Europe, Africa · 49 Days · 24 Moments · June 2017

Het avontuur van Paul in Tanzania


10 August 2017

Mambo everyone, Helaas komt aan alles een eind, zo ook aan mijn avontuur in Tanzania. Afgelopen maandag zijn we geland op Dusseldorf en de afgelopen dagen flink bijgetankt. Nu ik weer in Nederland ben wordt eigenlijk pas duidelijk wat nou echt de verschillen zijn en waarom ik me over veel dingen heb verbaast. Voornamelijk de perspectieven van mensen die ik sprak over gezondheid die volledig anders waren dan dat van mij. Doel nummer 1 was de dag overleven, als dat was door niet naar de dokter te gaan en zo geld te sparen voor het avondeten, so be it. Het feit dat iedereen in het ziekenhuis eerst moet betalen en dat er, zo vertelde 1 van de artsen mij bij bezoek aan het ziekenhuis, maar weinig samenwerking is en mensen meestal te laat in het ziekenhuis komen. Waarom de dingen daar zijn zoals ze zijn is me af en toe pijnlijk duidelijk geworden. 
Het gene wat me altijd bij zal blijven is dat de mensen daar geen vertrouwen in de artsen hebben en het gevoel hebben dat er niet naar hun geluisterd wordt, iets wat volledig tegen mijn idee vantweezijdige communicatie ingaat en uiteindelijk nodig is om goede hulp te geven.  Als jullie nog vragen hebben over Tanzania of wat mij nog meer is overkomen dan hoor ik dat graag. Ook tips zijn altijd welkom Bij deze wil ik ook jullie graag bedanken voor het volgen hoewel mijn schrijfstijl niet de meest boeiende was (sorry daarvoor). ahsante sana  Kort over het onderzoek: er lopen plannen om het uit te breiden maar daarover later meer. Misschien ZA en er gaat sowieso nog een vergelijkbare ronde in NL plaatsvinden om het mee te kunnen vergelijken.

6 August 2017

Eeeen door, net in t vliegtuig gestapt en onderweg naar addis abeba, wenen, dusseldorf en driebergen. Dit keer met iets minder vertraging hoop ik.

29 July 2017

Inmiddels aangeland in het ontspan gedeelte van de trip naar Tanzania. Nu veel genieten, in de zon liggen en zwemmen. Volgende week nog een paar daagjes in de usambara mountains en dan op naar huis. Momenteel de meest beroerde wifi ooit, vandaar dat t zo lang heeft geduurd. Verder veel genieten en ontspannen. Bij terugkomst in NL maar eens een korte analyse doen van de onderzoeken en de vragenlijsten.

17 July 2017

Korte update. Vandaag dagje vrij en morgen mijn vooralsnog laatste interview. Komende week meer van t zelfde met als verandering twee voetbalwedstrijden op donderdag en vrijdag. Vrij weinig nieuws dus.

14 July 2017

Terug uit Moshi, begint te wennen in de auto. Mn hoofd is af en toe wel aan t protesteren, als in kleine auto en harde zijkant. Vandaag "laatste" training gehad met de kids, volgende keer is de eerste wedstrijd van hun league. Op de heenweg een interessant gesprek gehad met de hoofdcoach over hoe hij tegen zijn lichaam aan kijkt en de wijze waarop hier tegen dokters wordt opgekeken. Hoop meer van zulke gesprekken te kunnen hebben. Morgen ontspannen in de hotsprings tussen de knabbelende visjes😜

13 July 2017

Ook al ben je hier al drie weken, ik blijf me nog steeda verbazen over hoe sommige dingen hier werken. Voorbeeldje hoe gaat een leraar om met een leraar die niet luistert. De wijze hoe mensen met hun lichaam omgaan en hoe het (medische) systeem hier werkt word steeds duidelijker en begin steeds meer dingen en acties van mensen te begrijpen. Interesant om mensen hierover te interviewen en dan tot de conclusie te komen dat het hier compleet anders loopt dan thuis. Volgende week interview nummer zes en de laatste week bij FSA. Ben benieuwd..... Iemand van jullie nog vragen over tanzania?

11 July 2017

Gister en vandaag weer twee mensen kunnen spreken voor mn onderzoek. Krijg een steeds beter beeld van hoe het er hier aan toe gaat als er iets met je is. Ook leuk om te merken dat iedereen mee wil werken in geintereseerd is. Komende week als het goed is nog met Yes Tanzania en een coordinator van arusha football om de tafel.

9 July 2017

Vamdaag teruggekomen van een tripje op de mt. Meru. Drie dagen geleden met frissen moed vertrokken en de eerste twee dagen rustig aan gedaan. Little meru gisteren beklommen met prachtig uitzicht. Vannacht om 01:00 vertrokken richting de grote broer, de echt mt. Meru. Rond zonsopgang waren we alweer onderweg naar beneden wat niet betekend dat t uitzicht minder mooi is. (Kilimanjaro, wolken en de zon). Daarna als een gek naar de gate waar we om 13:45 aankwamen. 47 uur geleden vertrokken we er en nu een mooi avontuur en een ervaring rijker.

6 July 2017

Goeiemorgen NL. Vanaf vandaag 3 daagjes "ontspannen" de uitdaging die me al twee weken toelacht aangaan. Fotos volgen. Iemand een idee wat de uitdaging is?
Voetbaltraining zonder ballen? Tuurlijk! Deze week een begin kunnen maken met de research, volgende week maandag volgende twee interviews geplanned.

5 July 2017

Onderweg naar Moshi tot de conclusie gekomen dat t toch wat verder rijden is (twee uur) en toen we vanuit Moshi weer wegreden riching het platteland werd t pas echt een raadsel. De wegen in Belgie zijn er heilig bij. In ieder geval na een half uurtje tussen de maisvelden onze school gevonden en de eerste echte training kunnen geven.
Gisteren met de hele clan coaches van FSA naar verschillende scholen in Arusha geweest om voetbaltraining te geven aan een select schoolteam. Komende weken spelen ze een interne league, finale is over een week of 12, helaas. Vandaag gaan we twee uur met de bus naar Moshi om daar een soortgelijk project te starten. De kinderen hier hebben namelijk over het algemeen geen of nauwelijks gymlessen.

3 July 2017

Als ze horen dat je een medische studie doet (fysiotherapie is hier redelijk onbekend) komen ze bij je met allemaal kleine en grote problemen. En ja, wat dan..... bankje improviseren, handen en voeten en een tolk gebruiken om een indruk te krijgen van wat er aan de hand is.

2 July 2017

Kiboko lodge. Als je een keer in Tanzania bent..... niet over nadenken maar doen
Zo, vandaag terug uit de bush. Afgelopen vrijdag nog meegeholpen op een project van FSA die als doel had seksuele voorlichting, gericht op t voorkomen van hiv. Daarna opgepikt in een 4x4 en richting kiboko lodge gereden. Kiboko is swahili voor nijlpaard. De hele lodge was nog leeg op onze familie na. Een heerlijke oase van rust in vergelijking tot de drukte van arusha. Vandaag naar het naastgelegen arusha national park geweest, heerlijk gewandeld en een paar beeste van heel dichtbij mogen bewonderen. Ook de mt. Meru gezien. Misschien dat die nog beklommen gaat worden deze vakantie
Arusha national park

28 June 2017

Vandaag eerste dag op het project van Future stars. Eerst kennis gemaakt met de hoofdcoach en daarna in een busje naar een compound net buiten arusha gereden. Enorm veld, je kan er rugby, voetbal en cricket tegelijkertijd op spelen. In vergelijking met arusha is het er enorm stil en een bizar uitzicht als de zon de bergen inzinkt. Kortom een supervolle dag en een start gemaakt met een topproject

26 June 2017

Het plaatselijke busstation. Ga er nog heel erg vaak komen ben ik bang😜. Morgen de introductie bij Future Stars Academy (FSA) ben benieuwd hoe het daar gaat zijn. Vandaag zijn we met de neus op de feiten gedrukt dat je of moet lopen of een range rover rijdt. Veel zit er niet tussen.
Vandaag arusha ingeweest. Al ongeveer 5 keer het idee gahad dat t busje (dala dala) zou crashen in een andere maar ja. Een chaos regelt zichzelf prima. De markt was een superleuke ervaring, nieuwe vrienden gemaakt en heerlijk gegeten vandaag. Topdag dus

25 June 2017

Sinds vanmorgen 6:15 op addis abeba. Inmiddels drie uur vertraging en net flink afgezet. Beveiliging hier is super. De bankjes waar je normaal niet op zou gaan slapen liggen toch best lekker als je nauwelijks geslapen hebt.

24 June 2017

Eindelijk slapen.
Ik zal even wat vertellen over wie wat hoe we eigenlijk gaan doen. We vliegen vandaag richting tanzania met t hele gezin. In de stad arusha ga ik samen met Mieke training geven en coachen bij de future stars academy. FSA is een ngo en geeft training aan (straat)kinderen. Tussendoor ga ik nog proberen een kort onderzoekje te doen daar maar daar later meer over. Na vier weken vertrekken we om de rest van t land te verkennen. Hopelijk zijn we over een week of zes weer terug in dit kikkerlandje

22 June 2017

Nog twee dagen en dan vliegen we richting arusha. Nu nog de laatste hand leggen aan de voorbereidingen. Morgen misschien maar eens mijn tas inpakken en weer zo n prachtige malariapil slikken. Die bijwerkingen wordt ik af en toe echt niet goed van maar ja, alles beter dan malaria toch?