Belgium, Indonesia · 13 Days · 53 Moments · May 2017

Java to Bali


15 May 2017

Day 12 - Ababi - ubud Na een heerlijke soto ayam ( kippen noodle soep ) reizen we door naar Ubud, het culturele hart van Bali, we verblijven hier in .... net buiten het centrum, een mooi hotelletje met zwembad dat net iets rustiger gelegen is.
Day 12 - downhill moutainbiken Joepie vandaag weer even een adrenaline kick. Samen met een gids maken we een leuke maar soms niet zo makkelijke downhilltocht langs de vele tempels in ababi. Even toch een applausje voor Silvy ze heeft het al niet zo voor fietsen laat staan downhill moutainbike en voor het eerste deel van de tocht moet je toch wel een beetje ervaring en lef hebben, maar ze overwon haar angst en overkwam de obstakels. Zo zie je maar hoe je met een beetje steun je grenzen kan verleggen, na afloop vondt ze het nog leuk ook, super gedaan schat!

14 May 2017

Day 11 - wandeltocht in Ababi Vandaag 2 wandelingen, in de voormiddag verkennen we het oosten van Ababi door de tropische bossen en in de namiddag het westen waar we de zilversmid bezoeken. Het zijn 2 stevige wandeltochten door de bossen zowel bergafwaarts als bergopwaarts. Maar echt de moeite als je de steek wilt verkennen.

13 May 2017

Day 10 - wandeltocht door de rijstvelden en tirta ganga. We vertrekken vandaag na de lunch voor een stevige wandeling door de rijstvelden richting tirta ganga. Onderweg komen we koffie- (arabica en robusta), cacao-, kruidnagel en papayabomen tegen maar ook bloemen zoals de ibiscus en Balinese munt. Eens aangekomen in tirta ganga legt onze gids de betekenis van de tempel en het hindoeïsme uit. Zoals bijvoorbeeld dat er ook maar 1 god is voor de hindoes maar deze in verschillende gedaante verschijnt zoals brahma (creatie), vishnu (bescherming) en Shiva (vernietigen).
Day 10 - lovina - ababi Vandaag verlaten we ons hotel in lovina om door te reizen naar ababi. Het is een bergdorpje gelegen in de tropische bossen van Bali op ongeveer 3h rijden. We verblijven hier in sudanita homestay. Het is een gastverblijf met maar 2 kamers in een oase van rust.

12 May 2017

Day 9 - Air Panas banjar hot springs Een van de meest bekende hot springs op het eiland vind je dichtbij Lovina in het noorden van Bali. Aan het einde van Jalan Air Panas Banjar vind je de Air Banjar Hot Springs. Je vindt hier enkele baden waar je kunt zwemmen en relaxen.Het water is lekker warm en zou een helende werking hebben. Wel oppassen met witte of nieuwe badkledij want het water bevat sulferdeeltjes waardoor je kledij oranje kan kleuren.
Ff relaxen aan het zwembad van rambutan hotel lovina.
Day 9 - dolfijnen spotten en snorkelen Vandaag vertekken we rond 6:00 om dolfijnen te gaan spotten. Het is echt leuk om een aantal scholen in het wild te zien zwemmen, al had ik toch wat wroeging. Eens er een dolfijn wordt gespot varen tientallen boten hun richting uit. Het is wel zonde. De dieren worden echt opgejaagd. Daarna gaan we met de kapitein van het bootje nog even snorkelen. Niet zo ver van de kust is er een ondiepe koraalstrook waar een pak mooie vissen zitten. Het koraal is er niet zo kleurrijk maar zeker de moeite.

11 May 2017

Day 8 - lovina Deze namiddag nemen we de taxiscooter naar de alingaling waterval voor een middagje actie. Op 15 min van het centum van lovina vindt je de alingaling waterval en nog een reeks andere watervallen waar je vanaf kan sliden en springen. De laagste sprong 2m de hoogste 15m. Tijd voor een beetje actie. Na onze portie adrenaline houden we nog even halt aan mini borobodur. Vandaag is het donderdag een heilige dag voor boeddhisten. Een local geeft ons hier de nodige uitleg over de mix van boeddhisme en hindoeïsme die je hier vindt en de betekenis van de vele offerplaatsen en tempels. De Brahma Vihara-Arama is een van de weinige boedhistische kloosters in Indonesië. Dit klooster ligt in Noord-Bali 15 km ten zuidwesten van Lovina, hoog boven de kust waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over de omgeving. Het is een plek om tot rust te komen, prachtig gelegen met een weelderige tuin, mooie gebouwen, budha's.
Day 8 - Lovina Na 4 dagen van vroeg opstaan is het vandaag een keertje me-time. Lekker uitgeslapen, stevig ontbijt met mie goreng en daarna een goeie Balinese massage. De dag is goed gestart.

10 May 2017

Day 7 - Ijen - lovina We hebben ongeveer 3 h over de tocht naar de krater en terug gedaan. Eens beneden gekomen worden we met de shuttlebus naar de ferrie gebracht, waar we de oversteek richting Bali maken (45min). Toegekomen in Bali is het nog een uurtje rijden naar Ramburan hotel in lovina, een prachtig charmehotel in een oase van rust. Fun fact: De ramboetan is een vrucht uit de zeepboomfamilie, die ook wel de "harige lychee" wordt genoemd.
Day 7 - Ijen Bijna op het uiterste puntje van Oost-Java ligt een vulkaanketen waar de avontuurlijke en actieve reiziger van droomt. Een van de meest interessante vulkanen om te bezoeken is ongetwijfeld Kawah Ijen. Met 2250 meter hoogte is hij een kopje kleiner dan de omliggende reuzen Raung en Merapi, maar de berg biedt je een beklimming die de nodige conditie vereist. De weg omhoog is een stevige klim van twee tot drie uur langs de bergwand tot aan de kraterrand waar je het azuurblauwe meer kan zien, dat trouwens bekend staat als een van de zuurste meren ter wereld. Onderweg kom je mannen tegen met manden zwavel op hun schouders. In deze actieve vulkaan delft men grote hoeveelheden zwavel, die de dragers naar het basiskamp tillen. Met een sigaret of fooi help je de mannen enigszins bij hun loodzware werk.
Day 7 - Bondowoso - Ijen Weeral vroeg uit de veren vandaag (4:00 ) om 2h richting Ijen te rijden. Het plan was eigenlijk om the blue flames te gaan bekijken maar omdat dit momenteel door de activiteit rond de berg te gevaarlijk is, is de berg 's nachts verboden toegang.

9 May 2017

In Bondowoso kan je gewoon op straat vuurwerk kopen. 1 knal en alle kinderen op straat komen naar je toegelopen om mee te spelen, fantastisch gewoon. We kwamen aan het vuurwerk kraampje een vrouw tegen, zij is lerares Engels in Bondowoso. Ze was als naschoolse activiteit op stap met haar leerlingen, allemaal meisjes tussen 11 en 14 jaar. Ze vroeg ons of het Ok was dat haar leerlingen met ons kwamen praten om hun Engels te verbeteren, natuurlijk was dat Ok! Ik voelde me vereerd dat we dit konden meemaken. In het begin waren ze nogal verlegen met het stellen van hun vragen, maar eens ze op hun gemak gesteld waren was het echt leuk om met ze te praten. Degelijke scholing wordt steeds belangrijker in het leven van de Javanen, ook voor meisjes. De meeste ouders verdienen niet veel maar zorgen er tegenwoordig voor dat hun kinderen minstens een basis opleiding krijgen en vele gaan nu ook naar de universiteit, waar vroeger ze meteen moesten gaan werken op slecht betaalde jobs.
Day 6 - Bromo - Bondowoso Na een mooie zonsopkomst nemen we snel nog het ontbijt in lava café, onze hostel, hierna reizen we door naar Bondowoso, uitvalsbasis voor een bezoek aan het Ijen-kratercomplex. Het is een woeste en weinig bezochte streek, waar de bewoners leven van de koffieteelt en zwavelontginning. Onze rit neemt ongeveer 4h in beslag richting Bondowoso, hotel Ijen View.

8 May 2017

Day 6 - sunrise @ Bromo Vroeg uit de veren vandaag om door de vulkanische zandzee naar het uitkijkpunt van de penanjakan te rijden om er de sunrise over de vulkanen Bromo, batik en semeru, de hoogste vulkaan van Java te zien. We zetten onze wekker om 3:30, want om 4:00 vertrekken we al naar de vieuwpoint. Ik moet het eerlijk zeggen het doet wel een beetje pijn, na zo'n zware dag zo weinig te slapen, maar kom op, kop op en gaan.
Day 5 - bromo - cemoro lawang We dalen terug af van de kraterrand op zoek naar vervoer. Onze benen zijn moe van de lange wandeling door het vulkaanzand en de tochwel stijle beklimming. Beneden aan mount bromo vinden we 3 taxibrommers, deze brengen ons naar onze volgende verblijfplaats lava café in cemoro lawang, het is een klein dorpje op de kraterrand op 2360m hoogte. De kamers zijn er simpel maar we zijn gelukkig dat we even kunnen rusten. We eten nog snel gezellig een noodlesoepje langs de kant van de weg voor we inchecken in onze kamer.
Day 5 - bromo, the long walk... Na onze drop in jemplang gaan we te voet verder richting Mt. bromo. Het is een lange wandeltocht van meer dan 4,5h of 25 km richting de kraterrand maar zeker de moeite waard. De Bromo is de bekendste vulkaan op het eiland Java. De berg is met 2392 meter zeker niet de hoogste berg van de regio, maar de ligging is wel zeer bijzonder. De vulkaan ligt samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 kilometer. De Bromo maakt deel uit van het Tenggermassief en is gelegen in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru dat in Oost-Java ligt.
Day 5 - bromo, zee van zand Na het ontbijt vertekken we voor een avontuurlijke rit in een open jeep door het nationaal park. Hier zien we de Tengger, de op 1 na kleinste etnische bevolkingsgroep van Java, is een bergvolk dat leeft op de hellingen van de Gunung bromo, een 2392m hoge actieve vulkaan met een immense krater die de zee van zand wordt genoemd. De Tengger zijn in tegenstelling tot de Javanen voornamelijk hindoes. Ze leven van landbouw op de stijle berg hellingen, waar ze vooral pijpajuin, aardappelen en pepertjes kweken. Het is een korte rit van 45 min door de bergen tot in Jemplang, de eindbestemming van onze jeep en het begin van onze wandeltocht.

7 May 2017

Dourian and local food Ik had er zoveel over gehoord dus ik moest het proberen, dourian. De geur is niet te beschrijven, even denk ik ok laat maar, het is een doordringende geur. Lina onze gids verteld me dat het haar lievelingsfruit is, dus toch maar even proberen dan? Ik adem diep in en neem men eerste hap, het is een vreemde smaak maar zoet. Het bevalt me wel. Even later heb ik heel de vrucht binnen. Voor de gene die wel van een uitdaging houden, just go for it, het valt pakken beter mee als dat ze zeggen. Na een lange dag in de auto zitten stelt de gids voor om bij de locals te gaan eten. Op het eerst zich vonden silvy en ik het een beetje angstaanjagend om in een niet zo proper huisje binnen te gaan, maar onder het moto go with the flow, volgen we lina naar binnen. Meevaller nr2 het eten was goed en best vanal je kan er gewoon met je handen eten. Het is echt een aanrader. Na het eten stoppen we nog even langs de weg om wat lokaal fruit te kopen.
Day 4 - yogyakarta - tumpang De rit van yogya naar tumpang is lang 12 h langs het platteland en bergwegen. We vertrokken om 8:00 en komen pas om 21:00 in Rani homestay aan. Onderweg hielden we wel nog even halt in malang, ooit was dit het centrum van de koffie en de suikerteelt. Hier aten we bij de locals.
Trees 4 tours Omdat we 4 dagen met ViaVia door Java reizen met de wagen geven we iets terug aan de natuur. 4 dagen auto = vier bomen door locale boeren geplant. ViaVia staat voor ecologisch tourisme, ik voel me vereerd dat ik hierbij een bijdrage kan leveren.
Day 4 - yogyakarta - malang Vroeg uit de veren vandaag. We hebben gisteren avond onze backpack al gepakt zodat we niet teveel tijd verliezen vandaag. Even snel ontbijten want om 8:00 pikt onze chauffeur danang ons samen met onze ViaVia gids Lina op. Vandaag op het menu 12h rijden door het Javaanse binnenland richting de voet van mt.bromo.

6 May 2017

Day 3 - mendut Tjandi Mendoet of Candi Mendut is een Boeddhistische tempel en ligt in de dorpsstreek Mendut, Mungkid, Magelang, Midden-Java, Indonesië, enkele kilometer bij de Borobudur vandaan. Deze tjandi wordt versierd met stenen snijwerk in de vorm van wisselende hemel bewoners zoals mannelijke en vrouwelijke apsara's en asura's, figuren die in de oudste boeddhistische tekstlagen voorkomen, een paar apen en een garoeda. Op de twee kanten van de trap zijn reliëfs te vinden van de verhalen uit de Pañcatantra en jataka. De wanden van de tjandi zijn versierd met de reliëfs van de Boddhisatva, onder andere de Avalokiteśvara, Maitreya, Vajrapāṇi en Manjuśri. Op de wand van de hoofdtjandi, is een reliëf van de levensboom, twee nymfen, Harītī (een soort reuzin die bekeerd was en Boeddha volgde) en Āţavaka te vinden. In de hoofdtjandi zelf zijn drie grote beelden van Boeddha te vinden; Boeddha Śakyamuni in de dharmacakramudra houding. Links een beeld van Padmapāņi, rechts Vajrapāņi.
Day 3 - borobodur (vervolg) De kleine stoepa's vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirvana te worden opgenomen. De open gaten in de onderste stoepa's staan op hun punt (de weg is nog onzeker) en in de bovenste stoepa's vlak, horizontaal (de weg is duidelijk, het geloof stevig). 's Ochtends dient de Borobudur nog steeds als gebedsoord. Een pelgrim loopt iedere etage zeven maal rond met de klok mee. In de stoepa's bevinden zich beelden van Boeddha ; wie door de gaten in de stoepa's deze beelden aan kan raken ontvangt, volgens het lokale bijgeloof (niet volgens het boeddhisme), het eeuwige geluk.
Day 3 - borobodur De Borobudur is een boeddhistisch heiligdom op 40 km ten noordwesten van Jogjakarta in de provincie Midden-Java, in het centrum van het Indonesische eiland Java. Het is naast de Prambanan en de Kraton in Jogjakarta één van de toeristische trekpleisters van Centraal-Java. De Borobudur is gelegen bij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië, en is gebouwd in de periode 750 - 850. De naam stamt mogelijk van het Sanskriet "Vihara Buddha Ur", dit betekent vrij vertaald "boeddhistische tempel op de berg". De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa. De basis van deze stoepa is 123 bij 123 meter. De stoepa heeft negen etages; de onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana.
Day 3 - Rafting ELO river Yogyakarta is over de gehele wereld bekend als de culturele stad van Indonesie. Raften is hier nog niet zo bekend maar zeker aan te raden voor de avontuurlijke reizigers die een extra adrenaline kick willen tijdens hun Java reis. Elo River De Elo rivier ligt niet ver van de Borobudur en Mendut tempel vlakbij de westelijke hellingen van de Merbabu vulkaan en dichtbij de stad Magelang op ongeveer een uur rijden van Yogyakarta. Het heldere water van de Elo rivier biedt reizigers een mooie en uitdagende raft avontuur. Je raft langs een prachtige groene omgeving met alleen het geluid van het wilde water van de rivier en vele tropische vogels. Elo Raften op niveau 2 Dit betekent dat het goed te doen is voor beginners maar toch uitdagend genoeg om je adrenaline te verhogen. De reis begint bij de Blondo brug en eindigt bij mendut.Tijdens het raften houden we verschillende stops voor onder andere een pauze voor een lokale snack en kokosnoot water.

5 May 2017

Fantastisch eten Een paar voorbeelden van de fantastisch gerechten die we in yogyakarta hebben gegeten. Nasi goreng Tom yummi, rendang pandang, loempia's, saté lilit, bebek goreng. De keuken is uitgebreid en hopeloos lekker. Ik ben verkocht
Day 2 - kopi luwak Kopi luwak of civetkoffie is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. Kopi is het Indonesische woord voor "koffie" en luwak is de lokale naam voor een civetkatachtige die de rauwe rode koffiebessen eet.
Nu was het mijn beurt. Na onophoudelijk gevraagd te worden op de foto was het mijn beurt. De groep op de achtergrond wou allemaal op de foto met ons. Dus ik wou ook op de foto met hun 😁
Day 2 - Prambanan Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Prambanan betekent: "veel priesters". In de reliëfs worden ze afgebeeld met een lange baard. De Prambanan ligt op Centraal-Java, ongeveer 18 km ten oosten van Jogjakarta, aan de weg naar Solo. De belangrijkste van deze tempels is de Lara Jonggrang, vaak ten onrechte aangeduid als "de Prambanan". De tempels zijn ongeveer 850 n.Chr. gebouwd door onder andere Rakai Pikatan, een Shivaïtische koning uit de tweede Mataram-dynastie. Korte tijd nadat het complex was voltooid, werd het verlaten en begon het te vervallen. Het complex staat op de Werelderfgoed-lijst van de Unesco.
Day 2 - vervolg van de fietstocht Snakefruit is een soort litchi maar dan groter. Het bevalt me wel. We vertekken op de markt in noordelijke richting naar de kroepoek fabriek. Kroepoek fabrieken zijn schaars in yogyakarta. Het fabriekje dat wij bezoeken wordt geleid door een westjavaan. Ze maken er 2 soorten kroepoek 1 met vis 1 met garnaal. Kort omschreven hebben we een mooi maar hard beeld gekregen van het dagelijkse leven op het vruchtbare en kleurrijke Java. Het is nu bijna middag dus we rijden terug naar onze guesthouse. Tijd voor een verfrissende duik. Aangekomen in de guesthouse maakt onze gids nog even de tofu en tempe klaar die we vanmorgen kochten. Het is zout maar lekker van smaak. Vanavond staat de gember en thee die we op de markt kochten op het menu. Onze gids kocht voor ons een soort van gember waar ze een kruidendankje van ging maken voor Silvy haar droge keel. Fun fact: de Javanen zijn warme en super vriendelijke mensen overal waar je komt lachen ze je toe
Day 2 Voor we starten even een gezond ontbijtje aan het zwembad. Op het menu: Javaanse koffie Papaja jus Banaan pannenkoeken Scrambled egg

4 May 2017

Streetart Echt kleurrijke straten, overal zie je streetart, graffiti en kleurrijke logos in de straatjes van Yogyakarta.
ViaVia reis café yogya Echt een aanrader van een uitgebreide kaart tot een leuke locatie met locals en toeristen. Op het menu stond saté lilit ikan een Balinese specialiteit met kip en vis, slaatje met boontjes en korander en kroepoek. Food heaven noemen ze zoiets dan.
De lokale kruidendokter De Javanen gaan zoals ons ook naar een gewone dokter maar voor kleine kwaaltjes zoals buikpijn, uitslag, verkoudheid, futloosheid,.... gaan ze naar de jamu cekok. Deze traditie wordt doorgegeven van vader op zoon of moeder op dochter. Ze gebruiken een combinatie van kruiden en specerijen zoals gember, kurkuma en zoveel meer in hun brouwsels tegen ziekte.
Batik, batik en nog eens batik In het dagelijks leven van de Javanen zie je traditie en kunst terug in de vorm van batik. Het zijn hele drukke prints op sarongs, hemden, sjaals, lakens en zoveel meer. Het is verbazingwekkend hoeveel stappen de stof doorloopt van begin tot eind resultaat. Je hebt 2 soorten batik, batik tulis met de hand of batik cap met stempels. Sinds 2009 is de batik-kunst opgenomen als Unesco-werelderfgoed.
Day 1 - de vogelmarkt pasar barung Het is dan wel geen cultuurshock toch verschoten we even toen we deze kuikens zagen op pasar barung in het zuiden van Yogyakarta. Hoe doen ze het zelfs. Worden die kuikens gewoon in de verf gedropt? Verder was het wel leuk om overal schattige pups en diertjes te zien, alhoewel je niet mag verder denken in welke omstandigheden deze worden gehouden. Laat staan wat er mee gebeurt eens ze te groot zijn voor de kooi. Java is immers een islamitisch land en voor een moslim is het houden van honden verboden. Dus de vraag is of deze beestjes ooit effectief een thuis zullen vinden. Niet voor leden van de dierenbescherming.
Day 1 - vervolg waterpaleis Verder brengen we een bezoek aan een fraai gerestaureerde 'gewelfde put' met boogtrappen. Voor je hier geraakt wandel je langs kleine charmante straatjes om dan via een bijgebouw de 'catacomben' af te dalen. Dit zou vroeger een moskee zijn geweest maar sommige denken dat dit een meditatie ruimte was. Hoewel het als lustoord werd ontworpen vertoont het ook elementen van een verdedigingswerk.
Day 1 - taman sari: het waterpaleis Vroeger waren de waterbassins via ondergrondse gangen met elkaar verbonden en waren er 18 tuinen vol bloemen. Helaas is van dit alles niet veel meer overgebleven. Wel zien we de 2 grote bassins voor de hoofd-en bijvrouwen van de sultan en de kleinere voor de sultan zelf en zijn favoriete vrouw. Het blijft impressionant. De bouw van het complex nam 11 jaar in beslag.
Day 1 - kraton: het paleis van de sultan De combinatie van lang wakker blijven en bintang heeft zen werk gedaan. Resultaat 8h geslapen als een roosje. Na een stevig lokaal ontbijt met banaan pannenkoeken en een pineappeljus zijn we opgeladen. Om 8:30 wacht onze lokale gids ons op aan het onthaal. De jonge dame lacht ons vriendelijk toe terwijl ze ons naar de becak begeleid. Here we go. Eerst stop het kraton Het kraton is een prachtig lusthof dat eertijds is aangelegd voor de sultan en zijn familie, een voormalig 18de eeuws sultanpaleis. De huidige 10de sultan van Yogyakarta woont hier nog steeds. Fun Fact: hoewel ik wel wat mensen ken die naar Indonesië en Thailand zijn afgereisd en ik dacht dat Europese toeristen de normaalste zaak van de wereld waren hier is het toch niet vanzelfsprekend voor de javanen. Op onze eerste dagtip kwamen er al 4 mensen vragen om mee op de foto te gaan. Tochwel een speciaal gevoel. #sterrenstatus

3 May 2017

Nog steeds niet moe. Na nog een cafeetje gedaan te hebben trekken we huiswaarts. We zijn nu ondertussen al meer dan 36h wakker maar van vermoeidheid is er niets te merken. Dan maar even nog een spelletje dobbelen en goeie jura whiskey. Het is hier zo gezellig, we praten nog even na over onze reis en de impact tot nu toe, terwijl Silvy me helemaal inmaakt tijdens ons spelletje dobbelen, balen 😆.
Time for food. We vinden vlak naast de deur meteen een leuk restaurantje genaamd hani's. Niet twijfelen maar binnengaan. We worden vriendelijk begroet en krijgen meteen een tafeltje. Op aanraden van men vriend koen nemen we meteen het lokale bier bintang. De eerste verfrissende pint is een feit. Ik had van vrienden al veel gehoord over het lekker eten in Indonesië. Let's try this. Ik ga voor bebek goreng of simpelweg in het Nederlands eend met rijst en groentjes. Silvy neemt zoals verwacht Ayam goreng of kip. Het smaakt enorm. De combinatie van frisse kruiden, koreander, pijpajuintjes en pikant van de pepertjes is super. Je kan hier heerlijk eten en dat voor de spotprijs van 140000 IDR wat neerkomt op 10€ voor 2 personen. Dit kunnen we best wel gewoon worden.
Toch niet zo moe. Overweldigend enthousiast en vol energie. We kunnen nog niet gaan slapen, het zou zelfs niet lukken denk ik. Plan b dan maar op verkenning de stad in.
Prambanan guesthouse. Na een korte shuttelbusrit komen we aan in het Prambanan guesthouse. We worden meteen vriendelijk begroet aan de balie. Het geeft een gevoel van thuiskomen. De sleutel van de kamer ligt al klaar. De receptioniste vraagt snel nog even of de vertraging van de vlucht niet te lang was, vriendelijk gebaar. We volgen haar naar een mooie kamer vlak naast het zwembad. Eindelijk in onze kamer toegekomen vinden we een leuke T-shirt en sjaal als cadeau, wat een charmant gebaar.
Kleine oogjes. We made it. We zijn moe, heel moe. Ik snap niet hoe sommige mensen het doen, ze stappen het vliegtuig op en slapen de hele vlucht. Wij bleven wakker, klaar wakker. We kijken uit naar een bed en slaap, zodat we terug de nodige energie kunnen opdoen.
Flight GA212 Jakarta - Yogyakarta. De laatste etappe. Na een lange toch wel vermoeiende laatste vlucht komen we aan op de luchthaven van Yogyakarta. Snel de rugzakken halen nu en naar onze guesthouse. 26h zijn we onderweg geweest vluchten en transits inbegrepen.
Flight TG433 Bangkok - Jakarta. We zijn nog niet bekomen van de eerste etappe van onze reis en meteen volgt het tweede deel. 2500km of 4h zetel zitten. Het kruipt in je kleren.
Impressionante kunst Het is niet weg te denken uit de oosterse cultuur. Zelf zonder de luchthaven van Bangkok te verlaten krijg je een goede indruk van de pracht en praal van de oosterse kunst.
The gate to Thailand and Indonesië. Wauw, het is me toch wel wat. 9000km of 11h hebben we erover gedaan. 2x eten, goe wa gin tonic en 5 inflight films. Door 5 tijdszones heen waardoor de nacht maar enkele uurtjes duurde. Maar we zijn op onze eerste tussenstop Bangkok. Veel tijd hebben we wel niet want over 2h vertrekt onze volgende vlucht naar Jakarta. De mastodont dat de luchthaven van Bangkok is laat meteen een diepe indruk na. Het is er immens. Jaarlijks passeren hier miljoenen mensen.

2 May 2017

Ready - set - take off Onze eerste, verre, lange reis. Gezellig met zen tweetjes. 18 dagen Java en Bali verkennen. Ik ben zo benieuwd. Maar nu we op het vliegtuig zitten en alleen nog maar kunnen dromen van alle dingen die we gaan zien en doen. Let me take a selfie.
Flight TG935 boarding. Het is met toch wel wat. Je hoort je vluchtnummer afgeroepen worden over de intercom van de luchthaven. Vol enthousiasme stap je naar de gate. Eerst boarden de achterste rijen. Yes we zijn bij de gelukkige. We mogen als eerst op het vliegtuig. Nou ja als eerst 😉.
Brussel - Bangkok TG935. Het is zover. Na zo lang wachten kunnen we vertrekken. Eindelijk kan het avontuur beginnen. Hier hebben we zo lang naar uitgekeken. Van het plannen van de reis tot beslissingen maken waar naartoe en wat te doen. We zijn zijn klaar voor. Laat de cultuurshock, het lekker eten, de spanning van ver weg van huis te zijn en een hele nieuwe wereld te ontdekken maar op ons af komen. Maar als teken van trouw en afscheid toch snel nog even een laatste Belgisch biertje drinken voor we opstijgen, maar wel snel want we moeten eigenlijk al inchecken aan de gate.