Sweden, Croatia · 4 Days · 5 Moments · December 2017

Gitte och Glenns Julmarknad Zagreb


6 December 2017

Upp i ottan, trött som attan. Vår kära hyresvärd dök inte upp som han lovat så vi fick ta saken i egna händer och fixa taxi på egen hand. Hittade en mycket snäll man på gatan som hjälpte oss ringa och beställa en bil. Halva priset på taxi åt detta håll.... Hela resan flöt på bra och vi checkade in hemma klockan kvart över åtta.

5 December 2017

Dagens agenda var lika som alla andra dagar, dvs vi får se vad som händer. Morgonen började med frukt- o grönsaksmarknad med intill liggande fiskmarknad. Sen blev det shopping, yippie! Hungriga, eftersom vi inte ätit frukost letade vi upp ett trevligt ställe på vägen mot ett köpcentra. Wow, vilken lunch. Marinerat, grillat lamm som var otroligt gott. Kändes viktigt att magarna inte var tomma då det skulle shoppas i mängder. När vi kom fram till köpcentrat var det helt öde, en o annan butik var öppen men mycket igenbommat till Glenns stora glädje. På väg mot stan igen sprang vi på en otroligt mysig vinkällare. Där blev vi givetvis sittandes ett tag och det blev väldigt dyrt... Nu ville vi se gamla stan på kvällen också. Så det blev linbana igen upp. Där uppe är det så fint med alla lampor och musik. Hög mysfaktor helt enkelt. Inhandlade lite enkel kvällsmat bestående av korv o öl som vi åt i vår lägenhet. Tidigt i säng idag för klockan ringer halv sex i morgon.

4 December 2017

Först lite poff sedan dags för linbana upp till ”upper town”. Vilken fin utsikt i det fina vädret! Här uppe var det mycket lugnare så här på dagen. Kroatisk korv med bröd och en öl till frukost samtligt som den dagliga kanonsaluten gick av. Strosade runt en stund och tittade på alla fantastiska julkreationer. Ett kulturellt besök på museet för ”broken relationships”. Väldigt annorlunda kan man säga. På vägen hem blev det irish coffee i kaffemuggar och sparkning wine i gigantiska vinglas. Hur tänkte de här? Idag var det lite kontrast mot gårdagen då vi åt på marknaden... idag blev det trerätters på Vinodol med linnedukar. Den lemonpie:en gick inte av för hackor!!! På väg hem insåg vi att det tyvärr inte är julmarknad i ALLA parker även om det är det i väldigt många. Men det är alltid skoj att se sig omkring (=öde bakgator)

3 December 2017

Härliga Zagreb! Julmarknader överallt! Började dagen med att besöka söndagsmarkaden på Britanski trg. Prata om att det finns en massa skräp.... Käkade sedan en välbehövd frukost på KavaTava. Sicket mysigt ställe! Väldigt annorlunda. Strosade runt en stund innan det var dags för vinprovning av kroatiska viner på Basement. Helt ok i vårat tycke. Och sedan så en sväng på några av alla julmarknader. Julmarknaderna här i Zagreb består av 99% av sprit/vin- o matstånd. Var är alla julgranskulor???? Ja ja, vi får väl helt enkelt gilla läget... många hot wine blir det....

2 December 2017

Känns som om det var evigheter sedan vi var utomlands! Hade till o med problem att checka in... ibland kan man uppleva att Arlanda är väldigt stort, speciellt på jakt efter något trevligt ställe att äta på. Jag tror aldrig jag varit på Arlanda när det varit så lite folk, nästan lite öde faktiskt. Vi hade planerat lite poff, vin o kaffe på planet men vad händer när det nästan är vår tur att beställa? Jo, de vänder vagnen och visar sig inte mer! Gissa om jag blev sur!? Taxi från flygplatsen till Zagreb, tog ca en halvtimme men vi fick gå sista biten då det var total kaos. Julmarknadens första dag och alla var ute o firade advent. Hittade vår fina lägenhet och träffade Alen vår hyresvärd som var urgullig. Ut i kylan för att besöka julmarknaden. Det var sååå mysigt! Vi hittade inte den stora marknaden men vi hann med lite varmt vitt vin innan en av de andra marknadena packade ihop för natten. Imorgon ska vi fortsätta utforska!