Europe, Asia · 20 Days · 315 Moments · September 2017

Indonesiëreis John en Mehlika


20 September 2017

Koffie op de luchthaven van Jakarta
Lekker veel beenruimte op de vlucht van Denpasar naar Jakarta. Het eten was minder lekker; vooral het toetje bbbbrrrr
Een hele zwik vliegtickets voor de terugreis
Gezelllige ontdekking in de voortuin van onze bungalow.... mini cobra 😱
Laatste ontbijt aan zee

19 September 2017

Laatste dinertje aan het strand
En tot slot naar Taman Nuda, indonesian cultural park. Van elk wilde, elke regio, elke etniciteit krijg je een mooi beeld van het dagelijks leven: wonen, muziek, dans, kleding ...
Vervolgens naar het tempelcomplex Goa Gajah
Dan rondwandelen in Ubud. Een kunstenaarsdorp dat is uitgegroeid tot een toeristische attractie
Onze bloemetjes die wij als welkom kregen, terug gegeven aan de natuur
Helaas mocht je in het museum niet fotograferen
Laatste volle dag op Bali. We begonnen met een bezoek aan het Antonio Blanco Museum, een Spaanse kunstenaar die zich rond 1952 op Bali vestigde. Een excentriek figuur die wel wat weg had van Dalì, maar een heel eigen stijl ontwikkelde. Veelal erotisch van aard. Zijn schilderijen zijn gesamttkunstwerke; want ook over de lijst was nagedacht.

18 September 2017

En brood als lunch
Ook op Bali even naar Starbucks voor koffie (en meer)
Mooie ervaring... zwemmen met dolfijnen. Die van ons heette Nemo

17 September 2017

Ons plekje 💕
De favoriet van John
Laklak
Gado gado
Salade met papaya
Springrolls
Een Mehlika drankje.... limoen, gember en sereh
Daarna heerlijke (vegetarische) lunch op een fantastische plek
Verder naar Gunung Kawi, een elfde eeuws tempelcomplex te midden van prachtige rijstvelden. Nadeel..... erg toeristisch!
Deze ook
Om naar huis te appen
De gestapelde stenen geven de hoogte van het water aan
Vandaag opnieuw op verkenning over Bali. We bezochten de mooie waterval Tegenungan. Een plekje voor geliefden. Overal zag je hartjes en plekjes voor mooie plaatjes.

16 September 2017

Tot slot naar het Vlinderpark.
Dan naar Jatiluwih ( werkelijk mooi). Hier vind je de mooiste rijstterrassen van Bali. Ze staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
De tempel in het Beratan kratermeer: Ulun Danu Beratan
Verder naar Bedugul met in het Beratan kratermeer de mooie watertempel.
Vandaag een mooie trip over Bali gemaakt. We begonnen met een traditionele Barong Dans voorstelling. Centrale thema van deze dans is het gevecht tussen goed en kwaad. De Barong staat voor het goede. Rangda vertegenwoordigt het kwaad. Leuk... voor een keer.

15 September 2017

Even chatten met Yogi

14 September 2017

Onze bungalow
Vandaag naar Bali

13 September 2017

We namen afscheid van Yogi
Steeds meer zon op de Bromo
Vannacht om 3 uur uit de veren om de zonsopgang bij de Bromo te kunnen zien. We vertrokken per jeep, die eerst niet wilde starten en waarvan de achterklep steeds maar open viel. Gelukkig waren dat de enige mankementen en kwamen we na een heel hobbelige tocht bij het uitzichtpunt aan.
Soto ayam
Vanaf de Bromo verder naar Soerabaja, onze laatste pleisterplaats op Java
Na de zonsopgang verder met de jeep tot dichtbij de Bromo. Daar begonnen we aan een pittige en stijle wandeltocht om uiteindelijk een blik in de bulderende en stomende krater te kunnen werpen.
We waren niet alleen

12 September 2017

Lekker eten bij Bromo
Onze logde met uitzicht op de Bromo
Eten onderweg naar de Bromo
Na afloop een drankje
Rondleiding door waarschijnlijk het duurste hotel van Malang. De eigenaar heeft er kunstschatten van over de hele wereld verzameld. Er is zelfs een gang met Mosa-tegels.
Chinese poppen. Van elke pop zijn er vijf op de wereld te vinden.
Het straatje van de eindeloze liefde met tegels uit Maastricht.
In Malang bezochten we de Kampung Warna Warni, een kleurrijke wijk die sinds twee jaar bestaat.

11 September 2017

Nachtje in Malang bij tante Enny
Band oppompen
Eerst met de trein vanuit Yogyakarta en dan met Yogi verder naar Malang.

10 September 2017

Zelfs de camera moest entree betalen
Traditionele dansvoorstelling
Vandaag het paleis van de Sultan (Kraton) bezocht. Yogyakarta is nog het enige sultanaat in Indonesië. Het wordt van generatie op generatie doorgegeven. Van vader op zoon. Helaas heeft de huidige sultan vijf dochters. Hij moet wachten tot zijn kleinzoon oud genoeg is.

9 September 2017

Meet Yogi, onze chauffeur, maar ook.... Filosoof Vader van twee kinderen 11 jaar chauffeur Moppentapper Verhalenverteller
Tempeh
Lekkernij met rijst
Lunch onderweg
Rijstvelden
Op bezoek bij een weefster
Waterappels. Ook de mieren zijn er gek op.
Keuken
Hoe oud ben je...? Geen idee!
Badkamer
Nughoro (36) was onze gids vandaag. Hier demonstreert hij de waterpomp bij een van de families die we bezochten. Het is een vrolijke jongeman. Yogi omschrijft hem heel typerend 'one word, one laugh'.
Gastvrij ontvangen bij een boerenfamilie
Naar het zwembad
Tussenstop voor wat inkopen
Moeders wachten voor school tot de kinderen klaar zijn en verrichten intussen wat werkzaamheden. Deze moeder maakt aanplakwimpers van echt haar.
Op bezoek bij een kleuterschool
Soja oogsten
Vandaag een fietstocht gemaakt langs verschillende kampongs. Indrukwekkend en soms heel ontluisterend.

8 September 2017

Het proces
Kopi Luwak is een koffiebranderij in Yokjakarta die heel bijzondere koffie maakt. Zij gebruiken de uitwerpselen van de cevetkat. De kat een koffiebessen die in de maag een bepaald proces doormaken waardoor de bessen niet verteren, maar in z'n geheel worden uitgepoept. De bonen worden gewassen en geroosterd. Hoe ouder de bonen, des te lekkerder de koffie. In de film The Bucketlist met Norman Freeman en Jack Nicholson werken twee oude mannen een lijst af met dingen die zij nog in hun leven wilden doen. Een daarvan was een kop van deze koffie drinken!
Nog een tempelcomplex vandaag: de Prambanan, met mooie hindoeïstische tempels. Het moeten er 1000 zijn. Yogi vertelde het verhaal. Een koning en koningin hielden erg veel van elkaar. De koningin was mooi en een van de koninklijke bewakers had zijn oog op haar laten vallen. Hij vermoorde de koning en vroeg de koningin ten huwelijk. Ze zei 'nee, ik houd niet van jou. Ik houd alleen van de koning.' De bewaker bleef aandringen en de koningin zei 'Oké, ik trouw met je, maar onder een voorwaarde: bouw in één nacht 1000 tempels voor me. Je hebt tijd tot zonsopgang.' De bewaker ging aan het werk en net voor zonsopgang had hij 999 tempels klaar. De koningin schrok. Straks moest ze inderdaad nog met hem trouwen. Geen denken aan! Ze riep haar volgelingen bijeen en samen maakten ze een groot vuur. Die moest de zonsopgang voorstellen en zo voorkomen dat de bewaker die laatste tempel zou bouwen. Hij was zo teleurgesteld dat hij haar veranderde in een standbeeld en daarmee in de 1000ste tempel.
De route van de Borobudur naar Yogyakarta is een plaatje. We gaan dieper het binnenland in, passeren schilderachtige dorpen die ons op gekleurde borden en bogen welkom heten. Mensen werken in de rijstvelden, er is een marktje met producten van het eigen stukje land. We rijden langs palmbomen en zien op een afstand de nog actieve vulkaan Merapi. In 2007 heeft hij gigantische stenen het land in geslingerd. Ook onze ervaren Yogi is even de weg kwijt. Even vragen en we zitten weer goed.
Nog een laatste blik. We gaan door richting Yogyakarta.
Aansluitend ontbijt in ons prachtige hotel.
Stilte voor de storm... toeristen
Mooi welkom in het Borobudurmuseum
Garuda... god van de vogels
Vandaag om half zes opgestaan om de Borobodur te bezoeken. Een van de zeven wereldwonderen.
Welkom bij de Borobudur

7 September 2017

Pittig voorafje
Alweer een mooi detail
Ons hotel, dichtbij de Borobudur, bevindt zich in Centraal Java. Op weg hier naartoe zagen we een ander landschap en heel andere bebouwing dan in de omgeving van Jakarta en Bandung. Het is hier groener, onder meer door de uitgestrekte rijstvelden, en minder druk bevolkt. Dat maakt dat er meer ruimte is tussen de bebouwing en de huizen groter zijn. Yogi leerde ons vier woorden voor rijst, afhankelijk van het stadium van bewerking. Nasi hebben we onthouden; het vierde stadium waarin de rijst is gekookt en klaar is voor consumptie. Indonesië heeft 250 miljoen inwoners. Het land verbouwt zelf te weinig rijst voor zijn inwoners. Er wordt geïmporteerd uit Vietnam.
Details die 't 'm doen
Ons derde hotel op vijf minuten lopen van de Borobudur. Morgenochtend om zes uur zijn we de eersten. Nu relaxen...
Johnny en Mehlika... boarding passes
Met de trein vanuit Bandung richting Yogjakarta

6 September 2017

Kikker & Kikkerientje 💕
O ja... en nieuwe sokken!
Na onze sightseeing in Bandung hebben we een beetje geshopt. John moest nieuwe schoenen hebben. Zijn 20 jaar oude Nikes hadden ineens geen zolen meer. Lekkere koffie gedronken bij Starbucks. (Indonesische koffie is vooralsnog niet echt lekker) en heerlijk gegeten bij een Japans restaurant. Morgen vroeg op. We gaan op onze eerste treinreis.
Eten bij Matahari (groot Indonesisch winkelcentrum)
In 1955 organiseerde Soekarno voor het eerst de Afrikaans-Aziatische Conferentie in Bandung. Thema vrijheid en onafhankelijkheid. Vanaf dat jaar vindt de conferentie elke tien jaar in Bandung plaats. Er komen steeds meer vrije landen bij. De volgende is in 2025.
Er staan nog veel gebouwen uit de Hollandse tijd in Bandung. Ze worden gerestaureerd.
Gestoomde hokkie
Yogi laat ons hokkie proeven, originele tofu. Had een beetje een vissmaak. En de vork.... die werd even in een emmertje schoongemaakt voor de volgende gebruiker...
Doerian
En er is natuurlijk voldoende te eten
We beginnen onze tour in Bandung met een bezoek aan het Gouvernementsgebouw. In de volksmond Saté Building, vanwege de punt op de top. Tijdens ons bezoek is er een demonstratie gaande voor Myanmar. Mannen en vrouwen demonstreren gescheiden.

5 September 2017

Lunch in de buurt van Bandung (Badung - Cibogo)
Thee proeven met gebakken banaan
De eerste kwaliteit thee, bestemd voor de export
We moesten heel veel thee ruiken
Een bezoek aan een theeveld- en fabriek. De uitleg van onze gids was niet altijd te volgen, maar de grote lijnen hebben we wel gesnapt. In deze fabriek maken ze thee voor eigen inlands gebruik en voor de export. De beste kwaliteit gaat naar het buitenland. Deze thee is bestemd voor Pickwick en Lipton. De rondleiding eindigt in het theehuis met een kop zwarte thee en gebakken banaan.
Vruchtbare lava...
Handel, handel, handel ...
Toeristen en handel
Subang - ciater Die geur.... zwavel
Op weg naar de vulkaan kwamen we terecht in een traditioneel Indonesisch feest: de besnijdenis van deze jongen. Gezien de feestelijkheden moet het een rijke familie zijn.

4 September 2017

In Japan is het een rage onder met name jongeren: zwart eten, gekleurd met houtskool. Kennelijk is deze hype ook al naar Bandung overgewaaid. We proefden zwarte frozen yoghurt. Nee... geen zwarte tanden, wel een zwarte tong. En of je de houtskool proeft? Nee!
Bandung... eten bij de Aziatische McD. Een van de vele eetgelegenheden in het moderne winkelparadijs van Bandung, boordevol topmerken. Voor de liefhebber uiteraard.
Kipcurry met paddestoelen en rijst
Lunch met garnalen, soort paksoi (waterleaves) en rijst voor twee personen en de nasi goreng voor onze chauffeur Yogi. Dat alles voor maar negen euro. Overigens.... Als je veel van deze groenten eet, zegt Yogi, val je in slaap.
Papaya- en meloensap
Thee langs de weg met links en rechts theevelden (de puncak)
Rama en Sita Het verhaal begint wanneer de koning een pasgeboren baby in het bos vindt. Hij noemt het meisje Sita en en voedt haar aan het hof als zijn eigen kind op. Sita groeit op tot de mooiste vrouw die men ooit had gezien. Op het moment dat Sita huwbaar is, organiseert de koning een toernooi. Diegene die een pijl vanuit de magische boog van Shiva af kan schieten en zodoende de boog kan breken, krijgt de hand van Sita. Maar niemand kan de boog spannen. De koning denkt dat er een vloek op hem rust, en is bang dat Sita voor altijd maagd zal blijven. De sterkste mannen komen van over de hele wereld naar het paleis om een poging te wagen een pijl af te schieten, maar niemand slaagt daarin. Dan is daar Rama. Wanneer Rama de boog pakt, lijkt het alsof hij een bliksemschicht vasthoudt. Met een knal van een donderslag breekt de boog in twee helften en valt op de grond. Het lot is bezegeld, Rama wordt de man van Sita. En zo treden Rama en Sita in het huwelijk.
Op bezoek bij een houtsnijder van wajangpoppen
Vanochtend om 8 uur uit Jakarta vertrokken. Ons doel is Bandung. Goed om nu de stad uit te gaan. Richting Jakarta stond de dagelijkse file van zo'n 10 km. Werkverkeer, conferentiebezoekers. Jakarta is het centrum van alle handel en verkeer. Is het normale aantal inwoners 14 miljoen, op werkdagen zijn het er 16 miljoen. Al dat verkeer.. Voordat we in Bandung zijn, maken we een tussenstop in Bogor.

3 September 2017

En wij hebben alweer heerlijk gegeten
Bruiloft in het hotel
Fantastische designjurk voor het bezoek aan de moskee 😳
Moskee en kathedraal naast elkaar
Bromfietsen zijn het vervoermiddel op Java. Van de 250 miljoen Indonesiërs heeft 50% een brom- of motorfiets. Yamaha en Honda doen goede zaken. Er wordt van alles vervoerd. Op de eerste plaats hele gezinnen. Maar we hebben ook kooien met kanaries, tuinbanken, gasflessen, bergen kinderspeelgoed en metershoge hooibalen gezien.
Sapverkoopsters
Fingerfood in café Batavia
Café Batavia
Wajang Museum
Oude haven
Brommer als familievervoer
Heerlijk ontbijt... er was ook 'gewoon' brood, fruit, muesli, ei, worstjes, wafels, pancakes....

2 September 2017

2 september aankomst in Jakarta. We maken kennis met onze chauffeur voor de komende twee weken: Yogi. Hij brengt ons naar het hotel. Onze kamer is nog niet klaar, dus genieten we aan het zwembad van koffie en vruchtensap. Daarna geslapen en om half 8 haalde Agung ons op. Heerlijk gegeten: saté, soto, tahoe, pasteitjes en een heerlijk dessert van doerian en gember met zachte kokosbollen (rondo). Daarna kennis gemaakt met zijn vrouw en twee dochters en een nachtelijk sightseeing door Jakarta gehad. Rond half 12 terug in het hotel.
1 september vanuit Düsseldorf vertrokken. Pap en mam brachten ons weg. Overstap op Schiphol en verder met Garuda Indonesia. Een lange en niet al te comfortabele vlucht, maar als je eenmaal weer vaste grond onder je voeten hebt, vergeet je dat snel. Zaterdag 2 september aankomst in Jakarta.

1 September 2017