Cuba, Spain · 16 Days · 11 Moments · March 2018

De reis van Sophia door Cuba


14 April 2018

Nog even laatste paar uurtjes in Madrid. Beetje winkelen, hangen en lezen :) Bijna thuis!

10 April 2018

Dinsdagochtend hebben we een flinke wandeltocht gemaakt naar de "Mural de Prehistorica". Een grote muurschildering in opdracht van Fidel om meer aandacht te vestigen om het ontstaan van Cuba. Voor de zekerheid heeft hij er Dinosaurussen bij laten schilderen (die volgens het boekje nooit op Cuba hebben geleefd). De ingeschatte tocht van 9 km werd uiteindelijk een tocht van 13 km (oops). Ondanks de zinderende hitte wel erg genoten van het landschap en uitzicht. Daarna zijn Janny en ik nog smiddags naar de grot Santa Thomas gegaan. De grootste grot van Cuba, waar ze nog steeds nieuwe delen van ontdekken. Anders dan in de meeste Europese grotten, zijn hier (nog) geen lichten ingebouwd en zijn er geen hekken. Met een helm met lamp en goede schoenen klim je door de donkere kamers! Super tof om te doen! Elke kamer gaf weer iets nieuws. Van glitterrotsen, tot kikkers en schorpioenen, tot mooie lichtinvallen! Zeer onder de indruk en aanrader om heen te gaan!
Op zondag hebben we een aantal uur paardgereden! Een wilde wens van Janny, die erg goed uitpakte! Megan het het rustige paard Texas, Janny het blijkbaar slimme paard Caramello die graag naast het paard van onze Gids bleef. Mijn paard heette Tequila, volgens de gids de domme bruut van het stel die iets hardhandiger moest worden aangepakt. De naam pastte dan ook redelijk bij mijn beestje en vooral aan het begin was hij niet zo aardig voor de andere paarden (schop hier, bijtje daar), maar kreeg hem goed onder controle. Ik noemde em liefkozend Tiqi :) Al met al een hele toffe tocht van vier/vijf uur door de vallei. Tussen stop gemaakt bij een Mirador met iets te veel andere NL-ers en een campesino met sigaren en koffie! In de middag nog heerlijk bij onze casa ontspannen. Een goede eerste dag!
Op zaterdag kwamen we aan in Viñales, een van de mooiste natuurgebieden in Cuba. Viñales staat bekend om zijn 'Mojotes': grote, beboste, kalkstenen rotsen die als slapende dinosaurussen in het land liggen. Ook zijn hier veel tabaksplantages (eenerbeste van Cuba), campesinos en Cubanen op paarden. Bij aankomst was het iets minder groen dan verwacht, omdat we aan einde droogseizoen zitten en er al paar weken geen regen is gevallen. Toch heel prachtig! Een soort jurassicpark film met Cowboys ;)

7 April 2018

Trinidad.
Dag van de Dode Krab. Op onze weg van Trinidad-Havana-Viñales een waar exodus van krabben op de weg. Juist vandaag hebben ze besloten om met zijn allen de weg over te stekken richting de zee of het land. Helaas voor hen rijden er op deze weg veel auto's. Met een ware crabpasta op de weg als gevolg. Onze chauffeur reed gelukkig voorzichtig, maar kon niet voorkomen dat we krabben aanreden. In een dorpje bleken ze gewend te zijn aan de beestjes: vrouwen deden de was zonder om te kijken, huizen en muren waren bezaaid met de beestjes en kinderen waren er mee aan het spelen. Hopelijk wordt er snel iets voor de dieren geregeld, voordat ze er niet meer zijn!

4 April 2018

Vandaag een kleine tussenstop gemaakt op Cienfuegos op onze weg naar Trinidad. Dit slapende kuststadje staat bekend als de onontdekte parel van Cuba. En heeft een rijke coloniale geschiedenis en architectuur. We slapen in een van de prachtige casa colonial. Een heel mooi oud huis uit de 19de/20ste eeuw. Hele mooie tegels en een echt art nouveau gevoel. Zie de foto's! Ik had in eerste instantie mijn twijfels over deze stad. Dit kwam onder andere door de grote getalen begeleide bejaarden van de vele cruiseschepen die hier aanmeren. Gelukkig helemaal goed gekomen! Vandaag heel veel rondgelopen (maar liefst 16 km, volgens de stappenteller), mooie plekjes bezocht en 'savonds live salsa muziek geluisterd tijdens het eten :) ik kijk uit naar de volgende stad!
Ik heb eindelijk gedoken in de heldere zee van Cuba! Cuba is een van de beste duikbestemmingen vanwege het goede zicht (tussen 30 en 40 meter), het onvervuilde water en het niet aangetaste koraal. Het was dan ook een echte wens om hier onderwater een kijkje te nemen. Ik, Janny en Megan werden rond half 10 opgepikt door de "bus de buceo" (duikbus). Met verschillende andere duikers werden we naar een andere locatie gebracht, waarvandaan we vanaf het strand de zee in konden. Janny en Megan gingen snorkelen, terwijl ik als een Darthvader achter visjes aan mocht zwemmen! Al met al heel mooi en helder onder water! Hoewel de vissen niet heel groot waren, was het koraal waarlijk prachtig. Het koraal kleurde van zwart, naar paars, wit en oranje. Ik heb nog niet eerder zulk vol koraal gezien! Ook een aantal krabbetjes, spinnen en zeesterren mogen vasthouden. Al met al heerlijk twee keer gedoken! Daarna nog een hele middag op het strand gehangen en savonds afgesproken met andere duikers! :)

2 April 2018

Afgelopen twee dagen hebben we bij Playa Giron verbleven. Een van de zuidelijke stranden aan de Varkensbaai van Cuba. Het was hier fantastisch mooi! Met alle witte stranden, palmbomen en super heldere zee. Enorm genoten afgelopen twee dagen op een handdoekje en met een boekje :) De mojitos mogen natuurlijk ook iet vergeten worden!

31 March 2018

Eerste dagje in Havana ! Onze casa particulares ligt super dichtbij het oude deel van Havana en daarnaast bijna naast de zee. Hele relaxte sfeer hier verder! Vandaag lekker rond gewandeld door oude deel van Havana. De stad is een combinatie van oud, mooi en super vervallen. Maar dit geeft meteen ook haar karakter. Én ook nog onze eerste mojitos gedronken :) een goed begin van onze vakantie!

30 March 2018