweden, Noorwegen en Denemarken. Nu vlug iets eten en dan slapen. Morgen hier in de buurt een kleine uitstap en dan door naar Torsby.
Terug verder richting Sunna waar we gaan overnachten. Maar eerst stoppen in Tildas Stoll. Een oude mijnsite waar er een kloof te bezichtigen valt. Maar helaas... dicht. De toegang tot de kloof dichtgemaakt met een ijzeren hekwerk, dat deze keer niet te omzeilen viel 😔 Hiervoor 20 minuten met de mobilhome op onverharde weg gereden aan 15 km/u. Maar wel een goede wandeling langs het water gemaakt en de kloof vanaf de bovenzijde kunnen zien. We zullen het moeten doen met de foto's op internet van hoe het er had kunnen uitzien.
Na het vertrek uit Storfors doorgereden naar Persberg waar we enkele regeltjes hebben moeten overtreden om een "meer" te zien met een speciale kleur water. Het was een groot opvangbekken van water uit een kalkwinningsfabriek. Het was alleszins een mooi en speciaal zicht. Het was het waard om een gesloten hekwerk te omzeilen en een verboden terrein betreden om het te kunnen zien.
Vandaag met Andy, Ebbe en Yaane rond het meer in hun achtertuin gewandeld. Pootje baden in het koude water nadat we een ijsje hebben gegeten op de lokale camping. Mooi weer, mooie omgeving en super gezelschap! Een bezoekje aan Cindy terwijl ze vandaag moest werken mocht niet ontbreken. Hoe anders ziet het leven van een verpleegkundige in Zweden er uit.
Maandag en dinsdag bezoek gebracht aan andy, cindy, yaane, ebbe, ricky, dot en Coco. Super leuke tijd gehad. Wat leuk om gen terug te zien en ebbe te ontmoeten. Energie is t woord voor dat kleine baasje 😀. Oscar heeft ook een nieuwe vriend- size does not matter- ricky, de zeven maanden oude Deense dog.
Niet enkel Oscar heeft er een nieuwe vriend bij, ook Kristien heeft er een grote en kleine vriend bij.

5 June 2017

Karlstad, de laatste tussenstop voor vandaag. Hier net tijd genoeg om even naar een oude stenen brug te gaan kijken. Snel even tussendoor de mannekes uitlaten waar er bordjes "rastning förbjuden" hangen. Google translate laat ons in de steek, maar achteraf blijkt het "honden uitlaten verboden" te zijn 😮 Door via de toeristische route naar Storfors om op tijd bij Andy, Cindy, Yaane en Ebbe aan te komen.
Bengtsfors, het "boerengat" van Zweden volgens zij die het kunnen weten. Hier aangekomen na het volgen van een binnenlandroute langs het Dalslandkanaal. Een kanaal dat loopt tot aan het grootste meer van Zweden, het Vänernmeer. Hier het lokale Bokrijk even gaan bezichtigen voor we doorrijden naar Karlstad. Nog steeds een tussenstop op weg naar Storfors.
Fjällbacka. Onderweg naar Storfors toch even stoppen om een natuurwonder te gaan zien. Een dorp doorkruist door een klif. King's Cliff genoemd, of Kungs klyfta in het zweeds. Een avontuurlijke wandeling doorheen de klif tot op de top met een geweldig uitzicht over het dorpje en de zee. Mooi weer vandaag, maar wel enorm veel wind wat het rijden met de mobilhome een enorme uitdaging maakt op momenten ☺
8.00 we zijn onderweg met de lokale peter van de veire en julie. Helaas onverstaanbaar😀 we lachen dan maar mee als ze lachen 😂. Vandaag staan fjallbacka en karlstad op 't programma. We sluiten de dag af met een bezoek aan andy, cindy, yaane en ebbe . #still excited#

4 June 2017

Aangekomen op onze plaats voor deze avond. Mooie plaats aan een stroom die een uitloper is van het Vänernmeer. Die gaan we morgen te zien krijgen na een tocht van 495km. Maar eerst allemaal eten, opfrissen en lekker slapen.
Varberg is de volgende stop. De Varbergs Fästning, het fort, met zijn oudste delen uit de 13e eeuw staat mooi te wezen aan de kust van een leuk kuststadje. Beetje omweg om er weer weg te geraken door een optocht van oldtimers, helaas geen foto's doordat we echt niet konden wachten tot ze er waren, maar toch op weg geraakt naar onze overnachtingsplaats in Kungälv.
En omdat de planning voor Göteborg letterlijk in het water is gevallen hebben we een alternatief gezocht. Gevonden in Grimeton waar we het laatst overgebleven radiostation uit ww1 zijn gaan bekijken. Een antenne om morse te kunnen versturen tot over de Atlantische oceaan.
De Turning Torso. Een bouwwerk van 2005, voornamelijk appartementen, maar zeer imposant om te zien. Mooi verzorgde parkjes zorgen zelfs in regenweer voor een mooie oase van rust in de stad. Verdere foto's worden bijgevoegd wanneer we kunnen.
Aangekomen in Malmö stad. Onze eerste Zweedse kronen afgehaald, en straks op zondag een open winkel vinden.
Net de grens met Zweden gepasseerd. Even een stop inlassen, ondanks het slechte weer, om de brug in zijn geheel te zien vanaf Zweedse bodem. Ook onze mannen zijn "onder de indruk".
De eerste dag op Zweeds grondgebied begint in de regen, maar dat mag ons niet deren. De Öresund brug op de achtergrond, de grens tussen Denemarken en Zweden. Iedere piloon is 204m hoog. En is het decor geweest voor de serie "the bridge". Op naar turning torso in Malmö.
The oresundbridge. 8 kms fijne herinneringen aan een fantastische serie. Gelukkig lag er hier geen lijk😁
Zo liggen we toch relaxed.
Eerste overnachting in rodovre. Mooie plaats. Lekker rustig en genieten van avondzonnetje. Wakker worden met wat regen. Nu onderweg naar the bridge voor overtocht zweden. #excited#
08u45. Vertrek richting Malmö. De eerste tekenen van het leven in de mobilhome zijn al duidelijk zichtbaar. Een kleine aanpassing gedaan in de inrichting zodat onze mannen ook meer kunnen zien.

3 June 2017

Aangekomen op de camping net onder Kopenhagen. Hier op het gemak alles opgezet om ons avondeten samen in de buitenlucht op te eten. De maan staat al aan de hemel en de zon begint zijn kracht al te verliezen, maar het gezelschap en het vakantiegevoel maken het frissere weer zeker goed.
Een noodstop voor Jagoke, nature calls.
Back in seeland, Denemarken. Genieten van de weidse zichten en natuur.
Aankomst in Denemarken
De overtocht 2u eerder kunnen nemen. 45min rusten en genieten.
Klaar voor de boot
Wij zitten wel lekker relaxed. 😀
Onze eerste file. Oscar trekt er zich niets van aan.
5.20 u. Na een iets langere rustpauze vertrokken. 6.00 u Nederland check

2 June 2017

Voila, toch veilig thuis geraakt van onze "maiden voyage " met een mobilhome. Nu inpakken, wat ook wel even zal duren, en dan nog een beetje uitrusten alvorens we vertrekken.