Europe, Asia · 21 Days · 99 Moments · May 2017

Onze reis naar China


2 June 2017

1 June 2017

Dag 17 - 6/6 We gaan terug met de bus naar de boot en de boot terug is wel een open boot en vaart een stuk rustiger. Vanaf het water kunnen we de stad nu heel goed zien. Allemaal hoge gebouwen, heel gaaf. Karsten maak ik nog snel even wakker, zodat hij het nog kan vastleggen op de camera. We komen tegen etenstijd terug op het eiland waar wij verblijven en besluiten dan onze reis in stijl af te sluiten. Hardrock Café. Het eten is weer lekker, we nemen toch nog wat glazen van hier mee en wat andere laatste souvenirs. De laatste uitdaging van deze dag is alles in onze koffers/tassen krijgen. Karsten en ik pakken alles uit, rollen alle breekbare spullen in kleding en vouwen het restant netjes op. Na een half uur puzzelen kan mijn tas dicht. We moeten alleen wel met z'n tweeën duwen en trekken. Alles wat we nu nog vinden moet maar in de handbagage. We hebben een fantastische reis gehad!
Dag 17 - 5/6 Als we door het pad heen zijn, is er een trap omhoog waar bovenop de 34 m hoge bronzen Boeddha zou moeten staan. Deze valt voor ons helaas weg in de mist. De trap bestaat uit 268 treden, makkie! Hoe hoger we komen hoe zichtbaarder de Boeddha wordt. De grote Boeddha zit op een lotus bloem en eromheen op de grond staan 6 beelden die ieder iets lijken te offeren. Het is een enorm beeld en mooi om te zien. We lopen hier een rondje en veel foto's worden gemaakt. Bij het naar beneden gaan, is er een groep die zittend op de trap een foto laten maken door een vreemde. Ronald plaatst zichzelf stiekem in de foto en zodra deze is genomen neemt hij een spurt naar beneden. Terwijl wij lachend achterblijven bekijkt de groep de foto en zijn zij op zoek naar de vreemde man die op de foto zit. We kijken nog even rond bij de tempel die hier op het terrein zit en natuurlijk in de winkeltjes met souvenirs. We hoeven niks meer te kopen, want alles is binnen.
Dag 17 - 4/6 We razen door het water maar klappen ook op en af de vele golven. Ik ga achterin zitten om zo minder last te hebben, voor Karsten een teken om in slaap te vallen. Ja hij heeft zich ontwikkelt tot een echte reisslaper. Overal waar we zitten (vliegtuig, bus, trein, boot) hij slaapt lekker! Als we aankomen op Lantau Island nemen we de bus die ons in een half uur naar de grote Boeddha brengt. Hier is een klein toeristendorp met allemaal winkeltjes en eettentjes. Inmiddels is het middag en gaan we eerst wat eten. Daarna lopen we richting de Boeddha. Door een grote poort een breed looppad op, waar links een loslopende koe te vinden is. Aan weerszijde langs het pad staan in totaal 12 'divine generals'. Deze generalen staan ter bescherming van het Boeddha beeld. Iedere generaal staat voor 1 van de Chinese dieren sterrenbeelden, draagt zijn eigen soort wapen en staat voor 2 specifieke uren van de dag.
Dag 17 - 3/6 Ik had begrepen dat we bij 9 moesten opstappen, maar nergens zagen we een plek om kaarten te kopen. Toen we het gingen vragen (ja dat kan gewoon hier 😃) bleek dat we bij 6 moesten wezen voor de boot naar Lantau. Ronald en ik lopen vooruit en willen vast kaartjes kopen. We zien ook dat de boot over 5 minuten vertrekt. Nee je mag geen 4 kaarten kopen als niet iedereen aanwezig is, wordt ons verteld. Snel opzoek naar Karsten en Sandra die rustig rondliepen, terug voor de kaartjes en we horen de toeter van de boot afgaan. We zetten het op een rennen en het lukt ons op tijd op de boot te stappen. Op het moment dat we op de boot stappen, zien we dat we alleen binnen kunnen zitten. De reden voor het nemen van de boot was dat we nog wat konden zien van de stad vanaf het water. Nou goed dan maar voorin zitten. En dan begint het met regenen en zien we door de ramen niks meer. Tja... je kunt niet alles hebben. Als we vertrekken blijkt dat we op de snelle boot zitten.
Dag 17 - 2/6 En worden we door soort van tunnels geleid. Deze zijn gewoon op de weg maar afgezet met van die ribbel platen en lopen ons helemaal door een grote bouwput. We komen uiteindelijk wel aan het water uit maar op een soort industrieterrein. Niks flaneren over de boulevard, daar lopen 4 verdwaalde toeristen helemaal alleen bij een havenwerkplaats. We volgen toch maar zoveel mogelijk het water en bij het verlaten van de havenwerkplaats komen Ronald en ik het bordje 'End' tegen. We hadden deze sightseeing niet willen missen! Uiteindelijk zijn we maar boven de grond op de voetpaden gaan lopen. Wat bijzonder! Een heel netwerk aan voetpaden over straten en door gebouwen inclusief borden die de richting wijzen. En heel veel lopende Chinezen! Gelukkig heb ik ook nog de kaart meegenomen en zodra we uit de gebouwen komen zien we dat we op de goede weg zijn. We volgen het laatste stuk de kaart en komen aan bij de ligplekken van de boten. Zo zijn er wel 10-12 opstap plaatsen
Dag 17 - Lantau Island Hong Kong Donderdag 1 juni 2017 Ook vandaag kunnen we rustig aan doen, dus ontbijten we om 9 uur. Rond kwart voor 10 lopen we het hotel uit om een Starbuck to go te halen. We gaan richting het winkelcentrum hier in de buurt, Times Square. Maar we komen hier net te vroeg aan, want alles gaat pas om 10 uur open. Dan lopen we een klein stukje door naar de Starbucks waar we gister de dag hebben afgesloten. Als we de koffie hebben, bespreken we hoe we naar de boot zullen gaan. We gaan namelijk naar Tian Tan Boeddha en deze staat op Lantau Island. Vele mogelijkheden zijn door Karsten vannacht al uitgezocht (hij kon niet slapen); metro, tram, etc. Vandaag hebben Ronald of ik de leiding even niet. Er wordt besloten te lopen onder het motto 'dan zien we nog wat van de stad'. Het idee is richting het water te lopen zodat we langs de boulevard naar de boot kunnen. Als we de straat over moeten steken naar het water moeten we bovenlangs door het winkelcentrum

31 May 2017

Dag 16 - 5/5 We eindigen de dag in een typisch Chinees restaurantje. Het zit hier vol met lokale mensen dus dat moet goed eten zijn. Het is een kleine ruimte waar heel veel lage ronde tafeltjes staan met daar omheen lage krukjes. We worden aan een rond tafeltje achterin gezet, bestellen bier voor de mannen, Sandra en ik krijgen thee en nog meer thee en we bestellen verschillende gerechten om te delen met rijst. Wat vlees gerechten, dumplings, loempia's. Het eten maar ook zeker de dag waren weer top!!
Dag 16 - 4/5 Ik kies een heel mooi Swarovski armbandje uit en ook hier worden de nodige souvenirs weer gekocht. Inmiddels vragen we ons toch wel af hoe we dit allemaal gaan meenemen, maar laten liggen is ook geen optie. Om 4 uur zijn we weer beneden. We gaan even langs het hotel om de spullen af te gooien en besluiten dan de andere kant van het hotel op te lopen, op zoek naar Nike. Hier moet natuurlijk ook een shirt gekocht worden van Hong Kong. We komen aan deze kant ook uit bij een groot winkelgebied, ze hebben hier zelfs ook 'Times Square' en hier is dat een groot winkelcentrum. We vinden maar liefst 6 Nike winkels in deze buurt en (ondanks dat de shirts bijna overal uitverkocht zijn) hebben we er toch 2 gevonden. Gelukkig!
Dag 16 - 3/5 Karsten geeft Ronald nog een spoedcursus foto maken, want hij wil de perfecte foto. Wij samen met zoveel mogelijk van Hong Kong op de achtergrond en graag zonder omstanders. Er is 1 vrouw met een hoedje die continu op de foto blijft staan. Als we haar vragen om 1 momentje opzij te gaan is ze geïrriteerd, doet ze 2 stappen achteruit en achteraf blijkt dat ze recht in de camera kijkt en in de hoek staat. Als we de foto later opnieuw nemen en zij langskomt kan Sandra het toch niet laten om haar te vertellen 'we take the picture again, because of you!'. Alsof Carin er ook bij is en volgens Sandra is het dan ook een 'family trekje' 🤣. Wanneer we alle perfecte foto's hebben gaan we naar beneden. Op de berg is voor al die toeristen dan ook een groot winkelcentrum gemaakt. Goed eerst eten we wat bij een restaurantje geïnspireerd op Forrest Gump. Daarna gaan we nog langs de winkeltjes.
Dag 16 - 2/5 Met 5 banen die volgens de letters op de straat allemaal ergens anders uitkomen. De voetpaden gaan dan ook overal langs, over, onder en door elkaar met de gewone wegen. Maar als je bordjes volgt komt het allemaal goed. We komen aan bij het trammetje. In de tram rijden we 1400 meter waarbij we stijgen tot een hoogte van 369 m. Dit betekent dat de tram behoorlijk schuin rijdt (4 tot 27 graden schuin). Ronald en ik hebben geen zitplekken de weg naar boven, als ik halverwege de rit achterom kijk zie ik Ronald op het punt staan om van de schans te springen😂. Karsten heeft uiteraard en plekje vooraan naast de chauffeur voor zichzelf geregeld 👍. Bovenaan komen we in een gebouw terecht waar als je naar de bovenste verdieping gaat je het mooiste uitzicht hebt over Hong Kong. Daarvan is niks gelogen, het is schitterend. Door het mooie weer vandaag kijken we enorm ver over de stad met ook veel water ertussen. We hebben hier best wel lang gestaan, er worden veel foto's gemaakt.
1/5 Dag 16 - Hong Kong verkennen Woensdag 31 mei 2017 Aangezien we in Hong Kong zelf bepalen wat te doen, ontbijten we dit keer ook iets later. 9 uur zitten we aan tafel, vlak daarvoor hebben Karsten en ik nog even een kaart van de stad gescoord. Aan tafel maken we het plan voor deze dag. We gaan naar Victoria Peak. 10 uur lopen we de deur van het hotel uit, dezelfde richting op waar we gisteravond hadden gegeten. Op de weg terug zag ik borden met 'Peak tram' dus daar moeten we nu weer heen. Maar eerst een lekker bakkie koffie bij de Starbucks, die in het hotel is niet te drinken. Hier koop ik nog een klein bekertje van Hong Kong en we gaan naar het trammetje lopen. We volgen de borden. Dat kan hier gewoon. Alles staat in het Chinees en ook Engels op de bewegwijzering. En niet alleen op de borden staat het in 2 talen, ook per baan op de straat staat dit aangegeven, net als welke kant je op moet kijken. Ze hebben hier dan ook veel wegen die over en kriskras door elkaar gaan.

30 May 2017

Dag 15 - 5/5 De eerste indruk van deze stad is sowieso weer heel goed. We zijn onder de indruk van de hoge gebouwen, vele wegen die kriskras door en over elkaar lopen, veel mensen op straat, een gecontroleerde chaos eigenlijk. We kijken onze ogen uit terwijl we lopen naar het eten. We worden geplaatst aan een tafeltje en bestellen nachos en weer lekker een hamburger. Na heerlijk gegeten te hebben en nu de weg te kennen, wandelen we weer terug naar het hotel. Het is kwart over 10 als we richting de kamers gaan en afspreken voor de volgende dag ontbijt. Morgen gaan we deze stad verkennen. Wel hebben we nu al een fantastisch uitzicht over de verlichte stad in de avond 😃!
Dag 15 - 4/5 Zij gaan het lokale agentschap bellen die nu nog wat dingen moeten controleren, dus of we even willen wachten op de bank. Na een tijdje wachten besluit ik ook Nederland maar eens te bellen en dan gaat het snel. Ik zie wat telefoontjes binnenkomen op de receptie en uiteindelijk blijkt er inderdaad geen reservering te zijn, maar die wordt nu gemaakt. Men registreert ons na een uur toch op 2 kamers. Inmiddels is het half 7 als we beneden komen en we gaan gelijk de stad in. Achter Ronald aan want hij weet de weg naar het Hard Rock Café hier. Het is 3 km lopen volgens de navigatie en we komen een heel eind. De laatste 2 straten vragen we de weg aan verschillende mensen op straat en we worden netjes er naartoe gewezen. Dit is een verschil met wat we tot nu toe gezien hebben. De straatnamen zijn aangegeven in Engels en Chinees en men spreekt hier ook meer Engels. Op alle vorige locaties hadden we nooit zo ergens gekomen.
Dag 15 - 3/5 In de laatste trein ook filmpjes met Engelse ondertiteling die een introductie geeft over Hong Kong. Uiteindelijk staan we kwart over 4 op Kowloon station met onze bagage te wachten tot we door de douane kunnen. 1 voor 1 worden wij en onze paspoorten gecontroleerd en mogen we doorlopen. Vanaf Hong Kong zijn we op onszelf aangewezen. We pinnen wat Hong Kong dollars en lopen naar buiten naar de taxi stand. De taxi is een beetje krap. De koffers van Ronald en Sandra kunnen in de achterbak maar daar passen de tassen van Karsten en mij niet meer bij. Die nemen we op schoot. Hier merken we gelijk een verschil, in Hong Kong rijden ze links😃. Aan de taxichauffeur wijzen we het adres aan dat we ook in het Chinees hebben staan op het blaadje en ongeveer een kwartier later staan we in de receptie van ons hotel. Tot nu toe verliep alles heel soepel. Hier aangekomen kan het hotel geen reservering van ons vinden. Ik geef alle papieren en nog steeds geen reservering te vinden.
Dag 15 - 2/5 Hier aangekomen worden we naar boven gebracht waar een mannetje met een zwarte tas klaar zit waar onze 4 treinkaartjes uit komen voor de volgende rit. We halen wat te eten (donuts en een yoghurtje) en wat te drinken en gaan op de stoelen in de wachtkamer zitten. Om 13:20 mogen we naar binnen voor de douane controle, we gaan immers China uit. De paspoorten worden weer gecontroleerd, als we maar op volgorde volgens visum langslopen bij de mevrouw achter de balie. Karsten is als laatste en mag doorlopen, het visum krijgen we dit keer niet terug. Sandra en ik vragen nog of we het visum niet meer nodig hebben, nee die heb je niet meer nodig. Ook deze treinrit duurt 2 uur. De ritjes in de trein zijn helemaal niet erg. Er staat heel duidelijk aangegeven waar je zit, in welke cabine en welke stoelen. Je hebt meer beenruimte dan je krijgt in het vliegtuig, men komt continu voorbij om eten en drinken aan te bieden wat je kunt kopen en er worden filmpjes getoond.
1/5 Dag 15 - Yangshuo naar Hong Kong Dinsdag 30 mei 2017 Vandaag is het al vroeg dag, om half 7 worden we gewekt. We gooien snel onze laatste spullen in de tassen en gaan richting de receptie. De sleutel leveren we in en halen gelijk nog wat ontbijt op. Gisteravond hebben we 4 pannenkoeken met suiker besteld om mee te nemen vanochtend. 7 uur zitten we in het busje onderweg naar het treinstation. Waar we eigenlijk om 8 uur hadden moeten opstappen op het station in Guilin heeft de gids ons aangeraden op te stappen op Guocheng. Dit scheelt een uur waardoor we om 8:54 vertrekken richtig Guangzhou. We hebben weer hele mooie plekken, 2 om 2 aan het raam. De hele weg zien we het mooie landschap met de bergen. Om 11 uur komen we aan op het station in Guangzhou. Als we naar buiten lopen staat hier een vrouwtje voor ons klaar met een bordje met alle 4 onze namem erop. Zij en een chauffeur brengen ons in deze stad naar een ander station.

29 May 2017

Dag 14 - 6/6 Dit wordt goed gemaakt door 2 gratis biertjes voor Ronald en Karsten en ook nog wat watermeloen voor iedereen. Het is inmiddels kwart over 3 als we daar vertrekken. Nog 8km fietsen naar ons verblijf. Ook die laatste kilometers zijn super gaaf. Mooie uitzichten. We fietsen tussen de rijstvelden door waar we vrouwtjes nog rijststekjes met de hand zien planten. En verderop zien we de velden gevuld en wel. Als Karsten hiervan een foto heeft gemaakt en zich omdraait verliest hij zijn evenwicht en stapt daarmee met 1 been in de modder. Hij zakt er zo in weg dat zijn schoen blijft staan terwijl zijn voet loskomt. De fietstocht vonden we ontzettend leuk om te doen. Om kwart over 4 waren we pas weer terug. We hebben dan ook niet veel meer gedaan. Lekker gedoucht, gegeten, koffers weer in gepakt en nu gaan we lekker slapen. Morgen vertrekken we naar onze laatste bestemming hier; Hong Kong.
Dag 14 - 5/6 We gaan hier letterlijk tussen de velden door fietsen en komen dan bij een heel mooi bruggetje middenin deze velden. Het oudste bruggetje van de provincie. Niet enorm bijzonder qua brug maar leuk om deze 900 jaar oude brug gezien te hebben. In de tocht die dan volgt hebben we nog 2 bruggen gezien. Volgens de gids de mooiste en de grootste brug. Die eerste zit op een ontzettend mooie plek. Deze locatie wordt ook gebruikt voor trouwfoto's, er liep hier een bruidspaar rond. Over het riviertje staat een hele hoge boog brug. Niet alleen het aanzien van de brug in deze omgeving maar ook het uitzicht vanaf deze brug is heel bijzonder. Die laatste brug zit op een plek waar alle toeristen ook op bamboevlotten over de Yulong rivier kunnen varen. Yulong rivier staat ook wel voor draken rivier. Hier gaan we op een terrasje zitten om wat te eten aan de rivier. Een fijn plekje waar we best wel lang moeten wachten op het eten.
Dag 14 - 4/6 We fietsen nog wat door dorpjes en zien bij alle huizen bij de deur aan 2 kanten rode langwerpige posters achtig aan de zijkanten geplakt. Hier staan allemaal Chinese letters op. Deze plakken ze dus met Chinees nieuwjaar aan de zijkanten van hun deur als zijnde wensen voor het nieuwe jaar. Deze blijven ook heel lang hangen en worden met het nieuwe jaar vervangen of weggehaald als ze vervaagt zijn. In die kleine dorpjes zie je van alles. Maar de wasrekken vallen me op. Ze maken 2 keer een soort driehoeken van bamboestokken. Deze 2 steunpilaren als het waren, worden uit elkaar gezet en daar bovenop wordt weer 1 bamboestok gelegd. Aan die ene liggende bamboestok hangen allemaal kleerhangers met daaraan kleding om die te drogen. Geweldig toch 😃. We fietsen door en na een klein bezoek aan een grot, komen we aan bij nog meer velden die omringt zijn door die fantastische bergen. Jeetje wat is het hier groen en wat is het een geweldig uitzicht.
Dag 14 - 3/6 maar is bekleed met de grijze bakstenen omdat men dat er mooier uit vond zien. Dit is alleen voor mensen met meer geld. De eerst genoemde huisjes zijn eigenlijk alleen nog op het platteland te zien. Meer en meer van deze huizen gaan tegen de vlakte en daarvoor bouwen ze de nieuwe stijl huizen. In de jaren 80 waren dat recht toe recht aan huizen van Chinees beton waar dan aan alle kanten aan de buitenkant badkamertegels tegenaan waren geplakt. Ook deze huizen redden het niet meer. Tegenwoordig bouwen ze ook Chinees recht toe recht aan huizen met meerdere verdiepingen en een plat dak. Bij veel van deze huizen zie je bovenop het dak nog een stellage waarop een puntachtig dakje is gemaakt. Niet om een leuk dakterras te creëren, maar omdat de platte daken heel veel lekkages hebben doordat het water nergens heen kan. De goedkope oplossing is een dak erop plaatsen.
Dag 14 - 2/6 Al deze velden, die vol staan met water en gescheiden worden door modder ophogingen, worden gebruikt om rijst te verbouwen. Hier worden de stekjes in een kas gegroeid en wanneer de tijd van het jaar daar is, worden deze stekken met de hand 1 voor 1 in deze modder geplaatst. De rijst plantjes groeien in deze natte baden tot ze eruit zien als tarwe planten. Deze worden met de hand gesneden en vervolgens te drogen gelegd. Dat drogen gebeurt hier gewoon op het weggetje waar we nu staan. Je mag er dan ook gewoon overheen lopen of fietsen, dat maakt het afhalen van de velletjes om de rijstkorrels alleen maar sneller. We fietsen dan door een heel klein dorpje heen waar je verschillende soorten huizen ziet. Al deze huizen hebben verschillende bouwstijlen. De eerste is een modderstenen huis. De stenen waarvan de muren zijn gemaakt, bestaan uit klei met stro en zijn geel. Het andere huis heeft grijze bakstenen. Deze is verder van de binnenkant wel gemaakt van modderstenen,
1/6 Dag 14 - Yangshuo fietstocht Maandag 29 mei 2017 Vandaag spreken we om half 9 af voor het ontbijt. We bestellen en eten lekker rustig. Om 10 uur staan we klaar om op de fietsen te stappen. 3 heren fietsen en 2 roze met bloemen vrouwen fietsen. We krijgen nog een flesje water van gids Ronald, een Nederlander die hier ook de accommodatie runt. Eindelijk een gids die Karsten ook verstaat. We rijden het kleine weggetje uit en komen uit op de 'grote' weg richting het dorp Yangshuo. Vandaag gaan we juist de andere kant op. Vlak daarna komen we aan bij een kruising waar in het kanaaltje tegenover een klein oud bruggetje te zien is. De gids vertelt dat dit het kleinste bruggetje in de omgeving is. Op de kruising slaan we de weg in die richting de dorpen bij het karstgebergte van deze omgeving leidt. We stoppen bijeen pad dat tussen de velden die vol staan met water.

28 May 2017

Dag 13 - 5/5 Dit keer ontmoeten we een visser op een traditioneel bootje met een bamboestok om vooruit te komen. Deze visser heeft 5 aalscholvers. Dit lijken een soort van eenden. Deze eenden worden gebruikt om te vissen. De aalscholvers duiken de vissen op onder water. Om hun nek hebben ze een touwtje wat ervoor zorgt dat ze in ieder geval de grote vissen niet kunnen doorslikken. Vervolgens geeft de aalscholvers de vis af. We vinden dit eigenlijk best zielig om te zien en zijn ook wel klaar. We vragen na een minuut of 20 om om te keren en terug te gaan naar de kant. Om 9 uur waren we bij het hotel waar we nu nog lekker een drankje aan het doen zijn. Zo meteen lekker naar bed, morgen weer bijtijds op. We gaan fietsen!
Dag 13 - 4/5 We worden aan alle kanten omringd door het karstgebergte. Het is een geweldig zicht al die bergen en groen om ons heen terwijl wij varen op die kronkelende rivier. We hebben genoten en alleen maar om ons heen gekeken. Wij zelf zijn trouwens de attractie binnen de attractie. Er varen heel veel bootjes en als de Chinezen op die bootjes eenmaal doorhebben dat wij westers zijn, staren ze ons allemaal aan. Na anderhalf uur varen keren we om en gaan we weer terug naar het beginpunt. Tussendoor komen we nog een bootje tegen die de ijzeren stellage verloren is in het water... We vragen ons nog af hoe dat heeft kunnen gebeuren. We eten wat in een tentje in Xingping en vervolgens worden we door de gids door straatjes bij een huis gebracht aan het water. Hier buiten zitten wat Chinezen aan het avondeten. Wij worden in het donker opnieuw op een bootje gezet.
Dag 13 - 3/5 Even snel wat spullen afgooien en om 2 uur zitten we weer in het busje. Het is een uur rijden naar Xingping. Tussendoor stoppen we bovenop een berg. Volgens de gids is dit het mooiste uitzicht. En we moeten toegeven dat het ook fantastisch is. Voor ons zien we vlakken stukken groen met hier en daar wat huisjes en daarachter de bergen van verschillende hoogtes. Aangekomen in Xingping brengt de gids ons naar de opstapplek waar we op de bootjes gaan. We gaan een boottocht maken op de Li Rivier. Een leuk weetje: waar wij zijn geweest is ook de foto gemaakt die afgebeeld staat op het 20 Yuan geld briefje. De bootjes bestaan uit kunststof blauwe buizen die aan de uiteinden omhoog staan. Daar bovenop zit een ijzeren frame waarop met stof een afdakje is gemaakt. Los staan er 2 bankjes op waarop ieder 2 personen kunnen zitten. We nemen plaats met te grote oranje zwemvesten aan.
Dag 13 - 2/5 Er wordt een taxi besteld en 15 minuten later worden we opgehaald. Als we in dit kleine centrum aankomen dat volgens mij uit een straat of 5 bestaat met daarnaast een park, valt het op hoeveel scooters hier rijden. We gaan opzoek naar die ene straat waarvan degene in het hotel heeft gezegd dat je daar kan shoppen. We zijn nog opzoek naar souvenirs. Het is een heel leuk smal typisch Chinese straat met heel veel kleine winkels en daarboven de uithangborden. Uiteraard vinden we (Sandra en ik) hier van alles; schoenen, tassen, sjalen, bekers, etc. Dan gaan we wat eten in 1 van de zijstraatjes. Hier zitten allemaal eettentjes en we kiezen dit keer voor een pizza. Daarna lopen we nog even het park in. Hier zien we allemaal groepjes mannen en vrouwen aan ronde tafels zitten. Ze zitten allemaal te kaarten. Ook zien we nog een man kong fu uitoefenen. Heerlijk hebben we hier even gezeten en heb ik mensen zitten kijken. Om kwart voor 2 komen we weer bij ons hotel aan met de taxi.
1/5 Dag 13 - Yangshuo Zondag 28 mei 2017 Voor het eerst deze vakantie is er in de ochtend geen programma gepland. We worden pas 's middags 2 uur opgehaald. Dat betekent dat er uitgeslapen kan worden. Toch spreken we af om 9 uur te gaan ontbijten. Mij lukt uitslapen toch niet, om half 9 ben ik al gedoucht en wel klaar. Om 9 uur is Karsten dan ook klaar en gaan we alvast naar het ontbijt. We gaan buiten zitten aan een tafel en krijgen de kaart. Nu geen buffet, maar kiezen welk ontbijt je wil. We nemen beide een 'Dutch breakfast' menu wat bestaat uit 2 geroosterde broodjes met 2 eitjes (scrambled of gebakken), verse fruitsap en koffie/thee. Het eten is lekker maar met name heel fijn om buiten te zitten en al het groen om ons heen te zien. Kwart over 9 komt Ronald aan en Sandra die heeft wel lekker kunnen uitslapen, want zij krijgt haar ontbijt om kwart voor 10. We besluiten vanochtend na het eten naar het stadje/dorp Yangshuo te gaan.
Dag 12 - 7/7 Om een uur of 10 waren we terug in het hotel en hebben we nog wat gedronken. Een leuke eerste kennismaking met deze omgeving vandaag. Morgen een nieuwe dag.
Dag 12 - 6/7 Voordat de show begint krijgt Ronald van zijn buurvrouw nog een paar druppel uit een klein flesje op zijn benen tegen de muggen. We krijgen allemaal een beetje en smeren onze armen nog in. Het ruikt naar tijgerbalsem en ik krijg er zomaar traanogen ervan. Na een tijdje gloeien heel mijn armen en Sandra haar gezicht ook...😳 De show gaat beginnen. Het is een hele gave show. De natuur is het decor en wordt ook op die manier ingezet door bepaalde bergen op bepaalde momenten te verlichten. Veel traditionele bootjes met 1 schipper die met een soort bamboestok vooruit gaat, fakkels, kleding die verlicht is. Ik vind het super bijzonder om mee te maken en te zien. De hele show heb ik met een glimlach bekeken. De Chinezen zij trouwens ook wel asociaal. Voordat de show was afgelopen was de helft al opgestaan en naar buiten gelopen. We zijn een van de weinige geweest die helemaal tot het eind bleven zitten.
Dag 12 - 5/7 Wij worden door de chauffeuse bij nummer 99 gezet. Als we door de controlepoorten heen zijn, neemt de man de benen en komen we verderop bij een plein weer nummer 99 tegen, maar nu een andere man. Hij vraagt om het briefje die we ontvangen hebben waar met de hand 4 opgeschreven staat. We krijgen 4 kaartjes en wachten weer rustig af. Tot de man roept 'hey, go!'. Goed laten we al die Chinezen maar volgen dan. We lopen een pad af met aan weerszijde hoge bamboe takken die over het pad heen lopen. Inmiddels wordt het donker en komen we met schemer aan bij een houten huisje lijkt het wel. We worden aan de hand van de kaartjes door iemand naar rechts gewezen waar we een aantal trappen oplopen die rondom naar boven gaan. Als we boven zijn, zien we dat we op een enorme tribune staan die uitkijkt op de rivier met allemaal bergen er omheen. Alsof het een stukje meer is. Daar zitten we dan.
Dag 12 - 4/7 Zij loopt met ons mee naar de kamers die 2 openslaande houten deuren heeft en op slot zit met een hangslot. De deuren gaan open en we komen in een schattig kleine kamer met een tweepersoonsbed, een klamboe en een klein badkamertje met wc en douche. Alles is van hout en de vloer kraakt ouderwets. We zetten onze spullen neer en nemen wat te drinken op het terras waarvandaan je een waanzinnig mooi uitzicht hebt! Hier hebben we ook gegeten en om 19:00 uur werden we opgehaald. We gaan naar een lichtshow. De chauffeuse rijdt ons naar Yangshuo, parkeert de auto en we moeten haar volgen. We hadden 's middags al gehoord dat als Chinezen iets organiseren dat heel chaotisch gaat. Nu zijn we daar getuige van. Zo'n 100.000 Chinezen en wij staan voor wat controle hekken te wachten. Allemaal groepjes moeten verschillende bordjes met nummers volgen.
Dag 12 - 3/7 Vanuit het busje zien we allemaal bergen, heel veel verschillende kleuren groen en tussendoor wat platte vlakken waar je zo nu en dan een Chinees hoedje ziet bewegen. Hier is men aan het werk in de warme zon. Het is prachtig! Na de snelweg rijdt het busje een kleine kronkelweg op dat ons leidt naar echt het platteland, door kleine dorpjes waar we men met allerlei scooters en bagage achterop zien rijden. Het is heel komisch om te zien dat men hier met meerdere mensen op een scooter zit onder een parasol die gewoon op het stuur staat. Het uitzicht op deze weg wordt alleen maar mooier! We komen aan bij een complex met allemaal hoogstens 2 verdiepingen huisjes. Het lijkt een klein dorpje met daar omheen een terrasje en een heel kleine leuke receptie. We worden onthaald met een glas ice tea en door een Chinese dame die heel goed engels spreekt.
Dag 12 - 2/7 Voor de 2e keer worden we terug gestuurd naar de koffer controle. Weer staat de koffer van Ronald hier. De man ziet ons, stempelt de stikkers af en stuurt ons weg. Ronald en Karsten halen onze tickets op, maar Sandra en ik blijven staan want de koffer staat daar nog steeds. Als we na een paar keer weggestuurd te worden weten uit te leggen dat we graag willen zien dat de koffer naar binnengaat, glimlacht de man en regelt voor ons de koffer. Zo nu kunnen we door! De rest verloopt prima. We vertrekken op tijden lopen kwart over 2 met koffers en al naar buiten bij het vliegveld van Guilin. Hier staat ook een chauffeur klaar met 'Mr Ronald Stuifzand'. Ronald wordt ook de hand geschut en de chauffeur wil zijn koffer overnemen. Deze laat Ronald niet meer los en zegt 'take my wife' 😂. Van Guilin moeten we iets meer dan een uur rijden naar ons verblijf in Yangshuo. We rijden hier in het binnenland van China.

27 May 2017

1/7 Dag 12 - Xi'an naar Yangshuo Zaterdag 27 mei 2017 Ook vandaag gaat weer de wekker, we douchen, kleden ons aan, pakken de laatste dingen in en staan om 8 uur inde ontbijtzaal. Als we zijn uitgecheckt vertrekken we richting het vliegveld waar we om kwart over 10 aankomen. Bij binnenkomst zien we onze vlucht net nog niet op de borden, dus laat ik het briefje zien met vluchtnummer en we worden naar balie M verwezen. We staan aan de balie en leveren onze koffers in. De man geeft onze paspoorten terug en stuurt ons naar een hokje verderop waar 'Security' op staat. Als we de koffers hebben gecontroleerd mogen we terugkomen. Onze tassen en de koffer van Ronald zijn eruit gehaald, daar hebben ze wat in gezien. 1 voor 1 moeten onze tassen open. Karsten zijn scheerapparaat is goedgekeurd, bij mij is nooit wat gevonden maar wel alles gezien, Ronald zijn koffer gaat helemaal niet open. We lopen terug naar de balie met koffers en deze gaan opnieuw de band op.
Dag 11 - 8/8 En in alle 3 vind je alles, zo ook 2 t-shirts met Xi'an erop voor de mannen. Dan gaan we nog even naar de muur. Via een trap komen we op de muur. Op de muur is het gelukkig een vlakke brede straat waar we kunnen lopen. We lopen richting de oost poort van deze muur want daar dichtbij zit ons hotel. Het is heel leuk hier op te lopen. Om de zoveel meter is een typisch huisje te vinden en langs de hele muur zitten palen met de rode lampionnen eraan. We lopen hier een halfuur op en besluiten eraf te gaan om wat te eten. Na het eten moeten we nog een heel stuk langs de muur lopen. Gelukkig vinden we na een tijdje de plek waar we gisteravond hebben staan kijken naar het dansen en weten we dat het nog een klein stukje naar het hotel is. Nog even wat drinken en inpakken. Morgen weer verder!
Dag 11 - 7/8 Hier bestellen we alle 4 een bakje. Er wordt een soort yoghurt op een hele koude soort bakplaat gelegd. Dan mag je een smaak kiezen (mango, aardbeien). Gelukkig spreekt Sandra ook een woordje over de grens en legt uit 'this with aardbeien please'. De yoghurt en de jam worden gemixt en uiteindelijk in een plak uitgesmeerd over de plaat. In stroken wordt dit opgerold en in bakjes gedaan met wat noten en spikkels er overheen. Erg lekker!! We laten ons daarna afzetten bij een winkel wat volgens Maria wel wat Nike schoenen heeft en wat ook vlakbij de zuidpoort van de stadsmuur is. Daar kunnen we tot 23:00 uur op. We worden vlakbij een kruising afgezet waarop de Bell Tower staat. Deze toren staat precies in het midden binnen de muren van Xi'an. Boven in deze toren hangt een grote ijzeren bel die vroeger gebruikt werd om de tijd van de dag aan te geven. We zien hier een Nike winkel zitten, maar op dit stukje winkelstraat zitten er maar liefst 3.
Dag 11 - 6/8 en een draak met 3 vingers (deze staat voor de zoon van de keizer). Je moet dus goed opletten welke draak je afbeeld en waar gebruikt. De Pagode is gebouwd om de Boeddhistische teksten die Monnik Xuan Zang meebracht van zijn reis in India te beschermen. De pagode bestaat uit 7 verdiepingen en is 64m hoog. Om de pagode vind je allerlei gebouwtjes waar verschillende soorten Boeddha's staan en waar ook in jade het verhaal van de oprichter van het Boeddhisme uitgebeeld is. Tot slot worden we afgezet bij de moslimwijk. Dit zijn kleine oude straatjes waar je met name eten vindt. Het eten wordt ook beschreven als het beste lokale eten in deze stad. We zien allemaal uithangborden, Chinese tekens, verlichtingen en allerlei soorten kraampjes. De typisch Chinese hamburgers, toffee wordt geslagen en daar worden koekjes met sesam en noten van gemaakt, er hangen hele beesten die ter plekken volledig uitgebeend worden en ook kraampjes waar ze gebakken ijs maken.
Dag 11 - 5/8 Terwijl wij in een deuk liggen gaat Maria erachteraan om hem weer in de bus te zetten. Ook de chauffeur wil zich ermee bemoeien maar die wordt door Ronald weer achter het stuur gezet. Wij verlaten het terrein maar laten het ook achter in enorme chaos. Ach ja, wij zijn onderweg! De chauffeur rijdt wel erg langzaam op die grote weg. In de bus hebben we 4 stoelen. 2 achter de chauffeur en bijrijder en weer 2 daarachter. Op die laatste bank zitten Sandra en ik. Ronald en Karsten zitten achter de chauffeur en gaan allebei druk heen en weer bewegen. Alsof ze de bus aan het aanduwen zijn om harder te gaan rijden. Na een paar minuten begrijpt hij het en vindt zijn gaspedaal. 😂! De volgende stop is de grote Ganzenpagode. Wanneer je richting de pagode loopt is op de trap een witte steen waarin draken zijn afgebeeld. Ze hebben hier 3 soorten draken; een draak met 5 vingers (deze staat voor de keizer), een draak met 4 vingers (deze staat voor de broer van de keizer)
Dag 11 - 4/8 De generaal staat met zijn handen voor zijn buik over elkaar. Zijn onderste hand is met de buitenkant naar boven, de bovenste hand ligt daar hetzelfde bovenop. De bovenste hand wijst met de wijsvinger omhoog. Deze houding betekent 'onder 1, boven allen'. Onder 1 (daar staat de vinger voor) is één onder de keizer en boven allen is boven alle andere soldaten. Hierna gaan we in een theehuis lunchen. We bestellen rijst, 2 vlees gerechten, een groente gerecht en de Chinese hamburgers (kleine pita broodjes met vlees erin). Het eten was weer lekker! Ik zie hier leuke theepotjes en wil er 1 meenemen. Karsten geeft aan het vrouwtje aan dat we deze willen koppen en ze zegt 'you want this'. Karsten wijst naar mij een zegt 'neeee, she!'. Als we wegrijden bij het museum loopt het verkeer helemaal vast. Ronald wordt een beetje nerveus tot hij het niet meer aan kan zien. Hij stapt de bus uit en gaat het allemaal wel even regelen.
Dag 11 - 3/8 Er zijn ook stukken waar nog opgegraven moet worden en stukken waar je ziet dat alle soldaten over elkaar liggen. Ze hebben ze gevonden voor een groot deel ook vernietigd. Super indrukwekkend! De tweede hal is een kleine hal bestaand uit een stuk of 80 soldaten. Door de soort wapens die hier gevonden zijn door de archeologen en de manier waarop de soldaten naar elkaar toe staan, denkt men dat dit het commando centrum was. De laatste en derde hal is ook de hal die het laatst ontdekt is en waar ook maar 10% nog maar is opgegraven. Ze zij nog bezig met de rest. Hier staan wel de verschillende soorten soldaten uitgestald achter glas. Zo zijn er dus 4 rangen. De laagste rang heeft een enkele laag bescherming, ronde neuzen van de schoenen en weinig op zijn hoofd. De rangen kun je dus herkennen aan het soort kleding en hoe groter de knot op het hoofd hoe hoger de rang. Ook hoe meer baard/snor hoe hoger de rang. Rang ging toen samen met 'ervaring'.
Dag 11 - 2/8 deze worden in delen opgemaakt. Uiteraard eindigt de rondleiding in de winkel en hier kopen we ook een setje soldaten. De generaal en de archer. Daarna rijden we naar het museum van het terracotta leger. Dit is een leger dat bestaat uit 8000 soldaten (levensechte afmeting) die de keizer in die tijd heeft laten bouwen om hem na zijn dood in een volgend leven te beschermen. Dit werd per ongeluk ontdekt in 1974 door een paar boeren daar in de buurt. Inmiddels zijn er 3 'pits' gevonden waar omheen 3 gebouwen zijn gezet ter bescherming. De eerste hal is het grootst. Daarin staan op dit moment 2000 soldaten en paarden verzameld. Men denkt dat er hier zo'n 6000 hebben gestaan. Ze staan verdeeld over 11 rijen met hun gezicht naar voren en naar de randen, om alle kanten te beschermen. Alle gezichten hebben eigen details en er zijn verschillende rangen van de soldaten zichtbaar.

26 May 2017

1/8 Dag 11 - Xi'an verkennen Vrijdag 26 mei 2017 Karsten zijn wekker gaat heel vroeg, 6 uur. Hij gaat een rondje hardlopen langs de muur rondom deze stad. Om 8 uur belt hij aan en ik schrik van de tijd. Er is geen wekker afgegaan. Snel aankleden en naar beneden om te eten want om 9 uur staat Maria in de lobby klaar. Maria (de gids) zal samen met chauffeur Mr Wang ons vandaag naar de bezienswaardigheden van deze stad brengen. De eerste stop is een fabriekje waar ze echte terracotta leger soldaten maken. We krijgen hier weer een snelle rondleiding met uitleg hoe de soldaten gemaakt worden. Er wordt speciaal klei gebruikt wat in mallen wordt gedaan. De twee malle tegen elkaar laat je een minuut of 10 staan. Vervolgens worden de randjes met de hand netjes gemaakt en wordt de soldaat 10-15 dagen te drogen gezet. Dan gaat deze de oven in voor 3-4 dagen op hele hoge temperatuur. Dit zijn de kleine soldaten. De soldaten die we straks gaan zien zijn even groot als ik,

25 May 2017

Dag 10 - 4/4 We lopen uiteindelijk door onder de muur door. Er staan op de muur wat traditionele huizen en deze zijn rondom de randen verlicht. Ook de bovenranden van de muur zijn verlicht. Hier hebben we nog even gestaan om dit te bewonderen. De muur staat er heel goed bij. Het is geweldig om te zien. Een mooie afsluiting van deze reisdag!
Dag 10 - 3/4 Hij zet de dames in de keuken opnieuw aan het werk. Ja hoor daar komt een bakje noodles zonder taugé. Na het eten lopen we nog een stukje door richting de stadsmuur van Xi'an. Deze stadsmuur staat om het oude centrum (waar ons hotel ook is). Dit is de best bewaarde stadsmuur en is als een van de weinige nog helemaal compleet: 13,7 km. Als we richting de muur lopen horen we op een plein voor de muur muziek. We lopen richting het plein en zien allemaal Chinezen hier gezellig met elkaar dansen. Een hele gemoedelijke en vriendelijke sfeer. Karsten verdwijnt met zijn camera langs de kant tussen de Chinese mannen die hun ogen uitkijken naar hem terwijl hij allemaal foto's maakt. Ik heb langs de kant staan kijken. Een genot om te zien hoe deze mensen met elkaar op dit plein het naar hun zin hebben. Echt fantastisch!
Dag 10 - 2/4 De vlucht gaat goed en alle koffers zijn meegekomen 😃. Als we uit de hal lopen staat er een Chinese man klaar met een bordje en daarop 'Karsten Glasbergen Kim Wansink'. Hij schud ons allemaal de hand en laat dan zijn telefoon zien. Hier staan allemaal Chinese tekens op met daaronder de zin 'Welcome to Xi'an, I am your driver'. We steken onze duim op en volgen hem naar de auto. 17:15 vertrekken we in de auto en we komen 1,5 uur later aan in het hotel. Zodra we zijn ingecheckt en de koffers op de kamer hebben gezet gaan we naar buiten om wat eten te zoeken. We komen bij een klein hokje waar een paar tafels staan en aan het begin een bak met dimsums. We lopen naar binnen, krijgen ieder een dimsum en bestellen ook 4x noodles. Als de noodles komen blijkt er taugé in te zitten, maar Sandra is hier allergisch voor. Karsten legt in zijn beste Chinees uit dat we graag een bakje zonder taugé wilden. Met een stukje tussen de stokjes en het gebaar 'no' lijkt de man het te begrijpen
1/4 Dag 10 - Shanghai naar Xi'an Donderdag 25 mei 2017 Als de wekker gaat om half 8 staan we op, douchen we nog even snel en pakken we de laatste dingen in. Om half 9 zijn we alle 4 beneden voor nog een ontbijtje bij de Starbucks. In de Starbucks tegenover het hotel vinden we een kleine beker van Shanghai (deze hebben we tot nu toe nergens gezien) met daarop de magnolia afgebeeld. Dit is de bloem van de stad. We besluiten toch een grote mok mee te nemen waarop de skyline van Shanghai is afgebeeld met de kenmerkende TV toren. Wanneer we terugkomen in het hotel halen we de koffers en checken we uit. Om 10 over half 10 worden we opgehaald en om kwart voor elf staan we met alle bagage op het vliegveld. Het inchecken en door de douane verloopt soepel, alleen de nagellak van Sandra red het niet. Deze moet ze achterlaten. Op naar het vliegtuig. Deze zou om 12:45 vertrekken, maar we gingen pas 14:15 de lucht in.
Dag 9 - 8/8 Sandra en Karsten vinden dit geweldig, ook omdat inmiddels alle lichtjes in de stad zijn aangegaan. Als we beneden komen mogen we nog het museum in dat gaat over de geschiedenis van China. Best leuk gedaan, want ze hebben hier allemaal huizen nagemaakt met daarin Chinese poppen in ware grote. Hier wordt uitgebeeld hoe het vervoer zich heeft ontwikkelt, hoe de boeren leefde met de verschillende ambachten, ook een ouderwetse apotheek en nog veel meer. Ze hebben hier ook The Bund nagemaakt. Dat is pas een kerstdorp! Het was leuk om te zien maar we zijn hier vrij snel doorheen gelopen. Het is inmiddels bijna 8 uur en we hebben wel trek. Om 8 uur nemen we afscheid van Apple en zoeken een restaurant. We hebben gegeten bij Fridays. Hamburgers en pasta. Als we in het hotel terugkomen zijn we gesloopt van deze drukke en ontzettend leuke dag. Shanghai vinden we een hele leuke stad! Nu eerst snel inpakken en dan lekker slapen. Morgen vertrekken we naar de volgende bestemming.
Dag 9 - 7/8 De rivier die door de stad kronkelt met daaraan alle hele hoge gebouwen en tussen de hoge gebouwen zien we ook nog de 'Chinatown in China' volgens Apple (stukje bij de Yu Yuan garden). We lopen hier een rondje en kijken door het glas naar deze mooie stad. Als we klaar zijn worden we een verdieping naar beneden geleidt. Hier staan we op 259 m hoogte. Je kunt hier een rondje buitenom lopen. Buiten heb je dan een platform wat aan de zijkanten glas heeft. De grond bestaat voor de helft uit gewone vloer en de buitenste helft uit glas zodat je naar beneden kunt kijken. Je begrijpt het al ik sta tegen de rand geplakt terwijl Karsten rondrent voor foto's. 'Kom maken we een selfie' zegt hij nog. Achteruit ben ik twee stappen het glas opgelopen tot mijn grote teen er ook op staat, zonder te kijken (strak naar de ingang) en lachen naar de foto waarbij ik mezelf niet uit het oog verlies. Rennend terug! Wat eng.
Dag 9 - 6/8 De man heeft een vergelijkbare thee die we net hebben geproefd. Hij maakt een bekertje voor ons en na nog een keer proeven neem ik een aantal zakjes mee voor naar huis😃. Dan gaan we de Moderne Kunstwijk in. Dit zijn allemaal kleine straatjes waar je allemaal smalle kleine huisjes hebt. Met op de begane grond allemaal winkeltjes (kleine souvenirs, fotografie winkel, theehuisjes, sjalen winkels, etc). Sandra scoort wat notenkoekjes, Ronald vindt mooie foto's van de stad, er worden nog wat kleine souvenirs gevonden door ons maar ook door de gids. Het zijn hele gezellige straatjes, half overdekt met planten en daaraan uithangborden. Daarna is het tijd om terug te keren naar de kant van de rivier waar wij slapen. We gaan hier naar de Oriental Pearl TV Tower. Dit gebouw heeft 3 bollen, wij gaan naar de tweede bol. Dit zit op 263 m hoogte. Hier hadden we waanzinnig uitzicht over de stad rondom.
Dag 9 - 5/8 We lopen na het eten een rondje in deze oude Franse concessiewijk. Het zijn allemaal huizen met van die kleine balkonnetjes. Ook de bomen laten lijken alsof je in een straat in Parijs loopt. Apple vertelt aan Sandra dat het hier typisch is van die straten waar meerdere gezinnen in 1 straat tegenover elkaar wonen. Sandra legt haar uit dat dat voor ons heel normaal is en wij ook in dat soort straten wonen. We worden weer gehaald door het busje en dit keer afgezet in de Moderne Kunstwijk. Hier gaan we eerst een klein overdekt marktje in waar je allerlei eten kunt kopen. In het midden heb je allemaal groente kraampjes. Aan de zijkanten zitten hele kleine blokken waar kruiden aan de muur hangen en waar een tafeltje in het midden staat met nog meer kruiden. Aan het einde van deze kleine hal is de visafdeling. Als we richting de uitgang lopen komen we langs een thee blokje. Deze man heeft allemaal potten en zakken met verschillende soorten thee staan.
Dag 9 - 4/8 We gaan een klein kamertje in waar een laag tafeltje staat met allemaal theepotjes erop en lage krukjes er omheen. Wanneer we binnen zijn, krijgen we uitleg over 6 verschillende soorten thee. Ze worden allemaal op verschillende manieren gemaakt in ander soort potjes. Zo wordt de groene thee in een glas gemaakt met daarin een theefilter. Ook wordt er in een glas een grote bol gedaan met heet water. Deze bol vouwt zich helemaal uit tot een bloem, flower tea dus. Uiteraard hebben we alle 6 de thee soorten ook geproefd. De theeceremonie was erg leuk om te doen. Daarna gaan we lunchen bij het gedeelte 'French Concession'. We gaan eten bij een tentje wat op dit moment heel populair is in China volgens de gids, Din Tai Fung. De gids zoekt wat verschillende gerechten uit en zo eten we wat dimsum hapjes, rijst, soep, loempias,etc. Volgens Sandra is het eten 'hard with the stoks'. Maar ook vandaag weer erg lekker!
Dag 9 - 3/8 Het is een hele mooie tuin omsingeld door een grote muur. Deze muur is geplaatst zodat je ook nog naar buiten kan kijken vanaf de muur. De tuin bestaat uit verschillende stukjes met veel steen, water, en vissen in combinatie met elkaar. Volgens de Feng Shui maakt de combinatie van hard steen en zacht water dat dit in balans is. De vissen brengen geluk en staan voor altijd alert zijn (deze doen namelijk nooit de ogen dicht). Verder zie je door de hele tuin traditionele gebouwtjes. 1 in het bijzonder gebouwd in steen en steekt boven de muur uit. Deze liet hij maken voor zijn ongetrouwde dochter. In de Chinese cultuur vroeger mocht een vrouw pas naar buiten als ze getrouwd was. Op deze manier zorgde hij ervoor dat zijn dochter toch de buitenwereld kon zien. Vervolgens gaan we naar een theehuis. Hier krijgen we een snelle rondleiding door een klein museum over de geschiedenis van Chinese thee.
Dag 9 - 2/8 Vanaf hier worden we door de gids 2 gebouwen in geleidt. Beide gaan we naar binnen om de decoraties/interieur te zien. De 1 is wel 3 jaar dicht geweest om de decoraties na te maken van vroeger. De eerste heeft mooie schilderingen op de muur met grote kroonluchters en bijzonderen wanden. De tweede stap je in een soort cirkel waarbij het plafond de locaties van deze oude bank bevat in tekeningen, gevolgd door alle sterrenbeelden die zijn uitgebeeld en in het midden een grote zon. Schitterend! Vervolgens worden we opgehaald door het busje en worden we afgezet bij de Yu Yuan Garden. Een traditionele Chinese tuin midden in de stad. Eerst moeten we door een klein wijkje heen met allemaal traditionele huizen waarbinnen zich allemaal winkeltjes bevinden. De tuin is gemaakt door Pan Yanduan die deze tuin liet ontwerpen voor zijn familie en met name zodat hij voor zijn ouders kon zorgen.

24 May 2017

1/8 Dag 9 - Shanghai stadstour Woensdag 24 mei 2017 Vandaag worden we om half 10 opgehaald door een gids in het hotel voor een stadstour door Shanghai. Karsten zijn wekker gaat om 7 uur en gaat een stukje (5km) hardlopen langs de rivier. Ik ben wakker daardoor maar blijf lekker liggen en geniet van het uitzicht vanaf het bed. Om half 9 zijn we in de lobby en gaan we eten bij Starbucks. Als we terug zijn worden we door onze gids gehaald. Ze heet Apple. We stappen in een klein busje en worden naar de andere kant van de rivier gebracht waar we uitstappen om te wandelen over The Bund. Hiervandaan kan je de kenmerkende skyline van Shanghai zien aan de andere kant van de rivier. Dit is heel gaaf om te zien. The Bund zelf is de boulevard waarlangs de 'financial street' loopt. Dit noemen ze zo omdat alle gebouwen die hier staan een hotel ofwel een bank is.

23 May 2017

Dag 8 - 4/4 Je moet er dan ook op die manier op gaan zitten en je wordt zo ingeklemd. Deze gaat naar de start waar er wordt afgeteld. Zodra er is afgeteld worden we afgeschoten en gaan we vanuit stilstand ineens enorm hard over het parcours en schieten we van boven naar beneden in het donker met felle kleuren lichten. Erg leuk! Als we het park afgaan lopen we nog even door Disney town. We hebben wat souvenirs gekocht. Wat leuke Mickey sleutelhangers. We zijn de regen inmiddels wel zat. Het is vanmiddag geen moment droog geweest. Daarna hebben we nog wat gedronken bij de Starbucks en namen we taxi terug naar het hotel. We zijn hier nog kort naar de winkels geweest maar inmiddels lig ik in bed met een fantastisch uitzicht dit verslagje te typen. Tot morgen!
Dag 8 - 3/4 We komen op een bepaald punt waarbij een fantastisch decor is met daarachter geprojecteerd een soort film. De film toont hoe je ineens onder water beland bij de dieren en de vrachtschepen en daarbij de effecten van de boot gaf het gevoel alsof je echt onder water zakt. Dit komt later in de attractie ook terug maar dan dat je met de boot weer boven water komt. Heel gaaf! Vervolgens hebben we in een attractie gezeten waar we in een karretje zaten die omhoog ging. In de halve bol waar we naar keken werd een film laten zien en met de effecten van het karretjes was het net alsof je van het een in het ander vliegt. De beelden toonde allerlei plekken op aarde. Van de noordpool met ijsberen tot aan het eind Shanghai en vuurwerk boven de hoge torens uit. Ook gaan we nog in de Peter Pan vlucht en de bootjes door een wildwaterbaan. We eindigen in een achtbaan. Futuristische uitstraling meer veel lichten. De zitjes van deze attractie zijn in de vorm van een motor.
Dag 8 - 2/4 Ook hier is het begin van het park hetzelfde. We komen door de entree waar Mickey Mouse afgebeeld is in een een bloemenperk met daarachter een doorgang die leidt naar een klein winkelstraatje 'Mickey Ave'. Hier staan Knabbel en Babbel te wachten om met iedereen op de foto te gaan. Sandra staat in de rij voor we er erg in hebben. Helemaal blij! Uit de winkelstraat loop je door waar je het grote kasteel ziet 😍. Ja dit is Disney! We gaan naar Adventure Isle waar we eerst in de kano's willen. Na wachten in de rij zitten we eindelijk in de kano, maar dan moeten we de kano uit. De attractie gaat sluiten. Het is best wel aan het regenen, ik heb zelfs een poncho gekocht om droog te blijven. We lopen door naar een volgende attractie. Eentje van Pirates of the Caribbean. We gaan een boot in en worden door het verhaal van pirates geleidt waarbij Davey Jones op zoek is naar Jack Sparrow.
1/4 Dag 8 - Disney Resort Shanghai Dinsdag 23 mei 2017 Gisteravond toen we op weg waren naar het hotel werd ik door het lokale agentschap hier gebeld met de vraag of de stadstour die vandaag gepland stond morgen kon plaatsvinden. Dat betekende vandaag rustig wakker worden om 8 uur. Ik ben gaan douchen (ook die is hier fantastisch!), we hebben ons aangekleed en 9 uur waren we in de lobby. We hebben in dit hotel geen ontbijt erbij dus gaan we ontbijten bij de Starbucks die hier aan de rivier zit waardoor we uitzicht hebben op The Bund (ofwel de boulevard hier). Het ontbijt zelf is prima het uitzicht is top! We besluiten (ondanks de voorspelde regen) naar het Disney park te gaan vandaag. Eerst gaan we terug naar het hotel en regelen daar een taxi. Het is 40 minuutjes rijden dus we zijn er zo.

22 May 2017

Dag 7 - 6/6 Fantastisch uitzicht en geweldig die verlichte stad. We hebben hier een drankje gedaan en zijn rond half 11 richting het hotel gegaan om te gaan slapen. Het was een lange dag, maar een geweldige aankomst in deze leuke nieuwe stad😃!
Dag 7 - 5/6 Ronald wil nog één ding laten zien, de bar op het dak van The Ritz hotel aan de overkant van de straat. Bij aankomst op verdieping 52 en het ontvangen van een nummertje om straks opgepiept te worden en naar boven te gaan, blijkt dat de mannen niet in korte broek daar mogen komen. Sandra en ik lopen ook in korte broek, maar dat is geen probleem. Als de mannen zijn omgekleed en terug komen, hebben Sandra en ik zoveel verwarring veroorzaakt bij het personeel in de bar op die verdieping dat we direct door mogen naar boven👍! We hebben wel 3x uitgelegd dat we aan het wachten waren en straks naar boven gingen. Ook werd ons meerdere malen een tafel aan het raam aangeboden waar we opnieuw dezelfde uitleg gaven. Uiteindelijk zijn we wel verhuisd, maar vonden we het uitzicht aan de andere kant mooier en verplaatsten we weer. Maar goed, we gingen naar boven en komen in een klein barretje wat uitkijkt over de rivier, de toren en de rest van de stad.
Dag 7 - 4/6 Bij de auto aangekomen duurt het zo'n 45 minuten tot we bij het hotel zijn. Het is een waanzinnig groot en mooi hotel, Shangri-La. Nadat we zijn ingecheckt gaan we de kamers bekijken. Karsten en ik slapen op verdieping 17 in een hele gave kamer met het bed die uitkijkt naar het raam met uitzicht op de mooie grote gebouwen. Als we dicht tegen het raam aan gaan staan kunnen we de iconische Oriental Pearl Tower zien! Echt heel gaaf. Ronald en Sandra hebben een vergelijkbare kamer maar dan op verdieping 34. Het is tijd om wat te gaan eten dus we besluiten een taxi te nemen en ons af te laten zetten bij het Hard Rock Cafe voor een lekker stuk vlees/hamburger. We worden door de taxi afgezet aan de andere kant van de rivier bij een leuke straat met allemaal eettentjes, winkeltjes en kraampjes. Na wat zoeken vinden we waar we voor kwamen en hebben we heerlijk gegeten. Helemaal vol van de nachos en de hoofdgerechten komen we terug bij het hotel.
Dag 7 - 3/6 Wij zitten in cabine 6 op de tweede rij. Je hebt hier meer beenruimte dan in een vliegtuig! De rit in de trein duurt van 11:00 tot 16:15. Een lange rit waarbij de trein gemiddeld 300 km/uur rijdt. We hebben 2 stops tussendoor en verder rijden we met name langs vlakke velden. Er lijken wat rijstvelden tussen te zitten. Bij aankomst staat er een chauffeur met bordje 'Stuifzand' op ons te wachten. De chauffeur biedt aan Ronald zijn koffer mee te nemen, maar Ronald laat zijn koffer niet meer los 😉. Sandra daarentegen vindt het geen probleem om zelf niet met die koffer te hoeven zeulen. De man gaat lopen en voor ons voelt het alsof we moeten rennen om hem bij te houden. Aan de man zie je niks af.. Karsten en ik lopen allebei met een grote tas op onze rug en de kleine handbagage tas op onze buik. Aan mijn handbagage tas hangt ook nog mijn Chinese hoed. En maar rennen..
Dag 7 - 2/6 Op de drukkere straat lukt het Karsten uiteindelijk wel een taxi aan te houden. We komen uiteindelijk om kwart over 10 aan op station zuid. We lopen binnen en het lijkt net een vliegveld. Er staan 2 rijen voor controle. Met een bagage band en een poort waar wij doorheen moeten om vervolgens nog gecheckt te worden met een scan apparaat. Boven ons hangen grote verlichte borden waar treinnummers op te vinden zijn (deze had de gids mij al aangewezen) en daarbij stond welke gate we moesten zijn. Eenmaal door de controle moeten we op zoek naar gate 9. In het midden van deze enorme zaal zijn alle gates achter elkaar te vinden van 1 t/m 24. We vinden de gate en er staat al een rij. Sandra en ik worden met de koffers in de rij gezet terwijl Ronald en Karsten koffie gaan halen. 1 voor 1 mogen we op vertoon van paspoort en treinkaartje door de poortjes naar het perron. Daar staat al een hele lange trein op ons te wachten. De trein bestaat uit 16 cabines, per cabine rijen stoelen.
1/6 Dag 7 - Beijing naar Shanghai Maandag 22 mei 2017 Om half 8 ging onze wekker. We hebben de laatste dingen ingepakt, omgekleed en zaten om half 9 aan het ontbijt. Aan de ontbijttafel zagen we hoe hard het aan het regenen was. Mensen reden voorbij op de scootertjes met ponchos aan. Met deze ponchos probeerden ze ook de benen te bedekken. Om kwart over 9 kwamen we beneden om uit te checken. Ik vroeg gelijk om een taxi. Ze hebben hier blijkbaar een app waarmee ze kunnen aangeven dat ze een taxi nodig hebben en taxichauffeurs kunnen daar dan op reageren. We stonden al even te wachten toen ze zei dat er geen taxi was en dat de deurman ons zou helpen er 1 aan te houden. De man werd met een paraplu naar buiten gestuurd en stond langs de straat naar iedere taxi te zwaaien. De meeste waren bezet en de paar die niet bezet waren wilde niet stoppen. Om 10 voor 10 was de man helemaal doorweekt en gaf aan dat het niet lukte. We besloten door de regen met alle bagage richting de metro te lopen

21 May 2017

Dag 6 - 5/5 Ze heeft me uitgelegd wat er op de kaartjes staat. De trein vertrekt om 11 uur vanaf station Beijing Zuid. Ze raad ons aan er om 10 uur te zijn. De rit is maar kort, maar vanwege het verkeer moet je rekening houden met 30 minuten rijden. Het hotel geeft aan dat ze morgenochtend wel een taxi aanhouden voor ons. Half 6 gaan we de bus in en na een uur komen we aan bij waar het diner is. Dit is vlakbij het vogelnest (stadion van de olympische spelen die hier werden gehouden in 2008). We lopen een heel groot conferentie centrum waar een hele grote zaal is afgehuurd. Hierbinnen staan 117 tafels waar zo'n 12 man aan kunnen zitten. Langs de randen en een pad in het midden zijn meerdere buffetten te vinden. We hebben lekker gegeten gezamenlijk met de groep waar we al een paar dagen mee op reis zijn. Ook werden er nog optredens gedaan, een speech gehouden en werd de eerste impressie film van de dag ervoor getoond op groot scherm. Een gezellige en leuke afsluiting van deze week.
Dag 6 - 4/5 Met dat ik dit besluit loopt er een ouder vrouwtje de wc in, trekt haar rok omhoog en waggelt door de gang naar een hokje in haar grote onderbroek. Ik heb met open mond staan staren😂. Uiteindelijk zijn we weer de kleine Chinese straatjes ingegaan. Ronald en Karsten zijn op een terrasjes beland met een biertje. Sandra en ik zijn langs de souvenir winkeltjes gaan lopen. Sandra heeft een heel leuk tasje en armbandje gevonden en ik ben blij met een vrolijk gekleurde (100% zijde) sjaal😃. We komen om half 5 terug in het hotel. Dan hebben we nog een uur voordat we weer klaar moeten staan in de lobby om naar 'The Great Wall Marathon celebration dinner' te gaan. Karsten en ik hebben snel onze tassen alvast ingepakt en ik ben om kwart over 5 naar beneden gegaan om onze gids te vragen waar we heen moeten voor de trein morgen naar Shanghai.
Dag 6 - 3/5 Ze leidt ons uiteindelijk naar dezelfde straat als waar we de eerste dag waren alleen naar een ander gebouw. Ja hoor, hier zit de winkel die we zochten. Karsten maakt nog een selfie met zijn nieuwe vriendin en we gaan de winkel in. We hebben nog wat gewinkeld. Voor Karsten waren we nog op zoek naar slippers, ofwel flip flops. We komen een schoenenwinkel in en daar vragen we het personeel of zij flip flops hebben. Niemand die ons begrijpt. Uiteindelijk vinden we 1 paar vrouwen slippers en Karsten loopt hiermee naar de medewerker om hem uit te leggen dat dit nou flip flops zijn, 'the name of this in English is flip flops'. De man kijkt hem aan alsof hij water ziet branden. We eten 's middags wat bij de McDonalds. Ik denk hier nog even naar een 'gewone' wc te kunnen. Chinezen hebben met name gaten in de grond als toilet. Ook in deze toilet was geen zit wc te vinden. Ook geen invalide toilet (dit is wel de normale wc). Nou goed dan maar op een gat.
Dag 6 - 2/5 Met een kaartje met hele mooie Chinese tekens terug naar de taxichauffeur en hij gebaarde dat we konden instappen. We worden afgezet bij een hoog gebouw wat een winkelcentrum blijkt te zijn. Hier gaan we naar binnen en gaan eerst een koffie halen bij Starbucks. Karsten maakt al gauw vrienden met een Chinees vrouwtje. Hij wilde weten wat het wifi wachtwoord was. Ze heeft het helemaal voor hem uitgezocht. Vervolgens zaten we bij hetzelfde vrouwtje aan tafel en vroegen we haar of ze wist waar de Nike winkel was. Eerst heeft ze het gevraagd aan het personeel, maar die wisten het niet. Vervolgens heeft ze op internet de route voor ons gezocht. Na foto's gemaakt te hebben stonden we op. Het vrouwtje gaf aan dat ze ons wel zou brengen (het was zo'n 500 m lopen). De vrouw zette een sprint in en had hele gesprekken met Karsten. Het vrouwtje blijkt professor te zijn en te werken in Beijing.
1/5 Dag 6 - Beijing rustdag Zondag 21 mei 2017 Vandaag doen we wat rustiger aan. De wekker staat om half 9 om toch nog op tijd te zijn voor het ontbijt. Ik word om kwart over 8 uit mezelf wakker. Heerlijk geslapen. Opstaan gaat wat moeizamer. Mijn benen voelen moe en best wel stijf. Als ik eenmaal loop gaat het wel. Karsten, Ronald en Sandra voelen zich iets beter maar de benen hebben genoeg gedaan de dag ervoor 😊. We ontbijten rustig, gaan daarna nog even omkleden en besluiten om 10 uur de echte Nike winkel te gaan zoeken. Ook om nog een broek voor Ronald te ruilen die hij de eerste dag gekocht had en toch iets te klein bleek. Op internet hebben we de winkel opgezocht en met de afbeelding van Google maps hielden we een taxi aan voor het hotel. Helaas begreep de taxichauffeur niet waar we heen wilden. Met de afbeelding ben ik naar de receptie van het hotel gegaan en gevraagd om de Chinese vertaling hiervan.
Dag 5 - 5/5 We hebben nog wat gegeten daar, foto's gemaakt bij de finish en zijn toen in de bus gestapt richting het hotel. Hier hebben we nog wat gedronken en zijn daarna naar de kamer gegaan om te douchen en in Karsten zijn geval heel lang in bad te liggen. Het was een lange zware dag, maar super gaaf! De muur was weer even mooi en de hele route/loop was bijzonder. Morgen een rustig dagje om bij te komen en dan begint de vakantie echt!
Dag 5 - 4/5 Hij heeft het zwaar maar een glimlach van oor tot oor als hij ons ziet. Ik neem z'n camera aan, geef nog wat spullen mee en samen gaan zij voor deel 4. Dit is nog een keer de muur op maar dan andersom als de eerste keer. De route wordt afgesloten met de 5 km daling die we aan het begin omhoog hebben gerend. De tweede keer muur is wandelend gegaan en zijn er nog veel foto's gemaakt. Uiteindelijk komen Karsten en de groepsgenoot om 3 uur het Yin & Yang Plein voor de laatste keer oplopen om ook door de finish te mogen in het midden van het plein. Karsten ontvangt ook zo'n mooie medaille. Hij kan deze marathon afvinken, het is volbracht in een mooie 6:25 uur!
Dag 5 - 3/5 Langs de hele route staan allemaal Chinese supporters. Jong en oud. In het dorp zijn Sandra en ik dan ook gestopt voor een foto met deze supporters👍. Het laatste stuk was een 3km lange asfalt weg terug richting het plein. Deze vonden we toch wel héél erg lang. Deze weg eindigt weer op het Yin & Yang Plein waar je bij het Yin & Yang teken (midden van het plein) door de finish gaat. Sandra en ik zijn samen over de finish gegaan. We worden daarna beloond met een hele mooie medaille waar de muur ook op afgebeeld staat. Ronald was inmiddels al binnen. Die heeft in 3:15 deze 21 km afgerond. Sandra en ik kwamen in 3:45 over de finish. Nu is het wachten op karst. Zijn route bestaat uit dezelfde eerste 2 delen. Zijn derde deel is een route ook door dorpen maar van zo'n 26 km waar er halverwege nog een behoorlijk klim in zit. Om 1 uur passeert hij (samen met iemand uit de groep hier) het Yin & Yang Plein voor de tweede keer.
Dag 5 - 2/5 Ronald, Sandra en ik starten in de 2e groep om 07:40 terwijl Karsten pas in de 4e groep vertrekt om 8:00. De loop begint met 5 km bergop lopen om naar het startpunt te gaan van de muur. Jeetje wat hoog en zwaar is dit. Sandra en ik redden het niet om alles te rennen. Ronald zijn we dan ook na 2 km al kwijt. Toen we aankwamen bij het begin van de muur werden we ingehaald door Karsten. Dan komt deel 2 van de loop; 3,5 km muur. De eerste kilometer is alleen maar nog verder omhoog maar dan traplopend. De muur is niet echt geschikt om te rennen. Sandra en ik lopen lekker door zonder stoppen en komen na het rondje om het fort weer op het Yin & Yang Plein. We verlaten dit plein en zijn inmiddels 1 uur en 45 minuten onderweg. Deel 3 bestaat voor ons uit een route van 12 km door het dorp. Dit was een lange route en inmiddels ook heel erg warm. Bij iedere drinkpost scoren we water wat voor de helft wordt opgedronken en voor de helft verdwijnt over ons heen om af te koelen.

20 May 2017

1/5 Dag 5 - Raceday Zaterdag 20 mei 2017 Vandaag is de dag van de race. Dit betekent heel vroeg op (half 3) en kwart over 3 stonden we klaar beneden in de lobby. We ontvingen een ontbijtpakketje (breakfast to go) en vertrokken om half 4 in de bus richting de muur. In de bus hebben we nog een beetje kunnen slapen. Wel reden we weer dezelfde route. Zo kwamen we weer langs de plek aan het water met bergen aan de overkant. Dit keer geen weerspiegeling in het water maar een geweldige zonsopgang. Nog zo'n mooi beeld, fantastisch😃! Om half 7 kwamen we dan aan bij de start. We hebben allemaal een t-shirt gekregen van deze marathon. Alleen die van Karsten was een maatje te klein. Deze hebben we dan ook eerst even omgeruild. Na het omkleden, de warming up voor Sandra en het wegbrengen van de tassen wordt de marathon gestart. De lopers van de hele en halve marathon zijn verdeeld in 4 startvakken.

19 May 2017

Dag 4 - 4/4 Gelukkig worden we eerst naar de eerste verdieping gebracht waar een restaurant zit. Hier worden we weer aan 3 grote ronde tafels gezet en komt het ene na het andere gerecht op de draaitafel in het midden terecht. We hebben heerlijk gegeten! Uiteindelijk (na nog 45 minuten verplicht shoppen) rijden we om kwart over 2 weer richting het hotel. Hier komen we om 4 uur aan. Karsten en ik hebben nog snel wat fruit, koekjes en drinken gehaald voor morgen. Om half 6 verzamelden we weer voor het avondeten. Ditmaal kregen we ook noedels erbij. Het eten was goed te doen maar ook vroeg weer klaar. Iedereen wil een beetje bijtijds naar bed want we vertrekken morgenochtend om half 4 richting de muur. We hebben alles al klaarstaan en gaan zo proberen te slapen.
Dag 4 - 3/4 De figuren staan aan allebei de kanten van de weg en precies dezelfde staan tegenover elkaar. De keizer die deze weg heeft laten maken besloot hier de stenen figuren te plaatsen omdat de echte hier niet konden staan. Het begint met stenen figuren van ministers en soldaten. Dit gaat vervolgens over in dieren. We hebben gezien paarden, olifanten, leeuwen, kamelen, noem het maar op. Opvallend was dat ieder dier een staande en zittende versie heeft. De staande staat voor het wachten op de keizer en de zittende staat voor het buigen voor de keizer wanneer die voorbij komt. Een leuke weg met allemaal grappige beelden. Vervolgens zijn we gereden naar een fabriek waar Jade wordt verwerkt. Dit is een soort steen waar allerlei figuren van worden gemaakt (zoals de typische draken) maar ook veel sieraden. Ook hier kregen we een korte rondleiding met uitleg wat er gedaan wordt, welke verschillende soorten stenen er zijn en wat ermee gemaakt wordt. En we komen weer uit in een winkel
Dag 4 - 2/4 Na de uitleg werden we een winkel in geleid waar alles te koop staat wat ze maken. Van bekers tot vazen en van kerstballen tot armbanden. We hebben een kleine beker meegenomen in de traditionele blauwe kleur met allemaal gekleurde pioenrozen erop. Deze krijgt een mooie plek in de kast beneden😃. De tweede stop was de Ming graftombe. In deze graftombe liggen alle 13 keizers uit de Ming Dynastie (1368-1644) begraven. We lopen door de ingang en gaan door een tweede poort, waarna een groot typisch Chinees gebouw staat. Daarbinnen vind je allerlei kledingstukken van de keizers van Ming. Grote kleden met allerlei patronen in verschillende kleuren. Hele kleine schoenen. Van alles was uitgestald met daarbij de uitleg. De graftombes zelf hebben we niet gezien. We reden kort naar de volgende stop wat de Sacred Road wordt genoemd. Dit is een weg naar de graftombes toe waar stenen figuren langs deze hele weg zijn geplaatst.
1/4 Dag 4 - Beijing Vrijdag 19 mei 2017 Half 7 ging onze wekker. 7 uur was het ontbijt en om 8 uur vertrokken we. Vandaag gaan we nog een (rustig) dagje op pad rondom Beijing. De eerste stop is bij Cloisonne factory. Een fabriek waar van alles met de hand wordt gemaakt van koper. We krijgen een rondleiding door de kleine fabriek en een uitleg over het proces dat hier doorlopen wordt. Zo wordt eerst met de hand van het koper de vorm geslagen die ze willen maken. Vervolgens zaten er een aantal dames koper draadjes op een patroon op papier te plakken en aan elkaar te maken. Dit patroon wordt op bijvoorbeeld de vaas gezet. Daarna zijn er dames die al die kleine vakjes allemaal verven. Zij zitten aan een tafel met bakjes gevuld met alle kleuren verf. De vaas gaat 6 minuten een hele hete oven in en komt weer terug om verder geverfd te worden. Er zijn vaak 8 verfrondes nodig om alle figuurtjes en vakjes geverfd te krijgen. Tot slot wordt de vaas gepolijst.

18 May 2017

Dag 3 - 5/5 En today is a good day! Want bij aankomst in het hotel is eindelijk Ronald zijn koffer er! Lekker die eigen kleren, gel en lenzenvloeistof is toch eigenlijk ook wel handig👍. Ook vanavond zijn we weer meegenomen naar een restaurant. Aan grote ronde tafels met in het midden een ronde draaischijf. Hierop werd al het eten gezet wat vanavond bestond uit wat dimsum hapjes en een aantal verschillende vlees gerechten met groente in saus. We hebben weer heerlijk zitten eten. Na afloop hebben we in het hotel nog een bakkie gedronken en inmiddels liggen we weer op bed. Fijne avond!
Dag 3 - 4/5 Aan het eind denk je dat je er bijna bent, dan moet je nog het hele fort rondom lopen. Via het fort kom je weer het plein op. Daar stond de organisatie subway broodjes uit te delen voor de lunch. Hier waren we wel aan toe na de klim op de muur😃. Uiteindelijk zijn we 2 uur bezig geweest op de muur. Veel om ons heen kijken, genieten, rustig lopen en foto's maken. We vonden het geweldig! Karsten en Sandra hebben nog een petje van de organisatie gescoord om zaterdag toch maar te dragen. Voor Karsten hadden we het allerlaatste petje (die van 1 van de vrijwilligers) En hij heeft ook nog een shirt gekocht waarop staat 'I conquered the great wall'. Ook ik heb een souvenir gevonden, de Chinese hoed 😜! Rond 3 uur vertrokken we weer naar Beijing waar we om half 6 aankwamen. We kregen een half uurtje om op te frissen en weer beneden klaar te staan voor het avondeten.
Dag 3 - 3/5 We werden allemaal weer terug gestuurd naar de bussen om 5 km omhoog te rijden en afgezet te worden bij de start van het stuk muur dat we gaan lopen. De 5 km die we nu omhoog rijden zullen we zaterdag zelf moeten lopen. Dan volgt de muur. De eerste km ongeveer is alleen maar omhoog. Maar wat gaaf om op deze muur te lopen. Fantastisch om de muur over de berg te zien lopen, de verschillende treden en gewoonweg heel bijzonder om hier te staan. Het stukje muur dat we moeten lopen is 3,5 km lang. Ronald, Sandra en ik lopen dit stuk. Karsten loopt dit stuk 2x tijdens zijn marathon. Aan het begin en aan het eind. We zien nu dat rennen op dit stuk toch wel ingewikkeld wordt. Het is een hele uitdaging al die treden, omhoog en omlaag, van allemaal verschillende hoogtes door elkaar. Wel ontzettend leuk om alvast gelopen te hebben en de mooie foto's binnen te hebben.
Dag 3 - 2/5 Rond half 10 komen we aan op de bestemming van vandaag, Huangyaguan. Op de bergen zien we al stukjes van de muur. Eerst worden we naar het Yin & Yang Plein in de oude Vesting geleid. Op het plein staan alle kraampjes al opgesteld van de organisatie. Van tijdregistratie en ehbo post tot de kleding die je kunt passen en bij het volgende kraampje kunt kopen. Zo'n 2000 man doen mee verdeeld over 3 runs en die zijn allemaal vandaag verzameld op dit plein. Als iedereen er is en de meeste shirtjes hebben geruild/souvernirs hebben gekocht, krijgen we een briefing voor de loop. De organisatie geeft aan dat het warm wordt, genoeg te drinken en wat de routes zijn van de verschillende afstanden. We horen welke peilen we moeten volgen en er wordt voorgedaan hoe de verschillende lopen finishen op dit plein. De uitleg hebben Ronald, Sandra en ik wel gevolgd. Karsten liep rond voor foto's. Tegen het einde van de briefing kwam hij weer aangelopen.
1/5 Dag 3 - Chinese muur inspectiedag Donderdag 18 mei 2017 Vandaag was al heel vroeg dag. Half 6 ging de wekker, 6 uur aangekleed en wel aan het ontbijt om vervolgens om 7 uur met de bus te vertrekken. Vandaag gaan we naar het stuk van de Chinese muur waar we zaterdag ook overheen zullen rennen. Dit ligt op 2,5 uur rijden van Beijing. We hebben trouwens vannacht wel lekker geslapen. Alleen Sandra niet. Zij heeft vannacht al een paar keer de muur gelopen en ook alle scenario's rondom Ronald zijn koffer hebben de revue gepasseerd. Goed, onderweg naar de muur. We rijden een lang stuk over de grote weg, maar gaan ook een weg op met veel bochten langs kleine dorpjes door een stukje binnenland lijkt het wel. We rijden langs een rivier met aan de overkant bergen met verschillende soorten groen en ook verschillende hoogtes. De bergen zie je 2 keer, namelijk nog een keer in de weerspiegeling van het water. Schitterend! Alsof ik naar een ansichtkaart van China zat te staren.

17 May 2017

Dag 2 - 6/6 Bij het naar buiten lopen van het park loop je door een overdekt stukjes waar groepjes Lokale mensen op de randen zitten en fanatiek aan het kaarten zijn. Er zitten vele groepen lekker spelletjes te spelen in dit park. Heel leuk! Om 5 uur komen we aan in het hotel en om half 6 worden we weer beneden verwacht want we gaan met de groep eten. We belanden dicht bij het hotel weer in een restaurant aan grote ronde tafels. We zitten aan tafel met in totaal 10 Nederlanders. We hebben lekker gegeten, gelachen en een leuke avond gehad. Met zijn vieren hebben we daarna nog wat gedronken beneden in het hotel. Inmiddels zijn we weer op de kamers. We gaan zo slapen, morgen vertrekken we heel vroeg naar de muur voor inspectie 😊.
Dag 2 - 5/6 Wij, blanke westerse mensen, zijn hier een hele happening voor de Chinezen. We hebben allemaal de eerste dag al op een aantal foto's gestaan. Ook vandaag zijn er al stiekem wat selfies gemaakt waar we op de achtergrond stonden. Terwijl Sandra en ik zitten te genieten van het uitzicht komt er een groep apart geklede Chinezen aan. We hebben het er nog over dat het lijkt alsof ze een themafeestje hebben. Er komen er een aantal van de groep naast ons zitten, er worden wat foto's gemaakt, degene die naast ons zitten wisselen en er worden weer foto's gemaakt. Inmiddels staan er 4 man tegenover ons. 3 telefoons en een iPad om foto's te maken. Een beetje ongemakkelijk was het wel. Sandra staat op en gaat even bij ze kijken hoe de foto's geworden zijn. 'Oh nice' hoor ik haar roepen en met dat zij is opgestaan word ik omringt door Chinezen. Links, rechts en achter mij. Fantastische foto en wat een attractie! We zaten daarna wel op de voorste rij voor een grappige traditionele dans.
Dag 2 - 4/6 Vervolgens werden we de winkel in gestuurd waar van alles werd verkocht, van jassen tot sjalen. Het leek een beetje op een goed doel. Alle groepen werden hierheen geleid en de meeste van onze groep stonden binnen no time weer buiten. Karsten en Ronald lagen zelfs in de bus even kort bij te slapen. Om half 4 kwamen we aan bij de laatste stop, de Tempel van de Hemel. Deze tempel ligt in een enorm park in de stad. De tempel heeft in het middelpunt een grote ronde hal bovenop een hoger plateau waar je naar boven kunt via trappen rondom. Deze hal werd gebruikt voor het bidden voor een goede oogst. Een mooi rond gebouw dat lijkt alsof deze in 3 lagen gemaakt is. Iedere laag heeft mooi geschilderde details met blauw en groen en heeft een dak waar bovenop de volgende laag weer begint. We hebben hier wat rond gelopen en Sandra en ik hebben uiteindelijk ook nog even lekker in de schaduw gezeten op de traptreden bij deze hal.
Dag 2 - 3/6 Uitlopende punt daken met op de uiteindes veel draken afgebeeld. We eindigde na alle gebouwen in de tuin. Hier vind je ook het klaslokaal van de keizer. We hebben in het complex tot half 12 rond gelopen. Erg mooi en groot. Om half 12 was het tijd om verder te gaan. Dit betekent naar de bus en vervolgens naar het restaurant om te lunchen. We werden met de hele groep een restaurant in geleid, naar boven gebracht en aan grote ronde tafels geplaatst met een ronde schijf in het midden. Een voor een kwamen er allerlei verschillende borden op tafel. Ik heb alles geprobeerd; van Peking eend in een zelfgemaakt loempia tot gebakken banaan met suiker en alles wat daartussen ligt. We hebben heerlijk gegeten. Na het eten zijn we nog even de Starbucks in gelopen en heb ik weer 2 bekertjes (1 met China erop en 1 met Beijing) kunnen scoren 👍. Eenmaal in de bus gingen we door naar stop 3. Dit was een zijde fabriek/winkel. Hier kregen we uitleg hoe de zijden dekens/kussens worden gemaak
Dag 2 - 2/6 De eerste stop is het Tiananmen plein of ook wel het Plein van de Hemelse vrede. Voordat je op het plein staat, kom je langs de uitkijktoren. Vervolgens het plein. Dit is een enorm plein met een basilisk in het midden en aan alle kanten gebouwen er omheen. Waarbij het gebouw met een portret van de man Mao Zedong, voormalig president van China, een poort heeft die toegang geeft tot de Verboden Stad. De Verboden Stad is het paleiscomplex van meerdere keizers van China geweest en dankt zijn naam aan dat de gewone bewoners hier niet mochten komen. Het is een enorm complex met meer dan 800 gebouwen en meer dan 9000 kamers. We liepen van het ene gebouw met plein over in het volgende pleintje met gebouw. Leuk weetje vond ik dat men zegt dat de grond bestaat uit 15 lagen stenen. Zo kon niemand een tunnel graven en binnenkomen om de keizer wat aan te doen. Het zijn mooie gebouwen met veel geschilderde details en de typische Chinese daken.
1/6 Dag 2 - Beijing verkennen Woensdag 17 mei 2017 We zijn nog niet helemaal gewend aan de nieuwe tijden. Zo gingen we half 12 slapen maar waren Karsten en ik vannacht om 4 uur klaar wakker en hebben eigenlijk niet meer geslapen daarna. We zaten vanochtend dan ook al vroeg (6:50 uur) in de ontbijtzaal. Dit was eigenlijk wel lekker. We konden rustig ons ontbijt uitzoeken en toen we gingen zitten liep de hele zaal vol met Chinezen. Om 8 uur kregen we onze goodiebag vanuit de organisatie. Hierin zitten de entree bewijzen voor de muur en de loop, onze startnummers en het t-shirt van de Great Wall Marathon. Om half 9 vertrokken we, in een bus met 40 man inclusief de gids, naar de eerste van de 4 sightseeings vandaag. De gids is heel vrolijk en heeft veel verteld. De hele dag liep zij met een panda aan een stok op kop, 'follow panda please'.

16 May 2017

Dag 1 - 7/7 (inktvis, schorpioentjes, krekels, slang en hond). Geen groot succes, maar wel geprobeerd. We komen uiteindelijk via een winkel met kleding op een pleintje uit met allemaal leuke tentjes en hier hebben we wat gedronken. Sandra en ik hebben nog wafels gegeten met ijs. Erg leuk om te zien en ook lekker😍. Een hele lange maar leuke eerste dag in Beijing. Morgen worden we vroeg gewekt en gaan we vroeg op pad met de groep.
Dag 1 - 6/7 Karsten knikt ja en zegt ook ja. 'How many' wordt gevraagd. Karsten steekt nog een keer 1 vinger in de lucht. 'Ah..' en hij krijgt van de man 6 vingers terug. Karsten geeft hem 60 Yuan en ontvangt een zakje met daarin een omelet gesneden in partjes. Machtig mooi om te zien. We zijn terug gegaan naar het hotel en hebben een paar uurtjes geslapen. Om half 4 spraken we weer af in de lobby en zijn we opzoek gegaan naar een Nike winkel om in ieder geval een shirtje te scoren voor Ronald, die nu ook in een korte broek van Karsten liep. Via Google vinden we een winkelcentrum en dit tonen we aan de taxichauffeur. We worden netjes afgezet en ja hoor hier hebben ze heel veel winkels. 2 shirtjes en een broekje gevonden en vervolgens gaan we wat kleine straatjes in achter de winkelstraat. Allemaal typische gebouwtjes, lampionnen, snuisterijen en allemaal eettentjes. Een paar geluk oorbellen voor Sandra en voor Karsten 5 stokjes met allemaal apart eten eraan
Dag 1 - 5/7 Ik begrijp nu ook het liedje 'nine million bicycles in Beijing'. Bij het hotel aangekomen, worden de kamers nog schoongemaakt. We gaan dan ook even lopen en kijken of we wat eten kunnen scoren. Inmiddels is het half 10. Het is heerlijk weer en we lopen maar wat langs de grote weg. Uiteindelijk komen we in een leuk klein straatje terecht met allemaal typisch Chinese gebouwtjes waar met name kwasten en tekenspullen worden verkocht. We dwalen wat rond in de straatjes en komen uiteindelijk langs een huisje waar een man en vrouw bezig zijn deeg te maken en achter een bakplaat staan. Zonder te weten wat het is en zonder ook maar enig andere taal te spreken dan Nederlands/Leids vraagt Karsten 4 stuks. We krijgen uiteindelijk een zelfgemaakt soort broodje met daarin een gebakken eitje. Allemaal in een plastic zakje mee. Ook bij een volgend huisje zien we eten. Karsten erop af. Hij wijst naar de omelet en steekt 1 vinger op. De man knikt en gebaart 'wil je het gesneden hebben?’
Dag 1 - 4/7 we hebben op heel veel verschillende manieren geprobeerd uit te leggen dat we er nog 1 miste. Ik heb het opgegeven en haar vertelt 'you stand there, we wait here!'. Daar kwam Karsten dan eindelijk nadat ik een paar keer had gebeld en we de aankomsthal hadden afgezocht. Hij had een Starbucks gevonden. In de administratie van het vrouwtje zijn Ronald en Sandra niet opgenomen voor vervoer naar het hotel. Dit klopt ook wel, want dat was niet aangekruist. Na heen en weer uitleggen gaan we uiteindelijk met zijn vieren mee tegen betaling. Na wat obstakels zijn we dan toch in het land en zitten we in het busje opweg naar de stad. Een lange 4 baans snelweg leidt ons helemaal de stad in. Wat een drukte op de kruisingen. Veel auto's, kleine en grote bussen maar ook heel veel fietsers en Chinezen op stille brommertje helemaal ingepakt in handschoenen, jassen en capuchons (vandaag toch 32 graden geworden). Alles rijd door elkaar, wat een happening.
Dag 1 - 3/7 Als we bij de bagageband aankomen liggen onze tassen en Sandra haar koffer al op de band. Helaas is Ronald zijn koffer verdwaald ergens tussen Amsterdam en Beijing. Aangifte gedaan van de koffer en we gaan richting de uitgang. Hier staan 2 hele lange rijen met mensen te wachten. Je koffer moet door een scan heen voordat je naar buiten mag. Iedereen legt heel netjes zijn/haar koffer op de scan. Als wij dat ook hebben gedaan, kijk ik om me heen waar men dit controleert. Er zitten 2 mannen achter een computerscherm maar wel allebei naar hun telefoon in hun hand te staren. Gelukkig word je hier goed gecontroleerd😃. Bij de aankomsthal hadden we iemand verwacht die ons zou halen, maar nergens een bordje te bekennen met onze namen. Er bleken 3 vrouwen te zijn met een bordje met het logo van de Great Wall Marathon, alleen stonden ze er even niet toen wij aankwamen. Op het moment dat ze ons kwam halen was Karsten naar hen op zoek gegaan in de hal. We moesten haar volgen en
Dag 1 - 2/7 Het is best nog druk op Schiphol, maar Ronald heeft priority dus we lopen eigenlijk zo door de douane heen. We halen wat koffie bij de Starbucks en vliegen om half 10 naar Praag. Dit is een hele korte vlucht. 11 uur zijn we al geland en hebben we een tussenstop van 3 uur. We eten wat, lopen langs wat winkeltjes, nemen nog een drankje en maken ons op voor de vlucht met Hainan Airlines naar Beijing. We zijn 1 van de weinige niet Chinezen op deze vlucht. De vlucht duurt 9 uur en we landen half 12 's avonds Nederlandse tijd (half 6 in de ochtend lokale tijd) op Beijing. Bij immigratie aangekomen lopen we naar de balie 'groups' we hebben immers een groepsvisum. De bewaker stuurt ons naar de gewone rij. Vervolgens gaat de balie voor groups wel open en staan daar groepen mensen met hetzelfde papiertje als wij. We moeten uiteindelijk toch als groep bij de balie komen voor de controle en de stempel natuurlijk. Helaas alleen op het visum en niet in ons paspoort.
1/7 Dag 1 - aankomst Beijing 15/16 mei We zijn inmiddels 35 uur onderweg en het voelt nog steeds als de eerste dag. Lokale tijd 22:26 terwijl ik dit typ. Onze dag begon op maandag 15 mei 5:30. Uit bed, laatste dingen in de tassen gooien en ook nog wat laatste dingen opruimen/klaarleggen voor Loek in huis. Om half 7 waren daar John en Carin om ons weg te brengen en om kwart over 7 stonden we met alle spullen te wachten op Ronald en Sandra. Inchecken ging prima, even wat verwarring over het visum. 'Je hoort deze in je paspoort te plakken' zegt de medewerker tegen Ronald om er vervolgens achter te komen dat we een groepsvisum hebben waar we allemaal op 1 stukje papier staan. De koffers worden gewogen. Ik heb nog geen 10 kilo in weten te pakken. Dat betekent dat ik minimaal 10 kilo mag bijkopen😊. Ofwel extra spullen van Sandra mee terug mag nemen, die heeft maar liefst 20 kilo weten in te pakken.

15 May 2017

Daar gaan we 😃🇨🇳

13 May 2017

Alle reispapieren, visum en geld liggen klaar. Nog 48 uur 😃😃