Indonesia · 32 Days · 52 Moments · April 2017

Henri's adventure in Ubud, Gianyar, Bali, Ind


13 May 2017

Part 2 Na het eten wandelen we nog een uurtje, koopt zij nog iets en zetten we koers huiswaarts. Ik neem een douche en stop de laatste dingen in mijn valies. Kheb tgevoel dat ze zwaarder is dan toen ik kwam. isabeau, David en Yasu komen mij 'tot ziens' zeggen. Ik neem afscheid van mijn huisbaas en biet veel later van Marja en de 3. Ja, shit.... :/ .......... Na een minuut of 3 en een selfie stap ik in en rijden Miguell, Johannes en ik richting de luchthaven. Geen van ons heeft echt zin om weg te gaan. Johannes gaat naar Singapore, Miguel en ik echt naar huis. Toen we aankwamen op de luchthaven zagen we dat onze vlucht 2.5u vertraging had... Nog 5u wachten dus. Ik at een lekkere hard rock hamburger en zij eend. Liepen wat rond en de tijd ging snel voorbij.
Zaterdag Dag van mijn vertrek.. Ik slaap erg slecht, wordt 3 keer wakker. Om6u sta ik op en ga naar de Sunrise kijkn op het hoogste terras. De straat is enorm druk. Marktkoeriers verkopn hun spulln aan de kleine winkeltjes. En dat allemaal tussen 6-7. Bali leeft enorm naar het licht. Overal hoor ik hanen kraain. Twas een erg mooie lucht. Ik schrijf tussn 7-8 een to do list voor andere volunteers. Best een grote, denk wel handig voor andrn. Ten slotte gaan isabeau, Marja en ik samn ontbijtn. Lucky day! Pannenkoeken met nuttela. 1ste en laatste keer. Ik eet me compleet vol. Ik ging naar de mansion gaan maar tweer is net niet goed genoeg dus ga ik met Marja mee naar Ubud Center en terug de traditionele markt. 1st zettn we ons bij michelle en nemn we afscheid van hr. Wenen blijft erg leuk en mooi. Ik koop er mijn laatste dingetjes en haal nog eens 100 000 af voor mijn taxi naar de luchthaven. Na wat shoppn eten we ergns onze lunch. Erg goedkoop, lekker maar helaas wast al koud.

12 May 2017

Vandaag, vrijdag was erg rustig Laat ontbeten en dan naar Ubud center om iets af te handelen. Na de lunch had ik wat tijd voor mezelf en om 2u30 ging in dan maar terug naarubud center om de traditional market te doen die ik nog nooit volledig gedaan had. Vanaf hier tot daar gewoon stilstaand verkeer. Nooit meegemaakt hier. Ik at een vanille ijsje dichtbij de markt. De koek maakte ze ter plaatse en smaakte echt heerljk. David en ik gingen om 6u achter een pizza en brachten ook 1 voor jasou mee. Verrukkelijk die pizza. We dronken dan nog een biertje in de Wirya bar als afsluiter. Nog een knuffel met goodbay knuffel met Melody en elk naar zijn kamer. Rustige laatste avond. Tijd om alles te laten bezinken.
Vrijdag Tis 20u04, net mijn laatste biertje gedronken in de Wirya bar. Iedereen gaat al vroeg naar zijn kamer. Tvoelt echt alsof ik het hier ga verlaten. En ja dat ga ik ook. Tis lastig nu. Een prachtig verhaal was en is Bali. Een knuffel hier een knuffel daar zonder te beseffen dat het de laatste is met die persoon. Maar nu is dat besef er wel. Tvoelt wel rot. Ik voel vooral voldaan hier. Kheb alles gedaan wat ik wou. Teachen was gewoonweg top. Al mijn trips waren ook zo top. Alles hier was top. Ja, misschien wel de beste keuze in mijn leven, dit, het vrijwilligerswerk. Mijn kamer is leeg. Iedereen is weg naar Kuta. Stilte overheerst op deze vrijdagavond.

11 May 2017

Donderdag, Mount Batur! Om 2u gaat mijn alarm af. Na een snelle douche neem ik m'n rugzak en weg ben ik met de 3 anderen. We passeren de hot water spring en beginnen vervolgens na het krijgen van een zaklamp aan de beklimming. Tis de 1e keer dat het als een uitdaging voelt. De weg is erg glad door het het zand, de vele losse gebroken stenen en het stof. Hoe dichter bij de top des te meer volk op het pad komt.alles komt namelijk samen. 5u boven. Na 50min zoekt de zon de hemel en nemen we volop foto's. Tis koud maar prachtig. Toch w'el de moeite. Na een slecht ontbijt daar dalen we wat af en nemen we foto's van aapjes en wat rook die ontsnapt uit de vulkaan via kleine gaatjes. Ik loop tijdens de afdaling. Gaat veel sneller en gamekkelijker -> veel meer grip. Ik kreeg complimenten van de locals op mijn afdalingsstijl. Na 1u30 en zonder te vallen zijn we beneden. Iedereen is zooo moe, we stappen in de taxi en slapen allemaal tijdens de terugweg.
Part 2 Om 9u45 lig ik terug in mijn bed. 3u later word ik wakker door mijn alarm. Ik wil nog iets van mijn dag maken, laatste dag datk mijn scooter heb. Er is geen school vndg voor aangezien het ceremonie dag is -> volle maan. Ik besluit nog een laatste mooie waterval te doen met Marja (jing jing) . Na de lunch vertrekken we en een uurtje later zijn de ter plaatse. Ook hier amper toeristen. Valt op dat toeristen alleen de gemakkelijk bereikbare watervallen doen. Al is deze erg gemakkelijk te bereiken. Ook hier 20min stappen naar de waterval. Ik ga als eerste in het water terwijl Marja filmt met haar gopro. De straal was enorm sterk. Het drukte je echt naar beneden en ook erg veel stroming. Was zalig om het vallende water met je lichaam op te vangen. Het was ondiep dus konden we gemakkelijk staan. We amusseerden ons ongelofelijk. Blij dat we waren, twas zo wijs. We bleven er een 3 tal kwartiertjes. Erna terug veilig naar huis, en scooter terug brengen. Tsavonds CP. Twas zwaar

10 May 2017

Part 2 Domste opmerking van de dag ging naar Isabelle tijdens het raften: ''zijn wij nu niet constant hetzelfde tourtje aan het doen'''. Erna aten we aan een buffet daar ter plaatse, erg lekker. Na het raften gingen we naar huis, het werd een zeer rustige namiddag T'savonds was het terug movie night in copi desa. Een Disneyfilm: moana, prachtige film. Nu snel slapen want deze nacht Mount Batur. -> vulkaan beklimmen en zonsopgang meemaken.
Woensdag, Rafting! Ik sta op om 7u, eet rustig mijn ontbijt en chill nog wat. Om 9u30 spring ik in het busje opweg naar de rafting. Veel verwachtingen heb ik niet. Ik heb al in de bergen in Frankrijk geraft en weet dat het daar bij de beste plekken is. Na 30min zijn we aan het 'kamp', omkleden we ons en springen dan op een busje naar de rivier. We moesten wel een hele hoop trappen afdalen voor we in de boot konden. Weinig water amper een meter diep maar veel volk op de rivier. Het was meer een toeristische attractie om Bali vanuit een boot op een riviertje te bekijken dan raften. Prachtig, zo kan ik de trip omschrijven. Iets voor het einde stoppen we en kunnen we iets kopen om te drinken. We waren 'halfweg'... Zo van die typisch afzet truckjes. Ik kocht een cola voor 3x de prijs. Maar tsmaakte. Een Australisch koppel zat in onze boot. Zij zijn hier in Bali voor hun kind dat ze sponseren. Een erg mooie geste, en erg vriendelijke mensen.

9 May 2017

Ik stap binnen in het hotel-spa-hot water spring pool. Betaal 180k, zo'n 15euro. Ik krijg er een handdoek en spring al gauw in het zwembad. 38°. Voelt erg goed aan. Ondertussen ook echt goeie muziek. Wat een zicht en zo lekker warm water. De pool wordt gevuld door olifanten die het warme water uitspuiten. Het water is warm door de actieve vulkaan. Ik neem wat foto's en geniet ondertussen van de plaats. Rond 6u30 vertrek ik na een douche aangezien ik niet in de donker wil vertrekken. Een uurtje reed ik in het donker. Erg geconcentreerd op de weg. Ik stop bij een KFC en eet daar wat. Veruit de slechtste KFC ooit. Ik maak er wat lol met een local die een erg grote playboy bleek te zijn. Na 10min ben ik thuis. Slapen gaat me goed doen
Dinsdag Part 4 Hier ben ik dan in Batur. Het staaybgoed azngeduidbwazr de hot water spring is. Maar nergens zie ik echt een spring. Ik vraag het dus en ze sturen me een resort/spa in ( er waren er 2, the big and The small). Natuurlijk moest ik de mooiste en grootste hebben. De ingang was erg duur. Ik krijg een handdoek en kom terecht in een erg mooi hotel achtig iets. Via olifantenslurfen wordt het opgepompte water uitgespoten in een relatief groot zwembad. 38° celsius heeft het water. Toen ik er in ging voelde het enorm warm. Maar je went er wel snel aan.
Part 3 Toen ik vertrok uit dat goedkoop winkeltje ging ik richting sekumpul waterfall. Onderweg wel wat getsjold. Minstens 30min verloren. De warme lucht wisselde ook hier met koude lucht eenmaal ik door de bergen ging. Ik prees me gelukkig dat ik m'n KW meehad. Heeeel veel bergpas met de scooter. Onderweg terwijl ik wat naar muziek muisterde concentreerde ik me op het nemen van de bochten en keek af en toe wel rond me naar het prachtige uitzicht. Ook hier moest ik een aantal km via een echte shitty weg rijden. Ik kwam namelijk van de andere kant dan al de toeristen. Deze waterval was wel toeristisch of toch toeristischer. Na Mn scooter dicht bij geparkeerd te hebben+ ingang betaald, moest ik +-360 trappen afstappen. Er waren 3 watervallen. Voor the Fiji watervallen moest ik nog eens ingang betalen. Ik legde men spulln aan de kant en ging er onder gaan staan. Het was erg erg harde regen, vergelijkbaar met hagel. Zalig gevoel. Alleen, met 2 anderen daar. De moeite
Ik kom terug het bordje die 3km aanwijst nr aling-aling waterfall tegn. Na wat rijdn kom ik op erg slechte paadjes terecht. Het volk dat ik tegenkom lijkt extreem arm en toeristen, nee die kom ik niet tegen. Ik rij zelfs 10min. Zonder iemand tegen te komen. Plots zie ik een plakaatje die de waterval aanwijst. Ik volg het maar nee, nergns iets te bespeurn. Ik vraag aan iedern die ik tegen kom:" aling aling watefall?" ze stuurt mij in een richting, wat verder vraag ik het opnieuw, en opnieuw.... Tot ik plots via een padje aan een huis kom. Helemaal verkeerd dus. Ik wil het padje terug op rijden maar mijn scooter slipt door. Ik break volledig en stap af om hem te houden met mijn voetn. Ook mijn sandaln slippen weg samen met de scooter. Gelukkig komt de man die me net terugstuurde op zijn blote voetn me helpen en halen we het samn. Dat was close :o Ik besluit terug te kern uit dit hol van Pluto. Onderweg eet ik de goedkoopste noodles ooit. Vriendelijk, dat zijn ze hier allemaal.
Dinsdag Ik sta om 7u op en besluit waar ik eerst naar toe ga. Programma: 2 watervalspots en een hot water spring om af te sluiten. Google maps geeft 178km aan (+6u rijden) Ik vertrek iets voor 9. Eerste stop: jembong waterfall. Onderweg stop ik af en toe om mijn locatie te controleren en af en toe een foto te nemen Ik ben er om 11u13. Als inkom moest ik betalen wat ik wou en mijn naam en land opschrijven. Bleek dat ik de eerste toerist was in 4 dagen tijd... Er zat een student die een enquête deed over de waterval.die vulde ik ter plaatse in.geen volk omdat het niet met de auto bereikbaar is? Het was zeker een 10tal km op smalle paadjes. Alles rond de waterval is aangelegd en erg mooi eigenlijk! De waterval zelf is niet echt groot. Ik neem wat foto's en vertrek naar de andere 3km van deze

8 May 2017

Eerst nog wat foto's van de rijstvelden :) Om 2u waren we al terug. Ik was moe van het weekend en ging naar de mansion pool alleen voor 3 uurtjes. T'savonds movie night in copi desa : the interview. Op tgemakske. Erna ging ik slapen (10u30) Morgen ga ik turtle conservation passen aangezien ik nog een paar dingen wil zien in Bali waarvoor ik anders geen tijd heb. Route is uitgestippeld, belooft zwaar te worden.
Maandag, Start van mijn laatste week, adventure week. We starten met mountainbike! Iemand zei me er om 8u45 te zijn, gelukkig ben ik er veel te vroeg maar eigenlijk al te laat. Kmoest hier dus om 7u45. Het regent pijpestelen. Niemand heeft ontbijt gehad door miscommunicatie dus eteb we eerst nog vlug iets en omkleden we ook snel door het slechte weer. In de auto klaart het helemaal op. Daar aangekomen staat alles klaar en spring ik op mijn fiets nadat ik net men zadel goed zette. Tis zowat 90% naar beneden. Veel meer dan remmen doen we niet :/ uitdaging? Niet echt. Ik neem mijn kans om veel en mooie foto's te nemen. Al na een paar kilometer stoppen we om een kijkje in een schooltje te nemen. Het is hier de gewoonte om in de voormiddag hun kostuumpje te dragen en in de namiddag wat ze willen. Prachtig om zien! We stoppen aan verschillende reistvelden en mogen het ook eens uitproberen. Na 27km zit het er al op en hebben we lunch in de gids zijn huis. Ja twas echt wel lekker!

7 May 2017

Zondag part 2 Plots alsk ik terug even boven kom om te kijken waar ik ben hoor en ziek ik iemand zeggen en wijzen "manta manta" Ik kijk in die richting onder water en zie een gigantisch manta recht voor me. Ja ik schrok me even dood! Zo dicht! Hoe langer ik zwom des te meer mantaroggen ik zag. Ik geloof een stuk of 10 verschillende. Toen ik terugzwam naar de boot kreeg ikchet nieuws dat de 2 meisjes zeeziek waren. Ik vroeg de gopro van Daphne en zocht naar een manta zodat we konden vertrekken. Gelukkig een mooi filmpje kunnen maken :) Maar wat was dit een ervaring! en weer een doel bereikt van mijn to do list. In de boot voeren we naar de volgende locatie: Crystal bay. Zeker niet de mooiste koraalriffen maar wel mooie en vooral kleine visjes. Lastig vast te leggen op de gopro helaas. Na een 20min. Spartelen voeren we terug. Bruce en ik gingen in een resto een lekkere bruger gaan eten. Erna droptr ik hel aan de hostel en ging ik nog voor de laatste uurtjes foto's gaan nemen.
Zondag Wat ik hier geleerd heb: ''maak van niets iets'' De situatie waarop ik het nu de laatste dagen veel heb toegepast is bij verveling of bij frustratie. Maak het jezelf comfortabel en doe vooral wat je denkt dat je moet doen. Ik stond om 6u30op om het laatste van het eiland nog te kunnen bezichten voor ik ging snorkelen. Alleen op de scooter cruisend door de kalme weegjes.af en toe een pitfotostop. Ik reed erg ver weg. Tdeed deugd dat windje de kust terug. Na iets meer dan een uurtje ben ik terug en vergezeld de anderen aan het ontbijt. Met zijn 4'en (bruce, Daphne, de zwitserse en ik) vertrekken we op 3 scooters naar de kust om daar zo'n typisch snorkelbootje te nemen. Alleen de boottocht al, langs de kust was zijn geld waard. Het snorkelen kan gewoon niet meer tegenvallen. Na een 25min varen zijn we aan de "manta bay" Ik spring als eerste het water in en test effen alles uit om dan wat heen en weer te zwemmen. -> part 2

6 May 2017

Na het inchecken en douchen neem ik de scooter en probeer ik nog net Sunset mee te maken aan fe Sunset side/beach. Net te laat :/ ondertussen zoek ik ook een resto voor vanavond en vraag ik hoeveel snorkelen kost (want morgen wil ik hoe dan ook snorkelen). Uiteindelijk reserveren Bruce en ik bij onze hostel en kon ik ook nog 2 andere meisjes overtuigen mee te gaan, die ook in onze hostel verblijven. Goed resto gekozen en ondertussen naar mcc kunnen kijken ;) Een spelletje schaken verloren tegen Bruce daarnet en nu alles aan het schrijven. Ja al 1u30min bezig :o Twas de moeite vandaag, de productieve dag geeft een goed gevoel Slaapwel
Zaterdag Part4 :s We zijn er bijna.. Na de blue lagoon gaan we iets verder te voet ( eigenlijk terugkeren maar om te bereiken was het verder). ''Amazing point'' is de naam op mymaps. En dat was het. We zetten ons doodop neer op een krukje en bestellen iets om te drinken. De wegen zijn 4/5 van de tijd verschrikkelijk maar echt verschrikkelijk. Veel plekken waar je moet mikken waar je rijdt. Gevolg -> iets in onderrug geschoten door een diepe put. De scooter is dus nog niet alles hier. Ik bestelde een vanille milkshake. Hoewel het de slechtste ooit was qua smaak was hij toch bij de beste ooit. De plaats, weer en alles er rond.. Ja. Mooi he. Kijkend naar de natuur, het kletsen van het water tegen de rotsen en kijken naar 4 surfers op de hoge golven. Na de milkshake gingen we naar 'secret beach' niet veel speciaal. Een foto en weg daar op weg nr ons hostel gaan inchecken. Ondertussen maak ik een filmpje op de yellow bridge om toch een beetje te kunnen inleven in mijn moment achteraf
Zaterdag part 3 Jaja, wat een dag! Op naar Ceningan island via de beroemde ''yellow bridge'' ik rijd terwijl Bruce mijn GPS is. Plots zien we de brug met tussen de eilanden een gigantische kwekerij van zeewier. Laag water dus. Ik sta met de scooter voor de brug en weet niet of we die kunnen corssen, die voor me doet het ik volg gewoon. Eerlijk? Het voelde fantastisch, onverwacht. Met een scooter via een smalle brug van het ene naar het andere eiland. Machtig toch?! Aan de andere kant aangekomen kijken we op mapsme waarheen we gaan. Dat blijkt ''dream point'' te zijn. Daar aangekomen waren we ook hier alleen. Prachtig uitzicht ( ja weeral...). Ik kreeg er niet genoeg van en we bleven beide gewoon staren. Ik zet me neer op een stoeltje in een boomstammetje gemaakt. Erna gaan we naar Mahana point (surfpoint)
Zaterdag Part 2 Na cliff park gaan we naar Sandy bay. 5min op de scooter, vogelvlucht 1.5min. Onderweg stoppen we eerst in een restaurantje, een 6jarig meisje is er alleen en we vragen naar haar mama of we kunnen eten. Na 5min kwam er iemand af. Ja het was best proper en deftig evenals het eten (carbonara en spareribs) Na het eten dus naar Sandy bay. Toch wel het zicht van een paradijs strand als je het mij vraagt. Grote golven die aankomen op een baai. Wondermooi! We settelen ons 10min na de grote trappen af te gaan op het strand. Hierna gaan we naar ''devils tear'' Ja, wat moeten we daar van verwachten! Afschrikwekkende naam :o Toeristenbusjes overal en eenmaal aangekomen een-en-al toeristen. Mooi? Dat zeker! Maar cliff park, daar waar niemand was, was wel veel indrukwekkender. Ook hier weer wondermooie cliffen waarnaar je blijft kijken. Foto's werden langs alle kanten getrokken. Ook door mij :) Geniet mee
Zaterdag Na een erg slechte nacht sta ik om6u30 op om om 7u de shuttlebus te nemen samen met Bruce richting Sanur om daar de boot richting Nusa Lembongan te nemen. In Sanur moeten we een klein uurtje wachten op de boot Op de boot nam ik plaats aan het raam. Wat was ik gelukkig dat ik daar zat, raam kon open zonnetje in mijn gezicht en genietend van het zicht. Ik voelde me terug kinds op de boot net als iedereen. Soms namen we een kleine vlucht over de golven heen (deed een beetje aan jetski denken alleen werd je niet nat) Aangekomen op het eiland krijgen we gratis vervoer naar onze hostel. Daar huur ik direct een scooter om met Bruce onze dagtrip in te zetten rond 10u45 (inchecken kon pas na 12u) Via mapsme kunnen we volgen waar de belangrijkste plekjes zijn en volgen zo de kustlijn van het ene naar het andere. 1e plek : Sunset beach zijn we gwn HELEMAAL alleen. Hoe kon dit? Nu achteraf kan ik zeggen dat het bij de mooiste plekken was maar toch niemand te bespeuren, rest volgt!

5 May 2017

Vrijdag part 2 Na de les gingen Marja en ik na een snelle douche richting massage. We moesten een half uurtje wachten dus tijd voor wat chips en een drankje. De massage was erg goed maar vorige keer was ie toch iets beter. En of ik er van genoot. Vervolgens gingen we na een thee naar umah pizza. Daar at ik mijn lievelingspizza. Erg groot en zo lekker! Nu weet ik al hoe mijn volgende vrijdag er uit zal zien. Eenmaal terug thuis ging ik slapen want morgen om 6u30 er uit naar Nusa lembongan De avond kon niet beter afgesloten worden.
Vrijdag, Laatste dag teaching :( Als ontbijt eet ik wat frosties en ga vervolgens voorbereiden. Ik maak een herhalingstest met als doel hen te belonen met wat snoepjes als ze hun best doen en iets correct hebben. Tijdens de lunch neem ik afscheid van Isabelle, de Duitse die alleen door gaat reizen. Na de lunch richting school, ik gaf mijn testje af en direct ging iedereen ijverig te werk. Na de break deelden we al onze cadeautjes uit. Heel mijn klas was erg timide om iets in Engels te komen zeggen in ruil voor een cadeautje. Zij en wij waren tevreden. -> twas lastig om uit de school te stappen maar tergelijk was er wel plaats voor voldoening

4 May 2017

Donderdag part 2 Terwijl ik als hijgend mijn laatste stap zette om op de baan terug te geraken botste ik super toevallig op mijn huisbaas! Hij was hier om een rondleiding te geven. Terwijl ik een koppel uitlegde hoe ze in de rijstvelden konden geraken nam ik mijn scooter. Zalig was de terugtocht. Het windje deed deugd. Ik was amper na 2u en iets al terug thuis en ging wat gaan voorbereiden. Ik vertrok zo moe naar de school, echt ne grote klop gekregen van al de trappen tussen de rijstvelden. Marcy kon het gelukkig goed opvangen en ik gaf privé les aan de jongens 1 voor 1. Na de school en het eten gingen Marja en ik naar de bintang market om allerlei gerief te kopen voor de kids morgen. Meetlatten, schriftjes en snoep. Tsavonds hadden we een gezellige tijd in de Wirya bar en Q-pit. Erna CP waar ik vooral heb gebiljart. Content van mijne dag!
Donderdag, Vroeg opstaan om naar de ristterrace te trekken met de scooter. Google maps geeft 40min. aan. Onderweg stop ik af en toe om mijn locatie te checken en een snelle foto te nemen. En daar sta ik dan, alleen tussen al de andere toeristn met een prachtig zicht op waar ik tussn wil lopen. Er zijn vele verschillende ingangn om naar beneden, de ristterrace in te gaan. Ik ga gwn een trapje af en hoop dat ik goed gekozen heb. Eerst loop je tussen alleml terrashuisjes en vele winkeltjes die je naar beneden begeleiden om dan opwaarts tussen de rijstterrassen te lopen. Ook hier kan ik niet stoppen met foto's nemen. Ik betaal ergens 10 000IDR voor het goede padje en de brug van hen. Velen probere n je geld aan te smeren. Na 30min lopen en mijn ogen uit te kijkn zet ik de afdaling terug in via een ander padje. Geen padje dus.... Loser van de dag is deze Brit ;) zojuist hielp ik hem nog mr niet veel later hoorde ik iemand ''shit'' roepn. ''Stay'' zei ik en nam een foto. -> uitgeput

3 May 2017

Woensdag Lekker lang geslapn maar nog steeds moe. Zoveel lawaai deze nacht en dus vele kern wakker gewordn. Ontbijt had ik niet, grote honger dus! Miljaar....twas de slechtste lunch ooit: toefoe en tempé, BAH Na de lunch vertrokkn we zoals gewoonlijk weer naar de school. Veel zin had ik niet na gisteren. In de auto overlegden we wat we gingen teachen: dialoogjes over welke dag het is, wie we zijn en wat we willen worden. Zalig! De kinderen wouden zo graag leren vandaag! We gingen met z'n 2 ( Marcy en ik) doorheen de klas bankje per bankje af en gaven zo iedereen privé les. Uitspraak is het lastigste voor hen. Na de break( die we 20min. Later namen omdat we zo goed bezig waren) begonnen we met de cijfers, de grotere getallen tot 1 miljoen. Dat bleek erg lastig te zijn. Tijdens de break kocht ik 2 chocolade brdjes in een winkeltje recht tegenover de school. Toen de les er op zat was ik zo gelukkig. Echt wel de beste schooldag! Tsavonds keek ik voort 1st nr Mn serie. -> Rust B

2 May 2017

Dinsdag Ik wil beslist iets doen vandaag. Wow regenw veeeeel regen. Voor het eerst haal ik mijn KW uit en ben drijfnat alsk aan het ontbijt kom. Wat kan ik in godsnaam doen in dit weer? Uiteindelijk ga ik in dat kut weer naar het Agung Rai art museum wat zo'n 20 minuutjes op de scooter is. Daar aangekomen betaal ik mijn inkom en moet het dan maar uitzoeken in welk huis het museum is. Ik wandel een uurtje in het museum om erna een koffie te hebben in hun bar, die inbegrepen is bij het toegangsticket. Na de middag gaan we terug naar ons schooltje. Ik erger me wat aan mijn non-stop-60-jarige-pratende partner. Ben benieuwd hoe dat zal verlopen in de klas. Zij gaf het eerste half uurtje alleen les, vervolgens ik. Veel samenwerking was er niet. Toch ben ik op het einde tevreden over de hoeveelheid die we hebben kunnen teachen. Tsavonds makn we iets historisch mee, een tafel met 9 'boys'. Twas plezant. (Wetende dat zo'n 5% ongeveer jongens zijn). Ook vandaag q-pit gevolgd door cp

1 May 2017

Maandag Ik sta vroeg op om mijn les voor te bereiden. Het is maandag dus ceremonie dag. Geen kindergarten, geen building project maar teaching gaat wel door. De vraag is: ''zullen er kinderen komen opdagen"? Aan het ontbijt zie ik zooooo veel nieuwe gezichten! Overbevolkt gewoon. -> 75 nieuwe vrijwilligers. In de cooking class maak ik oefeningen over de ing-form en als voc beslis ik om over heel wat dieren te gaan. Ik kom te weten dat Marja en Bruce ook in mijn school moeten lesgeven en vertrekken dus samen naar de school. Maar 7 kinderen in de klas en al gauw bleek dat ze erg vermoeid en verveeld waren. Niets wouden ze doen, meewerken was lastig. Na de break probeer ik ze toch nog iets aan te leren maar aandachtig zijn ze niet echt. Zelfs de braafste is vermoeid. Dus beslis ik om een slaap pauze in te lassen. Dat kon hen wel bekoren :) Tsavonds keken we naar ''inside out'' in copi desa. Het was gezellig. Erna ging ik alleen nog wat opzoeken over wat ik nog wil doen in Bali

30 April 2017

Zondag PART 2 Ik verlaat het hotel via het strand nadat ik de juiste bestemming te weten ben gekomen en vraag aan dezelfde man waar ''patato beach'' is. Na een mintuutje ben ik er: massaspel, druk, lounge muziek met zware base, veel drank... Een echte vakantieplaats voor al de afgetrainde vrijgezellen. Geen inkom maar dat betaal je dubbel en dik in de drankjes en het eten. Na wat te chillen besluit ik een wandeling te doen op het strand. Ook nu komen Jean-Luc en Marja mee. We genieten van het mooie strand. Onderweg vraag ik aan een redder waar we iets kunnen eten. Na een 15min. Stappen vinden we een klein restaurantje. Lekker eten en goedkoop. -> goeien deal dit. Bij het terug wandelen botsen we op Dahien en Olivia die ons zometeen verlaten. We doen wat dom en maken leuke foto's. Ik Dahien en Olivia nemen een taxi naar denpasar waar we afscheid nemen van elkr en ga alln nr naar Ubud. We kijken t'savond sop mijn PC naar Pirates of the Caraïben maar vallen 1 voor 1 in
Zondag Iedern wordt in zijn grotje wakker rond 10u. Na het ontbijt is iedereen op iedereen aan het wachten. Ik wil mijn tijd helemaal niet verspillen dus zeg ik tegen diegene die er zaten dat ik een wandelingetje ga doen. Jean-Luc, Marja en Bruce beslissen mee te gaan. We wandelen door een marktje en bevinden ons al gauw op het strand. We zien sommige surfen op de toch wel grote golven. Jean-L. En ik krijgen zoveel zin om een surfplank te pakken en er in te springen. Na 3kwartrtjes staan we terug in de H-hostel en begeven ons naar Alila hotel. Ik zit achterop bij Bruce. Toen we waren misgereden maar er zo goed als waren sprong ik van de scooter en begaf me alleen via het strand naar onze bestemming. 1st moest ik een klein riviertje oversteken door het water om dan via het strand te kunnen wandelen. Ik had de verkrde GPS naam in mijn GSM en stond dus aan de verkeerde bestemming. Via het strand en bewaker geraakte ik in een super chique hotel: Alila -> oepsiee. Het was fun.

29 April 2017

Zaterdag part 2. Nadat we onze spullen gedropt hebben zoeken wij 3 verhongerd naar een restaurant om iets te eten. Al gauw vinden we iets. Ik eet voor het eerst in 3 weken echt vlees (tenderloin), redelijk duur maar het was het waard. Na het eten stapten we wat rond. HARDROCK ik moest mijn hard rock t-shirt hebben. Na wat vragen stond ik plots in de hardrock winkel maar nergens de originele t-shirt te bespeuren. Bleek dat die in een andere hard rock winkel te vinden was 2 winkels verder. Erna keerden we op het gemak terug en maakten we ons klaar voor de avond. SKYGARDEN Na inkom betaald te hebben hebben we gratis drank en food tot 9uur. Lekker buffet en wat een ongelofelijk grote club! Precies een gigantisch hotel. 5 verdiepen en zoveel volk! Veruit de grootste club die ik ooit gedaan heb en zal doen. We beleefden een zalige avond. -> de dag was af
Zaterdag part 1 We vertrekken vandaag met 11 naar Kuta. 4 scooters die tsmorgens vertrekken en dan Dahien, Olivia en ik die wat later vertrekken met een taxi. Olivia en ik gngen eerst nog naar de markt in Bali. Stop 1 in de Starbucks aan een gezellig tafeltje met een schitterend uitzicht op de vijver met de tempel er achter. Erna gngen we in verborgen winkeltjes waar de echt lokale dingen te vinden waren. Zij kocht een klein schilderijtje, ik zocht naar iets om binnen 2 weken te kopen en al de prijzen te kennen. Om 11u30 vertrokken Dahien, Olivia en ik met de taxi richting Kuta. We deden een tussenstop bij de Tegenungan waterfall. We gingen er niet in maar genoten van het prachtige zicht. Na 3kwartiertjes zettn we onze tour verdr richting Kuta. De chauffeur reed tot 5x hetzelfde stukje (IQ van een goudvis). Toen we aankwamen bij ons hostel : H-hostel, waren de anderen net aangekomen. Ze zagen er zo vermoeid uit terwijl wij een erg goede, ontspannende rit achter de rug hadden.

28 April 2017

Vrijdag PART 2 Na de massage sprong ik terug achterop bij Dahien en gingen we naar de rest. Iedereen zat op café in een bar'tje dicht bij de monkeyforest. Aangekomen bespreken we hoe alles zal verlopen morgen. Plots hoor ik dat ze allen uitgaan omdat het iemands laatste avond is. -> niet weer dit stom excuus. Ik wil even alleen op m'n gemak zijn dus kruip ik weg uit de groep en vind al snel een taxi. Ik bestel een spaghetti carbonara en een cola en zet me alleen neer en begin aan mijn journi van vandaag. Terwijl ik schrijf speelt er iemand life muziek waar ik erg van geniet, zeker na de deugd doende massage. Ik trek nu een foto'tje van wat er nog overblijft van mijn eten tijdens het schrijven (zie foto's). Ik ga zo naar mijn kamer en mijn bedje in (ben de enige van de 4 die er nog is vanavond, ze zijn allemaal naar Gill te). Het was een rustig en ontspnannende dag.
Vrijdag PART 1 Ik werd om 8u50 wakker en was te laat voor naar de waterval te gaan (maar dit doe ik zeker volgende week). Ik sliep dus maar wat voort want het was best laat gisteren (4u). Ik ging om 12u eten en wachtte daar tot we vertrokken. Het was Alex(andra) haar laatste dag hier... En vandaag kwamen alleen wij 2 opdagen. Het was een leuke taxirit naar de school. Eenmaal daar speelden we de stoelendans, Chinese voetbal en wat ze zo graag doen: volleybal. Ik herhaalde de werkwoorden terug en jawel! Vordering was echt zichtbaar. We amusseerden ons met de kids. Terwijl ze snoepjes uitdeelden nam ik vele moment vast met mijn gsm. Vechtende probeerden ze de snoepjes te bemachtigen. Bij de terugkomst namen we een foto van de coördinator en ons 2. Ik nam afscheid van haar en ging me klaar maken voor de massage. Dahien en ik vonden een plekje waar een uurtje 7euro kostte. Wow, zalig. Ze wist beter dan mezelf waar ik spanningen en pijn had. Ik voelde me los, gelukkig.

27 April 2017

Donderdag, Aangezien we vandaag terug de werkwoorden gaan teachen hoef ik niet voor te bereiden. -> Mansion wimming pool! Deze keer vertrek ik terug alleen direct na het ontbijt om daar als eerste me te installeren. (50 000 is de toegang, zo'n 3.5 euro en 5 minuutjes stappen) Na een uurtje komen er een paar hollandse en 2 Vlaamse meisjes (ook vrijwilligers van de green Lion die ik al ken). Ik leg een handdoek op mijn benen om niet verder te verbranden en neem de tijd voor mijn blog. Ik luister wat naar muziek en ook vandaag zwem ik wat lengtes. De 3-4uurtjes chillen zijn al snel voorbij en begeef me na me thuis te omkleden naar de lunch. Vandaag heb ik 2 klassen in mijn klas doordat Theo en zijn partner beiden ziek zijn. Ik ben vermoeid en uitgeput na 2 uur (zo goed als alleen) les geven aan 28 kinderen. Vanavond is het voor velen de laatste uitgaansavond in Ubud. Extreem veel volk in de Cupe en de CP. Ik heb me goed geamuseerd, jammer dat er weer velen weggaan dit weekend.

26 April 2017

Zoals ik mezelf beloofd had gisteren, stond ik vroeg op en vertrok vanuit het ontbijt direct naar de Mansion pool. Wat ben ik blij met die beslissing. Ik lig hier alleen aan een mooi zwembad. Aan het ontbijt trachtte ik Marja te overtuigen ook te komen. En jawel na een halfuurtje stond ze hier ook met Jean-P. We genoten van het lekkere weertje en het zwembad. Vakantie gevoel, jawel. Les voorbereiden? Nee daar had ik geen tijd voor nu. Verbrand Nadat ik me thuis omkleed heb ga ik naar de lunch en vervolgens naar de school, zonder voorbereiding. Ook vandaag neem ik de overhand over de klas. Vandaag is de bevestiging dat mijn partner echt waardeloos is. 1 zin heeft ze op bord geschreven en niets gezegd. Ik trok het me niet aan en amusseerde me tijdens het les geven. In de pauze speelden ik en Theo volleybal met hen. ''To go, to be, to have en to read'' zijn de werkwoorden die ik hen probeerde aan te leren. Helaas loopt het nog niet als gewenst. T'savonds movie night @ copi desa

25 April 2017

Dinsdag, 1e echte schooldag van de week. Ik ben benieuwd naar mijn nieuwe Londense teachingpartner Jamima. Ik had al van tsmorgens de ingeving om te gaan zwemmen bij de mansion maar deed het niet. Ik bleef aan Mn kamer, zocht wat op mijn PC en schreef nog een paar blogs om als volgend de hele dag mezelf te beklagen dat ik niet naar de pool ben geweest. 1e kr echt lekker ontbijt in 2 weken: American pancakes, omelet en frosties. Na de lunch stapten we met 7 in de Johny-auto voor 5 personen. Aangekomen in mijn klasje nam ik al snel de voorhand en begon met een Bingo ter herhaling van vorige week. Al snel bleek dat ik met een timide en niets-wetend persoon in de klas stond. Na 2 u was ik op. 1e kr dat het echt niet leuk was, dit omdat ik me zo frustreerde in haar inzet en zelfstandigheid. Goed, wel gdn wat ik wou, blij vr de kids. T'savonds gingen we met ons groepje naar de Cupe. Daar zong Olivia life vr ons. Daarna at ik een burger in de CP om met Dahian nr huis te gaan om 1u.

24 April 2017

Hier ben ik dan voor het eerst. Liggend in mijn stepelbed terwijl de muziek en stemmen van anderen door de muren heen dringen tracht ik om mijn 'blog' te starten. Voor het eerst voel ik me wat minder hier te Bali. Een verkoudheid is hier de hoofdreden van. We hebben net met een 10-tal in wirya house kamer 4 naar 'the Lion king' gekeken op mijn computer. Best fijn om deze terug te zien na zo'n lange tijd. Deze morgen kregrn we te horen met wie we moesten teachen. Samen met Jamima bereidden we onze lessen voor in the cooking class om als volgens om 2u15 onze les te starten in onze school. Helaas stonden we daar met z'n 6'en, taxichauffeur en coördinator. Goede organisatie, zucht. Er was een ceremony in dat dorp en geen kids te bespeuren. Toen we terug waren zocht ik wat op het internet voor mijn eventuele volgende bestemming. 1 van de saaiere dagen. Vooral jammer dat we niets konden plannen vandaag en we eigenlijk wel de tijd hadden om een degelijk uitstap te doen.

21 April 2017

Vrijdag Vandaag ga ik niet naar de school aangezien we op weekend trekken naar Gili T . Sommigen warn gisteren al vertrokkn andern vndg. Gili T staat bekend als party island hier. We hebbn een villa gehuurd met zwembad voor onze groep. Met z'n 15 zijn we. Ik zet me op de boot even op het dak en geniet van het mooie zicht. Erg veel wind op het dak, zelfs foto's nemn is enorm lastig. Daar aangekomn zien en horn we al snel wat voor eiland het is. Elke local plaatst achter iedere zin ''mushroom?" -> you want to snorkle, mushroom?weed?XTC? Eenmaal aan onze villa leggen we ons gerief daar en gaan we opzoek naar eten. Onderweg botsen we op de rest van de groep. Ik blijf vooral aan in onze villa en geniet van het zwembad dat op z'n minst 29° is en dus niet echt een afkoeling is. We spelen veel balibal ( soort van watervolleyball. Tsavonds gn we met zijn allen uit. Was wel erg plezant. Volgende dag herhaalt de dag zich zowat. Als dinner eet ik een erg grote vis op de night market, 😋

17 April 2017

Maandag, Eerste dag teaching! Samen met Emilie bereid ik de les voor. Geen idee hoe ver de kids gaan staan, met hoeveel ze gaan zijn, hoe oud ze gaan zijn, waar de school is.... Een hele hoop vragen. Ik kopieer heel wat dingen die ik vond aan mijn kamer op een tafeltje. Aangekomen op school stap ik 4e graad binnen. Ging normaal 2e zijn :o Al gauw bleek dat het niveau erg laag was en ze amper iets konden zeggen of verstaan. Alles wat ik had voorbereid kon gebruikt worden. Ik nam wat de voorhand maar Emilie gaf me een duwtje in de rug waar nodig. Zij is trouwens Franstalig. Tijdens de break speelden we voetbal met hen. Zwetend gaf ik na een half uurtje spelen terug les. -> de nummers en de dieren waren de hoofdonderwerpen

16 April 2017

Gitgit waterfall! Na het uitstappen uit de taxi komt er al snel een praatjesmaker om als gids te spelen voor ons. Ik loop al gauw door terwijl de anderen luisteren. Ik gebaar van ver naar hen dat ze moeten. Uiteidenlijk komen ze en volgen we het padje. Onderweg proberen kleine kinderen ons iets te verkopen, zielig van die ouders. Soms moeten we kiezen tussen 2 paadjes en lokale mensen proberen ons te misleiden naar hun shop. Er zijn 3 watervallen. Op weg naar de ene houdt iemand ons tegen en zegt '' the waterfall is closed''-> wtf?! Hoe kan dit? We besluiten toch om te keren naar de grootste. Onderweg botsen we op een kleinere. En daar is hij dan, van ver horen we het geluid. We zijn zowat alleen. Wow! Al gauw omkleden we ons ter plaatse en springen we 1 voor 1 van de rotsen in de waterval. Onze gezichten :o vreugde, plezier en geluk. Terwijl ik dicht onder de waterval zit en het opspattende- en neervallende water mijn lichaam bedekt geniet ik van de natuur en het moment. Freedom!
10 foto's is net te weinig voor die tuin, daarom hier nog een tiental. Enjoy!
Hier zijn we dan bij de Pura Ulun Danu Bratan (meer met de tempel, mijn cover photo). We hoeven maar een kleine inkom te betalen en al snel zien we de prachtige tuin bij het meer. Mijn mond valt open. Ik word er even stil van. Ik heb al veel mooie tuinen gezien maar dit is toch wel iets bijzonder, prachtig. Ik kon er geen voldoende foto's van nemen. Al snel verliet ik de groep om de tuin en het meer als mijn vrienden te hebben. Gelukkig werd ik er van. Onbeschrijfelijk hoe ik me voelde en hoe mooi het was. We verbleven er een uurtje. Iedereen genoot er op zijn manier van. Volgende bestemming: Gitgit waterfall. Geniet van de foto's
Hier zijn we dan, bij de lokale koffieplantage. Ik heb het gevoel dat het meer iets commercieel is dan een echte koffieplantage. Na een hele kleine rondleiding nemen we aan 2 tafels plaats en krijgen we verschillende soorten koffie en thee voorgeschoteld die we mogen proeven om erna iets in hun shop te kopen. Eerlijk, ze waren allen best lekker, speciaal maar erg zoet. Er was 1 speciale en erg dure koffie (kopi loewak) waarvan we 1 tasje kochten om te proeven. De koffiebonen worden opgegeten door een dier ( civetkatachtige die de rauwe rode koffiebessen eet, zie foto) en de volgende dag worden de koffiebonen uitgekakt en gebruiksklaar voor jouw koffie. Het smaakte niet slecht maar ook verre van goed. 'Anders' is hier het gepast woord. Ook hier kocht ik een souveniertje voor thuis. Voor jullie een raadsel voor mij een weten wat :) Op naar de Pura Ulun Danu Bratan
Zondag, met 13 van onze groep afgesproken tsmorgens om een hele dag met een taxi door Bali te trekken naar een koffieplantage, the lake, the waterfalls en the black beach. Na een stevig ontbijt neemt iedereen plaats in 2 verschillende taxi's. Ik zit met matheo, Dahien, Eric, Victoria, Cassa en Bruce in de auto.

15 April 2017

Zaterdag Een zeer rustige dag. Iedereen gaat naar de Mansion swimming pool. Ook de Turkse girls gaan erheen. Zij vertrekken namelijk rond 6u. Leuk hen ontmoet te hebben! Verda, Basak and........(shit naam vergeten) We sluiten de avond rustig af in onze Wirya bar.

14 April 2017

Hier is het dan, het moment van de week. ''The blessing of our body''. Nadat we eerst een ''sharon'', soort van doek, rond ons benen hadden omgedaan die we gehuurd of gekocht hadden waren we helemaal klaar voor de erg bekende ceremonie. Vrouwen mogen het niet doen als ze hun regels hebben, knieën moeten bedekt zijn en je moet een offer geven. Remember het bloemenbakje, maar met een wierrook stokje in. Vervolgens gingen we met zijn allen uitgezonderd Dahien het water in nadat de uitleg gekregen hadden wat we moesten doen. Namelijk: handen voor je houden en een biddende houding aannemen. Vervolgens in de draak zijn ogen kijken en een wens doen. Daarna 3keer je hoofd wassen daarna 3 keer je gezocht en daarna 3 keer je lichaam. Dit zo'n 14 keer bij elke draak ( uit de draak zijn mond spoot het water dat ontspringt in de bron, heel veel dus). Het voelde koud aan, maar ik was helemaal in de ceremonie. Het deed me goed. Het voelde bevrijdend. De 14 wensen waren goed gekozen. Foto's volgen
Vrijdag, andere vrijwilligers beschreven deze dag als de interessantste, belangrijkste en meest bevrijdende dag in een aantal jaren tijd. Ik werd tijdig wakker en voelde eme helemaal klaar voor vandaag. Sommigen waren vermoeid door het uitje van gisteren. Ik legde wat muziek op in de rustige taxi tocht naar de Holy water Temple. Toen we aankwamen gingen ik en Jean-Luc al op verkenning. We vonden al snel een mooie vijver vol met gigantische coy's. Plots zagen we gigantisch dingen hangen in de bomen (zie foto) geen idee wat dat was. Groter dan cocosnoten. Matheo en ik gooiden met een kleintje naar elkaar. Toen konden we naar binnen, eerst liepen we wat rond, en dan zagen we de bron. Het intrigeerde me enorm, nooit eerder gezien. Ik vroeg hoeveel water er per minuut ontsprong, maar helaas kreeg ik geen antwoord. Alles over de ceremonie in mijn volgende blog!

13 April 2017

Donderdag vandaag Na een goede nachtrust gevolg door een lekker ontbijt worden we geleid naar ''the cooking class''. Amper 2 minutjes stappen. Toen we aankwamen lagen alle ingrediënten klaar op een lange tafel. We zetten ons willekeurig neer op een stoel. Helaas verkeerde stoel gekozen. Ik mocht samen met 5 andere een saai jobje doen. De minuscule opengebloeide blaadjes van de bloemknoppen weghalen. Terwijl anderen bananen wortels en gigantisch lange bonen mochten snijden bleven wij maar bezig. Toen begon het echte koken. In een wokschaal frutuurde ze alles. Helaas vond ik echt niets lekker en zat ik al te wachten om iets anders te gaan eten. In de namiddag hadden de terug les, eerlijk? Ik bakte er niets van. En t'savonds gingen we terug met zijn alleen naar de Cupe. We dansten ons daar te pletter op de live band die er speelde. Weeral een hele leuke avond met heel de groep. Je voelde de vriendschap en verbondenheid groeien tussen ons.

12 April 2017

Woensdag katerdag! Terwijl iedereen aan het afzien is heb ik stiekem plezier met hun katers na gisterenavond. Het beloofd een zware dag te worden voor de meesten. Alsof de organisatie vooraf al wist dat iedereen zich zo ging voelen, beleefden we een erg rustige dag. Balinese les in de voormiddag en culturele les over de offering. Na de les hebben we met een 8-tal gebruncht aangezien we te laat waren voor het ontbijt. Bij de culturele les moesten we zelf ons eigen bakje/offer maken zoals iedereen het hier dagelijks doet. Elke kleur staat voor een windrichting en moet vervolgens ook naar die windrichtingen geplaatst worden bij de offering zelf. Wij zullen het vrijdag offeren bij de holy water Temple, daarover dus meer vrijdag :) 'T s'avond hebben we nog wat gekaart in de Wirya bar en vervolgens allen vroeg gaan slapen. => rustige dag

11 April 2017

dinsdag, 2e dag van de oriëntatie week. Nadat ik 2dagen amper de slaap kon vatten is mijn jetlag helemaal real. Juni komt mij en Theo wakker maken om te vertrekken naar de rijstvelden.k verschiet van de tijd maar sta er in 5 minuten na een snelle douche enTheo blijft liggen. Ik wist dat dit een zalige dag ging worden. In de voormiddag wandelen we een 2 tal uurtjes met een kleine pauze tussenin. PRACHTIG, de rijstvelden. Waanzinnig. Ik vergat de drukkende warmte en was verbrand. We moesten goed uitkijken waar we stapten maar mijn ogen konden geen 2 seconden wegkijken van de rijstvelden. Na 2u kwamen we aan een shopje, iets locals. Een man was eitjes aan het schilderen. Ik voelde dat ik iets moest kopen voor thuis dus kocht ik er 2. Vlak ernaast stopten we.daar was het zwembad! Geen betere pauze kon ingelast worden. Iedereen genoot er van.Vervolgens doen we de bekende campuhan ridge walk. We gingen t'savonds vr het 1st uit. Ook dat was plezant. Velen warn zat, ik bleef nuchter. top dag