Germany · 14 Days · 56 Moments · August 2017

Vakantie Noord-Oost Duitsland


17 August 2017

Eric, Ramon en Isabel hebben gezwommen en we hebben nog een rondje park gedaan. En toen gingen we dan echt in de auto. De spits in Hamburg voor proberen te zijn. 13:09 stond op de klok. Hamburg kwamen we goed door maar bij Bremen door wegwerkzaamheden 15 km in de file langzaam gereden. Verder een voorspoedige, hoewel kletsnatte, reis gehad. Een stop gehad bij de McDonalds net na Hamburg om 16:00. En even voor 20:00 waren we weer thuis! Home sweet home! Met lekkers van de ene pa en ma in de koelkast en een mooi vaasjes stelletje van de andere pa en ma op tafel. Heel lief ❤️
We gaan inpakken vandaag! We slapen hier niet nog een nacht maar gaan vanavond rijden. Op naar ons eigen bed. Maar eerst nog wat leuke dingen doen!

16 August 2017

Nog even wat boodschapjes gehaald en getankt. Op het bungalowpark gezwommen. Eten: diepvriesprutje (hihi) van aardappelpartjes, vlees en boontjes.
Gelukkig zagen we de wolven en de beren en lynxen goed. We hadden geluk. Even later waren ze niet meer te ontdekken volgens andere bezoekers. Bij het cafeetje ter plaatse currywurst en wiener wurst gegeten. Rond 14:00 begon het te druppelen en liepen we naar de uitgang. Het regende steeds harder. Gelukkig hadden we alles gezien!
Ook hier weer veel te spelen en te klimmen en klauteren vandaag. Ook Sandra ging mee over de wiebelbruggen en ze is al zo'n held daarmee. Niet dus 😬
Klein grut en groot grut waren te zien. De kippen hadden er veel belangstelling voor de buggy weer. Wat is dat toch met vogels en wielen? Gelukkig bleef de zee arend rustig zitten haha De zeearend heeft in het gebied waar wij zitten zijn leefgebied dus we zouden hem maar zo ook in het wild kunnen spotten. Nog niet gezien helaas. De paden hier zijn steil en ongelijk dus Eric had het zwaar. Nahja je kon ook op het verharde pad blijven maar dan zie je niet zoveel.
Vrij dichtbij zit een Wildpark met beren en wolven en dat leek ons wel leuk om te bekijken! Na het broodje eten even gewacht tot de donkere wolken wegtrokken en toen naar het park gereden. 20 minuutjes. Het eerste dat je meteen al ziet na de kassa zijn aquariums en een aquaduct. Mooi gemaakt!

15 August 2017

Donderjagen met papa op de bank.
Rond 12 uur stapten we in de auto om naar een rodelbaan in de buurt te gaan. Op slechts 10 minuten! Voor 11 euro (kind 9 euro) kon je 6 ritjes maken. Dus dat deden de mannen! Isabel ging later met Eric mee. Ze durfde eerst niet zo goed maar nu had ze het twee keer gezien en wilde ze toch! Dapper hoor. Een mooie baan van 800 m lengte. Sandra en Yara wachtten ondertussen in het zonnetje. Een lekker temperatuurtje vandaag; zomaar een uitschieter tussendoor van 27 graden. Na die tijd een klein tochtje gemaakt en toen terug naar het huisje. Gisteren niet aan zwemmen toegekomen dus dat moest ingehaald worden. Als avondeten hadden we puree, rode bieten, schnitzel. En tegen 19:30 nog een ijsje gehaald 😋🍦
Na een goede nacht en een heerlijk maanzaad bolletje deden we nog even een wasje. Toch fijn om zoveel mogelijk weer fris en gevouwen mee naar huis te nemen. We zagen heel wat politiebusjes staan. Ook bij huisjes. Verder geen drukte dus we vermoeden dat het om een oefening gaat.

14 August 2017

Moe maar voldaan van een mooie dag ook ons buikje nog even voldaan maken. Heerlijk gegeten in de themarestaurants hier op het bungalowpark. Voor 1 bedrag kun je je bordje vullen bij een Argentijns, Italiaans en Aziatisch buffet. Met een paar gerechten per buffet kun je snel en superlekker de wereld rond 😋 Voor de kinderen is er een kinderbuffet met patat, kipnuggets en pannenkoekjes.
Nog een laatste keer parkietjes voeren want dat vond vooral Ramon het leukste vandaag "mag ik ook thuis een parkiet, papa en mama?" (Ramon 🙈) Een parkietje vond het wiel van de buggy een leuk klimtoestel 😄
Nog wat diertjes. Ook veel aapjes hier! Alleen 1 zo'n klein aapje volgde de buggy steeds dus snel weer uit het verblijf gegaan 🐒brr rotbeest haha
Ramon vond dit ook geweldig: pinguïns voeren! Hij leek de pinguïnvanger van Hamelen wel; hij liet een visje bungelen en liep weg waarna een rijtje pinguïns achter hem aanliep 😂
Alpaca's en geitjes voeren. Dat lieten we mooi aan Eric over haha
Papagaaienshow (en andere deftige vogels). Erg leuk. De papegaaien bleven maar rondvliegen terwijl de verzorger steeds weer andere vogels naar buiten haalde en erover vertelde of grapjes uithaalde. Het was wel een beetje een overdreven figuur. Ramon in z'n element met al die ara's. Hij keek zijn ogen uit!
Drinken en spelen
En toen konden we parkietjes voeren. Nogal een uitdaging om ze bij je te krijgen maar Ramon kreeg het als eerste voor elkaar! Even verderop kon je Lori's voeren; nectar uit een kuipje. Het haalt het bij lange na niet bij die camping in Australië maar toch was het leuk!
Australië in Duitsland
Toen kwamen de ara's en parkieten
Op een klein uurtje rijden ligt Vogelpark Marlow. We hadden niet gedacht dat het zo groot zou zijn en zoveel te doen. Je bent echt een dag nodig. In het park volg je de Rundgang om alles te zien. Erg veel speeltoestellen tussen de vogels door. Dus ja, hier kun je je wel vermaken! Een heerlijk weertje, 22 graden, maakte de dag ideaal. Het eerste verblijf dat we zagen was die van de ooievaars.

13 August 2017

Midgetgolf spelen! Daarna ging Isabel lekker op haar step. Maar toen we even later gingen kijken of ze nog steeds zo hard ging konden we haar niet vinden! Terwijl ze weet dat ze alleen om het veldje mag. Best schrikken. De speeltuinen afgeweest en Eric heeft zelfs nog de auto gepakt en alle paden en wegen doorgereden. We stonden haast op het punt om de politie te bellen toen ze weer thuis bleek te zijn (Ramon was er, ook erg ongerust natuurlijk). Wat bleek? Ze had een Nederlands vriendje gevonden en was meegegaan naar hun huisje 🙈Poeh wat waren we boos en opgelucht. En nogmaals duidelijk gemaakt dat dat niet de bedoeling is en dat papa en mama haar altijd moeten kunnen vinden. Ze schrok wel dat wij zo bang waren geweest. Dat kind is ook zo sociaal en vrij 😱 En de step...? Daar mag ze deze vakantie niet meer op.
Yathzee (Jacht) spelen! Ook Isabel heeft het ontdekt en gooit gewoon 5 zessen! Van die kinderen valt ook niet te winnen 😄

12 August 2017

De route van het museum ging ook rond een meertje waar je eenden en zwanen kon voeren en veel speelplekken. Even van genoten zolang het nog droog was! Na het museum het stadje ingelopen, grappig op een treinfiets gezeten (kun je echt boeken geloof ik op een speciaal traject). En toen weer naar de auto. Met een flinke omweg, want de zoveelste straat was afgesloten, kwamen we weer bij de bungalow. Waar de regen ineens volop naar beneden kwam. Poeh wel geluk gehad vandaag! Broodje gegeten en Eric, Ramon en Isabel gingen weer even... zwemmen.
In Waren is ook het Müritzeum Aquarium. Met de grootste collectie zoetwatervissen van Europa. Ze gaven ons een mooi entreeprijsje en zo hebben we daar op ons gemak rondgeslenterd. Ook veel weetjes uit de natuur en dingen om te ontdekken voor kinderen. Dat Duits is dan lastig maar ach, verder was het wel leuk. Mooie visjes gezien hoor. Mini's maar ook grote joekels van vissen.
De lucht trok wat open en we wilden toch nog even iets bezichtigen, hoewel Yara het daar niet mee eens was hoor haha. Ze jammerde wat onderweg. We hadden gehoord over het plaatsje Waren, ook weer in een merengebied en een mooi oud stadje. Eigenlijk rijd je er vanaf het bungalowpark zo naar toe in een half uurtje. Wij reden op de snelweg en belandden in een file... echt 2,5 kilometer voor de afslag. We konden de meters aftellen. In Waren de auto geparkeerd en eerst in een restaurantje Yara de fles gegeven. Die ging vlot leeg! Ramon en Isabel speelden ondertussen in de zandbak. Ach wat zoet 😜We zaten direct aan het meer, prachtig natuurlijk!
Sandra had weer bij Yara geslapen. Het gaat redelijk met de kleine meid al is ze nog erg moe. Ontbijten en een leuke kinderfilm op NPO3 gekeken. Ramon moest nog nieuwe tennisschoenen en we hadden eerder al een Nike outlet gezien richting Rostock. Die brachten we maar eens een bezoekje op deze druilerige dag. Ramon is goed geslaagd! Ook 2 t-shirts gevonden en in een winkel verderop nog een mooie badhanddoek. Bij de Burger King onze buikjes gevuld. Zijn we ook weer klaar voor warm eten vandaag :)

11 August 2017

Verder niet veel gedaan vandaag. Wat gezwommen en in het huisje gelezen, gespeeld, spelletjes gedaan. Even wat proberen bij te slapen 's middags. Isabel zat op een gegeven moment stoer met hoodie op de bank 😂 Met Yara ging het steeds beter. De flessen gingen leeg. Gelukkig maar! Voor het avondeten heeft Eric pannenkoeken gebakken. Jammie
Geen bad, te zwaar om zolang te tillen. Dan zoek je naar een oplossing. Deze gevonden in de vorm van een kinderstoeltje. Even proppen met haar dikke billen (hihi) maar toen heerlijk uitgebreid kunnen douchen. Vandaag is het ook hier wat minder weer. Dus Yara heeft een goede dag uitgekozen om bij te komen van haar ziektedagje.
Ze sliep pas om 02:00 (en Sandra ook want zij lag naast haar) maar Yara is nu een stuk opgeknapt! De fles ging bijna leeg vanochtend. Hopelijk blijft ze in deze goede bui.

10 August 2017

En toen... was Yara ziek. Vanochtend was er nog niets aan de hand maar na de middagfles was ze ineens slappe hap en vanaf 15:00 deed ze niets anders dan spugen en diarree. Waar dat nu zo ineens vandaan komt? Hopelijk is ze snel opgeknapt... want zo vakantie vieren is niet zo leuk natuurlijk.
De nieuwe step van Isabel. Van het verjaardagsgeld/vakantiegeld gekocht! Maar ze moest zo huilen dat ze geen centjes meer in haar portemonneetje had haha
Kleine wasjes, grote wasjes Wasdag vandaag. Niet goedkoop maar wel even handig voor al Yara's doekjes en ook haar dekentje was vies geworden. Meteen alles maar gewassen. En ook kwam de schoonmaak langs voor beddengoedwissel en stofzuigen/dweilen. Alles weer lekker "sauber"! Eric, Ramon en Isabel gingen maar weer eens zwemmen. Hihi.

9 August 2017

Toen we begonnen aan onze toeristische route langs de kust zagen we hem al; café Oranjehoek. En op de terugweg hebben we het een bezoekje gebracht! We hadden wel zin in een patatje oorlog. Nou, dat kregen we bijna. Het waren toch wel erg Duitse gerechten 😂Maar... de eigenaar had wel wat Hollandse frikandellen en kroketten voor ons :) Deze man heeft 8 jaar in Nederland gewoond en gewerkt. Maar wilde graag eigen baas zijn en toen is hij hier een winkel begonnen en sinds november deze eettent. Dus we hebben een leuk Nederlands gesprekje gevoerd. Gezellig!
Bij een winkelcentrum, Hansa Center, bij Toys 'r us voor Isabel een step en een draakje gekocht, voor Ramon een afstand bestuurbare auto. En Yara kreeg een spiegel/rammelaar. Van eigen geld alles gekocht! Langs de kust omhoog gereden en zo een rondje gemaakt. Wat een drukke toeristische plaatsjes hier. En wat een prachtig uitgestrekt strand.
Een paar mooie plaatjes bij de haven / Hansa Sail
We ontdekten een grote donut winkel. Bij de haven heerlijk van de uitgezochte donuts gesmikkeld. (Het was een hongerig dagje haha). Grappig voetgangers verkeerslichten hebben ze hier: een mannetje met een hoedje. We ontdekten dat Hansa Sail dit weekend in Rostock is. Er lagen al schepen, veel uit Nederland. Hier even langsgelopen. De kermis werd ook opgezet en standjes werden ingericht. Een bedrijvige boel!
Ramon at een overheerlijk broodje rookworst van de markt terwijl Eric en Sandra een vietnamese loempia namen. Isabel kreeg bij een bakkertje gratis een hard bolletje. We liepen verder en bekeken de astronomische klok uit 1642 in de Mariakerk. Heel bijzonder. Maan, sterren, sterrenbeelden, jaar-/ uurtelling. Dan bij een bakkerij wat gedronken want Yara moest een flesje melk. Toen kregen wij onderhand ook wel weet zin in iets en namen een broodje zalm en pannenkoekjes.
Op deze dag staat een dagje Rostock op het programma. Een havenstad, de derde grootste van de Oostzee, met oude gebouwen en nog een stuk stadsmuur. Het is voor ons ongeveer 40 minuten rijden naar hartje centrum. We konden de bus snel kwijt op een gehandicaptenplek. Het is altijd even kijken of je moet betalen en hoelang je mag staan. Maar dat is niet overal even duidelijk. Ook hier niet. We waagden het er maar op. We waren in elk geval in hartje centrum. Fijn wat rondgewandeld en de oude gebouwen bewonderd.

8 August 2017

IJsje eten! Vandaag een hele relaxte dag. Ramon en Sandra zijn alleen even wezen zwemmen vanmorgen. Nu met Isabel een ijsje eten. En ze speelt lekker in de binnenspeeltuin. Spelletjes gedaan in het huisje. Yahtzee is populair :) Gegeten in het huisje: aardappelen, boontjes, schnitzel, toetje.

7 August 2017

Na een uur rondrijden op zoek naar een eettentje uiteindelijk in een restaurantje in een dorp verderop belandt haha Heerlijk schnitzel gegeten met halve liters drinken 😃 Nog even naar het water gewandeld en toen weer naar ons huisje gereden. 10 foto's
De Oost-Duitse wegen hier.
Wandelen en skelteren in de omgeving van het vakantiepark.
Zwemmen!
Vandaag weer een rustig dagje. Ontspannen wakker worden, ontbijten, lezen, spelletjes doen. Tafeltennis, zwemmen, in het zonnetje zitten.

6 August 2017

Langs Güblow en de snelweg A19 gepakt waar we in een mum van tijd bij de accomodatie kwamen. Berlijn is nog zo'n 160 km zagen we op de borden. We weten niet of we dat nog wel gaan doen. In het huisje een spelletje gedaan en toen liet Isabel eens aan Eric zien hoe dapper ze van de glijbanen in het zwembad durft! We aten in het huisje Curryworst, aardappelen en rode kool. En na Kunst & Kitch lagen we in ons nestje!
Na een filmavondje (Nederlandse zenders hier dus we konden Michiel de Ruyter kijken) hebben we heerlijk geslapen. Vanochtend opnieuw verse broodjes gehaald en lekker ontbeten. Eric en Ramon verorberden een hele zak toast broodjes (geroosterd brood). We gingen de auto in en reden in een dik uur, weer over die slechte weg, naar Schwerin. Dit is een mooi stadje waar de hertogen van Mecklenburg verbleven. Er staat een prachtig kasteel met mooie tuinen. We konden gemakkelijk de auto kwijt vlakbij en maakten een wandeling om het kasteel. Prachtig! Een veld verderop was toevallig een Kinder Fest met veel springkussens en ander vertier. Hier hebben Ramon en Isabel zich heerlijk vermaakt. Toen nog even in het oude centrum gelopen en in een cafeetje wat gedronken (Yara had dorst). En toen... een dikke regenbui. We besloten om via een andere route terug te rijden. Ook weer erg mooi door de heuvels en langs de (achterlijke) gladiolen velden (haha).

5 August 2017

Even koffiegedronken en toen nog een rondje gelopen. Heel even in de speeltuin buiten gespeeld en dan weer door naar de binnenspeeltuin. Kroket, fricandel en currywurst gehad. Ondertussen was Ramon even alleen aan het zwemmen. Bij het winkeltje een speelgoedje voor Isabel gekocht (Eric was de Babyborn pop vergeten in de bus te leggen, stoute papa, dus ze had wel wat troost verdiend). Ook kochten we een badminton setje en een pingpong setje. Terug naar het huisje, hier een paar spelletjes gedaan. Het begon iets te druppelen buiten. Daarna gingen Sandra, Ramon en Isabel zwemmen. Dappere Isabel durfde eerst niet maar onder lieve begeleiding van Ramon ging ze uiteindelijk tóch alle glijbanen af! Eerst samen met Ramon maar later ook alleen! Super girl! In het huisje warm gegeten; schnitzel, aardappelen, doperwten. Met een heerlijk Duits toetje na.
Vannacht redelijk geslapen en vanochtend hebben Eric en Isabel meteen even broodjes gehaald bij de supermarkt. Maar het was er direct al erg druk dus het duurde even. Heerlijk ontbeten met kaiserbroodjes en croissants. Daarna gingen Eric en Isabel boodschappen doen in een dorp 8 km verderop: Krakow am See. Hier is een mooie grote supermarkt. Bij thuiskomst gingen Eric, Ramon en Isabel het zwembad eens uittesten. Dat ziet er supermooi uit! Niet al te groot, dus fijn overzichtelijk. Een paar leuke glijbanen en een wilde wildwaterbaan. En een gedeelte voor kleine kinderen, ook met glijbaantjes. Hier kun je je goed vermaken! Dat je de euro voor de kluisjes meteen kwijt bent is wel een beetje jammer. Volgende keer gewoon de tas mee naar binnen. We hadden het kleuterbedje dat op een slaapkamer stond naar de woonkamer gesleept en zo heeft Yara een heerlijk plekje in de kamer. Ze is erg vrolijk! Helemaal in de vakantiestemming.

4 August 2017

Sandra, Ramon en Isabel deden even later nog een klein rondje. Spelen in de buitenspeeltuin en kijken welke activiteiten er zijn. Tegen betaling kun je skelters huren, trampoline springen, midgetgolfen, paardje rijden, van de tennisbaan gebruik maken, vissen. En vast nog meer. Toen gingen we een hapje eten in het hoofdgebouw. Die overigens sfeervol is aangekleed en een paar themarestauranys heeft. Veel gasten hebben hier half- of volpension geboekt en die lopen met de armbandjes rond. Dat maakt het erg onrustig. Het enige dat wij zo konden verkrijgen was pizza dus dat deden wij! Was niet heel smaakvol maar ja. Vanavond maar een chipje 😉 Isabel speelde weer veel in de Kinderwereld. In het huisje nog wat t.v. gekeken en we lagen er allemaal op tijd in!
Na wat zitten, spelen, rondlopen en een bult onder haar oog vallen (Isabel) probeerden we het om 14:45 opnieuw. En ja! We kregen de sleutels en overige informatie mee. Op naar onze vakantiewoning. De eerste indruk is goed. Ruime beneden verdieping, boven mooie slaapkamers met eigen badkamers. Bijzonder is wel dat elk vertrek zijn eigen sleutel heeft. We hebben ergens gelezen dat reisorganisaties een huisje afhuren voor een of twee nachten en dat er meerdere stellen in verblijven. Bij een rondreis of zo. Maar we moeten zelf wel oppassen dat de deur beneden niet in het slot valt als we naar boven gaan. De trolleykar binnengezet en alles ingeruimd. Ramon was de rest van de dag haast niet van zijn kamer af te slaan. Hij vond het erg speciaal om zo'n grote kamer met eigen badkamer en t.v. te hebben. Isabel slaapt in een soort bedstee en heeft een heel knus plekje. Yara slaapt beneden, fijn op een tweepersoonsbed.
Net toen we dachten in de middle of nowhere te zijn en hier vast niet onze eindbestemming kon zijn zagen we links van ons de mooie huisjes en reden we om 13:00 het terrein van het Van der Valk resort op. Wat een complex! Maf is ook dat het pal naast de autosnelweg Rostock-Berlijn ligt. Denk je in niemandsland te zijn zit je gewoon op een ideale uitvalsbasis! (Oke we hebben ons van te voren niet zo goed ingelezen dat heb je nu wel door hihi). We probeerden in te checken (normaal vanaf 16:00) maar de Nederlands sprekende receptioniste zag inderdaad dat ons huisje nog niet schoon was. Wel vertelde ze ons de locatie van het huisje; echt dichtbij het resort centrum, zoals ons verzoek ook was ivm Yara. Ideaal. Maar nog even wachten dus. Gelukkig genoeg restaurantjes en een mooie binnenspeeltuin voor Isabel. Dus wij gingen aan de Pina Colada cocktail en Grosse Bier, Ramon aan de sinaasappelsap. En Isabel speelde heerlijk.
Het laatste gedeelte was vooral smal en hobbelig. Waar leidde de Tomtom ons wel niet langs? Goed nieuws was wel dat we op het nippertje een file richting Berlijn ontweken. Net voor we konden aansluiten moesten we eraf. Maar wat een trage vervolgroute zeg! Alleen maar N wegen. Voor nog een anderhalf uur. Het plaatsje Goldberg kwamen we met pijn en moeite en veel gehobbel door. De hoofdstraat was afgesloten en de omleiding hadden we gemist. Wat steken en draaien en op goed geluk de nauwe straatjes door. Maar we kwamen er uiteindelijk door! De kinderen deden het super onderweg. Lekker met een kussen en deken eerst wat dutten, later wat op de telefoon (Ramon) en wat kijkspelletjes doen. Yara was ook uitstekend te pas! Ook zagen we de mooie omgeving. Veel meren, bos, iets heuvelachtig. Veel natuurgebieden.
We vervolgden onze route onder Hamburg door in de richting van Berlijn. Dat ging echt vlekkeloos! File aan de andere kant, niet bij ons :) Om 10:30 begon Yara trek te krijgen dus stopten we bij een McDonalds en kreeg ze de fles. Ramon en Isabel vermaakten zich op het speelkasteel buiten.
We waren vroeg wakker en besloten lekker op tijd in de auto te stappen. Alle tijd onderweg! We gaven Yara haar fles en maakten Ramon en Isabel wakker. We gaan! Exact 06:00 reden we weg. De rolstoelbus goed gevuld. De trolleykar is echt ideaal. Ramon en Isabel probeerden wat te slapen. Yara sliep sowieso al het hele eerste stuk. De route ging via Bremen. We hadden ook binnendoor gekund maar als je de hele weg achter een vrachtwagen zit verveelt het snel. Nu konden we lekker doortuffen. De reis verliep voorspoedig. Het eerste stuk is sowieso rustig. Een kort stukje wegwerkzaamheden. Maar hard rijden we toch niet met de bus, stand op Economy en de max is 110 km/uur. Even voor Hamburg, om 8:30, deden we de eerste stop. Eindelijk ontbijten! Je hebt in de Duitse raststattes veel keuze in broodjes en beleg en we lieten ons alles goed smaken. Isabel kon even spelen in een klauterapparaat. Kon zij ook even uitrazen.