Peru, Bolivia, Netherlands · 21 Days · 21 Moments · August 2017

Evas journi till Peru/Bolivia 2017


22 August 2017

22 augusti Lima. God frukost på Larqa med ett trevligt amerikanskt par. Dusch och packning och därefter promenad till Barranco. Superhärligt område med massa gamla casonas. Ett område där de rika hade sina sommarhus från slutet av 1800-talet. Nu relativt nedgånget och många tomma hus, men också mycket renoverat och fint. Blandat! Kaffe i gammal casona, med god cheesecake med maracuya. Gick på Museo Mario Testino. Besökte excentrisk dam med liten butik och egen samling prylar. Lunch på litet café med fantastiska dörrar och högt i tak. Gick förbi väldigt lokal marknad för att leta på muña och plastpåse att lägga prylar i inför resan. Kl 16 blev vi hämtade för att åka ut till flygplatsen. Flyget avgick 20.00. Kom till Amsterdam i 15-tiden och fick springa runt halva Schiphol för att hitta våra tågbiljetter till Bxl. Smidig resa i övrigt.

21 August 2017

21 augusti Flyg till Lima. Dani blev kallad för att kontrollera sitt bagage då hon hade en tändare i sitt incheckade bagage (!). Nästan en timme försening då flyget ankom Iquitos sent. Åkte direkt till Larqa för att lämna av bagaget. Promenad till Cebicheria la Mar för fancy lunch. Därefter besökte vi lite olika marknader och presentshoppade. Köpte silverörhängen, halsband och armband med blå pislazolisten till mig själv. Tog en god kaffe mocka på organiska Puku Puku (köpte kaffe också). Middag på Las brujas och en pisco sour på baren bredvid.

20 August 2017

20 augusti Uppe med tuppen kl 5. Ut med båten för att se soluppgången. Promenad på stranden. Åkte för att se vattenliljor med gigantiska blad som kunde bära 4 kg. På vägen tillbaka stannade vi hos en av grannarna som hade fångat en stor anaconda. Tillbaka till lodgen för frukost. Ut på fisketur, fick upp några pirayor och andra småfiskar (som grillades till lunch). Åt lunch och tog båten tillbaka till Nauta, och collectivo till Iquitos. Gick och tog en batido, sedan middag på fitzgerraldo (pasta med langostinos). Kollade på folk på Malecón/strandpromenaden. Packning, dusch och varm natt.

19 August 2017

19 augusti Upphämtade på hotellet klockan 7 för avresa mot Nauta. Två timmar skumpig resa.från "terminalen" tog vi moto-taxiner till hamnen. Marknad. Gick och tog en lättare frukost på ett lokalt hak. Neskaffe med kondenserad mjölk. Gick till hamnen och fick gå genom en bensinpråm till vår lilla träbåt. Vi, två engelsmän och en tysk. Fin båtresa först på Amazonfloden, sedan på en annan flod, innan vi svängde in på en liten avstickarflod där vår lilla lodge låg. Ca två timmar. Fick lunch och lite tid att ta det lugnt mitt på dagen. Åkte ut med båten på eftermiddagen för att titta på delfiner och bada i floden. Varmt och härligt! Tillbaka till lodgen och sedan ut på djungelpromenad i mörkret för att leta efter caimaner vid en liten djungelsjö. Massa eldflugor, och insekter. Såg ögonen av tre caimaner. Middag på lodgen och te med de andra.

18 August 2017

18 augusti Upp tidigt, tog taxi till flygplatsen. Allt gick smidigt till och med boarding, sedan blev vi försenade då flyget inte kunde lyfta pga mycket trafik över Lima. Ankom Lima väldigt försenade och fick springa genom flygplatsen med en kille som jobbade där. Var tvungna att passera säkerhetskontrollen igen. Hann på med nöd och näppe. Varmt i Iquitos! Tog en moto-taxi (motorcykel med plats för passagerare) till plaza de armas. Totalt trafikkaos. Tog en batido och patacones på ett café. Attackerade av många som ville sälja resor till djungeln. Till hotellet, lämnade bagaget, gick och pratade med några olika folk. Valde tillslut Diegos resa, i närheten av naturreservatet. Middag på uteserveringen på fitzgerraldo, god fisk med yucca och palmhjärta. Kall dusch skönt i värmen.

17 August 2017

17 augusti Upp tidigt för att bli upphämtade för en tur i Valle Sagrada. Vår guide hette Elisabeth, "grupo Eli", lite i stil med "Ali allo". Först besökte vi Chinchero, med inkaterasser och ett vackert tempel med trätak och målningar med färger av naturliga ingredienser. Därefter åkte vi för att se hur de lokala familjerna gör garn och färgar det med olika växter. Besökte en stor cirkulär inkaruin med terasser, som användes som odlingslaboratorium, med olika mikroklimat, i Moray. Stannade snabbt vid plaza de armas i Maras och åkte sedan vidare till en stor naturlig "saltterass" där man producerade olika typer av salt. Lunch i en liten by i närheten av Salinas, god buffé! Besökte den stora ruinen i Ollantatoytambo. Utanför Pisac fanns en fantastisk inkaruin med superstora terasser, begravningsplatser etc. Imponerande! Sista stopp var byn Pisac där vi fick se hur de producerar silversmycken med olika stenar. Köpte örhängen pt Nancy. Tillbaka i Cuzco i sjutiden, god pizza på Carpe Diem.

16 August 2017

16 augusti Flyg klockan 10 med amaszonas från El Alto till Cuzco. Blev upphämtade på flygplatsen i Cuzco och åkte direkt till hospedaje familial... Supergod lunch på Organika! Spenderade eftermiddagen strosande i San Blaz, supermysigt område! Kaffe på trevligt ställe i San blaz. Gick till slut lös lite med shoppingen och handlandet. Tillbaka till hotellet för att lämna av grejerna, därefter enkel middag på Rosa Divina alldeles bredvid hospedajet. Inte lika bra som lunchen.

15 August 2017

15 augusti La Paz. Inte helt i högform. Lugn förmiddag. Promenad till sopocachi. Putsade skorna - äntligen! Lunch på Alexander coffee, en kedja. Gick upp mot museo solar, jättefint museum! Kollade in miniparken Monticulo. Postade vykorten på correo central la Paz. Långsam promenad hemåt. Förbi hotellet. Gick och åt på café del mundo, ägs av en svensk tjej. Åt god tomatsoppa. Käkade med David, en brittisk kille som jobbade för ett mineralföretag i Potosi. Tidigt i säng med feber.

14 August 2017

14 augusti La Paz. Promenerade runt lite innan vi hick till ett torg för att möta upp de "röda kepsarna". Torget låg precis utanför fängelset San Pedro, med nära 3000 fångar. Gick på en tretimmars stadsvandring med lokala guiderna Denise och David. Enkel stående lunch inhandlad på mercado lanza, den centrala matmarknaden. Efteråt tog vi kabinbanan upp till el alto på 4095m. Knatade runt nere i centrum, till plaza Murillo, etc. Tog en kaffe på supermysigt, dekadent café och middag på "1700", gammalt hus och inredning. Jättegod mat, men långsam service.

13 August 2017

13 augusti Gick upp i sjutiden, öppnade gardinerna och såg en fantastisk utsikt, igen! Åt god frukost; bröd, frukt, ägg, färskpressad apelsin och bananjuice och matecito med kokablad. Promenerade ner mot hamnen, köpte biljetter och tog en kaffe i solen medan vi väntade på båten. Mycket lugnare på vattnet på tillbakavägen, satt på taket och pratade med två amerikaner från Kalifornien. Rask promenad till Onkel Inn för att hämta ryggsäckarna och sedan taxi till busstorget. Visar sig att vi inte hade plats på den bussen vi hade bokat, så vi fick gå ner till damen som hade sålt oss biljetterna och få pengarna tillbaka, därefter gå och leta på ny biljett till La Paz. Köpte smörgås med avokado som vi åt på bussen. Vacker resa med Titikakasjön på bägge sidorna och snötäckta berg som bakgrund. Åkte båt över ett litet sund, bussen fick åka en slags färja. Tog en taxi till hotellet, Abuela, tog en liten promenad och sedan fin middag på hotellet Casona.

12 August 2017

12 augusti Frukost på lake onkel med fantastisk utsikt! Och en katt i knät :-) Gick till hamnen strax efter 8 för båtfärd till isla de la luna och isla del sol. Väldigt blåsigt och höga vågor så vi åkte direkt till isla del sol, gick ej att landstiga på isla de la luna. Gick upp för inkatrappan till huvud-byn på ön, Yomani och letade på vårt hotell inti kala. Fantastisk utsikt! Checkade in och gick en promenad i byn för att leta efter ett lunchställe. Åt quinoasoppa och omelett. Vandrade runt ön, följde stigar hit och dit. Såg åsnor, får, lamm, hästar, oxar... och en kille som bar en tvättmaskin upp till en av byarna, på ryggen! Kom till ett övergivet hus med otrolig utsikt över viken. Gick ner till jopipi där det fanns en liten hamn och några hus. Därefter lång stigning upp till över 4000m, tog en te och en batido och kollade på solnedgången, sen middag på grannrestaurangen Pacha Mama. Kallt och mörkt, otrolig stjärnhimmel! 15 km.

11 August 2017

11 augusti Upp klockan 05.00, check-ut från sviten (!) på Casona Colón inn. Frukost och taxi till bussterminalen. Bussen till Copacabana, Bolivia, avgick kl 07.00. Genom gränskontrollen 11.30. Smidig process, först migrationskontroll på peruanska sidan, sedan promenad genom en "marknad" över till bolivianska sidan och passkontroll. Tog taxi till hotellet Lake Onkel lite utanför centrum, alldeles vid stranden. Promenerade utefter vattnet in till stan, åt lunch på en terass med utsikt över "hamnen". Grillad trout. Promenerade upp till katedralen, imponerande stor vit. Hick därefter upp på ett litet berg med fantastisk utsikt över sjön och stan. Gick ner till stan igen, tog en kaffe på puerto viejo, planerade lite inför la paz, sedan middag och hemgång. Kallt så fort solen går ner!

10 August 2017

10 augusti Puno. Bussen till Copacabana, Bolivia, inställd pga lärarstrejk och blockerade vägar. Gick en promenad ner till hamnen, runt strandpromenaden, till ett veganskt ställe för lunch (Loving Hut). Till plaza de armas, stor demonstration och massa poliser. Tog en kaffe på casa de corregidores. Till hotellet, bussen hade avgått ändå. Ny avgång morgonen efter. Liten promenix på stan, kollade lite småaffärer, varm choklad och banankaka på Inkacafé. Middag på Ukuku. 8km.

9 August 2017

9 augusti Frukost klockan 06.40. Promenad med Valentin till hamnen. Båt ca 1 1/2 timme till Taquile. Promenad upp till plaza de armas. Promenad till utsiktspunkt, därefter gick vi utefter bergskanten på sidan av ön till en restaurang med fantastisk utsikt över titikakasjön. Köpte armband av några flickor. Vegetarisk quinoasoppa, fisk, ris och friterade potatisklyftor. Båt ca 3 timmar tillbaka till fastlandet och Puno. Taxi till centrum och Casona Colón Inn. Promenad till plaza de Armas, sedan middag på Tulipan. Tillbaka till hotellet. Dusch och ompackning. 9 km.
8 augusti Ankom Puno kl 4.30 på morgonen. 4 grader ute. Väntade på stationen. Åt frukost. Tog en båttur till Los Uros, flytande öarna. Köpte ett kuddfodral. Tre timmar båt till ön Amantani. Lunch hos en lokal familj (quinoasoppa med grönsaker, ris, lokal stekt ost, olika typer av potatisliknande "okas"). Köpte mössor stickade av mor i huset till Pietro och Viola och en till mössa. Promenad till plaza de armas, lokal fest med dans, musik och folkdräkter. Promenad runt byn. Varm choklad på litet café på plazan. Promenad med Valentin tillbaka till huset för middag (vegetarisk soppa med semoules, ris med grönsaker, muño te). Till sängs tidigt. 6 km.

8 August 2017

7 augusti Lite lätt sightseeing i Ollantoytambo, byggd på gammal inkastad. Många hus och byggnader med samma väggar som på inkatuden. Mysigt, skulle ha utforskat mer. Delad cambiotaxi med några andra till Cusco. Körde som en kaktjuv. Passerade via cachimayo. Tog en taxi upp till sachawayman (inkaruin) och utsiktsplats över Cuzco. Promenerade ner till centrum. Middag på Marcello Batata. Nattbuss till Puno (kl 22.00) från Cusco. 7 km.

6 August 2017

6 augusti Machu Picchu. Gick upp 03.20, vid kön till bussen klockan 4. Lång kö. Gick och hämtade lunchbox på tree house 4.30. Uppe strax efter kl. 6. Rolig guide Patrick Mendoza Patrick@latinamericaforless.com Två timmar tvär vandring upp till La Montana, 3000m. Såg liten björnunge (andian bear) som förlorat sin mor. Lunch uppe på berget. På vägen ner mötte vi några som skulle flytta björnungen med en träbur till ett bättre ställe. Kom tillbaka ner och gick runt på Machu Picchu lite mer innan vi tog vandringsleden ner till aguas Calientes igen (1.25 min tot). Många steg upp och ner! Tog tåget till Ollantoytambo. Dusch! 20 km totalt och ca 4250 steg/våningar upp.

5 August 2017

5 augusti Tidigt tåg till Aguas Calientes. Såg äventyrshotell som man måste klättra till på bergskanten vid stationen Pacha. Reste med ett trevligt chilenskt par från Santiago. Lätt sightseeing i Aguas Calientes. Lunch i the tree house. Promenad till machu picchu museum. Kaffe på boulangerie de Paris. Middag Indio Feliz. Hostel Samananchis Machu Picchu.

4 August 2017

4 augusti Tidigt flyg till Cuzco, sightseeing. Lunch på lokal restaurang, Q'ori Sara, delade bord med Arturo och hans mor, från Lima. Besökte Qorikancha, inkaruin och konvent. Middag Chicha, god quinoa taboulé. 9 km. Hostal Corihuasi.

3 August 2017

3 augusti Lima: 21 km promenad. Gick från miraflores till centrum. Pga lärarstrejken fick vi inte komma in på plaza de armas, den var stängd av polisen, men vi kom in i katedralen bakvägen och kunde då gå ut på plazan ändå. Såg palacio de gobierno. Kaffe på bar cordano, superfin gammal bar lite bakom plaza de armas. Kunde inte gå till plaza Boliviar, då det verkade oroligt där. Middag piren Rosa Nautica, parque del amor). Hostel Larqa Park rooms.

2 August 2017

2 augusti Taxi från flygplatsen. Middag ceviche på punto azul, Calle st Martin. Hostel Larqa Park rooms.