Romania · 13 Days · 10 Moments · August 2017

Transsylvanië /Siebenbürgen 2017. Romania


19 August 2017

12 August 2017

Voor mijn vertrek naar Roemenië las ik verschillende verhalen over zwerfhonden en de droevige staat van de wegen. Blijkbaar hebben ze hard hun best gedaan om de staat van de wegen te verbeteren, in Maramures waren ze pico bello en bijna geen verkeer, in de Saksische dorpjes daarentegen moet je wel nog opletten voor putholes die onverwacht opduiken. Ook stilstaande voertuigen achter een draai is standaard... Wat de honden betreft, de enige zwerfhond die ik tegenkwam is deze puppy die ik jammer genoeg niet kon meenemen naar huis...

11 August 2017

Transsylvanië is bijna 1000j Hongaars gebied geweest en dat merk je aan de bouwstijl en aan de tweetalige naamborden van de dorpjes. Ook de Saksen zijn er sinds de 12°eeuw aanwezig, alhoewel er momenteel maar 0,5% van de Roemeense bevolking van Saksische origine is. Ik had het geluk om een privérondleiding te krijgen in de plaatselijke versterkte kerk door zo een Saksische, Birghitte. Die er anders volledig Roemeens uitzag met haar bruine huid, pikzwart haar en donkere ogen... Ze vertelde 2u over de geschiedenis van de kerk, haar familie, de zigeuners in het dorp, de securitate en tot slot, over haar 3 broers :Herman, Helmut en Wolffie...
Sighisoara Transsylvanië /Siebenbürgen

10 August 2017

Life on the road in Maramures
Nog een aanrader als je in Maramures bent is de oud gevangenis van Sighetu. Niettegenstaande het gebouw er al staat sinds de Habsburgse periode werd ze berucht als gevangenis en martelplaats van het Roemeense communistisch systeem. Hier werden vanaf 1948 zogoed als alle topmensen van het ancien regime opgesloten... De plaats werd speciaal geselecteerd omdat ze vlak aan de grens met de toenmalige USSR lag, zodat bij een eventuele opstand in Boekarest de oud elite meteen afgevoerd kon worden.
Maramures staat vol met roemeens orthodoxe houten kerkjes met schitterende fresco's. Eén van de mooiste vind je in Hoteni. 't Was mij onderweg al opgevallen dat er veel mensen langs de weg staan te zwaaien met een paar Lei in de hand met de bedoeling om mee te rijden. Op weg naar Hoteni zag ik een grootmoeder staan met twee kinderen en ik besloot te stoppen. Tot mijn grote verbazing duwde baboechka de twee kinderen van 5 a 8j alleen in mijn auto en zwaaide ze eens in de richting waar ze heen moesten... 20 minuutjes later deed de oudste van de twee teken dat we ver genoeg waren en zette ik ze af. De mij toegestoken Lei heb ik vriendelijk maar zeker geweigerd.

9 August 2017

Gastvrijheid betekent nog iets in Maramures, schitterend ontvangen bij Irina en Ion in Botiza. Maar wat een natuur! Deze namiddag nog een tochtje gedaan door de heuvels en daarna genoten van een heerlijke maaltijd. Enige gast in de hostel en voor de prijs moet ik het niet laten, 10eu (50lei) voor ontbijt en avondmaal. Vanavond was 't alvast heerlijk.

8 August 2017

Visit of the Hungaryan cemetry this morning and citywalk in Cluj.

7 August 2017

First night in Cluj-Napoca, staying at one of the typical Ceaucescu communist buildings. Bit basic but clean though. Very warm welcome from Estzer, who invited me for a drink in the local irish pub and a game of trivial with some friends. 3th place out of 10,so we did well. Cluj is a vibrant city with lots of nice restaurants and pubs.