Europe · 15 Days · 38 Moments · July 2017

Roadtrip door Scandinavië met Sven en Rosanne


14 August 2017

We gaan vandaag naar een prachtig gebied richting onze volgende wish... de Kjeragbolten hike! Het is een super uitdagende route, stoppen onderweg in de camper veel om van t uitzicht te genieten, moeten geregeld uitwijken voor schapen die op de weg lopen en we komen weinig campers tegen op dit mega slingerweggetje! De weg is zo smal dat passeren vaak niet kan. Daarom moet je steeds op elkaar wachten tot 1 van tweeën bij een breder stukje weg komt. 80 % laat ons voorgaan, we dwingen aardig wat respect af met onze campert, haha. We vinden een mega mooie stek om te gaan wildkamperen bij een waterval. Vanavond kampvuur maken! We sprokkelen hout, maken een mooi vuurplekje maar helaas begint het te regenen en krijgen we het niet aan. We maken ons klaar voor morgen want.... we gaan weer een serieus gave hike doen! Hopen dat het weer het toelaat...70% - 80% kans op regen is niet een heel goed vooruitzicht op mega gladde stijle rotsen. Duimen dus

13 August 2017

We eten lekker een ijsje, natuurlijk en we besluiten nog even lekker bij de campert van het zonnetje te genieten want vanavond pakken we de nachtboot naar Denemarken en maken we niks meer van de zon mee. Onderweg eten we Chinese (weeskindjes) tomatensoep. Op de Ferry spelen we spelletjes en kijken we de laatste aflevering van onze favoriete serie. Dan duiken we er gauw in want morgen gaan we flink wat rijden.
Vandaag is het zondag en doen we kalm aan. We worden wakker met zon! Whiehoeeee dat de zon zich geregeld verschuilt achter de regenwolken en de was weer nat wordt, negeren we gewoon. Het is een beetje een zondag zoals thuis, lekker uitslapen (9:00!!!!helemaal gek), ontbijten uitgebreid, lopen tot 12:00 in camping smooking, doen het camperhouden (ipv huishouden), de campert weer lekker fris, tijd om naar Stavanger te gaan! Hier genieten we van de zon en lunchen bij een super leuk lunchtentje, met zorg uitgekozen door Sven, aan de haven op een zonnig terras mega lekkere zalm en clubsandwich. Live is gooooood! Stavanger is leuk, mooie haven, mooie oude huisjes, in allerlei kleuren, een aantal witte wijkjes en leuke cafeetjes. Sven voelde toch wel een steek in z'n houten hart: alle verf van de huisjes bladdert af en ipv het eerst te schuren, kledderen ze er gelijk een laag overheen.... grappig om te zien. We eten lekker een ijsje, natuurlijk en we besluiten nog even lekker bij de campert

12 August 2017

We kopen wat souvenirs en drinken onze favoriete koffie bij the espresso house. Er is flink wat regen voorspeld en we krijgen een flinke bui op ons kop, hindert niks, we mountainbiken snel terug naar de camper. We boeken hem naar Stavanger en nemen daarvoor 2 ferry's, we waren er sneller dan we hadden ingecalculeerd. Hebben een prima stadscamping gevonden op weer een mooi plekje bij een meer. 'S avonds doen we rustig aan, ik lees zelfs een boek (uit).
Bergen staat bekend als de meest regenachtige stad van Europa maar wij hebben zon! De route naar Bergen is super heuvelachtig omdat Bergen is gebouwd op 7 bergen. We lopen lekker door het Bryggenpark, borrelen bij de beroemde, gekleurde huisjes waar je Bergen waarschijnlijk wel van kent. De vismarkt bewandelen we, eten een lekker ijsje op het plein en winkelen een beetje. We staan verbaasd over hoe leuk Bergen is! Het slenteren door kleine straatjes vinden we het allerleukste en besluiten hier dan ook te dineren. We komen bij de Roll and Rock tent uit. Een tent helemaal in de sixties en aan elk detail is gedacht. Van borrelen in een echte oude Amerikaanse taxi, allemaal jaren '50 meubilair, personeel in petticoats, jukebox, verschillende soorten burgers op de kaart en veel locals! Heel leuk! Hier beleven we een topavond en besluiten morgenochtend nog even Bergen in te gaan voordat we de Ferry nemen richting Stavanger!
Maken toch nog een foto en dan zit alles weer potdicht, mega geluk dat het voor ons even open trok! Als je het hebt over een engeltje op je schouder hebben... die hebben we zeker! Onderweg komen we Joseph tegen. Een echte bikkel die 120 km hiked met 20 kg aan bagage op z'n rug, hij heeft alles bij zich! We hiken samen naar beneden, drinken met elkaar koffie en delen ervaringen. Dit maakt reizen nog leuker! We nemen dezelfde spannende route door de bergen terug naar Stavanger. Blijft leuk en een uitdagende route! We gaan naar dezelfde camping als vorige x in Stavanger, lekker dicht bij het centrum en goed te vinden. Na het eten hebben we spelletjesavond, we maken elkaar in met klootzakken en rummicub, lekker kneuterig.

11 August 2017

We maken ons klaar voor morgen want.... we gaan weer een serieus gave hike doen! Hopen dat het weer het toelaat...70%\80% kans op regen is niet een heel goed vooruitzicht op mega gladde stijle rotsen. Duimen dus ....!
4:55 uur:'Het is droog! Kom, we gaan!' We maken ons klaar en rijden naar de start van de hike. We zijn een van de eerste die naar boven gaan, wat een verschil met de hike van vorige x! De wolken hangen laag, uitzicht hebben we niet, wel veel drassige grond, gladde stijle rotsen en speciale kettingen waar je je aan op moet trekken. Mannn wat is dit spannend, gaaf en ook echt wel een beetje eng. We komen 1 tentje en 1 man tegen. We krijgen te horen dat vlak na ons een reddingsteam Nasr boven is gegaan om te kijken of het wel veilig genoeg is, oei, mensen mochten daarom nog niet naar boven. Vandaar dat we niemand tegen kwamen! Onderweg begint het te waaien en te regenen. Als echte survivals gaan we door en deze 6 km zijn vrij technisch! Aan de top is het zicht nog steeds slecht en wagen ons toch op de geklemde rots. Gauw een foto... wauw mega eng en glad. We staan met 2 Duitse jongens te kletsen als het een klein momentje open trekt.
We gaan vandaag naar een prachtig gebied richting onze volgende wish... de Kjeragbolten hike! Het is een super uitdagende route, stoppen veel om van t uitzicht te genieten, moeten geregeld uitwijken voor schapen die op de weg lopen en we komen weinig campers tegen op dit mega slingerweggetje! De weg is zo smal dat passeren vaak niet kan. Daarom moet je steeds op elkaar wachten tot 1 van tweeën bij een breder stukje weg komt. 80 % laat ons voorgaan, we dwingen aardig wat respect af met onze campert, haha. We vinden een mega mooie stek om te gaan wildkamperen bij een waterval. Vanavond kampvuur maken! We sprokkelen hout, maken een mooi vuurplekje maar helaas begint het te regenen en krijgen we het niet aan. We maken ons klaar voor morgen want.... we gaan weer een serieus gave hike doen! Hopen dat het weer het toelaat...70%\80% kans op regen
Sven die in slaap valt tijdens het kijken van een serie. Nee ik denk dat dat nog nooit voorgekomen is. We reizen wat af, maken veel intensieve kilometers, doen veel actieve dingen; mountainbiken, hiken, steden bezoeken, wandelen... Al die nieuwe indrukken en smalle wegen daarbij opgeteld maakt deze reis best wel tot een intensieve. Niet 1 waar je uitgerust van thuis komt. Met Lowlands in het vooruitzicht volgende week sluit goed aan bij onze drukte en hectiek van deze reis. Uitrusten komt later! Vandaag gaan we lekker rustig opstarten op de camping en vinden even op een camping wel chill. Vandaag rijden we van Voss naar Bergen. Weer een mooie route door lange tunnels, mooie bruggen maar vooral weer prachtige weggetjes. Onderweg stoppen we bij een lokaal bakkertje waar we heerlijke broodjes en lekkers halen. In Bergen vinden we een plekje op een camperplaats 5 kilometer buiten het centrum. We pakken onze mountainbike en fietsen naar het centrum IN KORTE BROEK!

10 August 2017

Ook ik had een 'Ultiem campingmoment' ... stond ze eindelijk klaar om onder de douche te gaan (lees: alle je kleren uitgehangen, sopspullen, make-upafhaal, borstel, etc etc), moest er een muntje in. 'Boeiend', dacht ik, dan maar koud douchen. Kon dat niet! Ik met vrij weinig terug gerend (bedenk maar hoe dit eruit ziet 😩) naar de camper, er stonden immers andere meiden te wachten, gauw muntje gehaald en gedoucht. Niet wetende dat hij het maar 2 minuten deed. Resultaat: Haar in de cremespoeling, 1 been geschoren, lijf ingesopt... zonder water.... haha Toen hoopte ik dat ik nog zijn klein meisje was die in de wasbak paste... maar helaas, provisorisch bij de wastafel afgesopt werkt ook:) Wat een geluk dat we aankomende dagen toch niet hoeven te douchen, want: Douchen op vakantie is voor watjes;)

9 August 2017

Daar word je stil van... zo immens veel water dat naar beneden stort, je voelt je dan heel nietig als mens met deze natuurkrachten! We lunchen in de camper en rijden rond 4 uur onze slaapspot aan. Aan een fjord, met een wc om de hoek, top! We krijgen op deze plek zelfs heel wat buren, wildkamperen met buren, grappige combi en kunnen buiten eten! Na het eten begint het te storten en gaan we beetje bijtijds naar bed want morgen: Hiken!
We staan bovenaan een meer, het water lijkt wel groen, Sven redt wat schapen door ze te helpen met oversteken, hebben pannenkoekenfeest, klauteren over de rotsen, drinken wijn... kortom: Ultiem genieten!

8 August 2017

Na even lekker bij te zijn gekomen in het zonnetje met een lekkere secondlunch en ons professorisch te hebben opgefrist (want:Douchen is voor watjes) stappen we in en rijden weer langs de fjorden op super smalle weggetjes waarbij je echt voor elkaar moet stoppen om te kunnen passeren. Ik knijp in m'n handjes dat mijn topper dit stuk rijdt, best wel beetje spannend... Omdat we echt echt gebikkeld hebben en mega graag willen douchen, besluiten we naar een campinkje rijden in Voss. Hier eten we het ultieme campingmaaltje: 3x raden: Ja, pasta met gehakt, bingo)' chillen we, hebben we een mooi plekje uitzicht op het meer en komen we bij van de mega vette dag van vandaag! O en douchen, ja mega lekker even opfrissen. Sven had niet de energie meer om een muntje te halen en kon koud douchen (wáárom doen campingeigenaren dat nog, muntjes voor een beetje warm water?) Ook ik had een 'Ultiem campingmoment' ... stond ze eindelijk klaar om onder de douche te gaan (lees: alle je kleren uitgehangen, so
Wij vonden dat wat lang en schatte in dat we dit vlotter konden. En zo geschiedde: 8,5 uur waar we een uur van hebben doorgebracht aan de top, dus 7,5 uur hiken. 42000 stappen verder.... We vertrokken vanmorgen om 6.50 uur, De zon was net op en wij vol energie om de klim te beginnen. Het begin stuk was voor een deel tussen de bomen. Daarna veranderde het landschap en leek het wel alsof we op de maan rondliepen! Overal rotsen, lage begroeiing, losse keien een sneeuw! Ja we hebben ook in de sneeuw gestaan. Bovenaan de berg was een uitstekend stuk rots dat lijkt vanaf de zijkant op een tong. Superhoog en ook wel een beetje spannend, maar wij kunnen ook dit van ons wensenlijstje afvinken: Een vette hike doen met een dik mooi uitzicht! Onze wensen innen we een rap tempo! Na even lekker bij te zijn gekomen in het zonnetje met een lekkere secondlunch en ons professorisch te hebben opgefrist (want:Douchen is voor watjes) stappen we in en rijden weer langs de fjorden op super smalle weggetjes
Ons wekkertje gaat om 4:55, ja echt waar. Dit hadden we 3 weken terug ook nog niet bedacht. Het plan Zweden&Noorwegen was er al wel, maar we hadden net zo goed het laatste moment bijvoorbeeld richting Italië kunnen rijden. We zijn zo ontzettend blij dat we hierheen zijn gegaan. Ook de volgorde, eerst Zweden dan Noorwegen, maakt ons blij. Het glooiende van Zweden, het ruige van Noorwegen, zo bouwt het zich goed op. Vandaag heel vroeg onze wekker want we gaan een hike doen van 28 kilometer met een hoogteverschil van ruim 1200 m. Wij starten hem 6 kilometer eerder (en bijna lager) op de fiets. De Campert mag op dat paadje naar de parkeerplaats niet rijden omdat het een heel smal pad is! De trolltonga, de naam van de hike, is een bekende hier in Noorwegen. En ja, dat hebben wij geweten! Veel hikers die samen met ons de tong wilde bereiken. Mannnnn we zullen eerlijk zijn, het.was.rete.zwaar. MAAR.DUIZEND.LEUK!! Op alle beschrijvingen staat er 11 uur hikken voor.

7 August 2017

De volgende ochtend worden we wakker met de zon! We ontbijten snel wat en rijden door, we komen geen bomen meer tegen in dit 'wintersportgebied'. Wel veel kleine plassen met smeltwater. In de winter wordt hier volop aan sneeuwkiten gedaan op de bevroren meren. Er zijn ook best veel picknickplekken en mensen die ook hun camper gedropt hebben. Op het programma staat vandaag rijden richting de Odda, de hike die we morgen willen gaan maken mits het weer het toelaat. Verder zijn we ontzettend goed in niet teveel plannen en echt met de dag te leven, we kijken wat de dag ons brengt, wat voor moois we tegenkomen en zo komen we vandaag bij Eidfjord. Hier zijn mega grote watervallen, 180 meter water dat naar beneden valt waarvan 140 m vrije val. Bizar! De grote waterval wordt gevoed door de rivier. We trekken onze bergschoenen aan (beste koop ever... nooit gedacht dat ik dat ooit toe zou geven) en gaan over gibberpaadjes naar de beste uitzichtpunten.
Een reis zoals deze, een route zoals deze hebben we nog nooit meegemaakt. We merken ook gigantische verschillen met Zweden en Noorwegen. Hier in Noorwegen rijden we over bergweggetjes, smalle stroken, gaan we van het ene klimmetje naar het andere, worden we getrakteerd op zulke mooie uitzichten, onvoorstelbaar! Ja we zitten veel in de camper, maken mega veel km en is met zoveel indrukken en verschillende activiteiten stiekem best wel heel inspannend, maar het is het meer dan waard. De zon die reflecteert in 1 van de vele meren, het groene gras lijkt met de zon veel groener, overal staan fel paarse bergbloemetjes en de bomen steken af bij blauwe stukjes lucht. Wij zijn gelukkelingen! 'Waar zou jij vannacht willen slapen?' 'We zoeken natuurlijk het allermooiste stukje, stoppen daar en droppen de camper.' Zo gezegd, zo gedaan.

6 August 2017

Wakker worden is Oslo met getik op het dak. Ik beeld me in dat getik van de regen op een tent/caravan/camperdak veel erger is dan dat het buiten werkelijk regent, maar helaas. Na onze verse croissantjes hijsen we ons in onze regenjassen en fietsen naar het centrum. Daar drinken we heerlijke koffie aan een leuke boulevard en fietsen naar het wereldberoemde park. Hier is 1 kunstenaar 24 jaar lang bezig geweest met 200 bronzen, naakte beelden waarbij alle facetten in het leven worden belicht. Eenmaal bij de camper zoeken we een mooie route richting Bergen. We kiezen niet voor de snelweg maar voor een prachtige slingerweg! Aardig smal voor onze camper en ik ben zo gigantisch blij dat Sven rijdt, haha Deze route is zo extreem. Extreem in vele opzichten; extreem smalle weggetjes met extreem diepe kuilen in de weg, extreem mooie bruggen die de ene berg met de andere berg verbinden, extreem mooie meren waar we met de camper vlak aan rijden.

5 August 2017

We fietsen en lopen wat rond, borrelen bij Scotsman Bar, zien het operagebouw, de boulevard, het paleis en komen tot de conclusie dat deze stad is opgebouwd uit wijken en nog veel van deze wijken in aanbouw (renoveren) zijn.
Sven maakt mega veel vrienden. Het is hier en gewoonte dat camperbestuurders elkaar gedag-zwaaien. Je hebt automatisch een beetje een band. Er wordt over het algemeen veel rekening gehouden met campers op de weg en voornamelijk kleine, stijle weggetjes. Van Helga krijgen we de tip om te gaan kanoën in het mooiste national natuur gebied in deze provincie: Glaskolven. Het is een mega groot gebied met meer dan 300km aan kanotochten. We rijden 30km omhoog over een grindweggetje en doen dat een uur over, mooie klim! Daar aangekomen trotseren we de regen en stappen de kano in. We komen mensen tegen die een week lang in dit gebied kanoën en onderweg in tentjes of overkappingen slapen. Wat een bikkels! Wij vinden kanoën met regen al aardig bikkelen. We picknicken bij vuurplek en genieten van de rust, en van het feit dat het droog is. Als we terug zijn, besluiten we vandaag door te rijden naar Oslo. In Oslo staan we in de haven op een camperstandplaats, we kijken uit op mega mooie jachten!

4 August 2017

Lekker grote bakken koffie en frappachino 😍 gedronken en kort door de stad gewandeld. Daarna de bewoonde wereld achter ons gelaten. In zes dagen tijd hebben we 2000km met de Campert afgelegd en niet eens elke dag gereden. Wat een beest is het toch! Maar goed, wij zijn we opzoek gegaan naar een mooi, wild stekkie in de natuur. Maar dat is dus nog helemaal niet zo makkelijk in Zweden! Het allemansrecht bestaat nog wel, maar je mag niet dichtbij een huisje staan, veel weggetjes zijn geblokkeerd met keien... uiteindelijk komen we bij een parkeerplaatsje, aan een prachtig meer, met verderop een minicamping en besluiten verderop, dus niet op de camping, voor 100SEK te overnachten. Chill! Blijken de eigenaren NL te zijn. Super grappig; op maandag maken Ruud en Helga Hollandse gehaktballen, hilarisch🤣 Wij sneaken hem na een nachtje weer door en willen morgen graag kanoën!
Ja! Het is droog, ik besluit een kort rondje te gaan hardlopen en daarna ontbijten we lekker met verse broodjes in de zon. Gek hier, het weer slaat steeds zó om. Waar we eerst lekker van de zon genoten, sjezen we nu naar binnen en valt het met bakken uit de hemel! We zijn niet van suiker en willen vandaag graag gaan mountainbiken. Er zijn toffe routes die we, door een beetje regen (lees: hoosbuien) niet willen missen. Alles klaar en ready to go, wij het bos in, klaart het op en hebben we een super vette, technische route door het bos over veel wortels modder gereden. Zelfs het zonnetje brak door! Al was het goed aangegeven en het maar ruim 10km was, hebben we het voor elkaar gekregen om lichtelijk te verdwalen. Zóveel bomen! Door zoveel bomen kun je het bos haast niet zien! Frappant dat het zóveel bomen zijn en het toch zo geordend eruit ziet. Na wat blubberpartijtjes hebben we de camper weer gevonden, lekker gedoucht en doorgereden naar de wereldstad Karlstad.

3 August 2017

De volgende ochtend, op ons nieuwe stekkie, besluiten we om naar het westen te rijden richting Karlstad. We zijn het erover eens dat je Zweden niet helemaal hebt gezien als je de Ikea niet in bent geweest. We lopen wat rond en lunchen daar lekker met een salade en natuurlijk de balletjes ;) Iets buiten Karlstad vinden we een camping; we zijn ook best wel toe aan een chille douche. En dan bedoelen we niet de regendouche zoals we die deze middag, avond en nacht op het programma hebben staan. Naast de camping bevindt zich een mooi meer. 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding', zo luidt het Noorse spreekwoord. Dus regenpak aan en we lopen naar het meer door een aangrenzend bos. Na het eten chillen we lekker en vinden we het getik van de regen vlak boven ons hoofd in de alkoof nog best wel leuk. Duimen dat het morgen droog is!
Vrijwel ieder eiland heeft een eigen karakter: het oude, knusse wijkje Gran Stan waarbij de woningen veelal geel en oranje gekleurd zijn, het moderne stadscentrum waarbij juist veel strakke gebouwen zijn gebouwd etc. We 'wonen' vandaag aan een stadspark. En parken zijn hier genoeg. De stad Stockholm bestaat voor 1/3 uit water, van de 2/3 die over is, is 40% park. Een super groene stad dus! We slenteren lekker door de leuke straten en komen uit in het oudste gedeelte waar we op een super leuk pleintje met knusse terrasjes uitkomen. Hier proosten we op elkaar, al 9,5 jaar samen, wat hebben we het toch fijn! Later blijkt, wanneer we de boekjes lezen en met de Stockholmliefhebber Jasper Vosbergen berichten, dat dit dé stek is in Stockholm, top! Na het eten belanden we, met een grote ijs 😍, op prachtige plekjes waar we getrakteerd worden op mooi gekleurde luchten door de ondergaande zon om ten slotte een café in te duiken met live muziek.
Als we Stockholm binnenrijden worden we overweldigd door de prachtige architectuur. Wat een grote, prachtige gebouwen heeft deze stad! Bij de haven staan geen campers dus rijden door naar een andere plek verder uit het centrum. 33€ voor 1 nachtje op een parkeerplaats, oei. We rijden weer terug en komen bij de ambassades uit. Hier kopen we een ticket en settelen ons en gaan lekker wandelend de stad in. Stockholm bestaat uit 14 eilanden die met elkaar verbonden zijn d.m.v. bruggen. Vrijwel ieder eiland heeft een eigen karakter: het oude, knusse wijkje Gran Stan waarbij de woningen veelal geel en oranje gekleurd zijn, het moderne stadscentrum waarbij juist veel strakke gebouwen zijn gebouwd etc. We 'wonen' vandaag aan een stadspark. En parken zijn hier genoeg. De stad Stockholm bestaat voor 1/3 uit water, van de 2/3 die over is, is 40% park. Een super groene stad dus! We slenteren lekker door de leuke straten en komen uit in het oudste gedeelte waar we op een super leuk pleintje met knus

2 August 2017

Ik stap uit en ja hoor; parkeerwacht met zo'n verdomde bekeuringsapparaat in zijn handen..... Om een lang verhaal kort te maken, hij had onze bekeuring nog niet doorgevoerd en moesten gauw biezen pakken, ' Waarheen dan?' wist ik met m'n slaaphoofd uit te brengen. Deze lieve man heeft ons naar een rustigere plek gebracht. Wij als kinderen zo blij, hij blij omdat hij twee blije moeie koppies zag én ons 85€ heeft weten te besparen. Pfffieuwww dat was me wel weer een nachtelijk avontuurtje, gauw tukken!
Boeiend, het is vakantie dus wie zegt dat we nu nog naar de niet-gereserveerde Italiaan moeten?' 'Weetje hoe dat heet? VAKANTIE!' Daar zitten ze, Jut en Juul, aan de rijst, noodles én Netflix. De prachtige luchten en de terrassen willen we niet missen dus gaan we nóg een eiland ontdekken. We bewonderen de stad waarbij de zon nu echt onder is vanuit de gondola, de observatietoren. We drinken mega goede rode wijn en verplaatsen de camper weer naar de havenparking omdat er weer massa's campers staan en we bij de ambassade 's nachts niet welkom zijn. Gelukkig heeft m'n moedertje heel wat handige 'rommeltjes' in de camper achtergelaten en met goede oordoppen vallen we in slaap. 'Knock, knock, who's there?' hoor ik van buiten. KAK... we wisten dat hier eigenlijk alleen maar auto's mogen parkeren maar er staan campers al langer dan dat wij er staan én heel het web staat vol met deze tip, dus wij zijn hier maar naast neergestreken, helemaal achteraan de rits lange campers.
We sluiten ons aan bij de rondleiding en vermaken ons zeer! Dat we op het binnenplein een soort van mini Archeon aantreffen maakt dit alles nóg leuker. We mountainbiken door de parken, er niet altijd keurig over de paden, en lunchen aan de waterkant, toptentje! Doordat je lekker kan fietsen, krijg je goed beeld van de stad en doe je veel indrukken op. Stockholm is ook echt een stad waar we ons wel zouden kunnen aarden, Sven is hier al twee x eerder geweest, eenmaal als kind (17 jaar geleden, we worden oud), met vrienden heeft hij Siebe opgezocht en nu. Met z'n trip met Sieb is vooral de 'appetijtelijke-jonge-moeders-kade' blijven hangen. Wij chillen en drinken daar in de volle zon aan het water tussen dikke jachten. Gisteren besloten we vanavond bij de Italiaan te gaan eten in het oude gedeelte, mega leuk klein tentje! We relaxen even in onze iniminivilla en zetten onze favo serie op met chips en dippie. En oei, de volgende aflevering stond ook opeens aan.
Uit onverwachte hoek Het is prachtig weer als mijn wekkertje gaat. Er zijn zóveel mensen die hier in Stockholm hardlopen. Het begint bij mij ook te kriebelen en besluit om 's morgens vroeg lekker te gaan rennen. Hardlopen verbindt; dus iedereen die jogt zegt elkaar gedag, ik voel me bijna een local. Na een uurtje kom ik weer uit bij de haven en besef ik me op wat voor bizar goede plek we staan! Hartje stad! We ontbijten en chillen lekker met ons uitzicht. We worden aangesproken door een Nederlands camperstel die zien dat wij een ticket tot morgenochtend hebben gekocht op deze plaats. Zij waarschuwen ons dat we hier als camper niet mogen staan, alleen auto's zijn hier sinds kort toegestaan. Ai... we kopen weer een nieuw ticket en parkeren de Campert weer op ons oude stekkie bij de ambassades. Met de fiets en een kaart doorkruisen we de wijken, eten ons 10-uurtje in 1 van de prachtige parken en bezoeken we het historisch museum waar een uitgebreide tentoonstelling is over de Vikingen.

1 August 2017

We drinken lekker wat biertjes en deinen mee op de voor ons onbekende nummers. O en het moet gezegd worden... de dansskils van deze djensers is niet mis;) Eenmaal onderweg terug zien we dat de havenparkeerplaats vol staat met campers, wij ontrafelen de Zweedse parkeerborden bij onze parkeerplaats en maken op dat we hier van 0-6 u niet mogen parkeren. 1+1=2 dus we verkassen de campert naar het mooiste plekje aan de haven. Als je het doet, doe het dan goed!
We eten lekker en beseffen wat voor geluksvogels we zijn wanneer we afwassen en een stelletje zien zitten aan een kaal, ja kaal, bordje pasta. Van mozzarella met verse basilicum (thanks mam) en tomaat tot een rijk gevulde pasta met kip, wij kunnen onze lol op! Na het eten pakken we de mountainbikes. We sneaken een hek door en komen op een verwoekerd jachtterrein uit. Overal kleine observatiehuisjes hoog gebouwd om goed overzicht te hebben. En tadaaa, een wild hert laat zich zelfs zien! 'Durf je nog een stukje verder?' Bij het woord durven denk ik al: 'Natuurlijk gaan we verder.' We klimmen met de fiets op onze rug een heuvel op en stappen over een hek. We komen uit op bij de gewassen van de buurman, zoeken een mooi plekje en besluiten niet om het graan te vernachelen. Bovenop een rots, de lucht en de weerkaatsing van de zon schijnt op het land en alles kleurt geel en oranje, wauw. We knijpen onze handen op elkaar, dat we hier zo lekker met een goed glas wijn mogen genieten!
Where are you now? Wakker worden met versgebakken broodjes, ja zelfs dát kan met onze campert (en elektriciteit) genieten we van het zonnetje. We hebben zowel in Kopenhagen als nu in Zweden super veel mazzel met het weer. Lekker in onze campingsmoking (lees:korte broek) ontbijten en bedenken wat de dag van vandaag ons weer gaat brengen. 'Where are you now?' klinkt er door onze campert speaker. Naar STOCKHOLM gaan we nu! Ja! De campert rijdt als een zonnetje, de wegen zijn zo mooi en rustig, de natuur waar we doorheen zoeven zo adembenemend mooi; dít is vakantie! Onderweg zien we veel vossen en andere dieren langs de weg liggen. Onze dikso-muziek maakt dan even plaats voor een momentje stilte. Oei... dat hadden we echter niet gedaan bij onze afsluitdijk-vogel. Sorry! Onderweg lunchen we lekker en komen we tot de conclusie dat het wildkamperen steeds 'dichterbij-er' komt. We zoeken op internet dat we vanavond slapen op een plek aan de haven, aan het water, met wat andere campers.

31 July 2017

Op ontdekkingstocht Hoog op ons lijstje staan toch wel het zien van elanden. Tijdens onze trip in januari naar Noorwegen zijn we deze niet tegen gekomen en besluiten hier het zekere voor het onzekere te nemen: Het Moosepark. We schieten wat plaatjes maar worden aardig sedrietig van al die toeristen dus rijden gauw door. We zijn er nog niet helemaal uit waar we willen overnachten. We rijden langs een mega mooi groot meer, en besluiten hier ergens te tukkelen. En of het zo had moeten zijn: prompt staat er een 'camping' aangegeven. Niets over te vinden op de kaart, in boekjes of op internet. We besluiten een kijkje te nemen en rijden via een bergweggetje een aantal mooie kleine weides tegemoet. De receptie is eigenlijk geen receptie maar is de achterdeur van het gezin dat er woont. We zoeken een mooi plekje met uitzicht op de ondergaande zon en op het meer. Alhoewel meer, het lijkt wel een uitmonding van een oceaan, zo groot!
Na het eten pakken we de mountainbikes om de meest fietsvriendelijke stad van de wereld, of Europa te ontdekken, dus huppakee, we explore the city by bike. Heerlijk rustig bij de zeemeermin, maken om 22:00 een wisseling van de wacht mee bij winterpaleis van de koningklijke familie en verbazen ons mega statig dat is.... Het is pas echt vakantie als je lekkere ijsen eet dus eten een mega lekkere ijs bij de gekleurde huisjes waar we Kopenhagen allemaal wel ban kennen. Google maps, onze beste vriend, brengt ons weer naar ons stekkie en slapen heerlijk in onze alkove, morgen weer lekker Kopenhagen in! Na ons ontbijtje nemen we de hop om hop off bus om bij dag de stad te bewonderen. We verbazen ons over de goed verzorgde stad en de mooie kerken. S middags nemen we de camper mee en laten Denemarken voorlopig achter ons.
De voorpret is al leuk, biertjes en wijntjes mee, tassen vol reisboekjes en gaan! Omdat we met de 'oude dame', zoals Artto dat altijd zegt, op pad gaan weten we nog niet exact welke route we pakken, welke ferry's we nemen en waar we belanden. En dat is precies de bedoeling! Je hele huisje mee, je spulletjes mee, alles bij de hand. Hoe riant is dat?! We vertrekken zondag om 05:00 , het dametje komt goed opgang en we arriveren zelfs eerder bij de eerste ferry. Kopenhagen is onze eerste stop, in Denemarken zien we al veel campers, in de stad zelf wat minder. Zoeken naar een geschikte camping klinkt heel gemakkelijk, maar na drie x de stad door gecrosst te hebben vinden we uiteindelijk een topveld met veel campers aan de rand van het centrum. Grasveld, portable douchehokjes, dixties deluxe en je hebt een camping! Het festivalgevoel: Check;) We 'settelen' en moeten daar nog een beetje handig in worden. Maar hé, hoe leuk is dat voor onze mede campinggasten, ultiem vertier!
'Met de Campert crossen door Europa, hoe leuk is dat?' 'Ja, dat is het zeker, maar met de camper heb je werkelijk alles bij je en ben je niet genoodzaakt aan de voorzieningen van een camping.' Nee klopt, maar wildkamperen mag nog in Portugal maar dat avontuur hebben we twee jaar terug al mogen beleven.' Onze gedachten gaan terug naar afgelopen januari; met z'n achten naar Tromsø, Noorwegen. We hebben daar zo'n gave week beleefdvol avontuur, actie, het Noorderlicht, hondensleeën, ongerepte natuur bewonderen, over veel sneeuw met onze spijkerbanden crossen en gezelligheid bij de houtkachels. Met ons glas in de hand zeggen we tegen elkaar dat we hier echt nog eens terug gaan komen, ooit. Dat dit nog hetzelfde jaar ging gebeuren hadden we toen nog niet bedacht. 'In Zweden en Noorwegen mag je wel vrij kamperen.' 'Wat let ons?' We shotgunnen de Campert en plannen een geweldige route door Denemarken, Zweden en pakken ook een heel deel van midden en zuid Noorwegen mee.

30 July 2017

Deel 1: Denemarken, Kopenhagen!