Netherlands · 50 Days · 23 Moments · August 2017

Jac en Joke op reis in Kreta


12 October 2017

20 e dag Op weg naar Agio Nicolas en lopen rond het meer. Daarna op weg naar het Lepra eiland. We bekijken dat van de weg en bezoeken dit eiland niet. We gaan op weg nar Lathitti vallei via een prachtige tocht via berglandschap. Van daaruit via de zeer toeristische strook weer naar het appartement

11 September 2017

19e dag Maandag 11 September We luieren aan het strand in de baai van Agio Galapino.

10 September 2017

18e dag 10 September Zondag. We vertrekken met de auto naar Aloides. Dat gaat met een geweldige spiraal tegen een gigantische berg op. Trekken door een bosrijke omgeving op weg naar Anogeia. We passeren een dorp Axos waar een fantastisch museum is van houtbewerking. De broer van onze begeleider heeft hier met hamer en guts bomen bewerkt in familie Soms tot 7 meter hoog en uit een boom. Anogeia is het dorp waar tafelkleden met de hand gemaakt worden. We zien hier dat uitoefening van dit ambacht niet meer op straat wordt uitgeoefend. Verdwijnt ook dit beroep ook naar machinaal? We trekken verder op een 21 km lange weg door de bergen naar de grot van Zeus Met Tiny via een smal bergpad naar deze grot gelopen en bereiken die na inspanning. Uiteindelijk de moeite waard om deze grot te zien. Opmerkelijk is dat deze met veel geld en inspanning aangelegde bergweg alleen bedoeld is voor deze grot. We eten daarna weer in Bali en Jan vindt daar de verloren handdoek terug.
17e dag Zaterdag 9 September Vandaag een rustdag aan het strand. Wederom een aantal zwartgekleurde Cretense vrouwen op strand ontmoet. De hele dag kwetteren en irritant aanwezig zijn. Jack maakt met Tint een stevige wandeling Ben bij terugkeer van strand mijn gehoorapparaat kwijt en ga dat op strand zoeken. Niets gevonden. Ik slaap goed, maar Joke slecht. Joke gaat om 7 uur uit bed en zoekt en vindt mijn grhorapparat

8 September 2017

16e dag Vrijdag 8 September. We zijn vandaag vertrokken met de intentie om een behoorlijke trip te maken. Eerst naar een trendy badplaats Agio Nicolas ca 100 km via de autoweg. Wat gewinkeld en rond het meer gewandeld. Het typische van dat meer is dat het verbonden is met de zee en toch zoet water heeft. We zijn via Elounda, hebben melaatsen eiland gezien en via een bergen verder gegaan. Uiteindelijk naar Plateau Lassity gereden via een wel hel erg kronkelige weg. Prachtige vergezichten met steeds wisselende uitzichten. Via en omweg de verkeerde zijde van Kreta genomen. Een stuk vertier, herrie, drukte, veel mensen en een lange kust gevuld met dit "vakantiegenot". De meeste vakantiegangers zoeken dit vertier. Wij niet.

7 September 2017

15e dag Donderdag September. Een bezoek gebracht aan het kleine dorp Fodele. Joke heeft enkele mooie handgeborduurde kleden gekocht. We hebben het El Crecor museum bezocht in Fodele en een zeer oude boom gezien In Bali gegeten bij Karavostasi en de middag aan de baai doorgebracht. Daarna iets terug gereden naar een mooi klooster.

6 September 2017

14 e dag 6 September Woensdag. We hebben het archeologisch museum in Heraklion bezocht. Ongelooflijk veel verscheidenheid in voorwerpen. Veel indrukken vanuit het verleden. Personen die ons in hun beperkheid veel te bieden hadden. We hebben onze auto opgehaald bij een parkeerplaats. Weer een eervaring hoe daar met auto's gemanupuleerd wordt voor een extra parkeer plaats. Jack heeft met Tiny een bergwandeling gemaakt, soms op rimboe achtige paden. Maar alles is goedgekomen. Daarna goed gegeten bij Ody. Zorbas

5 September 2017

13e dag Dinsdag 5 september We gaan vandaag op de culturele toer. We bezoeken het minoische paleis Knossos. We hebben gekozen om voorlichting te krijgen van een gids die Nederlands spreekt. De oorsprong van dit paleis dateerde van voor 3500 jaar voor Christus. En is daarna verschillende malen gerestaureerd. Uiteindelijk vernietigd door een enorme vulkaan uitbarsting. Een groot gedeelte van het land is 400 mtr gezonken en alleen het eiland Santorini bleef over. Deze uitbarsting 1000.000 maal groter als normaal had jarenlang invloed op de hele wereld. Een vloedgolf van 150 mtr zou ontstaan zijn.

4 September 2017

12e dag Maandag 4 September Een rustige dag aan een druk strand doorgebracht. Achter ons heel veel eet- en drankgelegenheden. Helder en fris water en uiteraard vel zon.

3 September 2017

11e dag Zondag Matala We hebben een goed ontbijt gehad op de kamer. We moesten even wachten op Jeanne, afgerekend en afscheid genomen. Jeanne zit niet goed in zijn vel na het sterven van Catherine. We zijn door de bergen naar Zaros gereden. Daar wordt het bekende merk water "Zaros" gewonnen. We hebben rond een klein meer gelopen met forellen. En hebben twee restaurants met visvijvers bekeken. Er waren hele joekels te zien. Daarna een oude monarchie met zeer grote kapel in aanbouw bezocht. De afbouw zal nog enkele jaren werk kosten. De totale lengte van verbouwing zal zeker 10 jaar zijn. We zijn via een snelweg naar onze eindbestemming gereden Agio Pelatio Hier verblijven we in alle rust de andere helft van onze vakantie.

1 September 2017

10e dag Zaterdag Vorige avond zijn we op een plein in Sivas gaan eten. De eigenares heeft ons, en mij zeker als oude bekende, hartstochtelijk begroet. We liggen na een goed ontbijt op een afgelegen strand. Kosmos. Heerlijk helder, fris water en en uitgestrekt zandstrand. Vroeger legden schildpadden hier hun eitjes. Dat is ook al voorbij en verstoord door het toerisme. Tiny en Jack hebben aan de linker zijde van Matala een berg beklommen Die komt uit op een klein strand. Red beach genaamd.

31 August 2017

9e dag Vrijdag Matala. We vertrekken met einddoel Matala via een mooie kustweg in de bergen. We hebben een eerste halte bij een kasteel in Franco Kastela. Daarna bij Prevelly een prachtig klooster met mooi museum en kerk bezocht. De monniken van dit klooster hebben veel bijgedragen aan scholing in het district Een abt was betrokken bij een geheime organisatie om uiteindelijk in 1821 de Turken aan te vallen. De abt is op het slagveld omgekomen. Dit klooster heeft ook de geallieerden in de 2e wereldoorlog geholpen. We zijn via een prachtige kloof in Agio Galini aangekomen. Uiteindelijk Matala bereikt waar Jack verwachte Catharine op het terras op uitkijk te zien. Er was een welkom met haar portret op de muur. Dat was haar uitkijk Jeanny (haar man) deelde ons mede dat Catharina in 2015 was gedood door een auto voor het huis. Wat een droefenis. Jeanne en de appartementen waren in een desolate toestand. Het bidprentje van Diny stond op de pronkkast naast de foto van Catherina. Emotie!!!

30 August 2017

8e dag Woensdag . Heerlijk gegeten. s'Morgens om 6 uur fantastisch ontbijt voorgezet gekregen. Jan en Tiny naar de kloof gebracht en zelf na ca 110 km rijden in bergen aangekomen in Sfakia. Daar een retour gekocht voor de boot naar de Samaria kloof. Aldaar gewacht op Jan en Tiny en de boot terug via een prachtige kust. Jan heeft deze wandeling moeilijker gehad.. Beiden hebben echter genoten van deze tocht. Terugtocht met boot langs een steile kust.
7e dag Dinsdag 29 Augustus. We zijn door de bergen aangekomen in Omelas. Jan en Jack hebben op een terras een biertje en een groot glas Metaxo gedronken. Daarna heerlijk gegeten. Een korte wandeling gemaakt en vroeg naar bed. Jan en Tiny gaan de 18 km Samaria kloof morgen lopen. Er zijn daar nog twee mogelijkheden met wandeltochten van ca 2 uur. Dat zijn Psilati en Kallergi.

28 August 2017

6e dag Maandag 28 Augustus We hebben vandaag veel gezwommen en in de zon gelegen Elfonissi heeft prachtige stranden en op dit eiland is een unieke flora. Mogelijkheid door zee naar een eiland te lopen. Een daarvan is een ui die met bloei een prachtige witte kelk bied. Het is een natuurreservaat, 15 jaar geleden alleen via een boot te bereiken. Nu is er een goede weg aangelegd. s'Avonds heeft Tinty spaghetti gemaakt en hebben een rustige avond doorgebracht. Op advies gaan we niet door de bergen rechtstreeks naar Omela, maar via dezelfde nieuwe weg en via Chania naar Scania Hora

27 August 2017

5e dag Zondag 27 Augustus Deze dag aan de late kant gestart. Een nieuwe sleutel en een nieuwe accu gemonteerd en we zijn op weg naar Elofonisse. In Malene het Duitse kerkhof bezocht met zeer veel jonge gesneuvelde soldaten. Wat een schande en verspilling. Wat wel opviel is dat er in de beruchte slag in Mei Juni 1942 aan geallieerde zijde 41.000 verdedigers waren. En slechts 21000 Duitse aanvallers Toch hebben de Duitser de slag gewonnen. Zeer frappant De rit vervolgend door de bergen was kronkelige, maar wel mooi. Soms wel moeilijke passages, hoewel prachtige natuur. Bij een kloof zijn Tiny en Joke gefixeerd op honing van een speciale boom. Zij vonden deze bijzonder lekker. Voorlichting van plaatselijke bevolking was onjuist om ons apartement te vinden Uiteindelijk heeft Jan het appartement in Elofonisse gevonden. Zitten in alle rust met een mooi uitzicht op zee. s'Avonds heerlijk lam en souvlakie gegeten.

26 August 2017

4e dag Zaterdag 26 Augustus. Gereden in de Soudanbaai naar een Engels kerkhof. 1500 geallieerde personen waarvan 750 onbekend. Veel Nieuw Zeelanders en Engelsen en enkele Zuid Afrikaners en Fransen. Soms een hele bemanning van een vliegtuig. Vooral veel zeer jonge mensen. Wat een gruwelijke verspilling. Daarna de stad Chania bezocht, haven en oude stad. Heel interessant., veel drukte, veel aanbod van spulletjes, drank en eten. Dan weer terug naar Kalyves en hier gezwommen in een héérlijke zee. Jack heeft ook gezwommen, maar met zijn portemonnay en sleutel van de auto. Pech want er moet een nieuwe sleutel gebracht worden, omdat de auto niet te starten was Jack heft heerlijke spaghetti gekookt..

25 August 2017

De 3e dag Vrijdag 25 Augustus. Ons volgende doel is Kalyves op een schiereiland. We zijn vlakbij Bali naar een klooster gegaan, maar die was gesloten. We gaan daar later nog eens proberen. Daarna een zeer bijzonder monarchie bezocht, namelijk Arkadi. In de Turks-Griekse oorlog hebben 3500 personen hier bescherming gezocht. Na een belegering van enkele weken werd besloten zichzelf op te blazen Alle overlevenden, ook vrouwen en kinderen werden vermoord Nog steeds hebben Grieken en Turken een gruwelijke hekel aan elkaar. We zijn doorgereisd naar het Gourna meer. Dat is nog steeds niet makkelijk te vinden. Veel toeristen die met een trapboot dat meer opgaan. Niet erg toeristisch, maar wel mooi gelegen. We zijn ook nog naar Vryses gereden, beroemd om de yoghert. Een oude plaats beroemd om yoghert In dat oude dorp verkeerd afgeslagen en op dood spoor beland Achteruit terug was milimeter werk, maar dat lukte. Daarna via schiereiland doorgereden naar onze nieuwe bestemming

24 August 2017

2e dag Donderdag 24 Augustus. We zijn goed uitgerust en rijden een kort stukje naar een kleine baai. We hebben heerlijk relaxed aan een heel mooie baai in Bali gezwommen. In de middag een lunch genomen in het voortreffelijke restaurant Karastovasi. We hebben de haven bekeken en hoger gelegen in een restaurant wat gedronken. Jan had vanaf het balkon van het appartement een mooi uitzicht op zee en haven. s'Avonds wederom heerlijk gegeten bij Karastovasi en daarna gewinkeld.
1e dag Woensdag 23 Aaugustus Bart (kleinzoon van dochter Jack) heeft ons keurig naar luchthaven gebracht. Vertrek om 7:10 gepland, maar mogen niet vertrekken wegens drukte op luchthaven Kreta. Hebben een vertraging van 30 minuten en een goede vlucht en komen om 11:45 aan. Onze vakantie begint. Jan en Tinty van der Veeken en Jack en Joke de Moor. De auto staat klaar op de luchthaven. Al rijdend blijkt Jac het rechter oorapparaat te missen. Direct doorgereden naar Bali en heerlijk geluncht. Het was zoeken naar appartement Joanna, dat gelegen was op Blue Bali. In het midden van Bali bij kerkje linksaf. Een mooi appartement met prachtig uitzicht op zee en bergen. Boven op terras is dat nog excellenter te zien. s'Avonds heerlijk gegeten, ieder iets naar zijn zin. Tiny zwaardvis, Jan een mooie vis, leek op makreel, Joke konijn, Jack lam uit de oven. Met bier en heerlijke witte wijn. Daarna vroeg naar bed om de reis vermoeienissen goed te verwerken.