Thailand · 94 Days · 12 Moments · March 2017

Het avontuur van Marieke in Zuidoost-Azie


3 July 2017

Na zoveel indrukwekkende dingen werd het tijd voor ontspanning! We zijn naar het tropische eilandje Koh Rong Samloem gegaan. Het nadeel van tropisch is dat het ook kan regenen, dus we hebben ook Yahtzee gespeeld, maar gelukkig ook de zon gezien. Na het eiland nog 1 nacht op het vaste land aan de kust blijven hangen, om daarna via Phnom Penh naar Bangkok te vliegen. In Bangkok hebben we onze laatste dag samen gewinkeld en de welbekende maar erg leuke fietstocht gemaakt. Ik had daarna niet heel veel tijd meer en heb een nachttrein naar het zuiden genomen om daar de boot naar Koh Tao te pakken. Op Koh Tao heb ik onder andere heerlijk gesnorkeld, met een dagtour maar ook zelf. Een dag gescooterd over het eiland is ook altijd fijn. Verder vooral veel gelezen en op het strand gelegen :-). Met een veel te lange boot en bustocht (files kennen ze hier ook) ben ik nu weer terug in Bangkok. Bijna klaar om naar huis te gaan....

22 June 2017

Na Battambang zijn we met de minibus naar Phnom Penh gereden, hoofdstad van Cambodja. Leuke markten bezocht, pleinen waar en masse gegymd wordt, maar het indrukwekkendste was het Tuol-Slengmuseum en de killingfields. Veel geleerd over de tijd van de rode khmer (relatief kortgeleden) en de massa mishandelingen en moorden. Bijzonder hoe een land na zulke heftige gebeurtenissen weer zo snel "vergeeft" en doorleeft. Na Phnom Penh zijn we doorgereisd naar Kampot. Een dorp met een ontspannen sfeer, gezellige restaurantjes, aan een rivier en wat bekent staat om zijn pepers. We hebben gefietst (uitdaging was een goede fiets vinden), rondleiding over peperverwerking gehad, een hoogvlakte bezocht met bijzondere bouwwerken (spookstad, soort Boeddha en enorm casino) en een boottocht gemaakt waarbij we de vuurvliegjes hebben gezien.

18 June 2017

Het was weer bijzonder en fijn om na vele weken weer een bekend gezicht te zien. Samen met Raldy heb ik in iets meer dan twee weken Cambodja doorgereisd. We zijn begonnen in Siem Reap waar we twee dagen met behulp van een soort tuk tuk "koetsje" Ankor Wat hebben bekeken. De chauffeur reed ons lang alle highlights, want het tempelcomplex is zeer uitgestrekt en bestaat uit honderden tempels. Bij de mooisten stopten we en konden we deze doorwandelen en beklimmen. Indrukwekkend groot en mooi! Wel was het wederom warm, maar het rijden in de tik tuk gaf een (noodzakelijk) verkoelend briesje. Na Siem Reap zijn we met een boot over het meer naar Battambang gevaren. Met uitzichten over dorpjes op palen in het meer en langs de rivier en natuurlijk vele vissers. Wel een lange tocht, mede door de houten bankjes waar we uren op moesten zitten. In Battambang hebben we een dagtocht gemaakt door de omgeving: Rijstvelden, tempels, apen, heftige killing cave van de rode khmer en vleermuizen uittocht.

14 June 2017

Vanaf Inle lake ben ik via Yangon weer terug gevlogen naar Bangkok. Daar heb ik een bus gepakt naar het Thaise eiland Koh Chang. Een weekje relaxen aan het strand. En omdat het nu laagseizoen is kon ik in mooie resorts verblijven waar ik ook vaak weer een upgrade kreeg! Laagseizoen betekent ook af en toe een bui, maar dat is tot nu toe niet vervelend. En het is erg rustig qua toeristen. Dit is te zien aan alle voorzieningen zoals bars en restaurants die ze hebben, maar veel zijn helemaal leeg. Helaas kreeg ik acute rugpijn in mijn relaxweek, maar bij de apotheek werd ik snel geholpen met diclofenac en tramadol :-). Gister ben ik met de bus en met alle mogelijke scams naar Cambodja gereisd. Ik ben nu in het erg toeristische Siem Reap voor het wereldwonder Ankhor Wat, en waar iedereen geld aan je probeert te verdienen. Gelukkig krijg ik vandaag ondersteuning: ik ga Raldy zo ophalen van het vliegveld!! Samen gaan we de komende twee weken door Cambodja reizen!

1 June 2017

Na 2 dagen Bagan ben ik doorgereisd naar Mandalay. Een grote stad, niet heel interessant, maar met een mooie tempel op een berg met uitzicht en de u-bein brug (meer dan 1 km lange houten brug voor voetgangers, geen foto). Het heerlijkste vind ik om achterop een motor te zitten (taxi) en door de stad en het landschap te rijden. Niet hoeven nadenken over waar naar toe te rijden, maar genieten van de wind en het uitzicht... Vanaf Mandalay eenmalig met de trein door Myanmar gereisd naar Hsipaw. Treinen zijn ontzettend traag en minder comfortabel dan bussen. Maar deze route moest erg mooi zijn en dat was hij ook! Tien uur (lang) genieten van uitzichten, door bergpassen via wisselsporen, mini stationnetjes, mensen kijken en over een hoog krakend viaduct. Vanaf Hsipaw heb ik weer een nachtbus genomen naar Inle lake. Dit is een meer waarop de mensen wonen en werken. Drijvende groenteplantages, vissers, winkels, tempels, huizen en fabriekjes op palen, alles op het meer. Heerlijk een dag varen.

24 May 2017

Nadat ik uitgerust en hersteld was in Ngapali beach, ben ik weer terug gegaan naar Yangon en heb dezelfde avond een nachtbus genomen naar Bagan. M'n eerste nachtbus, waar ik vreselijk tegenop keek, viel met een reispilletje reuze mee. Bagan is het allermooiste van Myanmar... Duizenden oude tempels en ruïnes liggen verspreid door het landschap. Je bent vrij om ze allemaal te bekijken, sommige van binnen. Door de hitte (43 graden) stond ik vroeg op, om op m'n elektrische scooter rond te crossen en tempels te verkennen. Vanaf 11 uur een siësta tot 4 uur, waarna ik weer op ontdekkingstocht kon. Ik vond het het allermooiste om een tempel te beklimmen en te genieten van het spectaculaire uitzicht.

17 May 2017

Na de gibbonexperience ben ik ook door gereisd naar Chang Mai, Thailand. Samen met Sandra kletsen, eten en samen shoppen op de nightmarket. In Chang Mai echt afscheid genomen van Sandra, zij is na meer dan een jaar reizen nu weer thuis in Keulen. Ik ben door gereisd naar Myanmar en heb meteen ontdekt dat het totaal anders is dan Thailand en Laos. Yangon is druk, warm, viezer, mannen dragen rokken (longhi's), veel mensen smeren een wittig goedje op hun gezicht, auto's rijden rechts maar het stuur zit ook rechts, en meer. Logeerde in een leuk hostel en meteen weer mensen ontmoet. 's Avonds uit eten met Chinees plato, Amerikaanse pensionaris, een Duitser en Oostenrijkse Karin bij geheim Chinees restaurant. De volgende dag met Karin de belangrijkste tempels bezocht en daar was ik voor sommigen de attractie :-). Bij de tweede tempel mochten we in de gouden stupa kijken. Vanuit Yangon ben ik naar het strand gevlogen en dat was maar goed ook, want ik was erg verkouden geworden en niet fit.

10 May 2017

In Vientiane heb ik tijdelijk afscheid genomen van Sandra. Zij ging door naar Chiang mai, ik ging eerst nog wat anders doen in Laos, namelijk: the gibbonexperience! Vanaf Huay Xai 2,5 uur de jungle in gereden. Vanaf daar 2 uur omhoog hiken, zwetend, maar met goede reden! Daar was de eerste zipline!! Al lopend en en via vele ziplines kwamen we bij onze boomhut aan, midden in de jungle. Met een gezellige, zeer gevarieerde groep hebben we drie dagen in de jungle gespeeld :-). Zo voelde het ook echt. Het was zwaar, veel zweten om omhoog te klimmen, maar de beloning was groot. Ziplines over de jungle, met mooie uitzichten, snelheid, wind, adrenaline, het was fantastisch. 's Avonds douchen met dat uitzicht, in de open lucht, met op de achtergrond het geluid van de gibbons maakte het af. Verdeeld over twee boomhutten waren we met 2 Amerikaanse Indiërs, 4 Australiërs, een Canadees, een New Yorker, een Nieuw Zeelander en ik. De laatste dag hebben we een gezellig afscheidsetentje gehouden.

5 May 2017

Na vijf heerlijke dagen in Luang Prabang zijn Sandra en ik samen verder gereisd naar Vang Vieng. Een minder mooi stadje, maar in een prachtige omgeving. We hebben een dag een scooter gehuurd en zijn het platte land op gereden. Daar konden we (zonder toezicht) grotten in die honderden meters diep zijn. Het bleek al snel dat we daar beide geen helden in zijn. Op het moment dat ik geen daglicht meer kon zien werd ik zo bang dat ik er snel weer uit wilde. Sandra was meer bang voor enge beesten. Gelukkig erna hard gelachen. De volgende dag weer erg vroeg uit bed, maar natuurlijk voor een goed doel, een ballonvaart. Mooie uitzichten over Vang Vieng en zijn bergachtige rotsen. Het enige nadeel is dat het hier zo heet is, soms rond de 40 graden. Dus de rest van de dag in een hangmat, in de schaduw, langs de rivier, zwetend drankjes drinken. Nu zijn we in Vientiane, de hoofdstad van Laos. Niet erg leuk of mooi, maar we vermaken ons met lekkere lunchtentjes, museum en een mooie gouden stupa.

29 April 2017

Luang Prabang is een prachtig stadje, op het kruispunt van de Mekong en een kleinere rivier, met tientallen mooie boeddhistische tempels. Het heeft een gezellig straatje met leuke winkeltjes, koffietentjes en restaurantjes. Elke avond is er een "nightmarket" voor de nodige souvenirs. In een bakkerijtje heb ik de Duitse Sandra ontmoet. Samen hadden we besloten om de volgende dag een tuk tuk te delen naar de watervallen. De watervallen waren prachtig, ze leken wel nep, maar waren volledig natuurlijk. Op een andere ochtend ben ik vroeg opgestaan om de monniken "te zien". Zij lopen dagelijks een ronde door het stadje om eten en geld op te halen. Ook ben ik op een middag naar een stichting gegaan om Engels te spreken met locale studenten, als oefening voor hen en uiteindelijk zeer interessant voor mij. Ik heb twee uur met een novice monnik zitten praten. Ook dagelijks met Sandra afgesproken voor wandelingen, lunchen, dineren etc.

25 April 2017

Dit is het eerste bericht vanuit Zuidoost Azië, waar ik gestart ben in Bangkok. Mijn posts moet je zoals voorheen van onder naar boven lezen, omdat ik er meerdere ineens schrijf. Ook al ben ik eerder in Bangkok geweest, het blijft een mooie en interessant stad. Genoeg nieuwe dingen te zien en doen. De eerste twee dagen was bijkomen van de jetlag en heb ik een beetje rond het toeristisch centrum gehangen. Daar genoten van het heerlijke Thaise eten en de massages :-). De dagen erna heb ik een mooie tempel bezocht, de bloemenmarkt, veel veerbootjes gevaren over de rivier, een dag naar de ambassade van Myanmar en een kookcursus gedaan. Gelukkig ook een kookboekje meegekregen zodat ik thuis alles nog eens kan proberen te maken. Na vijf dagen Bangkok ben ik naar Laos, Luang Prabang gevlogen.

1 April 2017

Mijn laatste bericht!! Mijn laatste avond... In Bangkok op mijn laatste dag eindelijk aan het nodige "soulsearching" en zoeken naar "de zin van het leven" begonnen :-). Ik heb een cursus boeddhistische meditatie gevolgd. Erg interessant. Eigenlijk was ik dat zaterdag al van plan, maar een boeddhistische feestdag stond in de weg. Deze zorgde er echter wel voor dat ik een fantastisch dag met een Thais meisje en haar moeder in het tempelcomplex heb gehad. Deze eindigde in een persoonlijk gesprek met een monnik waarbij hij zei dat hij mij in een vorig leven mogelijk had ontmoet. Nu dus terug naar de zin van het leven en het het soulsearchen... Uuh....... Maar van de afgelopen zes maanden heb ik in ieder geval ontzettend genoten!!! Liefs en mogelijk tot snel.