Greece · 17 Days · 8 Moments · July 2017

Grekland 2017


24 July 2017

Armenistis, Ikaria måndag kväll 🇬🇷☀️😎: Part I: Så har det då hänt, det som absolut inte fick hända. Vi har begåvats med grekiska övärldens allra sämsta dusch/toalett. (Inte ens på Santorini 1989 var det så illa och då hade vi rinnande vatten endast mellan kl 15 och 18. Kallt sådant dessutom.) Det skall erkännas att vi köpte grisen i säcken och bokade via telefon, utan att först se vårt kommande boende. Men vi har ju köpt många grisar i säckar under årens lopp utan att dragit en nitlott liknande denna. Vi har, vad man skulle kunna kalla, en kombo på 0,7 x 1 m. Max. Det betyder att man duschar på exakt samma yta som man nyttjar för toalettbesök. Det betyder även att den effektive kan uträtta både 1:an och 2:an samtidigt som hon/han tar sig en dusch. För den inte fullt så effektive betyder det att det är jävligt trångt och vatten överallt. Hur det nu kan komma så mycket vatten på golvet är ju i sig en gåta, för trycket i kranen är ju en fullständig katastrof (...)
Part II: En normalstor man på ca 1,90 får krypa ner på huk för att kunna väta hela kroppen. Att tvätta håret ter ju sig som en orimlighet. Och spola efter ett toalettbesök - behöver göras 4-5 gånger innan godtagbart resultat uppnås. Men vi har walk in closet. Det ni!

19 July 2017

Lipsi onsdag förmiddag 🇬🇷☀️😎 "Eskapader i badet" Part I: Idag hände det grejer på vår lilla strand, det vill jag lova. Det första som hände var att ett annat par helt sonika tagit "vår" plats på stranden. Det fanns ju hur många bra platser som helst, ändå måste de välja just vår. Vi sansade oss dock och språkade en smula med dem. Den etnologiskt kunnige fastslog efter viss tvekan att de var av italiensk 🇮🇹härkomst. Efter en stund i värmen enades de italienska tu att ta ett bad i havet. Italienare, i varje fall dessa, badar på ett för oss ovanligt sätt. Det sker i två faser. Den första, det sk entrandet, innebär att man står med vatten upp till midjan och samspråkar ymnigt på ca två meters håll. Detta pågår i runda slängar under tio minuter. I fas två blötlägges hela kroppen och det simmas. Herredjävlar vad det simmas. Lågt och länge. Det var just under en sådan episod det hände. Kvar på stranden låg deras solkuddar (...)
Part II: För alla oinvigda så handlar det om uppblåsbara kuddar, ena sidan i plast och andra i tyg. Just i denna stund kommer en vindpust som oturligt nog för med sig en av deras kuddar ut från stranden och vidare ut i havet med riktning Leros. Vi har i denna stund precis avslutat vårt dopp och står och soltorkar våra kroppar. En av oss upptäcker det fasansfulla som hänt, och den andra, tillika mest simkunniga, fattar det modiga beslutet att simma efter den flyende kudden. Sedan följer en dramatisk jakt över det egeiska havet. Eskapaden fick ett lyckat slut och vi fick vänner för livet. I bilden ovan ser ni hjälten med kudden i hand och de två, åter lyckliga italienarna iförda huvudbonad.

11 July 2017

Telendos torsdag kväll 🇬🇷: Under temat grekiska kommunikationer har vi idag kommit fram till punken buss. Här vill jag direkt hävda att det var bättre förr. Till och med mycket bättre! Idag åkte vi buss en sträcka på uppskattningsvis 30 minuter. Först och främst var bussen inte mer än max fem minuter försenad. Hann ju knappt ens bli irriterad. Sedan fick vi sitta ner på egna säten. Med bälten!!! Inte nog med det, bussjäveln hade AC. Inte någon busspojke fanns det heller. Det var ingen som slingrade sig mellan alla svettiga armhålor för att få var och en av oss resenärer att göra rätt för oss. Och nu det värsta av allt, jag har sparat det till sist, vi fick en biljett. En ynka jävla biljett. Borta var den färgglada flora av små papperslappar som på synes slumpvist manér revs ur ett litet block tills man hade hela handen full. Vart är Grekland på väg?
Part II: Och alla som någon gång varit på en grekisk ö vet att det inte så ofta är vindstilla och då vet ni också vad som händer.
#Astypalea tisdag kväll 🇬🇷: Part I: Under temat snillrika grekiska lösningar har vi idag kommit till den omåttligt populära servetthållaren. Alla som någon gång besökt en grekisk taverna har stött på den. Det är jag alldeles säker på. Dock är jag mer tveksam till nyttan av den. Servetthållaren fungerar ju alldeles utmärkt i sin form som nyfylld och stående snyggt och prydligt på sitt bord, men det är när man vill nyttja den som skiten börjar... För det första så är det i princip omöjligt att lösgöra den första servetten. I regel är man ju kladdig då man vill använda en servett. Man försöker då med ett enhandsgrepp komma åt, allra helst, en eller max två servetter och det är då lögn i helvete att med en okladdig hand få tag på just den servett som ligger vikt i mitten och är exakt den som man ska ta. Får man tag på någon annan servett ballar hela systemet ur. Då hamnar det servetter över hela bordet. (...)

8 July 2017

#Naxos lördag eftermiddag: Under temat grekiska öar finner man ganska snabbt verbet scooteråkning. Det är få saker som slår känslan att tidigt en morgon susa fram på väg mot en alldeles egen strand för att slippa brottas med brölande tyskar och brötiga anglosaxare. Jag vet inte riktigt, men på något sätt kan man skönja att paret på bilden är från Sverige 🇸🇪🛵🇬🇷