Spain, Portugal · 5 Days · 23 Moments · June 2017

L'aventura d' Eivissa en Portugal


13 June 2017

He arreplegat les coses i he tornat a l'aeroport. Quan he tornat a València ja tirava de menys el menjar. Fins ací ha sigut la meva aventura a Portugal.
També he vist el Crist rei. L'origen d'aquesta construcció es remunta a 1934, quan el llavors Cardenal de Lisboa va viatjar a Rio de Janeiro i va quedar tan impactat pel Crist Redemptor que al seu torn a Portugal va començar a recaptar fons per erigir a Lisboa un monument similar, el Crist Rei . El pont 25 de Abril, és un pont que el van construir en 1953. El van construir per poder creuar el riu Tajo.
Després de dinar he anat a vore una torre que es diu torre de Belém. Leila m'ha contat que el monument reflecteix les influències islàmica i oriental, que caracteritzen l'estil manuelí i marca el final de la tradició de l'edat mitjana de torres de Donjon, assajant un dels primers bastions d'artilleria al país. L'he vis per dins i he averiguat que antigament era una torre per avisar dels enemics que venien amb vaixell. He entrat quan s'estava ponent el sol i he sortit quan ja era de nit.
Després de vore el castell, havia quedat amb una molt amiga meva que es deia Leila. Abans la seva mare i la meva, quedaven per visitar llocs, i ara ho fem ella i jo. Hem anat a dinar a un restaurant que es deia taverna sal groso. Hem menjat Alheiras de Mirandela i Queijo da Serra. Mmmmmmmmm.. que bó!!!
Després d'anar en tranvia i vore la ciutat, he anat a vore un castell que es diu "castillo de saõ jorge". Un home que es deia Leão, m'ha explicat açò sobre el castell: antigament hi va conèixer com Castelo dos Mouros, ja que es tractava d'una fortificació musulmana reconquerida a mitjan segle XII per Alfons Henríquez, primer rei de Portugal, després d'un setge de tres mesos i amb ajuda dels creuats.
A uí m'he alçat, he desdejunat, he baixat de l'hotel i he pujat en un tranvia. Ha sigut súper xulo i el tranvía era groc. Antigament només anaven en cotxe els rics, i els demés en tranvía.
Al final del dia, que era prou llarg per a mi, m'he gitat al llit enseguida, però clar després de sopar en l'hotel.
Després hem pujat muntanyes, i també les hem baixades, però quan estàvem en el cim d'una xicoteta muntanya la dona s'ha parat i ha tret un pícnic per a menjar. Després hem continuat i jo he vist una rabosa, una serp, una llebre i altres insectes prou desagradables, encara que no podia fer res, estava en la natura...
M'he allotjat en un hotel que es diu Quinta Do canival. Després he escomençat la ruta amb unes persones que eren molt simpàtiques.
Avuí m'he alçat prompte i he anat al port per anar a saõ jorge. És una illa i pareix interessant i divertit!
He anat a un restaurant que es diu Riu Paula DUP, i he menjat el famós plat del "bacalhau dourado". En valencià es diu bacallà daurat. Està fet de molles de bacallà, amb patates palla finament tallades, ou, olives negres, i julivert.
Quan estava tornant cap a l'hotel, em vaig trobar gent per el carrer que estava cantant fado i ballant amb una roba típica. Les dones duen una camisa blanca amb una falda florejada. I en canvi l,home duu un Liquiliqui i uns pantalons i unes sabates negres.

12 June 2017

Però en l'acuari no he vist eixos animals, sinò la sardina, la tonyina i el verat de l'Atlàntic.
Després de dinar, he anat a un acuari i he vist molts peixos. M'han explicat que els animals de portugal són aquests: la guineu, el teixó, el linx ibèric, el llop ibèric, la cabra salvatge, el gat salvatge, la llebre, la mostela, la mangosta comuna, la geneta i l'ós bru.
Allí he dinat arròs caldòs "arroz soupy". He de reconèixer que he sigut el millor arròs caldós que he tastat en la meva vida!🤤🤤🤤🍲🍲 L'arròs duia musclos, gambes, calamars, rap, cloïsses, escopinyes, tomàquet natural triturat, i les espècies que li aporten encara més sabor com l'all, llorer, safrà, coriandre, julivert i pebre negre,
Quan he arribat, he escoltat na música preciosa que la estava cantant una dona. És com un xicotet bar però per a escoltar la música. Els seus propietaris actuals, Jorge Filipe Couto i Vítor Gonçalves, són "fill de cuiner" i "fill de fadista", respectivament, i van decidir reobrir aquesta casa de fados, oberta el 1968, per l'amor a aquesta música. La cantant, que per cert es deia Ilena (significa resplandeciente) m'ha contat coses sobre el fado que eren prou interessants: El fado és l'expressió més coneguda internacionalment de la música portuguesa. En el fado s'expressen els mals moments de la vida a través del cant. Generalment és cantat per una sola persona, acompanyat per la viola i la guitarra portuguesa. Els temes més cantats en el fado són la malenconia, la nostàlgia o petites històries del diari dels barris humils.

11 June 2017

He anat a visitar el "São João National Theater". Es un teatre molt antic i elegant. He descobert una mica del teatre i vos ho vaig a contar ara: Va ser Construït el 1910 sobre les ruïnes del Teatre Reial que es va cremar el 1908. La façana principal està inspirada en la renovació de l'estil Lluís XVI, que va caracteritzar els primers anys del segle XX. Els seus principals objectius són la creació i presentació d'obres de teatre de diversos gèneres i promoure el contacte regular amb la referència pública, obres clàssiques i contemporànies de repertori dramàtic nacional i universal. Allí he conegut una dona molt simpàtica que es deia Renata (renacida) i m'ha dit que en Portugal hi han uns balls i cants típics, i m'ha recomanat un lloc on escoltar-los. I he anat de camí amb ella que ha sigut molt amable d'acompanyar-me.
Día 2: Avuí m'he alçat a les 8:00 del matí, m'he vestit i he anat al carrer en busca d'un monument.
Quan estàvem tots en taula, el seu pare Viriato, m'ha contat el significat dels noms de les seves filles i de Elizama. Caterina significa "pura". Filipa significa "amiga dels caballs". Elizama significa "dona feliç". Viriato significa "el portador de brazaletes". A continuació Elizama ha tret una sopa de color verd que estava súper bona que es diu "é caldo verde. "É caldo verde" és una sopa molt típica del nord de Portugal, sobretot a la zona del Miño, elaborada amb col gallega tallada molt fina o col verda arrissada, patates, ceba, all i xoriço portuguès fregit. Els portuguesos són molt aficionats a les sopes. Elizama m'ha ensenyat algunes paraules en portuguès: Hola com estàs? Oi, como vai? Molte gràcies per tot obrigado por tudo Per favor por favor Quant costa açò? Quanto é isso? Al acabar de sopar, em vaig despedir de tots i em vaig anar cap a l'hotel que es diu The yeatman.

9 June 2017

A l'arribar, un taxi m'ha dut a Porto i allí m'he trobat amb les meves amigues Caterina i Filipa. Són germanes i resulta que van ser les meves veïnes durant 16 anys, i també vam ser companyes de la guarderia, escola i institut fins que es van mudar a Porto per el treball de son pare. Després d'anar a l'hotel, la seva mare Elizama em va convidar a la seva casa a sopar.
Aquestes son les banderes. I com veieu aixina és com van anar evolucionant.
Día 1: Avuí he eixit de València amb avió fins a Portugal a les 18:34. I he arribat a Portugal a les 20:49. El viatge ha sigut emocionant, però no entenia quasi res del que deia la gent perquè parlaven en portugués. L'Avió m'ha costat 107€ i ha sigut directe, sense ninguna escala.