Europe · 33 Days · 51 Moments · November 2017

De Kapers naar de Noordkaap


22 December 2017

Ik vroeg David voor vertrek hoe belangrijk het is om je familie bij je te hebben als je moet vluchten. Ik wist niet dat hij zijn ouders was kwijt geraakt. Op 7 juli 1994 zijn aanvallers zijn huis binnen gevallen. Een deel van zijn familie is vermoord waarna hij met zijn familie is gevlucht naar Congo. David was 7 op dat moment. Tijdens de vlucht is hij zijn ouders kwijt geraakt. Hij heeft een jaar op straat geleefd, uit vuilnisbakken moeten eten en werk gedaan voor wat tips. Kinderen wilden niet met zo’n schooier spelen. Overal werd hij weggestuurd. Naast het feit dat hij vreselijke dingen heeft gezien, de liefde van zijn ouders moest missen heeft hij niet kunnen spelen als een kind. Hij had geen jeugd. Na een jaar is hij herenigd met zijn ouders. Dit is wat het Rode Kruis nu doet, ouders en kinderen herenigen. Jullie hebben hieraan bijgedragen. Je kon één jongen in Rwanda niet blijer maken. Dank jullie wel. David is een kinderproject gestart om kwetsbare kinderen een jeugd te geven.

21 December 2017

Thuis gekomen durven we ook de andere kant van het verhaal te vertellen. Dag 3 belandde de eerste auto op zijn kant. Team 125 had verkeerde banden. Ideaal voor heftige modderpaden, niet voor sneeuw en ijs. Met een takelwagen zijn ze recht getrokken. Nieuwe banden eronder en op naar de Noordkaap. Er zijn een stuk of twintig auto’s van de weg geraakt die vast kwamen te zitten in de sneeuw. Over het algemeen konden deze er met behulp van andere teams uitgetrokken worden, wat soms een flinke tijd kon duren. De baardmannen, team “Baart u geen zorgen” heeft waanzinnig werk verricht. Hun doel was iedereen op de Noordkaap te krijgen en daarna weer veilig thuis. En dat is ze gelukt met nachtelijke reparaties, in de ochtend zoektocht naar onderdelen, repareren en weer door rijden. Op dag 3 hebben ze al 8 uur gesleuteld aan de eend om hem weer de weg op te krijgen en altijd positief. Die mannen zijn goud waard. En wij... de Nissan heeft het uitstekend gedaan! Maar 1 keer een 360-je gemaakt!

20 December 2017

Aankomst bij het glazen huis! De jagermeister stond klaar. Zo leuk om met elkaar te finishen. Op het podium de cheque. Totaal heeft de Noordkaap Challenge een bedrag van, jawel, € 178,579,86 binnen weten te halen voor het rode kruis. Dank aan jullie allen voor jullie bijdrage, support en leuke berichten. We hebben genoten. Wat een waanzinnige trip. Morgen volgt nog een kleine toegift met het echte verhaal. Nu onderweg naar Haarlem. Eerst heerlijk slapen in eigen bed.

19 December 2017

Na nog een heerlijk diner in Kopenhagen en een laatste borrel met de teams heerlijk geslapen in het wakeup hotel. De vermoeidheid begint langzaam toe te nemen. Geslapen als een otter, om 6:45 ging de wekker weer. Op naar Apeldoorn, het glazen huis wacht. Koen heeft het gas even flink ingetrapt. Inmiddels op de boot naar puttgarden. Apeldoorn here we come!
Neeeeeee, snelweg, asfalt, stoplichten, flatgebouwen, effe wennen 😳!

18 December 2017

Met een beetje weemoed bedachten we vanochtend dat het naar alle waarschijnlijkheid onze laatste dag rijden in de sneeuw zou worden. We hadden gisteren het asfalt al even geproefd, dus vanochtend om het echte gevoel zo lang mogelijk vast te houden besloten cross country te gaan. Prachtige route over volledig besneeuwde wegen. Oogverblindend zonnetje erbij. Eh, Koen, de wegen kunnen ook te klein zijn hè. Vast in de sneeuw, nog een kilometer te gaan, met 2-wheel drives in ons kielzog. Wielen uitgraven, kettingen er omheen et voila, anderhalf uur later alledrie de auto’s weer op de weg. We did it again! Lekker dit! Trots op de 2-wheel drives en op de Nissan x-trail!
En dan hier de echte helden! Wakduik voor het goede doel! Zo blij dat wij die Challenge niet gekregen hebben. Kreeg nog even het verzoek om vrijwillig te gaan. Eh... nee!

17 December 2017

Vanavond slapen we in het spookstadje Borgvattnet (nog maar 68 inwoners) in een verlaten huis met deze douche... niet luxe maar al stukken beter dan het hondenhok van gister met slechts 1 eenpersoons bed.
Vandaag een etappe van 550 kilometer naar Borgvattnet een spookdorpje met enge verhalen wat grotendeels verlaten is. We hebben weer een paar uur licht wat naast mooie plaatjes ook erg praktisch is: door de vele sneeuwval ligt er meer dan een meter en verplaatsen ook de rendieren zicht over de weg. Een roadkill van 150 kilo zien we geregeld en die deuk in de bumper willen we voorkomen!
Wat is de zon toch mooi! We rijden door een ansichtkaart!
-22 vannacht! Toch de echte kou nog mee gemaakt. En dat is koud, ijskoud! Inmiddels weer onderweg, -19, meteen hertjes gezien, bloedmooie omgeving, en ...een opkomende zon. 4 dagen niet gezien!

15 December 2017

Oh, wat hebben we het naar. Lekker BBQ-en met de Haarlemmers, haardvuurtje voor de warmte en onze eigen icebar!!!
Wat is vandaag weer een bijzondere dag. Eerst een waanzinnig mooie rit in een compleet wit maanlandschap. Vervolgens op de husky slee, wat we beiden een stuk relaxter vonden dan de sneeuwscooter. Ongelooflijk wat een trekkracht die honden hebben. Natuurlijk ging de slee op z’n kant toen Marlies aan het stuur zat. Samen kregen we hem weer recht zonder dat de honden er mee vandoor gingen en zo konden we de tocht vervolgen. Waarna we heerlijk gingen BBQ-en bij -5, met icebar én jawel, Noorderlicht! We are lucky bastaards!
Het schiet al aardig op met de challenges! We hebben o.a met ons koppie in de sneeuw gelegen, geshuffled op de Noordkaap, gezocht naar Sami traditional cloth om ons onsterfelijk belachelijk te maken op Facebook, logo’s in de sneeuw gepist en een traditionele sneeuwpop boven een bepaalde breedtegraad gemaakt. Dank voor jullie opdrachten en donaties, wordt heel erg gewaardeerd! Heb je nog een opdracht en/of wil je een donatie doen, geef het ons snel door en we gaan aan de slag!
De terugweg is begonnen met een etappe door een wit oneindig maanlandschap naar Alta waar de huskey honden al staan te trappelen voor een slederit!

14 December 2017

Na een lange dag gister en het bereiken van de Noordkaap kwam de extra bonus: het Noorderlicht! Zeer goed te zien en op vele manieren vastgelegd door alle Noordkapers die hun eten lieten staan en naar buiten snelden.
Terug van de kaap nog even een vissershaven aangedaan, waar ze net als de “deadliest catch” vissers uitvaren om de king crab te vangen. Natuurlijk eentje uitgeprobeerd bij een allerschattigst tentje, waanzinnig lekker!!!!
Vandaag opnieuw naar de Noordkaap om de tocht bij ‘licht’ nog eens te doen. Lichter dan dit gaat het hier echt niet worden. Genoeg om iets van de fjorden en het magische witte maanlandschap te zien. Rond 13:00 uur is het alweer pikkedonker. Zo gek dat de zon niet opkomt. Het heeft iets heel knus.

13 December 2017

We’ve done it!!!! Mission completed!
En nu de echte 😊! Nog 53 km naar de Nordkapp!
Door de tunnel naar het schiereiland. Nog 108 km en we zijn op het uiterste puntje Noorwegen!
De Noordkaap op de borden. Yehaa, we are coming near. Flinke sneeuwstorm, echt pittige rit. Wordt nog spannend of we met deze omstandigheden het konvooi halen. Wel echt zoals het hoort hier.

12 December 2017

En toen... midden op het meer, het Noorderlicht!!!!!!!!!!! We hebben het gezien! We hebben het gezien!!!!!! En als bonus, ook nog ff een vallende ster erbij. Wat een waanzinnige reis is dit!
We zijn er klaar voor! Op de sneeuwscooter! Super leuk. Jeetje, wat zijn die dingen zwaar. Ik had echt moeite met de bocht omgaan. Moet toch vaker een sportschool gaan bezoeken 😬. En dan denk je alles eindelijk onder controle te hebben, gaan we van het meer af even een bospaadje nemen.... Gelukkig kon de instructeur mijn scooter weer even uit de boom krijgen. Nog ff oefenen 😊!
Nog even een sfeer beeld van de rit. We hebben inmiddels Inari bereikt. Inmiddels is ook het filmpje van de vloggers af en te zien op onze site dekapers.nl. Paul & Ruben hebben er een super mooie vlog van gemaakt!
Wat een mooie weg naar Inari en geen kip op de weg!
Uitzicht vanaf de piste, met nog een hele kleine Koen in beeld! Zo mooi hier!
Het is gelukt! Koen is gaan skiën!!! En hij blijkt het ook nog te kunnen! Lapland, nu -5 , compleet lege pistes, perfect geprepareerd. Echt snowboard paradise. Jeetje wat worden we hier gelukkig van! Nu weer en route, prachtige weg door de naaldbossen. Inari here we come!

11 December 2017

Ready to go!
En rijden maar!
Cross country. Vroeg ons bed uit om een alternatieve route naar de kerstman te kunnen nemen. Waanzinnig mooie paadjes!
De vloggers wilden ook graag cross country. Of ze mee mochten rijden...tuurlijk! En wat je dan mee maakt, boys with toys, de auto die door de drone gefilmd wordt, waarna uiteraard de auto vast kwam te zitten, eruit getrokken moest worden en met een kabel kun je uiteraard nog veel mooiere dingen doen, nl... snowboarden!!!!! Filmpje volgt via de site!
En waanzinnige plaatjes!
En dit schatje kwamen we ook tegen op weg naar de kerstman!

10 December 2017

Enkele deelnemers zijn wat minder fortuinlijk. De versnellingsbak van de 2CV brak vanochtend af. De baardmannen, team ‘baart u geen zorgen’ is terug gereden en heeft de hele dag gesleuteld. Rond 8 uur ‘s avonds reden ze weer! Wat een helden!
Relax time!
Dacht Koen toch effe dat de nachten het zwaarste waren. En toen werd het donker. Finland by night en dat om 3 uur ‘s middags. Pikkedonker en natuurlijk sneeuwval. Zelfs zodanig dat de sporen op de weg niet meer zichtbaar waren. De Challenge is begonnen! En nog een Challenge. Eerste kennismaking met de Finnen, op de boot. Naakt! Althans zo goed als. Ken je die ballenknijpers? Die hebben ze aan. Althans een opgetrokken versie. Even naar de sauna... En verder, bomen, meren, snelwegen waar je 80 mag en ... speedcamera’s! Niet normaal veel. Tot het laatste stuk, maar ja hier durf je geen 80 km/uur meer te rijden 😳!
We hebben Finland bereikt en zijn bezig aan de etappe van ruim 750 km naar Taivalkoski, halverwege Finland. Het begint al donker te worden en we rijden volop in de sneeuw! Grootste uitdaging tot nu toe is de nachtrust, nacht 1 hadden we de kamer boven de DJ en vannacht rolden we bijna uit het smalle bedje op de ferry vanwege hoge golven

9 December 2017

Koen is heel blij met zijn privat cabin 😂!
In 2 dagen 3 hoofdsteden! Vanochtend coast to coast van Kopenhagen naar Stockholm, net in een uurtje Stockholm door geracet en inmiddels op de boot naar Helsinki! Morgen weinig tijd om de stad te bezoeken. We gaan meteen 700 km omhoog, de kou in en ... snowboarden!!!
Eerste stuk Zweden beetje saai. 200 km kerstbomen en geen één Eland gezien 😳!
7:40 We passed The Bridge!!! Hello Sweden, zo waar met paspoortcontrole.
Weer ouderwets geslapen in een dorm. Gelukkig maar 2 snurkers 😬!

8 December 2017

... het leukste tentje van Kopenhagen ontdekt. Een oud krantenkioskje wat omgevormd is tot kroeg. Koud buiten, maar met vuurkorfjes en heerlijk excentrieke Vikingen meer dan prima vertoeven!
Kerstmarkt in Kopenhagen! Curry worst, zalm op houtskool. Gluhwein en...
Vanochtend vroeg uit de veren na een kort nachtje. Beiden te exited om in slaap te komen. Rond 6:00 uur met slaperige koppies op het mediapark waar de koffie, een roadmap en de telefoon voor track & trace klaar lagen. Korte briefing en en route! Onder begeleiding van 3 FM en luid getoeter het mediapark verlaten. Op naar Kopenhagen, nog maar 910 km te gaan!!!

4 December 2017

Dankzij Auto- en botenservice Kok zit er een 230W led lichtbalk op en ook de laatste bestickering is aangebracht. De auto is er klaar voor!!!

3 December 2017

Weer een stapje verder. De lichtbalk is nu ook geïnstalleerd op de auto. Deze is er nu helemaal klaar voor. Nu alleen nog onze tassen inpakken en we kunnen weg. Aankomende vrijdagochtend om 06:00 gaan we starten vanaf het mediapark in Hilversum. De route is inmiddels bekend. Kijk op de kaart en je hebt een kleine impressie van een mooie trip, waarvan 3 dagen in het donker! Voor de eerste keer in ons leven dat we een paar dagen de zon niet zien opgaan. Ben benieuwd! De eerste donaties zijn gedaan. Super fijn al die mensen die ons en daarmee de actie van 3FM Request steunen. Heel erg blij mee!

25 November 2017

Een heerlijke zaterdag op het circuit van Zandvoort. Meet & greet, ontmoeting met de andere teams, reisinfo, bestickering van de auto en natuurlijk een slipcursus ter voorbereiding op sneeuw en ijs! De auto is niet in de slip te krijgen! We hebben er zin in!

19 November 2017

De knoop is doorgehakt. We gaan het gewoon doen! 8 december beginnen we aan de Noordkaap Challenge, waarmee we de stille ramp 2017 van 3FM Serious Request gaan steunen. De voorbereidingen zijn in volle gang. De auto is gekocht en wordt nu voorbereid voor de koude winterse omstandigheden en de website is gemaakt, met dank aan Koen, www.dekapers.nl.