Vietnam, Cambodia · 47 Days · 17 Moments · November 2017

Traveller through Asia


28 December 2017

Phnom Phen (deel 2) In Phnom Penh werd een school omgetoverd tot slachthuis. Hier werden veel geleerden gemarteld om informatie. De rode Khmer ‘dacht’ dat er spionnen zaten van de CIA en zo gaven ze reden aan hun daden! Ze lieten zelfs burgers vermoorden om het ‘stelen’ van een banaan. Want je mocht niks zonder toestemming van de staat pakken. Al deze ‘daden’ werden als bewijslast genoteerd en moesten ondertekend worden door de gevangenen. Daarna werden ze naar de ‘killingfields’ gereden. Ze werden daar naartoe geleid onder het voorwendsel dat ze de vrijheid te gemoed gingen. In een bepaalde manier natuurlijk de flinke waarheid. Op de killingfields ging het er bloederig aan toe. Gevangenen werden doodgeknuppeld met van alles wat ze maar konden vinden. Kogels? Waren te duur en maakten te veel geluid. De bevolking mocht immers niet weten wat zich daar afspeelde. Vrouwen met baby’s moesten in afgrijzen zien hoe hun baby vermorzeld werd tegen de ‘killingtree’, voordat ze zelf vermoord werd
Phnom Penh (deel 1) Het is al even geleden dat ik in deze stad aankwam, maar het zit nog levendig in mijn geheugen. Wat een indrukwekkend verleden kent deze stad, maar natuurlijk ook het land Cambodja zelf. Een klein stukje geschiedenis om een beetje te begrijpen wat ik bedoel: Cambodja werd voor de Amerikaanse oorlog gezien als het paradijs van Azië. Dit door de glooiende bergen, jungle, mangrove en mooie stranden. Echter na de oorlog was Cambodja zo ernstig plat gebombardeerd dat er nauwelijks paradijs overgebleven was. Echter nadat de Amerikanen verdreven waren begon Pol Pot (de toenmalige leider) een schrikbewind tegen de bevolking van Cambodja. Dit onder de naam ‘de rode Khmer’. Moet je je voorstellen, dat je net feest viert vanwege de vrijheid en nog geen 3 uur later valt de rode Khmer binnen on je vervolgens als slaaf te onderwerpen. En wie gestudeerd had of tegenstribbelde werd gemarteld en vermoord. Dit gebeurde bijvoorbeeld in Phnom Penh.

13 December 2017

Phnom Penh (deel 3) Omdat het zich nog redelijk recent heeft afgespeeld (1970-1795) kun je nu nog op hete dagen de rottende lucht ruiken uit deze killingfields. Hier zijn zo veel mensen vermoord dat het opgraven van de resten gewoon niet mogelijk is. Op regenachtige dagen komen zelfs nieuwe schedels, botten, tanden en kleren omhoog uit de grond. Onder het bewind van Pol Pot is ongeveer 2/3 deel van de bevolking omgebracht. Dit is z’n pijnlijk en verdrietig feit dat ik na de bezoeken aan die plekken echt even moest bijkomen. Het laat absoluut een stempel achter op hoe je naar dit land kijkt. Soms met een brok in je keel en soms gelukkig ook genietend van hoe goed de mens is in het overkomen van zoiets vreselijks. Gelukkig heeft Phnom Penh ook een heleboel mooie kanten. Om even dat vreselijke en depressieve gevoel van je af te schudden zijn er langs de Mekong genoeg barretjes en leuke restaurantjes waar je ‘s avonds heerlijk kan genieten van de stad en z’n sfeer.

10 December 2017

Sa Pa Het was mooi! Maar erg wit, modderig en nat. Helaas was ik er in de winter en dan zie je vooral de uitgestorven reisvelden die volstaan met modder of waterBuffalo’s. De mist gaf zeker een interessant effect, maar ik kon daardoor vrij weinig van de omgeving zien. Wel natuurlijk de foto’s kunnen schieten.. maar heel erg mooi en zonnig of groen zullen ze niet worden. Sa Pa staat bekent om de vele rijstvelden en in juni is het daar volop in bloei! Dat geeft hele mooie uitzichten en geweldige wandelingen. Nu was het zorgen dat je je voet juist had neergezet, anders schoof je zo omlaag door een dikke laag klei. Soms wel wat spannend, want de weggetjes waren steil en erg slecht begaanbaar. Gelukkig hebben we het allemaal overleefd met hier of daar een wat bruine bil of een ongemakkelijk slippertje naar beneden. Tsja dan kon ik mijn spagaat ook weer even oefenen. Na nog een voetmassage hebben we heerlijk geslapen in de homestay. Ik zat daar nog met 2 NL. Die kom je hier overal tegen.

8 December 2017

Cat Ba Wauw! Een woord! Wauw! Wat een gave trip was dat! Zo veel blauwe zee, rotsen en andere schoonheid.. Pff kon er geen genoeg van krijgen! Heerlijk om van de zon te genieten en dat ook nog eens in z’n omgeving. Trouwens het gezelschap was ook niet verkeerd,m. Erg leuke mensen ontmoet. En dat begon al in de bus dat ik tegen een jongen “heel cheesy” zei, ken ik jou niet ergens van? Bleek dat we op de zelfde basisschool hebben gezeten! Hier hebben we nog best vaak om moeten lachen.. dat je elkaar zo ver van NL en toevallig op de zelfde trip moet tegenkomen. #wereldisklein. Tijdens de boottocht hebben we nog gezwommen, gekanood, gefietst en een hike gedaan. Natuurlijk mag het eten niet ontbreken wat ook weer erg lekker was. ‘s avonds laat hebben we nog met een groep wat spelletjes gedaan. Mijn kamer op de boot had zijn eigen balkon! Oftewel.. ik had gewoon de beste kamer van het schip! Heerlijk om ‘s ochtends je bed uit te rollen en wakker te worden op je privé balkon ✨. Genieten!

7 December 2017

Hanoi Na de Engelse les ben ik zelf een beetje rond wezen snuffelen ik de grote en vooral drukke stad. Eerst heb ik gekeken naar de verschillende tripjes die ik zou kunnen doen. Eigenlijk werd al snel duidelijk dat Sapa en Cat Ba hoog op mijn lijstje stonden. Nadat ik dat uitgezocht had heb ik vooral veel rond gelopen in de stad zelf. Het lijkt op veel punten weg veel op Ho Chi Minh. Het heeft dezelfde drukte en chaos alleen zijn de straatjes hier iets smaller. De stad zelf is eigenlijk weinig aan. Ik ben nog naar een vrouwenmuseum geweest en heb rond een groot meer gelopen. Tsjaa.. erg veel is er niet aan. Het werd zoals alle grote verhalen pas leuk toen er gratis bier werd geschonken! Dan kom je ineens met een hele hoop mensen in gesprek van over de hele wereld. Erg gezellig en dan zak je later in de avond af in een kroeg waar ze gewoon Belgisch bier schenken! Van Kasteel, Leffe, Kwak en de gulden draak! Man man.. genieten! Haha 🍻

6 December 2017

Engelse les Ik heb besloten om de komende 4 dagen miss Linh te helpen met het geven van haar Engelse les! Dit aan kindjes van 3 tot 15 jaar oud. Allemaal stuk voor stuk adorable! Heerlijk om je te mengen in een ander stukje cultuur en te zien hoe het hier er aan toe gaat in de les. Naast het gebruikelijke schreeuwen of het slaan op de tafel, worden ‘stoute’ kinderen met een corrigerende tik geslagen. Dat deed wel mijn mond open vallen, want je zou in NL maar iemands kind zo aanpakken.. heb je gelijk de poppen aan het dansen. Ondanks dat blijven de kinderen erg enthousiast en heb ik zo vaak een uitspraak moeten herhalen dat je gewoon zelf begint te twijfelen of je het nog goed zegt 😅. Voorbeelden zijn: Letter E, foot, vinger, elephant, maar ook why en because proberen uit te leggen is soms nog niet eens zo makkelijk. Miss Linh heeft daarnaast erg goed voor me gezorgd ik mocht elke keer heerlijk met haar of haar familie en vrienden mee eten. Niks te kort geschoten!

2 December 2017

Ninh Binh Wat een geweldig plaatsje! Heerlijk te vertoeven! Zelfs mijn aller eerste rit op de scooter durven maken naar een van de vetste film scenes (naast NZ dan)! Hier is namelijk in Trang An, King Kong opgenomen. Ik heb mijn best gedaan om hem te spotten.. maar ik heb hem helaas niet gezien. wel een van de meest geweldige boottocht gemaakt, vanwege het varen door grotten en de meest geweldige rotspartijen! Ik keek mijn ogen uit. Het kost je wat maar dan ben je ook echt een ervaring rijker. Want dit had ik niet willen missen. Zo gaaf, zo ruw en ruig! Is bijna niet vast te leggen met een foto of filmpje. Je zou het dan toch echt zelf moeten bezoeken! Die avond had ik al een trein geboekt naar Ha Noi. Want ik heb via een NL meisje een adres gekregen om Engelse les te geven ergens in het platteland. In Ha Noi City zijn er meerdere mogelijkheden, maar zo op het platteland zijn er maar weinig foreigners die op de scholen langs komen. Dat maakt dat je meer attractie bent, dan lerares.

29 November 2017

Phong Nha-Ke Bang Wat een geweldig stadje! Genieten van niet alleen de toffe mensen, maar ook van de omgeving! Overal om je heen zie je dikke rotsen of bergen bedekt met jungle. Wat een schoonheid 😍 Dat bied mij genoeg kans om lekker op onderzoek uit te gaan. Van grotten bezoeken tot met klei spelen of obstakel bruggen proberen. Dat hield mijn eerste dag in. Op weg met 6mannen! Allemaal stuk voor stuk sportief! Jaa.. dan kan ik niet achterblijven 💪. Dus na wat waterpret en uitsloverij zijn we totaal afgemat terug gekomen van de eerste dag! Die avond hebben we met een grote groep nog ergens gegeten en wat gedronken. Wat een dag! Zo veel gekke, leuke mensen leren kennen.. puur geluk hihi ☺️ Die volgende dag iets wat brak aan mijn tweede onderneming begonnen. Een fietsje gepakt en de botanische tuin opgezocht. Jungle en waterval! Twee favorieten uitzichten 😍 heerlijk om overal overheen te klauteren of te banjeren! Geen zorgen ik leef me helemaal uit! Wat een bijzonderheid om dit te d

28 November 2017

Hue Ik zal hier erg kort over zijn.. ik heb zelfs mijn dagen ingekort vanwege de constante regen, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om ook maar iets met plezier te verkennen. (Ik weet het, niet gemaakt van suiker.. maar het geeft me een slecht humeur..) Wat ik heb kunnen zien is de ancient imperial city. Hier woonde een aantal 100jaar gelden de keizer wat wel erg gaaf was om te zien van wat er nog intact van is. Maar verder heb ik mijn tijd in een restaurant doorgebracht met eten en een of ander zoete ijsthee met volledige lychees erin. Smaakt overigens niet verkeerd, maar het is een ervaring die ik niet vervelend vond 😜 Soms is het ook gewoon heerlijk om tijd te maken om dat ene boek eens te gaan lezen! Of gewoon voor je uit te staren en te kijken naar passerende mensen. Klinkt saai, maar als je op de bus moet wachten terwijl het buiten meer een koude douche is dan een warm bad.. dan is elke activiteit interessant 🤔

25 November 2017

Hoi An Mr. Hung heeft me afgezet bij mijn hostel. Een erg gezellig hostel die elke avond iets uit de kast haalt om het gezellig te maken. Zoals cookingclass springrolls maken en pub crawls of een food Tour door het stadje. Goed om mensen te leren kennen en je hebt gelijk lekker eten! Het stadje zelf staat vol met kleermakers, daar staat het ook bekent om! Goede kwaliteit en je verlaat de winkel pas totdat je tevreden bent. Daarnaast is het binnenstadje bekent als the ancient town. Overal staan tempels, oude handelsbrug, belangrijke bijeenkomst huizen of gewoon hele schattige straatjes met gele huisjes. Geeft een heel ontspannen sfeertje en is heerlijk om doorheen te slenteren. Verder door het slechte weer weinig ondernomen! Ik wilde zo snel mogelijk naar het noorden trekken. Daar wordt het volgende week een stuk beter! Dus hopelijk zit ik dan met een zonnetje op de boot of trek ik door de jungle! Zolang het maar droog is! Vanavond reis ik alweer van Hue door naar Phang Nha.

24 November 2017

De laatste dag motortrip van Dalat naar Hoian is aangebroken. Het regent en het is koud! Een weersverwachting voor de komende week.. niet heel erg lekker weer om naar uit te kijken. Maar we zijn niet gemaakt van suiker! Dus gaan we opnieuw met regencape en laarzen op de motor. Gisteren hebben we een groot deel van de Ho Chi Minh trail gereden. Het eerste stuk was heerlijk zonnig, maar hoe hoger we kwamen hoe natter en kouder het werd. Een groot deel van de jungle lag verhuld in een mysterieuze mist. Hierdoor heb ik hier en daar wat bergjes en bomenpartij kunnen spotten, maar veel meer was er niet te zien. Maar van wat ik heb kunnen zien was het prachtig! Grote oude bomen en zo veel groen! Echt fantastisch Hung heeft me ook de afgelopen dagen nog mooie uitzichten en landschappen laten zien. Ook probeert hij me wat Vietnamees te leren, alleen ben ik hier niet zo goed in. Hij zegt elke keer wel enthousiast goedzo! Maar in mijn oren klinkt het alsof ik op mijn tong heb gebeten..

23 November 2017

Da Lat Het is al weer even geleden, maar ik ben aangekomen in het koudste plaatsje van Vietnam. Hier groeien zelfs aardbeien en bloemen die nergens in Vietnam te vinden zijn. De volgende dag wilde ik wel iets exciting doen! Waarom niet? Ik kreeg de tip om te gaan canyoningen, dus dat heb ik gedaan met toevallig nog twee Nederlanders. Van abseilen tot cliffjumping en spelen in het water, kortom geweldig! In de avond had mijn hostel een BBQ geregeld, erg gezellig en veel nieuwe mensen leren kennen! Die avond zijn we nog wezen stappen in de crazy bar. Serieus een pilletje LSD is er niks bij! (Theoretisch gesproken natuurlijk) Heel bijzonder ingericht en bijna komen de hobbits en de piraten je voorbij struikelen. Die volgende dag was het Hollands koud, nat en vies weer. We zijn toen met 7man naar een tempel geweest. Echter kwamen we doorweekt aan. Wel heel bijzonder en mooi, maar het weer werkte niet echt mee. Tsja die dagen zitten er ook bij.

22 November 2017

Motortrip van 6 dagen naar Hoi an Tsja ik heb toch een soort van JA gezegd tegen de vetste ervaring van mijn leven! 6 dagen motorrijden door alle local plaatsjes van Vietnam. Ik reis vanuit Da Lat naar Hoi an en ik zit nu ongeveer op de helft. Geen regrets so far! Nja behalve mijn kont, maar mijn driver mr. Hung laat me geregeld even lopen. Ook goed om even gauw wat foto’s te maken, want het is overal zo mooi. Bergen, jungle, mooie watervallen en de meest lieve mensen die graag even een praatje willen maken met die gekke “lange” blanke dame. Constant hoor ik ‘Dep gai’ dat is Vietnamees voor mooie dame! Komt vooral door mijn huid, haar en ogen. Dat vinden ze blijkbaar het mooist ofzo.. Pfft Mr Hung laat me elke dag ook iets nieuws eten. Goede kennismaking met de cultuur en de gewoontes. Het duurt nog 3 dagen en dan hoop ik de regen een beetje achter me te laten. Overal in Hoi an staan de straten blank! Het schijnt dat als ik er aankom het er een stuk beter moet zijn. We zullen zien!

16 November 2017

Mui Ne Nou daar zit ik dan! Eerst nog op hete kolen en nu in volledige chillmodus! Ik moest even de tijd nemen om mijn drukke leventje te laten voor wat het is. En waar beter dan in Mui Ne! Het staat hier vol met resorts, wat betekend dat je overal kan genieten van massages, strand, fruit sapjes en de zee! En dat is precies wat ik heb gedaan. Hier neem ik de tijd om alles even een plekje te geven en vast activiteiten te plannen voor de aankomende weken. Ik heb hier ook genoten van de omgeving. Zo ben ik om 4.30uur opgehaald om de zonsopkomst te bekijken op de witte duinen. Waarna we nog het een en ander hebben gezien van een vissersdorpje en een fairystream. Zelf heb ik nog 40km gefietst op een omafiets, naar een naastgelegen dorpje. Kwam echter totaal verbrand en bezweet er weer van terug. Ook is Joyce aangekomen, dus hebben we een biertje gedronken en gezellig gekletst over haar reis en de mijne. Erg leuk en een load aan tips gekregen! Morgen vervolg ik mijn reis naar Da Lat.

13 November 2017

Schoentjes uit! Of het nu in je kamer is, in de receptie of zelfs in de bus?! Overal vragen ze voor je ook maar 1 stap verder zet of je je schoenen uit wilt doen! Je raakt er aan gewend en het is natuurlijk erg hygiënisch. Ik heb ‘eindelijk’ Ho Chi Minh achter me gelaten. Hoewel het zijn charme heeft is het er gewoon verdomd druk! Overal scooters, uitlaatgassen en herrie. Ik heb het ingeruild voor een heerlijk ontspannen sfeertje in Mui Ne. Een surfdorpje.. zo wordt het omschreven. Voor ik hier aankwam heb ik nog kort de Cu Chi tunnels bezocht. Dat is een plek waar er +/- 40jaar geleden nog hevig is gevochten tussen de Vietnamezen en de Amerikanen. heftig maar toch gaaf om te zien. Natuurlijk ben ik ook zelf in een van die tunnels gekropen! Kwam er als een heftig zwetend molletje weer uit. Moet je je dan nog voorstellen dat je overal bommen om je heen hoort vallen en constant moet vechten voor je leven. Niet mijn ding. Nu bikini aan en op naar het strand! 💪👌

11 November 2017

Ho Chi Minh De eerste dagen overleefd. Wat een avontuur en zo veel zenuwen om.. nja niks. Na eerst 3 vluchten gehad te hebben, kwam ik aan in Ho Chi Minh. En dan kom je op een punt, dat je er toch alleen voor staat. En wat ga je dan doen? Taxi? Bus? Lopen? Uiteindelijk toch een bus gevonden die bijna voor de deur stopte van mijn hostel. Scheelt weer een loopje van 8km met een zware tas of tijdens vermoeidheid een redelijke taxiprijs proberen af te dingen.. In het hostel verliep alles snel en smooth. Ik was wel even toe aan een beetje chillen. Totdat ik mijn kamergenoten zag en ze me uitnodigden voor een hapje en een drankje in de stad. En ik dacht alleen maar.. OK! En na nog geen uur gezeten te hebben waren we al onderweg naar de foodmarket. Super gezellig en zo veel keus uit verschillende gerechten. Na het eten nog een skybar opgezocht. Wat is dat chill! Mooi uitzicht over de stad, geen herrie aan je kop en prima bier. Dat laatste niet geheel verstandig, maar wel enorm gezellig!