Europe · 22 Days · 28 Moments · July 2017

Frankrike 2017


22 July 2017

Dags för lite summering: 785 mil på 22 dagar; barnen har klarat det strålande & Greger har varit en suverän chaufför på blandade vägar, med husvagn, utan missöden (tycker Hanna). Vår bil är också fantastisk! 12 olika campingar varav 6 i Frankrike (14 nätter där, 1 i DK, 5 i TY, 1 i B). Franska campingar håller bra standard, men kan vara väldigt svårtillgängliga med husvagn, så det är smart att kolla resrutten ordentligt innan man låter Google Maps bestämma. Tänk på att ha med toapapper - finns oftast inte. Rent och fint, ofta egen pool, men det gäller att följa regler, ha tighta badbrallor etc😜. 387kr/natt blev snittpriset, priserna varierade dock rejält mellan olika campingar. Det fina vädret har följt oss genom Frankrike och vi har haft många varma dagar då vi varit glada för badmöjligheter efter spännande sightseeing. Hela familjen är enig om att det varit en toppenresa och vi vill absolut återvända hit igen!!
Hemma igen! Efter 11,5 timmar på vägen inklusive två färjor är vi äntligen hemma. Vi hade tänkt att ta ett till campingstopp i Sverige, men Greger fick feeling och vi ville gärna komma hem när vi var "så nära". Värsta vägbulorna stod essingeleden för, när vi trodde att vi klarat av alla skumpiga vägar i Europa! Husvagnen/dragkroken slog i ordentligt. Nu är vi iaf hemma välbehållna och möra efter allt resande de senaste dagarna. Eftersmaken är god även om vi inte hunnit få perspektiv på resan ännu.
Nu kommer vi Sverige! Sötaste paret i kön till färjan 😂😘

21 July 2017

Norra Tyskland! Idag har vi rullat vidare norrut och kommit till Camping Sütel som ligger några kilometer från ön Fehmarn och Puttgarden som vi tar Danmarksfärjan från imorgon. Resan hit tog endast fyra timmar trots att vi körde en omväg runt Hamburg för att undvika alla köer. Campingen är riktigt fin och modern men receptionen satte nog världsrekord i omständighet innan vi fick rulla till vår plats. Barnen och Greger tog ett dopp i Östersjön och sedan åkte Greger och Hanna iväg till en bordershop en sväng medan barnen pysslade.

20 July 2017

En lång dag i bilen till Hannover! Igår lämnade vi campingen i Herbolzheim i södra Tyskland vid niotiden. Tio timmar senare svängde vi in på en camping fyra mil norr om Hannover. Restiden förlängdes en hel del av olyckor och vägarbeten. Vi hade sammanlagt endast en timmes rast. När vi kom till campingen vräkte regnet ner så det var mysigt med en middag och Mahjongspel inne i husvagnen innan vi slocknade.

19 July 2017

Europapark -favorit i repris! För två år sedan var vi här och hade så kul att vi ville tillbaka, igår var det dags (barnen valde detta framför Eurodisney Paris). Extra roligt för Amanda som nu två år äldre och betydligt längre fick åka många fler attraktioner. En varm, solig dag (34 grader i skuggan) och vi var på plats från att det öppnade 9.00 till stängning 19.00. Vi hann att åka det mesta som barnen önskade, vissa saker flera gånger. Det var inte så farligt långa köer, det finns så gott om olika åkattraktioner och lekställen. Det blev många blöta attraktioner, fanns minst 4flumerideliknande, bara skönt i värmen! Vi såg också en piratsimhoppsshow och en agentkonståkningsshow bl a. Elina och Greger testade några av de värsta berg- och dalbanorna medan Hanna och Amanda tog några lugnare. Vi har inte så många bilder på de fartiga attraktionerna (av naturliga skäl), men några foton kan vi iaf bjuda på. Kvällen avslutades med mysig grillning på campingen.

18 July 2017

Riquewihr- en underbar pärla! Efter 4 timmars sträckkörning från Lyon vår sista dag i Frankrike tog vi ett stopp i den pittoreska Alsacestaden Riquewihr, på rekommendation av våra fina, vinkunniga grannar. Vi parkerade husvagn & bil en liten bit ifrån och promenerade upp till den gamla staden innanför murarna. De olika vinproducenterna hade sina provsmakningsbutiker i var och varannan källare, vi hann/orkade dock bara en (också den ett granntips 😀). Mycket gott!! Vi strosade sedan omkring i mysiga gränder och åt en lokal slags pizza innan vi lämnade staden med lite extra vikt i bagaget... 🥂 Lite tråkigt att lämna Frankrike som bjudit på mycket sol och många intryck och upplevelser. Mycket finns kvar att se så vi kommer tillbaka! Nu har vi landat på en tysk, ordningssam camping och försöker få barnen att somna inför morgondagens europaparkäventyr.

17 July 2017

Lyon! Igår gick resan från Fréjus till Lyon. Resan tog längre tid än det var tänkt och dessutom lät vi oss luras av Google när vi kom till Lyon. Vi leddes upp på bergssidorna där bostadsområdena klättrade med endast gränder emellan dem. Det här var slingriga trånga vägar som knappt lämpade sig för riktigt små bilar. På något lustigt sätt lyckades vi ta oss igenom dessa spindelnät av vägar och kom fram till vår camping. Väl framme insåg vi att barnen inte på något sätt skulle orka åka in till Lyon, särskilt inte då det visade sig att det fanns en fin pool på campingen. I normala fall skulle vi vilja ge en stad som Lyon minst ett par dagar men som vi har valt att lägga upp semestern så fanns det tyvärr inte tid till det. Greger gav sig i vilket fall av till Lyon med buss och tunnelbana och fick uppleva en vacker stad med en mycket fin gammal stadsdel, väggmålningar, folkliv, katedraler och mycket annat. Hemresan var lite knepig men till slut fram emot småtimmarna var vi åter samlade.

16 July 2017

En lugn dag i Fréjus! Efter gårdagens strapatser blev det en lugn dag idag. Spel och häng vid husvagnen kombinerades med ett par poolbad. Greger gav sig iväg på upptäcksfärd några timmar mitt på dagen vilket resulterade i besök på Fréjus antika amfiteater, ett stopp i Parc Aurélien där flera rester av Fréjus gamla antika akvedukt finns kvar, ett motståndsrörelseminnesplats, promenad i den gamla stadsdelen och inte minst dammen Malpasset. Malpasset: I december 1959 var en ny stor damm en dryg mil utanför staden nästan färdigbyggd då flera dagar av kraftigt regn snabbt fyllde upp dammen. Dammen brast och 50 miljoner ton vatten dundrade ner mot staden och förstörde det mesta i sin väg. 432 människor dog och på en skylt på plats kallas det för den värsta civila katastrofen i Frankrike på 1900-talet. Idag ligger fortfarande betongblock stora som radhus flera hundra meter från dammen. Amfiteatern var för övrigt katastrofalt restaurerad till någon slags modern arena i betong med plåttak.

15 July 2017

Monaco-Nice-Cannes Igår hade vi ett maratonrace mellan de tre stora Rivieranstäderna. Vi började med Monaco/monte Carlo som låg längst bort. Vi kom dit vid 13.00-tiden i stekande värme. Parkerade vid museet och gick runt hela hamnen med alla glassiga båtar upp till Casinot. Barnen var tappra i värmen (vi var nog de enda turisterna med matsäck...😜). Vi fortsatte efter ett par timmar till Nice och parkerade ganska nära strandpromenaden. Vi jobbade oss nerför en stor shoppinggata och köpte en glass på vägen. Tårna doppdes i det turkosa vattnet och fötterna blev rejält masserade på stenarna. Efter en timme fortsatte vi så till Cannes. Där väntade vår överraskning till barnen - en sammankomst med Åsa & Stefan! Det blev en jättetrevlig avslutning på dagen med drink och middag på strandrestaurang och barnen fick tom ta ett dopp. Verkligen lyxigt att sitta med utsikt över Medelhavet och äta god mat tillsammans med fina vänner i solnedgången!! Det var ett trött gäng som till slut kom he

14 July 2017

Kanjonkul i kanjonen! Idag drog vi upp till Frankrikes Grand Canyon i Alpes-de-Haute-Provence. Efter ca en och en halv timme på extremt smala och slingriga vägar kom vi till en fantastisk utsikt över kanjonen där vi också passade på att ta en picnic. Hanna fick lite panik av vägarna som blev smalare och krokigare och med hysteriska möten hela tiden (tur att inte husvagnen var med!!). På vägen stannade vi till vid Pont de l'Artuby och tittade på galningarna som hoppade bungy-jump från bron 182 meter ovan kanjonens botten. Därefter fortsatte vi att slingra oss fram till den pittoreska orten Bauduen vid sjön Lac de Sainte-Croix där vi badade länge i det turkosa vattnet. Planen var att även besöka de vidsträckta lavendelfälten men då krafterna började tryta valde vi att jobba oss hem till campingen igen där vi åt en höjdarmiddag som Hanna fixade i husvagnen då det var grillförbud 😬. Amanda ledde spelkvällen: 36 är en favorit. 😘

13 July 2017

Fréjus Igår lämnade vi Cap d'Agde och drog 33 mil österut till Fréjus som ligger mellan Cannes och Saint-Tropez. Google ledde in oss på den minsta, sämsta och kurvigast tänkbara genvägen när vi började närma oss, men även det klarade vi. Till tjejernas stora glädje fanns det pool på campingen! Greger fick inte bada eftersom han inte har tighta badbyxor, vilket är ett absolut krav för poolbad i Frankrike. Fram emot kvällen åkte Hanna och Greger in till Fréjus för att handla lite och spana i stan. En fin gammal stadskärna och en ny, flashig hamn (där vi inte fick parkeringsplats).

12 July 2017

En dag i Agde! Idag började vi dagen mycket lugnt och tog oss inte ner till stranden förrän vid ett. Stranden här är helt fantastisk: Hanna gick 30 min enkel väg på morgonen och kom ändå inte till slutet - åt ens ena hållet! Det blåste till rejält på eftermiddagen och bollar och sand drog över stranden i en väldig fart. När vi kom tillbaka vid femtiden så stod det folk och sålde ostron och musslor på Campingen. Efter dusch och sen lunch gav vi oss iväg till staden Agde och gick hela den långa strandpromenaden vid marinan förbi försäljare och restauranger. Vi slog oss ner på ett ställe och beställde in Moules frites. Det var riktigt gott och trötta och mätta gick vi vid 22.30-tiden tillbaka i nattmörkret till bilen. Kvällslivet har bara precis börjat här och barn och vuxna är ute till sent - vi är dock trötta och ska bege oss härifrån i morgon bitti mot nya äventyr.

11 July 2017

Carcassone! Igår åkte vi till Staden Carcassone och tittade på den vackra befästa gamla stadsdelen. Det var möjligen lite väl mycket kommers därinne för vår smak men själva befästningen är makalös och den är delvis byggd redan under romartiden och ger verkligen en medeltida riddarkänsla. På eftermiddagen blev det lite bad och fram emot kvällen drog det igång någon slags sangriafest med grill, musslor och oumpa-oumpamusik på campingen och det var ett himla oväsen fram till sent på natten. Folk från byn, särskilt äldre, kom med bord och stolar och anslöt till festen. Vi avslutade lugnt med spel vid husvagnen.

10 July 2017

En lugn dag i Cap d'Agde. Eftersom tjejerna var vakna till sent kvällen innan så fick de sova ut. Hanna tvättade och tog en strandpromenad. Vid tolvtiden masade vi oss ner till stranden där vi solade och badade några timmar. Tjejerna fortsatte att leta snäckor och samlingen vid husvagnen börjar bli betydande. Det blev en del bollspel och snorklande också. På eftermiddagen tog Greger en cykelutflykt in till Agde. På kvällen var det pétanqueturnering (boule) på campingen och det spelades i varenda grusgång. Vi avslutade kvällen med tärningsspel i baren medan vi lyssnade på franska schlagers.

9 July 2017

Elinas 10-årsdag! Efter morgonuppvaktning i sängen packade vi ihop och lämnade Clairmont-Ferrand. Greger hann dock med ett dopp i floden Allier. På väg mot Medelhavet hade vi ett par hållpunkter; viaduc Millau, världens högsta bro, och ett besök i Rouqefort med guidad tur i grottorna och ostprovsmakning - Elina älskar ju all ost!! Lite trixigt att ta sig därifrån - vi fick koppla loss husvagnen och använda muskelkraft för att vända 😱 Vi var till största delen uppe på höga höjder under bilresan; mellan 9-1100 m ö h. Vår fina trotjänare Volvo V70 fick slita hårt - vilken klippa med husvagn och allt. Efter oststoppet begav vi oss äntligen hela vägen ner till Medelhavet. Camping La Mer ligger precis vid havet och här är en trevlig, familjär atmosfär med karaoke på franska långt in på småtimmarna. 😜👨🏻‍🎨🎡🥖😊 Efter pizzabuffé beställd av födelsedagsbarnet blev det en kvällspromenad på stranden med snäckplockning och lite bad. Vi ser redan fram emot en slapp baddag i morgon.

8 July 2017

Blixtar & dunder i Clermont-Ferrand! På väg mot Medelhavet har vi nu stannat på en pittoresk och naturskön camping i mellersta Frankrike omgärdad av en vulkanisk bergskedja. Vulkanerna har för länge sedan tystnat, men så inte vädergudarna. Vi kom fram till kvav värme och barnen kastade sig snabbt i campingens pool medan Greger begav sig in till staden för att insupa den historiska, franska atmosfären. Helt plötsligt började det mullra och värdens oväder drog över både stad och camping! Vi som satt oss i skydd i husvagnen fick höra blixtar smälla precis ovanför trädtopparna och sedan kom regn och storm. Det small till och stora trädgrenar började falla på och runt omkring husvagnen! Riktigt läskigt faktiskt. Greger fick vara med om kaoset i stan med sönderblåsta markiser, flygande stolar och grenar på vägen. Efter allt detta var det mysigt att avsluta dagen lugnt med mahjongmiddag och kort & tärningsspel - första kvällen inomhus sedan vi kom till Frankrike.

7 July 2017

Heldag i sommarvarmt Paris! Vi var för trötta för att skriva igår, så här kommer parisresumén. Vi valde bort bilen eftersom vi hört om den kaotiska trafiken. 10-15 min promenad från campingen låg tågstationen som på ca 30 min tog oss till centrala Paris - smidigt men dyrt. Vi lade 900 kr på kommunikationer på 2 dgr! Tjejernas största dröm har länge varit Eiffeltornet, så vi började där. Det tog ett tag att köa till säkerhetscheck och biljettköp, men det var det värt! Vi åkte först till etage 2, men beslöt oss snart för att åka även hissen ända till toppen - vilken utsikt! Vi fick en fin överblick över hela Paris. Efter detta var energin slut i värmen. Vi tog en Batobus på Seine där vi kunde se det mesta och hoppa av där vi ville. Båten var väldigt varm - vi hade hoppats på mer fläktande på vattnet. Ett lunchstopp blev det ganska snart (vid 16-tiden!) på en mysig fransk restaurang i konstnärskvarter. Vi avslutade dagen med triumfbågen och en trött familj tog metro och tåg hem.
Saint Genevieve de Bois - ett trevligt samhälle med en helt ok camping med fina platser, en liten bar och lekpark men trista toaletter - 3,5 ravikingar får den (vi kommer beskriva campingarna mer detaljerat i slutet av resan för den hugade resenären). Greger och Amanda besökte stadens mysiga bageri båda morgnarna, och intill campingen låg en stor, lummig park med fina spår som Hanna nyttjade på morgonen när alla andra sov - vi har lite olika dygnsrytm i familjen... Vi skickar också med en bild på de inköp som gjordes i Paris - vi satsar ju på upplevelser istället för shopping, men vissa saker måste man ju bara ha, observera särskilt fidget spinnern med Eiffeltornet på! 😜😘👭

6 July 2017

Paris! Nu har vi kommit till Paris eller rättare sagt Villiers-sur-Orge som det heter här utanför Paris där vår Camping ligger. Imorse var Hanna uppe med tuppen och tränade och satt sedan och väntade in oss andra sjusovare. Vi lämnade vår Camping i Val de Vesle utan för Reims och sedan tog det ett tag att snitsla sig fram 16 mil hit där vi är nu utan att fastna i några köer. Väl på plats blev det en snabb lunch innan vi gav oss iväg på nya upptåg i hettan. Vi ville hinna till Versailles innan de stängde slottet samt gå runt i den fina trädgården. Resan dit med tåg tog dock mycket längre tid än vad vi hade tänkt oss och när vi till slut kom fram så hade de stängt insläppet (!) och trädgården hade stängt en timme tidigare för att förbereda för en konsert på kvällen. Lite surt! 😖Vi fick helt enkelt finna oss i att se slottet från utsidan och sedan kolla runt i souvenirshoppar innan den varma sega tågresan tillbaka. Mycket vätska och glass går åt i den fuktiga värmen!

5 July 2017

En dag i Champagne! Idag har vi haft en lugn och skön dag. På förmiddagen drog Greger iväg på en cykeltur medan Hanna och tjejerna tränade och spelade badminton vid husvagnen. Cykelturen gick genom orten Verzy och upp till naturområdet "Montagne de Reims Natural Regional Park". Det var en riktigt tuff stigning upp till ett område med stigar som gick runt ett visst sorts träd som kallas Les Faux och som bara finns här och ett speciellt utseende. På eftermiddagen åkte hela familjen iväg till champagneproducenten Etienne Lefévre där vi hade bokat in oss. På något sätt hade ett missförstånd uppstått så den ende tillgängliga personen var en äldre man som inte kunde ett ord engelska. Hanna plockade fram sin skolfranska på ett imponerande sätt och vi fick en riktigt trevlig champagneprovning i alla fall. Efter detta gav vi oss iväg på jakt efter en livsmedelsbutik vilket ledde oss igenom alla champagnebyar och mellan vinodlingarna. Dagen avslutades mysigt med franska delikatesser.

4 July 2017

Framme i Frankrike! Efter en lugn morgon lämnade vi Camping Renval i Belgien. Campingen får två ravikingar i betyg. Vi rullade in i ett soligt Frankrike. På vägen ner mot Reims stannade vi vid Woinic som är världens största vildsvinsstaty (Hur många kan det finnas?). Dagsetappen var inte mer än 20 mil så det var en pigg familj som kom fram till Campingen i Val de Vesle utanför Reims. Här har vi fått en toppenplats. Efter en sen lunch under markisen (äntligen rejäl värme!) blev det bokläsning, lite fotbollsspel och en cykeltur längs med den vackra ån Vesle. På kvällen åkte vi in till Reims där vi bl a såg den stora katedralen och skolan där tyskarnas kapitulation efter 2:a världskriget skrevs under. Allt syns i våra bilder (bara att bläddra vänster bland bilderna).

3 July 2017

Nu är vi i Belgien! Vi lämnade den fantastiskt fina campingen (4,5 i ravikingar i betyg) utanför Bremen vid niotiden och efter en lunch utanför Köln så styrde vi Volvon mot Belgien. Google tyckte att vi skulle lämna motorvägen och ta mindre vägar mot Bastogne som var vårt resmål. Det visade sig att vi då att vi nästan krockade med Tour de France innan vi kryssade oss vidare längs pittoreska småbyar som stavelot, Trois-Ponts och Les Villettes. Väl framme visade sig campingen vara någon form av "Trailer park" och vi fick en plats bredvid ett par nedbrunna trailers. Vi har inte så höga tankar om denna plats även om det finns vissa ljusglimtar. Greger och Elina drog på utflykt till Luxemburg medan Hanna och Amanda tog det lugnt och fixade med middagen. Luxemburg är ett fint land och stad. På hemvägen stannade vi till inne Bastogne där de hedrar minnet av de amerikaner som försvarade staden tappert under Ardenneroffensiven 1944. En lugn tacokväll och tärningsspel avslutade dagen.

2 July 2017

Efter en ganska seg resdag kom vi till Familienpark Steller See som är en camping strax utanför Bremen. Lunchen intog vi på en rastplats bredvid motorvägen. Tjejerna har har fastnat i sina böcker och vill knappt sluta läsa då vi stannar. Här vid campingen finns en anlagd sjö som tjejerna badade i. Imorgon tuffar vi vidare mot Belgien.
Genom Sjælland, Falster och Lolland mitt i Carbage run - underhållning på hög nivå! 😜

1 July 2017

Första natten sov vi på Nærums camping utanför Köpenhamn. Här har vi varit förut så det kändes tryggt när vi inte hade förbokat. En stabil 3:a ger vi denna camping som är ren & fräsch men inte har några extravaganser. Studsmattor för barnen och promenad/löprunda i naturreservat bland rådjur och hjortar räcker gott för oss innan vi ger oss av igen - mot Tyskland. Redan igår fick Amanda göra en lång lista över olika länders registreringsskyltar och Elinas & Hannas lästävling är påbörjad. #prägladelärarbarn
Sträckkörning till Helsingborg och rätt på färjan. Hejdå Sverige - ses om några veckor! ☀️😄
Årets resa går till Frankrike. Vi räknar med tre dagars långkörningar för att komma dit. Med fullpackad husvagn och taggade barn (fyllda med åksjuketabletter 😜) drar vi söderut. Får se om vi hinner till Danmark ikväll.