Netherlands · 19 Days · 110 Moments · August 2017

Trip Kazemat - Rob & Yvonne - aug. 2017


29 August 2017

28 August 2017

Tja en dan ben je weer thuis! Achttien nachtjes op de Kazemat, wat hebben we het heerlijk gehad. Het leven aan boord is zo heerlijk simpel, hier moet direct weer van alles en dus morgen ook maar weer aan het werk! 😪 End of our journey!
Maandag 28 augustus 2017 Vandaag nog een laatste dagje luieren. We zijn vanuit Zwartsluis voorbij Hasselt gevaren en liggen in een kleine aftakking. Drie ooievaars heel dichtbij, lekker plekje in de natuur. Rob is al weer aan het vissen.

27 August 2017

We zijn op de terugweg naar onze thuishaven. Zwartsluis (Nedersaksisch: De Sluus) is een Nederlands dorp en een Nederlandse havenplaats in de gemeente Zwartewaterland, Overijssel, gelegen op de plek waar het Zwarte Water en het Meppelerdiep samenkomen. Op 1 december 2015 telt het dorp 4805 inwoners. Iemand uit Zwartsluis wordt in het regionaal dialect een Sluiziger genoemd.
Zondag 27 augustus 2017 Op weg naar Zwartsluis. Heerlijk gedobberd (Belterwijde) vandaag en dat gaan we morgen ook nog doen!

26 August 2017

In leuk Blokzijl!
En weer 'on the go'!
Koffiepauze op het mooiste terras van Nederland, bij Geertien, langs de Wetering, het plaatsje heet Muggenbeet... 😃
Zaterdag 26 augustus 2017 Vroeg op pad, door het plaatsje Kalenberg naar Blokzijl.

25 August 2017

Morgen koersen we naar Blokzijl. Blokzijl (Nedersaksisch: Blokziel) is een plaats in de Kop van Overijssel en maakt sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 deel uit van de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Tot 1973 was het een zelfstandige gemeente. Blokzijl ligt tussen Emmeloord en Steenwijk. De plaats dankt zijn naam aan een versterkte sluis, de Blokzijl (zijl = sluis). Blokzijl telt zo'n 1300 inwoners.
Wat een mooie dag, direct na het wandelen de plomp in, heerlijk.
Prachtige wandeling! Leuk om plekjes waar je normaal vaart nu vanaf de weg te zien. Toch meer dan 15 km in de benen. Tijd weer om te relaxen!
Het wordt weer een mooie dag!
Ook vandaag blijven we nog in Ossenzijl en gaan een wandeling van 14 km doen.

24 August 2017

Vandaag per fiets naar Kuinre. We blijven nog een dag in Ossenzijl liggen. Kuinre (Nedersaksisch: De Kuunder) is een plaats in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. De inwoners worden Kuundersen genoemd. Kuinre lag vroeger aan de rivieren de Linde, en dat door de Friezen de Tsjonger werd genoemd en door Stellingwervers de Kuunder.

23 August 2017

Heerlijk gerend langs de Kalenbergergracht, de Weerribben/Wieden. Vanmiddag gezellig geborreld met onze buren, Robert en Dieuwke uit Sneek en hun hond Dries. Ze hebben net hun nieuwe boot opgehaald die als naam Saljoet heeft wat een Russische reddingscapsule is. Het was erg gezellig en 's avonds ook nog een hapje in het dorp gegeten samen. Hij ook een eigen bedrijf en zij paardengek, zo heb je een klik!

22 August 2017

Lunchtijd voor Rob!
Op het mooiste plekje van Nederland qua ligplek! Hier word je toch blij van.... 😃👍😜
Prachtig tripje weer van Friesland naar Overijssel, 15 km maar, maar genieten!
Mooi Nederland!
We gaan Friesland verlaten vandaag, bestemming Ossenzijl, waar we een paar dagen blijven. De laatste anderhalve week elke dag een andere plek aangedaan, maar met het mooie weer lekker een paar dagen op ons favoriete plekje!
Dinsdag 22 augustus t/m vrijdag 25 augustus 2017 Vandaag zetten we koers naar Ossenzijl. Ossenzijl (Nedersaksisch: Ossenziel) is een dorp in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Het heeft ongeveer 500 inwoners. Waarschijnlijk dankt het dorp zijn naam aan de familie Osse, die een sluis beheerde (Zijl). Tegenwoordig is deze sluis niet meer in gebruik.

21 August 2017

Zo, slaapje uit. 😳
Ondertussen in Echtenerbrug, lekker relaxen op het bootje en Rob vissend. Misschien weer een lekkere snoekbaars...... 😋😜
Tussendoortje 😎
Dat was een mooi tripje!
Maandag 21 augustus 2017 We varen vandaag van Akkrum naar Echtenerbrug, zo'n 30 km, voornamelijk over het Nieuwe Heerenveense Kanaal, dus langs Heerenveen en stukje Turfroute. Heel rustig hier, prachtig weer, dus de tentzeilen kunnen opgerold worden! ☀️ De eerste keer deze vakantie dat dat direct 's morgens kan....

20 August 2017

De avond valt in Akkrum.
Onze koers voor morgen, Echtenerbrug. Echtenerbrug (Fries: Ychtenbrêge; Stellingwerfs: Echtenerbrogge) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten zuidoosten van het Tjeukemeer en heeft ongeveer 1100 inwoners (2007). Tot 1 januari 2014 behoorde Echtenerbrug tot de gemeente Lemsterland.
Onze buurman heeft met zijn twee zoontjes een enorme snoekbaars gevangen, wel zo'n 3,5 kilo en 85 cm lang. Hij heeft 'm ter plekke geslacht en gefileerd, dus wat eten wij vanavond, super verse snoekbaars, heerlijk! Er was ook nog een leuke Duitser die sinds twee dagen een groot jacht had gehuurd maar geen enkele vaarervaring had. Hij dacht met aardige wind even achter ons aan te leggen, maar dat lukte niet helemaal, dus ramde hij de zijkant van onze boot. Gelukkig hadden we de fenders uithangen waardoor we alleen twee krassen hebben. Daarna probeerde hij twee plekken verder op aan te leggen, maar dat lukte ook niet en vaarde hij op een platbodem die wat meer schade opliep. Met hulp van een heel aantal omstanders uiteindelijk aangelegd. Hij heeft de schade bij ons contant afgerekend!
En een fruitbiertje!
Polly is niet te stoppen, hij gaat door met Mooie Nel! 😃
In de haven een leuk plekje voor een drankje. Rob zit aan de 'Zeezuiper', een Belgisch biertje! 🤣
Prachtige tocht vandaag naar Akkrum, smalle vaartjes en mooie meertjes! En het is droog!
Beetje vroeg maar toch, lunch 😉
Zondag 20 augustus 2017 In goed overleg koersen we vandaag naar Akkrum. Akkrum is een van de dorpen in de gemeente Heerenveen in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt naast het dorpje Nes, waardoor er ook gesproken wordt van Akkrum-Nes. Het dorp Akkrum telt 3311 inwoners.

19 August 2017

Vanuit de boot.
Mooie wandeling gemaakt door de Alde Feanen.
Aangekomen in Eernewoude!
Wat een prachtig vaargebied! Nationaal Park De Alde Feanen.
Grote sluis bij Terherne, een sleper voor ons, ongelofelijk dat zo'n klein slepertje twee van die grote boten meesleept.
Zaterdag 19 augustus 2017 It's a beautiful day!

18 August 2017

Een uurtje later, opkomend noodweer. Maar het zag er ernstiger uit dan het was....
De avond valt in Langweer, de ☀️staat nog aan de horizon.
Vrijdag 18 augustus 2017 Onderweg naar Langweer, het is bewolkt maar droog. We varen vanuit Sloten naar het Prinses Margrietkanaal via het Koevordermeer en de Langwarder Wielen.

17 August 2017

Onze koers voor morgen. Eernewoude (officieel, Fries: Earnewâld) is een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Nederlandse provincie Friesland, met ongeveer 420 inwoners. Sinds 1989 is de officiële naam Earnewâld.
Gezellig geborreld en gegeten met z'n allen bij 't Bolwerk in Sloten.
Onze bestemming voor morgen. Langweer (Fries: Langwar) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, provincie Friesland (Nederland), gelegen aan de rand van het meer de Langweerderwielen. Het dorp telt ongeveer 976 inwoners. Tot 1 januari 2014 behoorde Langweer tot de gemeente Skarsterlân.
We zijn in schattig Sloten aangekomen!
Onderweg naar Sloten via het Heegermeer, komen we door Woudsend. We hebben weer een kort tripje, 16 km. Als we dan het Slotermeer oversteken zijn we er al.
17 augustus 2017 Klein stukje gerend, lastig in Heeg met al dat water om een route te bepalen, maar de Kazemat van de andere kant van het water gefotografeerd. Het is bewolkt en er is redelijk wat wind, effe wat anders dan gisteren. Oh ja en Rob is jarig! Gaan we vanmiddag gezellig vieren in Sloten.

16 August 2017

Onze bestemming voor morgen 17-08-2017 Sloten is in de dertiende eeuw ontstaan als nederzetting bij een stins van de familie Van Harinxma thoe Slooten, zo bevond het zich op een kruising van de handelsweg van Bentheim naar Stavoren. De familie had destijds veel conflicten met de Vetkopers. Van de stins is tegenwoordig niets meer terug te vinden. Sloten wordt op een oorkonde van 30 augustus 1426 als stad genoemd. In 1523 is het stadje als laatste Friese vesting in handen gevallen van de erfgenamen van de graven van Holland. Tijdens het beleg van Sloten in 1523, waar Friese en Gelderse troepen waren gelegerd, is de Hollandse edelman Jan II van Wassenaer dodelijk verwond geraakt. De edelman was de laatste Hollander die omkwam in de strijd om het heerschap over Friesland.
Spits in Heeg!
Leuk stadje met gezellige terrasjes aan het water. En oranjekoek gegeten!
Eindelijk een keer samen op de foto. 😎
En we hebben een mooi plekje, aan de rand van jachthaven Eendracht in Heeg. Was een prachtig tripje van Workum naar Heeg. 👍
Alleen maar water, water, water om ons heen en we hebben niks te drinken..... 😃
Friesland is zo mooi vanaf het water!
Woensdag 16 augustus 2017 Na een kort nachtje weer onderweg, het was gezellig in Workum, nu op naar Heeg!
Vandaag varen we naar Heeg. De palingvisserij was lange tijd een belangrijk middel van bestaan. Tot 1914 werd vanuit Heeg paling naar Londen geëxporteerd; de Heeger palingvissers hadden tot 1938 hun eigen ligplaats op de Theems bij de Tower Bridge. In het wapen van Heeg is een paling afgebeeld. Rond het jaar 2009 is in Heeg de palingaak Korneliske Ykes II gebouwd. Dit is een reconstructie van het schip dat vroeger vanuit Heeg naar Londen voer voor het transport van paling.

15 August 2017

Laat in de middag omgeving Workum.
Gasten aan boord! 😃 Gezellig 's middags op terras bij Sluiszicht, daarna nog een stukje met z'n allen gevaren, lekker gegeten op het pleintje bij de Gulden Leeuw en geborreld bij café September. Was gezellig!
Dinsdag 15 augustus 2027 We zijn in Workum, vanaf het IJsselmeer door de sluis en twee bruggen verder, aangekomen in de haven van WorkumWatersport. Klein haventje aan de rand van het dorpje. Het is benauwd warm, maar nog steeds droog.
Onze bestemming voor morgen. Het stadje Workum ligt in de Zuidwesthoek van Friesland en is één van de oudste stadjes van deze provincie. Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden. U kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman, maar er is ook museum waar u kennis maakt met de rijke historie van Workum. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf; de vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. U kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving.

14 August 2017

Heerlijk vis eten met uitzicht op het IJsselmeer!
Hangt nu op ons toilet als decoratie. 😀
Genieten! ☀️
Het is vandaag heerlijk qua weer, zonnetje en zo goed als onbewolkt. Wat een leuk stadje om rond te slenteren, smalle straatjes, kleine winkeltjes en fijne terrasjes.
Rond 12.00 uur waren we al in Hindeloopen, we liggen in de grote jachthaven Hindeloopen, 2500 ligplekken, op een fijne rustige plek. Het is een enorm complex, watersportwinkel, restaurant, zwembad, sauna, tennisbanen, fitness, jachtmakelaar, botenonderhoud.
Maandag 14 augustus 2017 We zijn weer onderweg, zonnetje, maar wel redelijk windje, laatste stukje op het IJsselmeer, van Stavoren naar Hindeloopen, zo'n 14 km. Vanmorgen al vroeg nog een fijn stukje gerend, heerlijk is dat zo vroeg en in een nieuwe omgeving. Daarna verse broodjes gehaald en lekker ontbeten!

13 August 2017

De laatste voor vandaag.....
Hindeloopen bestemming van morgen. Plaats in de Nederlandse provincie Friesland Hindeloopen is een kleine stad in de Friese gemeente Súdwest-Fryslân. Op 1 januari 2006 telde Hindeloopen, dat aan het IJsselmeer ligt, 870 inwoners. Het is daarmee de kleinste Friese stad na Sloten.
Stavoren, leuk, klein, maar gezellig dorpje!
Zo, na een mooie tocht van bijna 32 km aangekomen in Stavoren, we hebben ligplek in Marina Stavoren Buitenhaven, direct aan het IJsselmeer. Nu tijd voor koffie bij strandpaviljoen de Potvis, lekker in het zonnetje.
Zo'n 25 km onder weg en Stavoren in zicht. Het is rustig op het IJsselmeer en eigenlijk zien we alleen zeilboten, wij zijn met motorboot bijna een vreemde eend in de bijt.
Wat een uitzicht 😎
Schade is opgemaakt voor de verzekering 😉 de naweeën van gisteren.
Zondag 13 augustus 2017 We zijn weer op pad, gelukkig nu onder betere omstandigheden!

12 August 2017

Onze bestemming morgen, koers naar Stavoren. Stavoren, voorheen Staveren (Fries: Starum; Stavers Stadsfries: Staveren) is een stad in de gemeente Súdwest-Fryslân met ongeveer duizend inwoners. Stavoren was de eerste Friese gemeenschap die stadsrechten verkreeg.
Morgen mooi weer!
Ook de navigatie is inmiddels ingesteld.
Vandaag ff niet uit eten. Heerlijke vis variatie met rijst op tafel getoverd 😀
Onze lunch is vandaag vis, lekker!!!
Na het slechte weer van vanmorgen, is het nu weer opgeknapt!
Maar verder goed aangekomen en fijn plekje in Urk!
Niet echt heel fijn op het IJsselmeer, regen, wind en golven. De tafel dondert om, potjes kapot, niet goed voorbereid op deze omstandigheden. Goede les voor de volgende keer, alles vastzetten, niks los laten staan....
Urk onze bestemming voor vandaag. Plaats en gemeente in Flevoland, Nederland Urk is een voormalig eiland en huidige gemeente in Nederland. Met 20.342 inwoners op een oppervlakte van circa 11,54 km² (en 98,36 km² water) is Urk qua oppervlakte de kleinste gemeente van de Nederlandse provincie Flevoland. Tot het gereedkomen in 1939 van de dijk die Urk met Lemmer verbond, was Urk een eiland in het IJsselmeer, de voormalige (tot de afwerking van de Afsluitdijk in 1932) Zuiderzee. In 1942 werd de Noordoostpolder drooggemalen, maar voor de inwoners van Urk leeft het eilandgevoel nog steeds. Urk kan worden omschreven als de meest kerkelijke gemeente van Nederland. Het is een zeer hechte gemeenschap. Het plaatselijke dialect, het Urkers, is nog buitengewoon vitaal en wijkt veel af van de andere dialecten uit de omgeving. Urk heeft ook zijn eigen volkslied. Het Urker volkslied wordt voornamelijk gezongen tijdens de jaarlijkse aubade op Koningsdag en overi
Yvonne was even out running 👍 Lekker 6 km gerend, maar wel als verzopen kat thuis komen.... 😝
Zaterdag 12 augustus 2017 Dilemma ! Windkracht 4/5 ZW. Koers Urk. Om 11:00uur neemt de wind af na 3/4 Z, deze nemen we, varen nu terug naar het Ketelmeer en wachten onder het genot van ☕️

11 August 2017

De avond valt, romantiek ten top 😉 We hebben bij Pier16 gegeten. Was wel grappig, ze hadden daar een 'ExPieriment', waarbij je een driegangenmenu besteld en je aan het eind zelf bepaald wat je er voor betaald.....
En het eerste visje is een feit! 😝
Stukje 'gekuierd' over het Ketelzwerfpad.
Kazematje ligt er mooi bij! 😃
Zo, 25 km gevaren, tijd voor lunch bij Pier16, Schokkerhaven!
Mag ik een sleepje.😂
Bijna op het Ketelmeer, het zonnetje is er een beetje bij!
Even de tank volgegooid met diesel, we kunnen gaan! Het weer is grijs, maar droog. Met de CD van Ancora op en heel toepasselijk het liedje "vrij als de wind" op de achtergrond, verlaten we Zwartsluis.
Onze bestemming voor vandaag.
Vrijdag 11 augustus 2017 Goedemorgen! Lekker geslapen, maar weer vroeg wakker. Rob zet een kopje koffie. Vannacht blijkbaar flink geregend, niks van meegekregen. Het ziet er erg somber uit buiten en dat blijft geloof ik ook zo. Zo dadelijk nog even met de auto naar het dorp broodjes halen bij de bakker. En dan op naar het Ketelmeer.

10 August 2017

Mooie lucht!
Rob werkt zijn logboek bij! 😃 Vaarschema toegevoegd.
Terug aan boord, kledingkasten inruimen en effe relaxen.
Proost op het leven. 🍷 Lekker gegeten, ik had tarbot en Rob een gevogelte mix. Peter had weer z'n best gedaan!
Donderdag 10 augustus 2017 Vakantie! Mooi op tijd kunnen we uit Terborg wegrijden. Om 19.00 uur zijn we in Zwartsluis. Eerst even de spullen naar de boot brengen en inruimen en dan lekker eten bij 't Kraantje! Zwartsluis (Nedersaksisch: De Sluus) is een Nederlands dorp en een Nederlandse havenplaats in de gemeente Zwartewaterland, Overijssel, gelegen op de plek waar het Zwarte Water en het Meppelerdiep samenkomen. Op 1 december 2015 telt het dorp 4805 inwoners. Iemand uit Zwartsluis wordt in het regionaal dialect een Sluiziger genoemd.