Europe, North America · 24 Days · 34 Moments · August 2017

Het avontuur van Laura in Jamaica


23 September 2017

Transit Atlanta In Atlanta besloot ik om het centrum van de stad te gaan bezoeken. In een treintje van het vliegveld naar het metrostation raakte in in gesprek met een Vlaamse vrouw die nu sinds 9 jr in Atlanta woont met haar man en kinderen. Ik vroeg haar of ze nog een leuke plek wist om een aantal uur door te brengen. Enthousiast noemde ze een reeds van namen op, haar favoriete restauranten en winkeltjes. Ze bood me een lift aan naar deze buurt (het Strijp-S van Atlanta) net ten noorden gelegen van het centrum. In de auto praatte we over ons werk (zij blogt en verkoopt handgemaakte sieraden) en reizen die we hebben gemaakt. Voor het restaurant Barcelona zette ze mij af. Door het lekkere weer, de erg smaakvolle tapas en het dwalen door een onbekende buurt, heb ik npg even heb ik het vakantiegevoel kunnen vasthouden.

22 September 2017

Bezoek Bob Marley Museum
Kudeya Guesthouse in Treassure Beach

21 September 2017

Bezoek YS Falls Foto's geven een weergaven van de omgeving. Foto's van de waterval staan op mijn action cam.

20 September 2017

Kookworkshop Jerked Chicken, het nationale gerecht van Jamaica maken in een bekend hotel
Bezoek Floyd's Pelican Bar Vlak voor de zuidkust van Jamaica creëerde de visser Floyd een plek van drijfhout om tijdens het vissen even uit te rusten. Het plekje groeide uit tot één van de populairste café's van de wereld. Via de eigenaar van een ander hostel kon ik vanochtend mee met een tour. In een klein half uurtje vaarde Captain Ted ons naar de bar in de Caribische zee. Daar aangekomen spelen rastamannen domino's, zag ik allerlei namen van bezoekers in hout gekerfd en spotte in de verte een groep pelicanen op een rif. Zelf heb ik de initialen LM in het hout gekerfd en lekker gezwommen in door de zon verwarmde water. De schipper vertelde me dat de bar orkaan Dean heeft doorstaan.
Bezoek Floyd's Pelican Bar Visser Floyd wou tijdens het vissen een rustplaats op zee en besloot een vlot te bouwen. Velen vissers maakten gebruik van deze plek. Er werd gedronken en spelletjes gespeeld. En zo groeide het vlot van resthout uit tot één van de bekendste café's van de Caraïben. Toeristen laten een souvenir achter of kerven hun naam / initialen in hout.

18 September 2017

De langste kabelbaan van de Cariben is vlakbij de accommodatie Jardin d'Eden. Met een taxi ben ik daar naar toe geweest. Vlakbij deze locatie liet de chauffeur / gids, mij allerlei bijzondere bloemen en planten zien, waaronder een bananenbloem. De kabelbaan was leuk, maar overtreft niet die in Costa Rica (13 slides t.o.v. 5 slides). Filmpjes staan op mijn actioncam. Na afloop maakten we een stop bij Great River. Met de zelfgemaakte bamboevlotten worden rafttours gedaan over de rivier. De gids liet me de werking van een bepaalde steen zien, als je die langs elkaar afslijt ontstaat er een witte crème. Deze crème werkt genezend tegen wondjes.

16 September 2017

Weekendje Negril Vrijdagmiddag arriveerde ik in Jardin d'Eden. Een complex in jungle waar veel vrijwilligers werken. Daar aangekomen hoorde ik dat zij een weelend weg gingen naar Negril, het Salou van Jamaica. Erg leuk om onverwachts een weekend door te brengen met andere Europeanen. Met 8 man vertrokken we in een personenauto. We verbleven in een huis van een kennis, een échte rastaman. Een dag op een prachtig strand en een bezoek aan beroemde Rick café volgde.
Jardin d'Eden Een sociaal project midden in de jungles bij Anchovy. De Frans-Canadese Mélissa, de eigenaresse woont er met haar man en 2 kinderen. Momenteel helpen 6 vrijwilligers via het programma Work Away (4 uur per dag werken tegenover gratis onderdak en maaltijden) mee aan de opbouw van het kamp. Zij slapen in zelfgemaakte tipi's als gast kun je een bamboe - of pallethut boeken. Vrijwilligers realiseren paden, toilletvoorzieningen, een pizza oven, zwembad etc. Een geweldige ervaring om tijdelijk primitief te wonen. Iedereen was heel hartelijk en leuk om een NLse vrouw te spreken. Nadelen: overal was modder en liepen er geiten, honden, kippen en koe, continu waren er mensen uit de omgeving aanwezig (niet bij de slaapplekken) en het was akelig om te.zien hoe er soms met beesten werd omgegaan.

14 September 2017

Korte wandeling door Falmouth
Hostel Of eigenlijk een appartement Pura Vida vlakbij Falmouth. Ideaal voor mensen die langer in Jamaica blijven. Maaltijden waren niet inbegrepen, het wassen van mijn kleding was haha. 's ochtends kreeg ik fruit van de eigenaar, héérlijk papaya, ananas en sinaasappel.
Dunn's River Falls beklommen, op blote voeten!

13 September 2017

Ochos Rios
Reggae Hostel, Ocho Rios Na 2 nachten in een simpele kamer in de jungle te hebben geslapen,.nu een luxe privékamer geboekt in dit hostel. Erg gezellig hostel en veel bekende reizigers gezien die ik eerder ontmoet heb. Er was een gedeelde keuken om maaltijden te koken en verschillende terrassen. Ontbijt met gebakken ei, musli, vers fruit, brood en koffie/ thee inbegrepen. Op de laatste avond met Eadie, uit Australië pina colada's gemaakt. Daarna naar een lokaal feest geweest met dancehall muziek, waar ik binnen een uur weer buiten stond. Niks voor mij.
Bezoek Botanic Gardens, Ocho Rios Samen met een Australische reiziger van het hostel een bezoek gebracht aan Botanic Gardens, vlakbij het Reggae Hostel. Een lokale gids leidde ons rond. Op de heuvel maakten we een stop met een geweldig uitzicht over Ocho Rios. Op een foto met witte huizen is het vakantiehuis van Mick Jagger te zien.

12 September 2017

Luminious Lagoon / Glistering Waters Een meer vlakbij Falmouth met warm/koud en zoet /zout water. Bij bewegingen in het water licht het water op. Deze foto's zijn geschoten vanaf een varende boot. Het uitstapje heb ik op mijn eerste avond gedaan vanuit het Reggae Hostel in Ocho Rios.

11 September 2017

Bezoek Reach Falls Vanuit Long Bay met mini busjes naar het dorp Reach gegaan. Vanuit daar met locals de watervallen beklommen. Een tocht over rotsen, door het water en met verschillende sprongen in delen van de waterval.
Random foto's tussen Long Bay en Reach.

10 September 2017

Dagje Blue Lagoon. Het water is zowel zoet als zout, warm en koud. Dit door de zee, het bergwater en de natuurlijke bronnen in de bodem van het meer (50-60m diep). Daar ook aan een touw geslingerd vanaf een boom, filmpje staat op de action cam.

9 September 2017

Dagje strand - Boston Bay

8 September 2017

Wandeling door Port Antonio
Zonsopgang - Bikini beach, Port Antonio

7 September 2017

3 nachten in Germaican Hostel geslapen, gelegen op een heuvel in Port Antonio. De naam zegt het al; het hostel wordt gerund door een Duits stel. Ik verbleef in een 3 persoonskamer. Goed aan het hostel was de moderne inrichting, het uitgebreide ontbijt (met bananenpannekoeken, watermeloen, avocado, broodfruit, ananas en koffie), gefilterd water en het uitzicht. Minder vond ik dat ik niet zomaar iets kon ondernemen, de weg was te slecht om naar beneden te gaan. En ik was de enige niet Duits sprekende gast, gezien veel gasten weigerden om in het Engels te praatten, miste ik de connectie met de groep. Er werd tevens erg veel geblowd.

6 September 2017

Samen met een Belgisch meisje ben ik op 6 september naar een koffieboer geweest, een kennis v/d eigenaar. We zijn met een taxi (8€)heen gereden en terug gelopen (7km). Erg warme stel was het met een lief meisje 2,5 jr. Zijn vader is begonnen met de plantage, hij heeft verschillende mensen voor zich werken die de bonen plukken, sorteren en roosteren. Jamaicaanse koffie word gedronken met honing, zout en/ of rum. Het duurt 10 maanden voordat de koffie rijp zijn. Rijpe koffiebonen zijn rood van kleur. De smaak hangt o.m. af van het klimaat, het roosteren (5-15 min). Na koffie te hebben gedronken in hun huis, zijn we karpers wezen voeren en later doorgereden naar de andere kant van de vallei waar geiten lopen. Op terugweg kwamen we langs een militaire basis en langs een klein winkeltje waar je vanalles kan kopen: van schoenpoets > rum. Deze winkeltjes worden bevoorraad door particulieren die met een voorraad langs verschillende shops rijden.

5 September 2017

Regelmatig moet ik best een tijd wachten op de bus. Wat een mooi moment is om een oraatjr te maken met de lokale inwoners. Zo sprak een meneer ons aan tijdens het wachten in Mavis Bank en het had een mooie boodschap om over te brengen. Ik citeer: "You know Bob Marley? He was a legend. You know why? Because he was his own truth self. So, if you just be yourself, and nobody else I am tellin' ya, you are legend too."
5 - 7 september verbleef ik in Mount Edge B&B. Het hostel vond ik in mijn reisgids en maakte een telefonische reservering. Mijn route met het lokale busvervoer vanuit de vorige locatie: Whitfields Hall > Pipane > Red Light. In Red Light werd ik opgepikt door de eigenaar die boodschappen was wezen doen in Kingston. Het eten en uitzicht is echt geweldig. Ik had 2 nachten een kamer voor mijzelf. Wat erg fijn was! Naast mij verbleven er nog een Duits stel en een Belgisch meisje. De eigenaar Michael Fox en dochter Robyn zijn erg hartelijk, maar hebben richting hun personeel wel duidelijk een Amerikaanse houding. Op de tweede avond kwamen er een stel uit Kingston eten en vrienden van de eigenaar die al meer dan 15 jr regelmatig aan komen waaien. Erg leuk om met hun in gesprek te raken. Tijdens het diner s avonds vertelde ik dat we thuis altijd bananen vullen met chocolade en likeur en dat op de bbq leggen. Gelijk werd er een banaan en chocolade gepakt en wouden ze dit proeven haha.
Ik merk op dat het reizen en goedkoopst is door gebruik te maken van het lokale busvervoer. In Kingston heb ik gebruik gemaakt van geairondioneerde lijnbussen (vergelijkbaar met de bussen in NL) en buiten de stad van bestelbussen die maximaal worden bezet. Vanaf Kingston ben ik hiermee in verschillende busjes met 13 anderen naar de accommodatie Whitefield Hall gerezen. Dat betekent soms een uur wachten in een kleine huisje op de volgende bus of een geruime megakrap zitten. Onze route? Reggae Hostel > Papine > Mavis Bank > Whitefield Hall Per route betaal ik tussen €0,80 - €1,60, behalve het laatste stuk in het berggebied was €5,60
Om half 2 's nachts ben ik opgestaan om vervolgens met een groep andere reizigers in ruim 3 uur 950m naar Blue Montain Peak te klimmen. Een bijzonder zware toch gezien het nog pikdonker was, de paden ruw waren en ik alleen iets lichts van te voren had gegeten. Eenmaal aan de top werd het zware werk beloond met een geweldige zonsopgang en maakte Blue Montains zijn naam waar...

4 September 2017

Dag 3-4) Vanuit het Reggae Hostel zijn we in totaal met 14 personen door gereisd naar Whitefield Hostel. Een traditioneel huis, gebouwd in 1706 met donkere eiken meubels. Simpel, maar erg mooi om te zien. De gastheer vertelde mij "people leave houses but if you are lucky some nice houses will stay". We sliepen in verschillende kamers in stapelbedden. Er was geen elektriciteit en douchden met koud water. Back to nature Voor het eerst heb ik hier traditionele maaltijden gehad: Avond eten> rijst gekookt in kokosmelk met zwarte bonen, gestoomde kip en rundvlees en rauwkost. Ontbijt> Gebakken ei, gebakken banaan, wit brood, koffie en rauwkost. Totale kosten; 36€

3 September 2017

Dag 2: Hightlights & downtown Kingston 's ochtends na het ontbijt nodigde een kamergenootje mij uit om met hem en een ander meisje mee te gaan om met zijn huurauto door Kingston te rijden. Met vier personen hebben we Devon House, Tuff Gong studio, graffiti op Fleetstreet en de wijk Downtown Kingston bezocht. Door een gat in de weg kregen we een lekke band. Direct kwamen 2 Jamaicanen ons helpen. Binnnen no time zat het reservewiel op de auto. Ik had niet het idee dat men er geld voor wou hebben, maar we hebben toch wat gegeven. Daarna hebben we op straat gevraagd naar garage. Een man reed voor ons en leidde ons naar de garage. Daar aangekomen werden we direct geholpen. Super aardig zijn de mensen hier. Ook op straat 's middags toen het mega hard geregend had, wezen ze ons aan hoe we het beste de weg over konden steken of in de bus geven ze aan waar we er uit moeten. Tuff Studio was helaas dicht. De graffiti in Fleetstreet maakt deel uit van een ontwikkelingsproject in de wijk.

2 September 2017

Dag 1) Vandaag samen met 8 anderen van het hostel met de lokale bussen naar port royal geweest. Het dichtstbijzijnde punt vanaf het hostel is Half way tree. De bus reedt vanaf dit punt naar het Downtown, de binnenstad is vol met kleine winkeltjes en een markt. Bij Port Royal zijn we op de boot gestapt naar Lime Cay gevaren in 20min, een klein onbewoond eiland voor de kust. Zie foto's. 's Avonds in het hostel pasta gekookt met salade en gefrituurde bakbananen.

1 September 2017

31 August 2017