Europe · 30 Days · 27 Moments · July 2018

10 August 2018

De afgelopen dagen worden vanmiddag vanuit de trein bijgewerkt. Voor nu. Tijd om naar huis te gaan

9 August 2018

Een dag voor Berlijn is echt wel heel weinig. Om zoveel mogelijk uit deze korte tijd te halen en omdat we Nederland stiekem wel missen, besloten we een fiets te huren. Het zou erg heet (34 graden) worden en daarom gingen we vroeg op pad. Om 9 zaten we op de fiets om het rondje Berlijn te doen dat ik zelf had bedacht. We begonnen bij de Siegelsaule, gingen langs het holocaust monument en de brandenburger tor, zagen checkpoint Charlie en mochten om 10:45 naar binnen in de Bundestag, het politieke centrum van Berlijn. Het was een tip van Margarethe die zeker de moeite waard was! Na de lunch gingen we naar de Berliner dom, het DDR-museum, waar Nadine overigens geen fan van was, en fietsen we aan de oostkant van de Berlijnse muur. Het was erg indrukwekkend en de kunst op de muur maakte het nog levendiger. Het eind van de middag hebben we rustig aan gedaan zodat we en deel van een pubcrawl mee konden maken.

7 August 2018

Gisteravond biertjes gedronken met de buren. Vanmorgen eerst uitgeslapen en een rustige ochtend gehad op de camping. Als afscheid een taartje gegeten en rond 2 uur vertrokken naar Tábor om een kasteel te bekijken. Kasteel niet gevonden, de ondergrondse gangen waren volgeboekt maar Natas is gelukkig wel geslaagd bij de Orsay! Onze tijd op de camping is omgevlogen en wat zullen we de Slijkhuisjes missen 💕. Om ongeveer half 7 zullen we aankomen in Praag, waar we eerst op zoek naar naar voedsel!

6 August 2018

Een half uurtje rijden van de camping is een stuwdam waarbij je aan de hoge kant van het meertje lekker kunt zwemmen. In tegenstelling tot gisteren, toen het nog regende, is het vandaag de hele dag lekker weer. Des te lekkerder om even verkoeling te zoeken bij het water. Zwemmen en spelletjes doen. Het is hartstikke gezellig. Zelfs wanneer je net hebt verloren ;) (he Remco).

5 August 2018

Praag wat was je leuk! Bij de Slijkhuisjes aangekomen. Heerlijke ijshoorns gegeten en een mooie stadswandeling gemaakt. Op de terug weg bij een kantine gegeten. Super lekker was het. Het smaakt naar meer. Vanavond slapen in een tent. Dat is weer eens iets anders dan een hostel of Rbnb!

3 August 2018

De opera bleek uiteindelijk een ballet te zijn. Dat kwam goed uit want daar houden wij zeker van! De omgeving was perfect en ballet was prachtig. Na een uur lekker naar huis gegaan om te slapen. De volgende ochtend vertrokken we om 9 uur van huis om wenen verder te verkennen. We waren erg moe maar veel tijd om te relaxen was er niet omdat we maar twee dagen in wenen hadden. We zijn de burgring, waar de meest belangrijke gebouwen omheen staan, afgelopen en hebben daarna een koffie (en een afpelstrudel gedeel) gedaan in een echt Weens koffie huis. Na de lunch zijn we nog even naar huis gegaan om ons om te kleden. We gingen namelijk in de Donau zwemmen. Een vriendin van Keyvan en Helga (waar we logeren) was daar met haar man. De familie van haar man was Iraans dus ze hadden allemaal lekker eten en het was heel gezellig. Na het zwemmen hebben we het lekkerste hazelnootijs van wenen geproefd en daarna naar huis. Nu al slapen want morgen vroeg op om naar Remco en Natasja in Praag!

2 August 2018

Om 6:45 ging gisteren onze wekker en werden we wakker in Slunj om vervolgens naar de plitviche te rijden. We hebben zowel de upper als de Lower lakes bekeken. Zo’n zes uur rond gelopen en zelfs een uurtje gevaren op een van de meren! Toen we eenmaal in de auto richting Zagreb zaten, begon het hard te regenen en te onweren. Ons ritje door de bergen was dus erg spannend. Maar vivianne heeft ons heelhuids naar het autoverhuurbedrijf gebracht. Toen zat onze tijd in Zagreb er alweer op. Na een lekker stuk pizza hebben we de nachttrein gepakt naar wenen waar we vanochtend zijn aangekomen. We slapen bij een vriendin van vivianne, Helga. Na een snel slaapje in een echt bed (want we hebben de nacht doorgebracht in een treinstoel), heeft ze ons schönbrunn laten zien en we zijn daarna met z’n allen naar een groot aquarium geweest. Net hebben we gegeten op het plein naast het parlementsgebouw en wachten we nu op een operashow. We hebben er zit in!

30 July 2018

Na een dag op bed liggen, mocht ik er (voor mijn gevoel) ook eindelijk op uit. Met vivianne als gids, die al het een en ander had gezien, namen we de boot over de Donau en hebben we voornamelijk de buda kant bekeken. De stad wordt namelijk door de rivier in tweeën gedeeld waardoor er een buda en een pest kant is. De eerste boot stop was de vissersbastion met de matthiaskerk. Eigenlijk is het geen bastion maar een terras met witte natuurstenen muren, trappen en torens. De volgende halte was margaretha eiland. Vernoemd naar de dochter van een belangrijke koning van Boedapest. Het was fijn om daar even in het park te zitten. Even het gevoel alsof we de stad uit waren. Lekker met de voetjes in het water en kijken naar een fonteinshow met muziek. Het kan toch niet beter dan dat?! We hebben wel 3 shows meegemaakt. Elk uur was er een nieuwe show, dus reken maar uit hoe lang we daar hebben gechild ;)

29 July 2018

Dag 2 Budapest Gisteren hebben we een heerlijke dag gehad in de yellow city Spa. Vandaag begon helaas niet zo geweldig. Nadine had een allergische reactie op noten en heeft van 2 tot 5 ‘s nachts moeten overgeven. De volgende dag was ze zo slap en had ze weinig energie dat ze in het hostel moest blijven. Gelukkig waren de bedden een soort cabines waar je prima in lag. Ik moest Boedapest alleen gaan verkennen. Het voelt als een soort klein London met de bruggen en mooie gebouwen. Ik heb een rondje gelopen van 10 km langs de st Stephen basilica, de schoenen langs de Donau, het parlementsgebouw, het paleis, de chain bridge en terug. Bij terugkomst voelde Nadine zich gelukkig wat beter en zijn we gaan avondeten. Het meisje uit de trein had ons uitgenodigd voor een pub crawl. Ben er alleen heen gegaan. Was gaaf omdat de pubs in verlaten gebouwen zaten. Friends gemaakt, een bedrijfje gestart in statiegeld innen van glazen en om 03:00 thuis. Dat mocht ook wel eens!

28 July 2018

De nacht duurde lang. Eerst bij de grens id controle en in Hongarije wederom een controle. Niet echt uitgerust kwamen we aan en liepen we binnen een half uur naar het hostel. We konden nog niet inchecken maar wel onze tas stallen. Daarom besloten we onszelf te trakteren en even helemaal te onspannen in de ‘gele city spa’ ofwel de Széchenyibaden. Cityspa’s horen er helemaal bij in Boedapest dus we hebben ook gelijk maar een massage genomen. s’ Avonds zijn we heerlijk uit eten geweest. Gewoon met groente enzo en gezond. We hebben genoten. Welterusten

27 July 2018

Deel 2 We kwamen ruim een uur voor vertek aan op het station om een reservering te maken. We wilden namelijk graag een bed omdat we de hele nacht (van half 10 tot 6 uur s’ochtend) in de trein moesten doorbrengen. Bij de ticketverkoop moesten we een kwartier wachten om te horen dat er geen bedden meer waren. Dan maar een stoel Het uur vloog zo om maar de vertraging bleef maar oplopen. Een half uur, een uur, anderhalf uur, twee uur en uiteindelijk hadden we zelfs tweeënhalf uur vertraging voordat we eindelijk eens vertrokken. Nadine gooide al haar charmes in de strijd en wist bij de conducteur nog twee bedden te regelen. Wat een geluk!
Geschreven door vivianne (deel 1) Het vertek uit Belgrado ging niet zo makkelijk als verwacht. Toen we onze Airbnb verlieten kwam het met bakken uit de hemel vallen. Gelukkig hadden we een regenponcho meegenomen zowel wij als onze backpack in pasten. Snel nog wat boodschappen gedaan in de supermarkt en vervolgens een taxi gepakt naar het station. Je zult misschien denken: hebben ze echt een taxi gepakt? Nou het zit dus zo: in Belgrado is een centraal station dat in het centrum van de stad ligt maar niet meer in gebruik is. Bij aankomst kwamen we aan op een station ver buiten de stad. Dit keer moesten we nog een ander treinstation nemen en er was ons geadviseerd de taxi te nemen omdat het openbaar vervoer in Servië niet te vertrouwen is. Dat hebben we gemerkt.
Helaas zit het er voor ons nu alweer op in Belgrado. We hebben vandaag veel kunnen zien en ook nog lekker kunnen ontspannen (shoppen). We hebben kerken bezocht, lekker gegeten op de republic square en het nationaal museum bezocht. Het ging de geschiedenis van Servië langs van de eerste inwoners tot de moderne kunst. Maar in zo’n korte tijd hebben we natuurlijk niet alles kunnen zien, dus we komen zeker nog eens terg.

26 July 2018

Vandaag was weer een reisdag. We waren beiden voor de wekker wakker en hadden voldoende tijd om ons klaar te maken voor vertrek. Stiekem waren we heel blij eindelijk het vieze hotel in Sofia te verlaten en onze stinkende kamergenoot nooit meer te Na 10 uur reizen, stopte de trein op een heel ander station dan we hadden gepland. We moesten nog met de tram maar er was nergens een pinautomaat. Gelukkig had iedereen hetzelfde probleem en gingen we massaal lekker zwart. Na een kwartier lopen kwamen we aan bij ons Airbnb, een klein huisje met een uitschuif bed/bank. Precies goed voor een nacht. Na een snelle douche zijn we lekker sushi gaan eten (heel goedkoop!) en hebben we een rondje gelopen door Belgrado. De stad is net zo wijds opgezet als Sofia maar veel beter onderhouden. De gebouwen zijn mooi en zien er netjes uit en de straten zijn schoon. Morgen een dagje verder verkennen om vervolgens rond half 10 de nachttrein naar Budapest te nemen. Benieuwd hoe dat gaat worden!

25 July 2018

We moesten en zouden de Rila Monastery zien, maar het ov was ingewikkeld en veel tours waren er afgelast vanwege slechte weersvoorspellingen. In de trein zijn we een Amerikaanse jongen tegengekomen die ook naar het klooster wilde en samen besloten we een auto te huren. De avond van tevoren sprak ik een andere jongen uit het hostel die we ook hebben uitgenodigd om mee te gaan op onze roadtrip. Dus met vier man sterk zijn we vanochtend vroeg vertrokken naar de AirPort om de auto op te halen en zijn vanaf daar richting Rila gereden. Rila was bovenverwachting mooi, bekijk de foto’s zelf maar. Na daar een tijd te hebben rondgelopen zijn we doorgereden naar een ander mooi klooster en hebben we een stukje gehiked richting naar een grot. Om de dag af te sluiten, hebben we een door geizerwater verwarmde spa geweest om even te relaxen.

22 July 2018

Toen we Thessaloniki binnenkwamen, vonden we de stad al een fijnere sfeer hebben dan Athene. Na vandaag de witte toren bezocht te hebben, begrijpen we nu meer van de geschiedenis van de stad. Thessaloniki was gesticht uit verschillende dorpjes uit de omgeving door de koning van Macedonië. Door de jaren heen is de stad door verschillende groepen bestuurd, ook door de Romeinen en de Turken. De stad kent verschillende culturen die in Thessaloniki samenkomen. Er zijn bijvoorbeeld veel kerken gebouwd die ooit omgebouwd zijn tot moskeeën en nu weer hersteld zijn tot kerken. De sporen van verschillende tijden blijven in de gebouwen zichtbaar. In 1917 is 45% van de populatie zijn huis verloren aannemen brand. Hierdoor is er een splitsing ontstaan in de stad met enerzijds ruïnes uit de oudere tijd en anderzijds nieuwe huizen. Omdat het onze laatste avond in Griekenland is, hebben wij lekker een salade met calamaris gemaakt. Morgenochtend moeten we vroeg op om door te reizen naar Sofia.
Het moest gebeuren, in Griekenland naar het strand. Het meisje dat in het spelletjescafe werkte had gezegd dat Chaldikiri de mooiste standen uit de omgeving had. Prettige stranden, strakblauw water en een bossige omgeving. Er was echter een obstakel en dat was de reis erheen. Dat werd een nog grotere uitdaging omdat we allebei niet lekker wakker werken. Moe, pijnlijke gewrichten en geen energie. Ontbijt hebben we rustig aangedaan om te besluiten toch maar erop uit te gaan en daar zijn we achteraf heel blij mee. Wat betreft de reis naar het strand (in Vourvourou) moesten we allereerst de bus nemen vanaf de boulevard. Dit duurde ongeveer een half uur. Vervolgens moesten we op een busstation overstappen om drie uur in de bus te zitten. Om drie uur arriveerden we eindelijk in Vourvourou. We hadden trek en besloten eerst te eten. Nadine koos uiteraard gamba’s en ik ging voor de risotto met mosselen. We kregen als verrassing een heerlijk toetje van het restaurant. We hebben alles zo snel m

20 July 2018

De reis van Athene naar Thessaloniki duurde zes uur. Na Patras en Athene voelde het alsof we een eeuwigheid niet met de trein hadden gereisd. De trein was prima. We hadden aangewezen stoelen en voorin de trein was een restaurantje waar je wat eten en drinken kon kopen. We kwamen om kwart voor vier aan en moesten een half uur naar onze Airbnb lopen. Google Maps gaf namelijk aan dat er geen bus was. Achteraf bleek dat wel zo te zijn. Weten we dat ook weer voor de terugweg. De Airbnb is heel leuk. De gastvrouw is heel aardig. We hebben zelfs onze was mogen doen. De kamer is klein maar we hebben ook een leuk terras en mogen gebruik maken van de badkamer en keuken. Bij aankomst hebben we eerst een douche genomen en zijn we daarna naar het centrum gegaan om de stad te verkennen en wat te eten. De boulevard is 15 minuten lopen. We hebben gyros en een salade gegeten bij een taverne aan de boulevard. Daarna hebben we een klein rondje gelopen om het eten te laten zakken en kwamen we een spelle

19 July 2018

Reizen is cultuur opsnuiven, nieuwe mensen ontmoeten maar ook elkaar en jezelf beter leren kennen. Ik had niet verwacht dat ik het mentaal zwaar zou hebben. Gelukkig begint het reizen steeds meer te wennen. Gisteren hebben we erg genoten van de stad Athene. Waar we de dag ervoor ons nog onveilig voelde, ontdekte we gisteren het gemak van de metro. Dit maakte de stad heel toegankelijk en hebben we de stad op een prettige manier kunnen bewonderen, want wat is Athene eigenlijk mooi! Van het akropolis tot Hadrian’s library, van het oudste olympisch stadium tot Mamma Mia 2 in een open air bioscoop. Open air bioscopen lijken hier overigens helemaal bij de cultuur te horen. Ieder plein wordt in de avond omgetoverd tot filmtheater. Nu we eenmaal gewend zijn, vinden we het best jammer om Athene in te ruilen voor Thessaloniki waar we rond vier uur zullen aankomen.

18 July 2018

De busreis naar Athene duurde drie uur. In die tijd moest Nadine drie keer van stoel wisselen. Blijkbaar hadden we een stoelnummer aangewezen gekregen, wisten wij veel! De reis was qua natuur erg mooi. We hebben veel van de zee, bossen en bergen kunnen genieten. Eenmaal aangekomen in Athene gingen we eerst lunchen en uitrusten. Daarna zijn we naar het archeologisch museum van Athene geweest. Het was een mooie entree met de stad. Vanavond hebben we gegeten bij het Acropolis. Over het algemeen valt ons op dat Athene een arme stad is. Veel mensen slapen op de straat en hebben last van zweren op hun armen en benen. Verschillende winkels hebben hun ramen afgeplakt en er is veel graffiti. We voelen ons niet overal veilig dus letten heel erg op onze spullen. Athene was niet wat we ons hadden voorgesteld qua geheel. De bezienswaardigheden zijn wel heel mooi. Morgen gaan we meer bekijken!

16 July 2018

Gisteren zat de reis er voor Jonatin alweer op, ik vond het stiekem erg lastig dat hij naar huis ging. Daarnaast hebben we gisteren afscheid genomen van Bari. Na de palmbomen daar nog even goed geknuffeld te hebben, zijn we net op tijd opgestapt op de boot. Ons verblijf voor de nacht waren zogenaamde ‘airseats’. Geen stoel dus. Eerst heb ik een tijd op de grond geslapen maar later hebben we gelukkig stoelen kunnen claimen in een speciale ruimte. Maar lekker geslapen hebben we niet. Ik had erg last van zeeziekte en vivianne kon ook niet goed slapen. Vandaag blijven we dus lekker in ons huisje in het warme Patras en morgen reizen we door naar Athene.

15 July 2018

Vandaag stond er een boottocht langs de kustlijn van Polignano a Mare en chillen bij de Coco beach club op de planning. Eenmaal aangekomen in Polignano kwamen er erachter dat de boot toch nog een dik half uur lopen was en die tijd hadden we niet. Dus kwamen we op het geniale idee om te liften. We kwamen een lief stel tegen en zijn daarbij de auto in gesprongen. Zij hebben ons in de buurt van de ligplaats afgezet en wij hebben de laatste 10 minuten gerend voor ons leven. Maar zoals je kunt zien aan de foto’s hebben we het gered! De gids heeft ons bijzondere verhalen verteld over de mooie grotten aan de kust. Omdat het vandaag Jonatin’s laatste dag was, heeft hij ons getrakteerd op een heerlijke Italiaanse maaltijd met veel ‘frutti di mare’ nomnomnom

14 July 2018

Gisteravond zijn wij aangekomen in het gezellige Bari. Wij slapen in een huisje midden in de oude binnenstad (zie foto 1). Na een lekker ontbijtje zijn wij vanochtend vertrokken naar Alberobello Trulli. Een stad met alleen maar witte ronde huisjes met een grijze puntdak. Deze huisjes zijn oorspronkelijk gemaakt om de belasting rond 1500 te ontkomen. De arme arbeiders konden de belasting amper betalen en bedachten daarom een ingenieus plan. Ze bouwden een dorp vol met huisjes die snel afgebroken konden worden. Want voor huizen die niet af waren, hoefde je geen belasting voor te betalen. De huisjes waren erg klein maar het stadje was erg gezellig en sfeervol. Na Alberobello hebben we verkoeling opgezocht en een frisse duik genomen in de zee. Kortom, een geslaagde dag!

13 July 2018

Na een comfortabele treinrit van 8,5 uur aangekomen in Bari. We hebben een heel leuk huisje middenin het oude centrum. Morgen gaan we de buurt verder verkennen

12 July 2018

Gisteren Milaan verkend. Uiteraard was de eerste stop de duomo! Eerste keer voor Nadine en Jona. Daarna via de dure winkels naar Castello di sforza. Oud kasteel van een rijke familie met stukken van Michelangelo en Leonardo da Vinci. Next stop: jardini Pubblici. Tussen de honden in het gras gelegen, boekjes gelezen en puzzels gemaakt. Na een echte Italiaanse pizza zijn we moe en voldaan naar huis gegaan. Vandaag een dagje treinen naar Bari. Wordt vervolgd!
Lekker ontbijtje in Milaan

11 July 2018

Getrouwd met Brussel. Ja, je leest het goed. Wij zijn vandaag spontaan getrouwd met Brussel, Brussel onze eeuwige liefde en trouw beloofd. En toch zijn onze wegen snel gescheiden. Na een frietje op de grote markt en een Belgische wafel was het tijd om Brussel in te ruilen voor het mooie Milaan. Net aangekomen in het hostel, liggen wij nu lekker in bed en zien wij uit naar de rest van de reis!