India · 30 Days · 29 Moments · June 2017

De reis van Cindy door India


5 July 2017

Op weg naar Amsterdam! Net in het vliegtuig naar Delhi gestapt. Morgenochtend weer thuis! Vandaag op pad geweest met zuster Vina om wat schoolspullen te kopen. Daarna bij de 'Happy Kids' nog een en ander voorbereid waar de begeleiders morgen of overmorgen mee aan de slag kunnen. Vanmorgen waren er geen kinderen (op 1 jongen na die in de steeg in een piepkleine ruimte voor de deur van het project woont) omdat het personeel de ruimte in orde wilde maken voor een evenement voor de kinderen in de namiddag. Helaas lukte het mij niet meer om er bij te zijn. Het was leuk om nog even gedag te kunnen zeggen tegen het personeel van de 'Happy Kids'. Het zijn hele aardige, betrokken, lieve en grappige vrouwen. Je kunt zien dat de kinderen zich bij hen op hun gemak voelen. Ps: het jongetje lijkt boos maar was het niet, hoor! Het was zijn stoere en coole look😉!

4 July 2017

Morgenavond terug naar Nederland! Ik kijk terug op een enerverende maand in het levendige India! De laatste twee dagen stonden vooral in het teken van gesprekken met een aantal meiden met wie ik het afgelopen weekend op pad was. Er moesten nog wat puntjes op de i gezet worden! Het meeste is nu besproken, geregeld of overgedragen aan Karen. Zij komt in augustus weer hier. Dat is wel heel fijn want er zijn wel een paar zorgwekkende en lastige situaties rondom de meiden. Vanavond even een ijsje gegeten met de jongens in het boyshostel om het hier ook af te ronden. Morgenochtend hoop ik nog iets te doen met het maken van een slinger met leuke Indiase afbeeldingen (met dank aan Radjen😃!) bij de happy kids. Ik hoop dat al mijn ambities voor morgen nog gerealiseerd kunnen worden! Vanmorgen foto's gemaakt van de jongeren die gisteren gestart zijn met de drie-jarige opleiding hotelmanagement. Er zijn nu 13 leerlingen maar aan het einde van de maand is het idee dat het er 30 zijn.

3 July 2017

In en rond het boyshostel en de school!

2 July 2017

Workshopdag! De meiden hebben hard gewerkt en nagedacht over hun toekomst. Ze hebben veel met elkaar gedeeld en met elkaar meegedacht. Er zijn grote zorgen maar er is ook veel hoop dat ze op de een of andere manier een weg zullen vinden om zichzelf en hun familie te kunnen onderhouden. De meiden gaven aan dat ze hoopvol zijn omdat ze zich door Karen en Paul van Planet Hope enorm gesteund voelen. Ze vinden het heel fijn dat er goed met hen wordt meegedacht, dat ze worden gestimuleerd om doelen te bepalen, dat ze worden aangemoedigd om verder te leren en worden geholpen om werk te vinden. Ze realiseren zich dat ze ook veel zelf moeten doen, maar door het contact met de organisatie zien ze nieuwe wegen. Ps: Per verhaal heb ik meerdere foto's toegevoegd. Je kunt er doorheen scrollen!

1 July 2017

Vandaag met de meiden, waaronder ook 4 meiden die de hospitalityopleiding via Roc Mondriaan en Planet Hope hebben gevolgd, in Wonderla doorgebracht. Het hoogtepunt was de rainshower disco😳😁! De meiden vonden het geweldig maar ik vond het vrij bijzonder! Helaas geen foto's kunnen nemen want het is er dus nogal nat 😜! Op het moment dat 100 Indiërs, waaronder 10 mannen in een soort badpak met Engelse vlag, op keiharde Bollywoodmuziek zeer uitbundig aan het dansen waren, bedacht ik mij dat het toch wel een prestatie is dat het mij gelukt is om op een dergelijke plek te belanden. De meiden hebben volgens mij enorm van de dag genoten. Dat was het belangrijkste. Even weg uit de moeilijke omstandigheden. Ik vond het best een uitdaging om een en ander in goede banen te leiden, maar het is gelukkig goed gegaan. Nu terug naar huis in een bus vol slapende meisjes.

30 June 2017

Even een update van de afgelopen dagen! Donderdag een uurtje Engels geoefend met een paar jongens in het boyshostel. Verder een paar uurtjes achter de computer gezeten om een workshop voor dit weekend voor te bereiden. Gisteren op pad geweest met Durga, een van de 10 meiden, om inkopen te doen voor het weekend. Laat in de middag kwam iedereen naar een van de meiden en van daaruit zijn we met riksja's naar een ashram met groepsaccomodaties gereden. Gisteravond hebben we een soort modeshow gehouden en kleding verdeeld. Was gezellig! Nu, na volgens mij een korte nacht voor de meiden, op weg naar een pretpark.

28 June 2017

Vandaag weer bij de happy kids geweest😃! Maskers gemaakt met zowel de ochtend als de middaggroep. Een hele onderneming en een lichtelijke chaos maar de kids vonden het volgens mij erg leuk. Ik had ook mooie verf gekocht maar dat leek mij bij nader inzien in de hectiek niet zo'n goed plan😜! Ik was zo druk in de weer dat ik nauwelijks foto's heb genomen. Hopelijk lukt het deze week nog om een groepsfoto te nemen met de kids en maskers. Er zaten zeer creatieve varianten tussen😄!

27 June 2017

Net terug van 'Happy Kids'; een drop out project van Echo (de organisatie waar Roc Mondriaan en Planet Hope mee samenwerken). Het project ligt in een sloppenwijk waar het vaak voorkomt dat kinderen niet naar school gaan of met school gestopt zijn. Er is doorgaans geen geld om de schoolkosten te betalen en kinderen moeten vaak al op jonge leeftijd werken. Het project richt zich op de leeftijdsgroep 8-16 jaar en heeft als doel dat de kinderen na een jaar regulier onderwijs gaan volgen. Ongeveer 30 kinderen volgen van 9.00 tot 14.30 uur les in algemene vakken en sociale vaardigheden. Vanaf 15.00 uur komen er rond de 30 kinderen om hun huiswerk te maken. Zij zaten het jaar ervoor in het voortraject en volgen nu regulier onderwijs. Na school kunnen ze bij 'Happy Kids' terecht voor extra ondersteuning omdat de stap naar regulier onderwijs, na enkel 1 jaar het voortraject gevolgd te hebben, groot is. Een bijzonder project op een heftige plek!

25 June 2017

Alweer twee dagen in Bangalore! Gisteren een middagje op pad geweest met Merlijn en Sjoerd. Zij zijn vrienden van vrienden van mij en wonen nu 3 jaar in Bangalore. Merlijn haakt volgend weekend misschien aan als ik met de 10 meiden op pad ga. Vandaag met 5 van de 10 meiden geluncht. Ik had eigenlijk met 1 van hen afgesproken om onder andere het weekend voor te bereiden, maar uiteindelijk haakten er meer aan. Vanwege het Suikerfeest waren de scholen dicht en was iedereen vrij. Was gezellig! De meiden zijn tussen de 17 en 22 jaar en vallen al heel wat jaren onder de hoede van Planet Hope. Een aantal van hen zijn opgegroeid in een steengroeve en anderen komen tevens uit kansarme situaties. De meiden hebben in de afgelopen jaren via Planet hope in een girlshostel gewoond en hebben onderwijs gevolgd of volgen dit nog. Het idee van Planet Hope is om hen te blijven ondersteunen tot het moment waarop ze een baan hebben gevonden en voor zichzelf en hun familie kunnen zorgen

24 June 2017

Gisteravond weer aangekomen op de locatie waar ik eerder met mijn collega's van Roc Mondriaan was. Vanaf Mysore waren we binnen 2,5 uur in Bangalore. Daarna duurde het nog 4 uur om daadwerkelijk op de school te arriveren. De reden? File! Als je je ergert aan de files in Nederland, dan is een weekje Bangalore een goede therapie 😜! Al stilstaand zag ik een paar bijzondere taferelen (zie foto's). De school voor hotelmanagement is nu vanwege vakantie gesloten. Op deze locatie is er ook een jongenshostel waar op dit moment 10 jongens wonen. Zij hebben zomervakantie en willen graag tijd besteden aan het verbeteren van hun spreekvaardigheid en grammaticale vaardigheden. Vanaf dinsdag ga ik met hen aan de slag. Morgen voorbereiden!

22 June 2017

Vanmorgen uit de ashram vertrokken. Een dag vroeger dan gepland maar mijn groepsgenoten en ik waren klaar om nog wat meer van het land te zien en om India voor 1 dag op een iets luxere manier te ervaren😀! Lisa was al een dag eerder vertrokken en nu zitten we gezellig met zijn vijven in een werelderfgoed hotel in Mysore. Weer een totaal andere wereld! Vandaag een prachtig paleis bezocht. Morgen terug naar Bangalore.

20 June 2017

Even snel een berichtje uit de ashram! Ik kreeg wat bezorgde berichtjes omdat ik al 10 dagen niets op mijn blog geplaatst heb! Internet werkt hier sinds een week niet meer. Nu kunnen we even via een hotspot van een yogalerares internet gebruiken. Echt heel fijn!

17 June 2017

Vandaag op onze vrije dag Mysore bezocht. Helaas waren er zeer lange rijen bij het paleis en een beroemde tempel. Hopelijk lukt het volgende week om beide plekken te bezoeken. In plaats van een culturele dag hebben Lisa en ik de stad vanuit een taxi bekeken, geshopt en heerlijk vegetarisch geluncht! Was fijn om even in de bewoonde wereld te zijn. Na alle indrukken (en dat zijn er nogal wat op een gemiddelde dag in India😁!) is het dan ook weer een verademing om in een oase van rust terug te keren. Nu weer even genieten van vogel- en krekelgeluiden!

11 June 2017

Na een enerverende taxirit van 6 uur ben ik vrijdagmiddag aangekomen in een ashram waar ik een yogaprogramma volg. Inmiddels alweer 4 dagen achter de rug. De dagen bestaan uit een vroege ochtendmeditatie, 5 uur 😳yoga en 2 uur theorieles van een echte swami! Behoorlijk serieus allemaal! Het is een mooie en rustige plek op het Indiase platteland. Een totaal andere wereld dan Bangalore. Vanaf 24 juni ben ik weer in Bangalore, dan horen jullie weer meer van mij! Ik ga dan terug naar de school waar eind juni een nieuw schooljaar met nieuwe leerlingen start. Verder ga ik een weekend op pad met 10 meiden tussen de 17 en 22 jaar. De meesten heb ik inmiddels al ontmoet. We gaan in ieder geval iets leuks ondernemen met elkaar en daarnaast willen de meiden ook graag aan de slag met het maken van een plan voor de toekomst. Tot over anderhalve week!

10 June 2017

Na de diploma-uitreiking afgelopen donderdag hebben Jan, Marco, Paul en ik een bezoek gebracht aan Durga, Kala en Vinita. Hen had ik afgelopen maandag al ontmoet in een restaurant. De drie meisjes wonen met hun ouders in een steengroeve. Durga, Kala en Vinita hebben lange tijd in het meisjeshuis gewoond dat mede opgericht is door Karen en Paul van Planet Hope. Hierdoor hebben ze onderwijs kunnen volgen en is er een betere toekomst voor hen weggelegd. Ik was al eens eerder in een steengroeve in Nepal geweest, maar ik vond het weer net zo schokkend. Mensen worden enorm uitgebuit. Ze werken onwijs hard en krijgen er nauwelijks geld voor. Ze zijn hun hele leven niets anders gewend en hebben nauwelijks mogelijkheden. Het volgen van voldoende onderwijs, zoals in het geval van de drie meiden, zorgt voor nieuwe mogelijkheden. De ouders krijgen het dan ook beter.

9 June 2017

Gisteren was een bijzondere dag! De meeste jongeren hebben hun diploma binnen! Zo leuk om te zien hoe trots en blij ze waren met deze overwinning! Het leukste aan de hele ceremonie (3 uur durend programma) vond ik dat er nog meer talenten zichtbaar werden. Het bleek onder andere dat Thomas goed kan zingen en gitaar kan spelen, Tulasi kan heel leuk dansen, Vishnajeet kan prachtig fluit spelen, Pooja heeft een speech gehouden die mensen leek te raken en Gavin en Joseph kunnen wat mij betreft aan de slag als tv-presentator! De komende dagen vliegen de jongeren uit. Het is ineens leeg in de school! Ik zal later nog een en ander schrijven over wat de jongeren zoal gaan doen.

8 June 2017

Op een dag als vandaag vind ik het lastig om voor te stellen dat deze jongeren uit zeer moeilijke situaties komen waarin armoede en onderdrukking een grote rol gespeeld hebben. Diverse jongeren gaven vandaag aan dat het volgen van de opleiding hen weer hoop gegeven heeft. De meesten noemden dat ze door scholing hun familie verder kunnen helpen. Ik hoop van harte dat ze door het volgen van de opleiding een goede plek in de Indiase of Nepalese samenleving zullen vinden. Morgen is de diploma-uitreiking en zien we de jongeren in principe voor het laatst.
Even een bericht van mij uit Bangalore! Gisteren heb ik weer ondersteund bij de examinering van de vaardigheden m.b.t. de frontoffice. Ook gisteren kregen de leerlingen het weer enigszins benauwd van het rollenspel. Maar ze hebben zich er goed doorheen geslagen! . Ik had wel wat met ze te doen! Gisteren zijn de examendagen afgerond met een overheerlijk diner! Het koken gaat de leerlingen zeer goed af! Vandaag hebben Marco en ik een workshop gegeven. We hebben aandacht besteed aan de kwaliteiten van de leerlingen, de leerlingen hebben teruggeblikt op het afgelopen jaar en we hebben met hen gekeken welke stappen ze gaan nemen nu ze hun opleiding hebben afgerond. Erg leuk om te doen en volgens mij konden de leerlingen het ook waarderen. De leerlingen hebben veel humor, dus er is veel gelachen vandaag.

7 June 2017

Workshopdag!
Reclame voor Roc Mondriaan in Bangalore!

6 June 2017

Door een zeer uitgebreid en heerlijk diner gisteravond, het heeft grote voordelen om een bezoek te brengen aan een horeca-opleiding, ben ik er niet meer aan toegekomen om nog iets te schrijven over het middagprogramma van gisteren. Paul en ik hebben met 6 meiden, in de leeftijd van 17 tot en met 22 jaar, geluncht. Deze meisjes zijn afkomstig uit een lage sociale bevolkingsgroep en hebben vanaf jonge leeftijd in een meisjeshuis gewoond waarvan Karen en Paul de medeoprichters zijn. Inmiddels wonen de meiden weer thuis en volgen de meesten een beroepsopleiding. Sommigen hebben hun opleiding al afgerond en zijn nu toe aan een volgende stap in hun loopbaan. Ik vond het heel leuk om te zien dat de meiden, ondanks de zeer moeilijke omstandigheden waar ze uit komen, zich hebben kunnen ontwikkelen tot zelfbewuste jongvolwassenen met, volgens mij, duidelijke eigen meningen! Begin juli gaan de meiden en ik een weekend op pad. Daarover later meer!

5 June 2017

Vandaag zijn Jan & Marco van start gegaan met het examineren van de leerlingen. De leerlingen worden beoordeeld op frontofficewerkzaamheden, housekeeping, koken & serveren. Ik heb geassisteerd in de rol van lastige hotelklant bij het onderwerp frontoffice! Verder hebben de leerlingen eerder al een examen Engels afgelegd.
Zaterdagavond 3 juni ben ik samen met Jan, Marco en Paul naar Bangalore vertrokken. Jan en Marco zijn collega's van Roc Mondriaan. Paul heeft samen met zijn vrouw Karen Planet Hope opgericht. Vanuit Roc Mondriaan en Planet Hope is er samen met de Indiase organisatie Echo de EurIndianAcademy opgericht en wordt er vanuit deze academie de opleiding Hotelmanagement aangeboden: http://planethope.nl/planet-hope-doet/learning-centre/
De Indiase leerlingen van Roc Mondriaan!
Op weg naar India!