Europe, Asia, Australia and Oceania · 38 Days · 45 Moments · April 2017

Lisa o Östens resa i Australien o Nya Zeeland


10 May 2017

10/5 MAORIEBYN I ROTORUA
10/5 REDWOOD

9 May 2017

9/5

8 May 2017

8/5 CHATAU TONGARIRIO

6 May 2017

6/5. BULLER GEORGE SWING BRIDGE Nya Zeelands längsta hängbro. 110 m lång och går 17 m över floden. Bilder och mera text kommer.

5 May 2017

5/5. SAMMANFATTNING AV FREDAGEN 5 maj. Klockan ringde som vanligt tidigt, och det var dags att skutta ur sängen. Inte så lätt att få en febertempererad kropp att skutta, men jag (Lisa) gjorde mitt bästa. Strålande väder väntade oss. Härligt eftersom vi hade 3 vandringar framför oss. 4,3 km runt sjön, Lake Mattsson, 5,9 km Franz Josefs Glacier och avslutningsvis 2,3 km för att kolla på "Pannkakasformationerna". Ca 12,5 km. 17:15 checkade vi in på hotellet då hade vi åkt ca 24 mil, alltså en relativt kort tur. Tur att det finns febernedsättande medel, ingefära och en gnutta envishet, då fixar man det mesta. Vi har idag åkt drykt halva sträckan av den 8 mil långa "The great ocean road", som av Lonely Planet röstats fram som en av världens vackraste vägar. En underbart vacker dag!
5/5. PUNAKAIKI. PANNKAKSKLIPPORNA- PANCACE ROCKS.
5/5. FRANS JOSEFS GLACIER. Denna glaciär är unik ut fyra olika aspekter: Den är lättillgänglig, den omges av en tempererad regnskog, den ligger endast 300 möh samt att den förflyttar sig extremt snabbt. Sen ett år tillbaka har den flyttat på sig ca 200- 300 m. Kort
5/5. LAKE MATHESON

4 May 2017

4/5 RESA MOT FOX GLACIER

27 April 2017

27/4. EN DAG SOM ORIENTERINGSSUPPORT på långdistanskval 2. Tidig morgon med en 30-minuters bussresa via ett grönböljande landskapet ut i skogen. Som ett lämmeltåg vandrar vi till "Orienterings Event Arena" (TC) Östen ser till att tömma och checka "pinnen" och vandrar sen vidare till startplatsen. Nu en procedur med 1 minut per sektion, 6 st, där både det ena och andra ska checkas av så allt är ok innan de släpps ut i skogen. Här ska råda lugn och tystnad. Som support så går jag den dryga kilometern tillbaka till TC. Ser några orienterare göra olika vägval uppe i skogen. Några skuttar över hygget nedan andra väljer att springa runt på vägen. Snabbast? Fick aldrig veta det. Kollar även på de mysiga vipporna som växer höga och brer ut dig på stora områden. I väntan på Östen vid TC är det gott att sitta och lufta fötterna i den roliga skogsgläntan. Hoppsan! Nu kom han springande på upploppet. På med skorna och sprang ikapp med honom för att fota målgången. Nöjd med dagens orientering.

26 April 2017

26/4 SKY TOWER AUCKLAND

21 April 2017

21/4. AUCKLAND/NYA ZEELAND. ONÖÖÖÖDIGT!!!! Vad tror ni denna bild vill säga? Djävligt dyrt är svaret! 😨😈 Jag måste erkänna något. När vi kom till NZ hade vi både skrivit på samt svarat att vi inte hade nå livsmedel med oss in i landet. Min ryggsäck åkte först åt sidan vid kontrollen, sen åkte Östens samma väg. Tullaren frågade om det var ok att kolla i väskan. Javisst! Upp drar han en påse med ett äpple. VA!?! Sen tar han Östens väska och drar upp en påse med en apelsin. Nu var hakan långt där nere. 😲 Vi blev ombedda att följa med och förklara oss. Ok. NU kom bomben!!! Böter 400 AUD (ca a' 7 kr) /person!! 😨😨 Nu var han dock hygglig och slog ihop oss. BARA ATT BITA I DET. ..... När vi åkte från Australien hade vi hetsätit ost och choklad för att inte ha något ätbart med oss. 😬😠😈😇😨😤😈

20 April 2017

20/4. SYDNEY Efter en lång dag som började 06:00 med "soluppgång" och vandring vid Ayers Rock. Vidare till flygplatsen (där jag än en gång blev tagen i tullen för jag hade glömt min Schweiserkniv i handbagaget) Kom till Sydney ca 18:00 där en buss väntade på oss och tog oss med på en vacker Sydneybynightrundtur. Vi fick se det berömda Operahuset, Sydney Harbour Bridge och The Rocks från insidan. Mäktiga vyer! Ett par timmars "frigång" på stan där vi tittade närmare på bl.a. Operahuset. Kvällens program var Carmen. Tänk att fått vara med där. Hungriga! Letade något ställe där det inte lät så förskräckligt. Skogsmullar i storstadspuls kan vara jobbigt. Hittade till slut ett ställe där det var lugnt samt hade god mat. Gina, Christer, Lena, Mats, Arne, Östen och jag njöt av maten och lugnet i vårt trivsamma sällskap. 23:30 blev vi avsläppt vid vårt hotell där vi skulle få nudda kudden några timmar innan det var dags att lämna Australien för att åka till Nya Zeeland.
LÄNGS AUSTRALIENSISK VÄG i totalt ca 260 mil. Vår chaufför Peter satt farthållaren på 100 km/h, sen var det bara att hålla ratten rakt längs de långa raka vägarna, kantade med dess röda sand, gulvita grästuvor, termitstackar, tjurar, kameler mm (Hann tyvärr inte fånga kamelerna på bild) När det blir en liten sväng på vägen varnas det med pil-skyltar. Vår charmiga och suveräna reseledare, Oskar Nordahl, som har en diger information om landet och dess kultur att delge oss, tar sig också en tupplur då och då, precis som oss andra.
20/4 AYERS ROCK/ ULURU Översiktsbild, från planet, över Uluru. Uluru är Aborginernas namn på Ayers Rock. Vårt resesällskap från Borlänge Gina och Christer Björling och vi posserar framför Uluru som idag bara visar var gårdagens "vattenfall" forsade ner. Märkligt fenomen vi var med om. Dagens promenad började med att ta sig fram på de vattenfyllda gångstråten. Gina sluggar dig fram genom gräs och buskbestånd. Östen och Christer gick runt hela Uluru medan Gina och jag nöjde oss med några km och kollade på aborginkonst i grottorna. Berget eller rättare sagt monoliten är en av aborginernas heliga platser
20/4. SOLUPPGÅNG vid AYERS ROCK/ ULURU Strax före kl 06:00 stod några busslaster med entusiaster och väntade på att få se Ayers Rock/ Uruls magiska färgskiftningar i soluppgången. Vi såg solen glimma fram i en molnspringa men den orkade inte fram och trycka bort molnen som tyngde monoliten (berget) Lite snopna fick vi återvända till bussen där vi plockade fram en googlebild för att se vad det var vi egentligen väntat på. Dess röds färg får monoliten av att den består av mycket järn som rostat och blivit oxidetat.

19 April 2017

19/4. SOLNEDGÅNG vid AYERS ROCK/ ULURU Efter dagens promenad vid Mt Olgas/ Kata Tjuta så avslutades dagen med att vi åkte till Ayers Rock/ Ulur för att se monolitens färgskiftningar vid solnedgången. Regnet tog vid mer och mer. Någon solnedgång blev det inget av eftersom regnet fullkomligt öste ner. Vår chaufför var helt exalterad för han hade aldrig sett något liknande vid Ayers Rock. Han t.o.m. hoppade ur bussen för att knäppa kort på de tillfälliga "vattenfallen" som skapades av regnet. Förstod då att vi fick vara med om något alldeles speciellt unikt.
19/4. Mt OLGAS/ KATA TJUTA.

18 April 2017

18/4 EDEN OF GARDEN/ Kings Canyon
18/4 KINGS CANYON

17 April 2017

17/4. ALICE SPRINGS DESERT PARK Dagens höjdpunkt var "Fågelshowen". Fritt levande fåglar som dresserats att komma på visslingar och ljud. Örnen var STOR! En mindrr fågel visste att inuti "bollen" fanns godis. Knackade och slängde den i backen tills den sprack. Killen svingade ett köttstycke som fågeln jagade. Satt sen orädd på hans hand. I

16 April 2017

16/4. ALICE SPRINGS SCHOOL OF THE AIR
16/4. ROYAL FLYING DOCTOR SERVICE OF AUSTRALIA
16/4. ALICE SPRINGS TELEGRAPH STATION del 2 (2) Efter informationen om själva telegrafstationen tog vi en promenad runt området. En skylt visar var floden en gång i tiden varit. Med skarp syn och lite fantasi kan ni se några kängurur på ett kort.
16/4. ALICE SPRINGS TELEGRAPH STATION. Den 1(2) Dagboksanteckningar kommer

15 April 2017

15/4 DEVIL MARBLES eller KARLU KARLU som aborginerna kallar dem, är en gåtfull plats av hisnande natursköna granitblock, vidöppen himmel och gyllene solljus. Platsen som ligger längs Stuart Highway är en av aborginernas heliga platser. Magisk syn i kvällssolen. Vi hade två födelsedagsbarn med oss, så Oskar hade fixat tårta till oss alla. Tur att vi är bara 49 stycken 😄
15/4. DALY WATERS PUB. Del 2 (2) Som synes var ölen mycket god. Har tyvärr visat bara en del av allt samlande.
15/4. DALY WATERS PUB. Del 1 (2) Långt ute på stäppen finns denna genuina pub. Om utmanaren till pubägaren förlorade en biljardomgång fick denne ta av sig sina underkläder och skänka till pubägaren, som samlade sina alster att "pryda" puben med. Det är inte bara bh:n, trosor och kalsonger som det samlats på i denna lilla pub utan som synes allehanda ring te.x. hattar, skor, mynt, sedlar, klistermärken, registreringsskyltar mm mm. Öl i puben? Självklart! De som inte fick någon öl var vår chaufför Peter (i rött) samt vår goa reseledare Oskar Nordahl. Flera bilder i nästa inlägg.
15/4. RENNER SPRINGS. Lunchpaus på den 120 mil (1200 km) långa bussresan mellan Katherine och Alice Springs. Gina, Christer, Östen och jag åt vår medhavda kycklingsallad i skuggan av ett träd spm vi letat upp. Där hade vi nog inte mer än +29° 😎 En påfågel kikade nyfiket fram på oss.
15/4 KATHERINE GORGE och KATHERINE RIVER. I slutet av den 6.5 km långa vandringen, i +32°, kunde vi skölja våra svettiga ansikten. Därefter avslutades vandringen med att vi fick leka att vi var stengetter. Balanserande och hoppande på stenar, i varierande form och storlek, så tog vi oss nerför branten till ett ljuvligt och välbehövligt dopp nedanför vattenfallet. Utflykten avslutades med att vi fick åka på en flodbåt tillbaka till vår buss, som stod parkerad vid Nidmiluk National Park. När jag, Lisa, skulle kliva på båten så lät det plums och där låg min kamera i vattnet. Glömde varningsskyltarna (som jag fotat med min kamera) att man inte fick gå i vattnet pga krokodilrisk. Som ni förstår så har jag dock handen i behåll) I parken vimlade det av dinglande och ljudliga Black flyinge fox, nå slags flygande hundar.
14/4 KATHERINE GORGE/ Nidmiluk National Park. En 6,5 km lång vandring i +32° ledde oss genom varierande landskap och avslutas med.... se nästa inlägg

13 April 2017

13/4. KAKADU NATIONAL PARK. NOURLANGIE ROCKS, Norra Territoriet (170 km öster om Darwin) Den finns upptagen på Unescos världsarvslista gällande både i natur och kultur. Parken innehåller 20.000 år gamla Aborginmålningar och är en av de äldsta kulturerna på jorden. I den här regionen har aborginska stammar levt i minst 50.000 år.
13/4 ADELE RIVER. Norra Territoriet, Australien. "Jumpung Crocodile Cruise" På land fanns även möjlighet att känna på Ormen långe.

12 April 2017

12/4 GARDEN BY THE BAY (Singapore) är en organisation som ansvarar för att utveckla och förvalta en av Asiens främsta trädgårdsdestinationer. Denna fantastiskt storslagna trädgård, som består av 3 huvudattraktioner: "Cloud Forest", "Flower Dome"och "Supertree Grove", har vunnit många fina priser och utmärkelser i världen. Utanför entrén (vid Singapores hamn) fanns ett hotell, utformat som en båt, ca 200 m ovanpå tre hotellkomplexpelare. (Klicka på bilden så blir det helbild, därefter kan man bläddra och de övriga bilder)
11/4. SINGAPORE. +32° 😎 Efter 23 timmars restid plus lite busstid är vi äntligen framme vid vårt Hotel Boss. Hamnade på våning 12 av 20. Fantastisk utsikt över en del av Singapore. På våning 4 fanns ett prunkande poolområde. Härligt efter en lång flygresa. Det fanns även ett gym som vi dock överlät till andra att svettas i. Klicka på prickarna under kortet så finns flera kort att se.
12/4 SENTOSA (Singapore) Härligt bad med efterföljande lunch. Sentosa är Asiens ledande turistdestination och Singapores främsta semesterresort.
11/4. SINGAPORE. 14:15 lokal tid (08:20 svensk tid) ankommer vi till Singapore. (Tar en förbjuden bild 😕) i väntan på att bli utsläppt i 32° värme. 😎😷🌵
Dubais gigantiska flygplats. Nu "bara" 7,5 timme kvar till Singapore 😊

10 April 2017

Nu är det nära 🌵🌴
Resklara! Avresa från Avesta-Krylbo jvst 08:39 mot Arlanda.

9 April 2017

Idag har vi lämnat de två återstående hjärtegrynen, Ozzy och Apache, till Köpings bästa "Hundhotell" hos Jennie Pettersson. Pappa Ozzy får tillfälle att umgås med båda sina söner, Alvf och Apache. Snart kommer även mamma Ninja hem, väldoftande till alla killarna 😍 Trots att det blir 5 lååånga veckor att vara borta från sina grym, så känns det helt ok bara för att jag vet att de har det så bra där de är och att de trivs så bra där. 💖

6 April 2017

Första hjärtegrynat avlämnat till "Avestas bästa hundpensionat". Quinn får nu vara hos mamma Sussie och syrran Bina samt Mats och Karin.

2 April 2017

10 april är det dags att ge sig iväg på en 5 veckors lång resa till Australien och Nya Zeeland, där Östen bl.a.ska springa WMG, World Master Games. Veteran VM i orientering.