United Kingdom · 10 Days · 10 Moments · July 2018

Hooglanden & Hebriden


18 July 2018

Edinburgh Vandaag rijden we vanaf Pitlochry naar Edinburgh. We stoppen eerst bij Doune Castle. Dit kasteel is voor de serie Outlander (Castle Leoch) en Monty Python (o.a. Swamp Castle) gebruikt. Er hoort een leuke audio rondleiding bij en je kunt bijna heel het kasteel door lopen. Daarna reizen we door naar het drukke Edinburgh. Dat is even wennen na al die dagen rust. We slenteren wat rond bijvoorbeeld door Diagon Alley (Harry Potter) en bij het kasteel. Tegen het einde van de middag vertrekken we naar ons hotel... dat zich in een kasteel bevindt! Morgen alweer naar huis..

17 July 2018

Pitlochry Vandaag een extra dagje Pitlochry. We lopen ‘s ochtends nogmaals naar de zalmladder om eventueel zalm te zien springen.. en we komen er achter dat er tunnels liggen en dat ze überhaupt niet springen... oeps. We maken een langere wandeling door Black Sprout Wood en komen aan bij Edradour distillery. De kleinste whisky distilleerderij van Schotland. Zij produceren per jaar net zoveel als andere distilleerderijen in drie dagen doen. Super kleinschalig en speciaal dus. We doen onze allereerste whisky toer ooit! Super interessant en na 4 glaasjes heb ik (AM) een klein beetje moeite🤣 Hun versie van Baileys (of zoals zij het zeggen ‘as Baileys wants to be’) is echt geweldig lekker. Op onze tocht terug lunchen we bij een hele leuke tearoom. We rusten verder uit en eten ‘s avonds bij hetzelfde restaurant als gisteren en het was weer geweldig lekker! Morgen op naar Edinburgh!

16 July 2018

Cairngorms National Park Vandaag begint onze dag bij de rendieren! In Schotland is er slechts 1 kudde rendieren die hier leeft en laat dat nou net op onze route liggen. En aangezien ik (AM) nogal een obsessie met die beesten heb, kan mijn dag niet meer stuk. Ennn... we mogen ze met de hand voeren! In de kudde leven zo’n 150 rendieren en ze kunnen door de ‘Arctic conditions’ hier prima leven. Hier hebben ze totaal geen natuurlijke vijanden, afgezien van teken. Wat een luizenleven zeg.. Onderweg naar onze slaapplek in Pitlochry maken we nog een paar wandelingen zoals in Killiekrankie en naar Queen’s View. In Pitlochry bezoeken we de beroemde dam en zalmladder waar in het seizoen zo’n 5400 zalmen gebruik van maken. Tijdens het avondeten komt er een bagpipe band voorbij. Gezellig zo!

15 July 2018

Urquhart, Inverness & Culloden Vandaag vertrekken we weer uit Ullapool terwijl het bakken vol regent. We starten bij Loch Ness en Urquhart Castle. Indrukwekkend groot! Daarna door naar Inverness. De stad is niet geweldig maar de geschiedenis er achter wel, het is de hoofdstad van de Highlands en is in het verleden vaak leeggeroofd en platgebrand. Vandaar dat er niet veel ouds meer is. We vinden een leuke local fair waar we een Harris Tweed kussen kopen en we delen heerlijk een pizza als lunch. Daarna door Culloden Battlefield. Dit was ontzettend indrukwekkend. We volgen een speciale toer en lopen het hele veld over. Daarna door naar ons hotel in Forres: weer een omgebouwd landhuis. We besluiten daar ook te eten. Nog nooit zulke lekkere toetjes gehad, wow! Morgen alweer verder..

14 July 2018

Ullapool Hopende dat het reisverslag van gisteren ook online is gekomen, want die ging volgens mij een beetje verloren in een slechte verbinding.. Vandaag staan wij megavroeg op (4.55 uur) om de veerboot terug te nemen van Stornoway naar Ullapool. Het waait heel erg hard en we zien in de verte een paar dolfijnen springen. We gaan bij aankomst in Ullapool als eerste even naar binnen bij de tourist information en vragen wat tips. We besluiten een noordelijke kustroute te rijden: één van de meest dunbevolkte gebieden van Schotland. We rijden over erg smalle bochtige weggetjes en komen haast niks tegen. We beginnen met een lange bergbeklimming: Stac Polliaidh (spreek uit als Stag of Polly). Een zware tocht maar erg gaaf! Op de terugweg komen we in de middle of nowhere een tearoom tegen en we gaan daar gezellig zitten. Daarna lopen we nog een stukje Knockan Crag. Na het inchecken bij het hotel eten wij bij een echt vispareltje. Morgen weer verder naar Inverness!

13 July 2018

Isle of Lewis Vandaag staat een toer over het eiland op de planning. We vertrekken bijtijds en dat loont: we komen bijna nergens toeristen tegen! We beginnen bij de Callanish Standing Stones en rijden een mooie kustroute langs ruines, oude gebouwen en prachtige blauwe zee. Morgen al erg vroeg (5.45 uur check-in) de veerboot terug..

12 July 2018

Isle of Skye Vandaag vertrekken we helaas vanuit ons leuke hotel via Isle of Skye naar Isle of Lewis & Harris. We rijden heel Isle of Skye en beginnen bij het meest gefotografeerde kasteel van Schotland: Eilean Donan Castle. Verder Skye op verandert het landschap en ook het weer. De zon straalt en overal kliffen en prachtige rotsgebieden (zoals Cuillin). We maken overal stops en kijken onze ogen uit. De wegen zijn smal en maar voor 1 auto geschikt, dit levert soms moeilijke situaties op. ‘s Avonds pakken we de ferry overtocht naar Isle of Lewis & Harris. Hier is het meeste gedeelte in Gaelic aangegeven. We komen laat aan in het hotel en morgen gaan we het eiland verkennen!

11 July 2018

Fort William Vandaag slapen we nog een nachtje in hetzelfde hotel (gelukkig maar, wát is dit leuk!) en gaan we de omgeving verkennen. Het is echt Schots weer: regen, regen en bewolking! We rijden eerst naar het Caledonian Canal waar heel veel sluizen achter elkaar liggen. Dan door naar Glenfinnan waar het viaduct uit Harry Potter ligt waarover de Hogwarts Express rijdt. We plannen het zo dat we klaar staan wanneer dé stoomtrein er over heen gaat. Prachtig! Glenfinnan is ook de plaats waar Bonnie Prince Charlie aan land kwam. We gaan daarna nog naar National Park Glen Nevis waar wij een stuk de Ben Nevis beklimmen (de hoogste berg van Schotland!). We komen moe maar voldaan terug in het hotel waar we heerlijk een pint bier drinken en traditioneel Schots eten. Mogen we nog een nachtje blijven?!

10 July 2018

Loch Lomond, The Trossachs National Park & Glencoe Vandaag vanaf Glasgow richting ons hotel in de buurt van Fort William. We rijden dwars door het Nationaal Park en rijden op die manier de Highlands in. De bergen worden ruiger en het landschap minder glooiend. Overal hangt er bewolking over de bergen wat er heel mooi uit ziet. We bewandelen de berg Conic Hill in Balmaha en stoppen tussendoor nog op mooie plekken zoals bij Loch Katrine en bij Killin. Ons hotel ligt nog net voorbij Fort William en zit in een oud landhuis. Het is heel erg knus, kneuterig en huiselijk, alsof je bij iemand thuis logeert. Middle of nowhere, uitzicht op de bergen en geen netwerk, wifi, ontvangst noem maar op. We eten lekker in het restaurant dat bij het hotel hoort en spelen nog wat in de ‘games room’.

9 July 2018

Glasgow Vandaag begint onze rondreis in Glasgow. Na de auto opgehaald te hebben en weer wennen aan het linksrijden, rijden we naar ons hotel in Eaglesham (dorpje buiten Glasgow). We besluiten de trein naar Glasgow Central te nemen. We zijn erg moe van het vroege opstaan (2.58 uur) en besluiten voor het eerst ooit een Hop On-Hop Off tour te doen. Dit was een goede beslissing! We horen leuke weetjes en struinen hier en daar zelf nog wat rond. We sluiten af bij Gourmet Burger Kitchen. Today was good! Leuke weetjes: - In Schotland kennen ze in de rechtspraak niet alleen ‘guilty’ en ‘not guilty’, ze kennen ook ‘not proven’: we weten dat je het gedaan hebt, maar kunnen het niet bewijzen. - Schots Gaelic is iets anders dan Iers Gaelic. - Glasgow heeft eindelijk weer een eigen whisky distilleerderij sinds augustus vorig jaar. Je kunt er alleen nog geen whisky kopen van de distilleerdij zelf:die moet eerst minimaal 3 jaar rijpen!