Japan · 21 Days · 23 Moments · March 2019

Jop en Britt in Japan


19 April 2019

Dat was ‘m dan. Bagage ingeleverd, door de douane en 3 liter tax free whisky in de tas gepropt. Het is tijd om naar huis te gaan. Naar prachtig weer en onze huistijger! Leuk dat jullie zo met ons meegeleefd hebben in de afgelopen dagen. Bedankt daarvoor! Het heeft ons veel plezier opgeleverd. Tot snel in NL allemaal! Groetjes (nog) uit Japan!

17 April 2019

Dat zijn ze dan, de laatste loodjes. Toch grappig hoe je voor jezelf al aan het afsluiten bent terwijl we nog wat dagen hebben. Vandaag was een slenter/reis dag. We zijn nog even tokyo in geweest maar zijn beide door onze energie heen. Het is goed! En nadat dat uitgesproken is beginnen we aan de goede verhalen en herinneringen. Wat gaan we missen?? De wc’s met sproeikop sowieso! Top uitvinding, dat we die nog niet hebben in het beschaafde westen...?! Ook de prachtige natuur en omgeving gaan we missen. Ongekend hoeveel diversiteit in een land. Qua eten gaan we zeker de ramen, sushi en het rundvlees missen. De stokjes zeker niet, leuk om te doen... maar rijst en stokjes.... onhandige combi. Ook de japanners gaan we niet missen, gek om te zeggen. We zijn er nogal veel van tegengekomen. Maar ze missen zowel de sociale skills als de interesse om te communiceren. Daarnaast hadden we t mischien al gezegd... knéttergek! Morgen gaan we de camper inleveren en bijkomen in een hotel. Ciaofornow!

16 April 2019

Het einde is in zicht... Vandaag hebben we heel wat kilometers gemaakt, zodat we de laatste dagen niet al te veel meer hoeven te reizen. Tijdens deze rit hebben we een korte stop gemaakt om een stuk te gaan wandelen. We hebben zo’n 10 km gewandeld naar een meer. Daar even op een bankje gelegen in de zon en weer door... We staan inmiddels net iets buiten Tokyo geparkeerd. Vanavond ergens in een woonwijk gegeten, geen enkel idee wat we wilden eten (zie de menu kaart), totdat de eigenaresse vroeg of we ‘Unagi’ (=paling) wilde; haiiii! (=ja!). Blij dat al die uren ‘Friends’ kijken toch nog ergens goed voor zijn geweest ;). Heerlijk gegeten! We hebben besloten morgen nog 1 dag naar Tokyo te gaan, naar een deel van de stad waar we aan het begin van onze reis niet zijn geweest. De laatste dag dat we nog even vol gaan genieten van de vakantie, het sushi eten en de knettergekke Japanners! De dag erna zal vooral in teken staan van opruimen, inpakken en relaxen voor we weer terug gaan.

15 April 2019

Vandaag was letterlijk en figuurlijk 1 van de hoogtepunten van onze Japan reis. We hebben namelijk geskied in de Japanse Alpen! In 1 woord; geweldig. We hadden prachtig weer, een privé piste en een uitzicht waar je u tegen zegt. Doordat we tegen het einde van het seizoen zaten, waren er weinig restaurants en barretjes geopend. Toen we bij een koffie tent aankwamen, hunkerend naar een lekker bakje, kwam de eigenaresse naar buiten met de boodschap dat ook zij ‘closu’ was. Toch heeft ze 2 stoeltjes neergezet en 2 bakjes heerlijke koffie voor ons gemaakt. ‘It’s present!’, ‘ahhh, arigato co sai masssss’ (hartelijk bedankt, muchos gracias, grazie mille, etc.). Tot een uur of half 3 geskied en daarna lekker een badhuis ingedoken! Wat een top dag! We gaan ons nu klaarmaken voor de reis terug naar Narita, waar we vrijdag de camper moeten inleveren. Wat de plannen nu nog gaan zijn, weten we nog niet, even per dag bekijken. Groetjes uit Japan!

14 April 2019

Morgen gaan we skieën!! In Japannn!!! Echt waar. Die hadden we eigenlijk niet echt ingepland. Maar het komt zo uit. Er is vrij veel sneeuw gevallen waardoor de omstandigheden vrij goed zijn (het is alsnog 4 graden op de berg). Maar jullie zitten natuurlijk te wachten op het verhaal van vandaag. Nou komtie dan hé: we zijn begonnen met een vroege en bergachtige rit naar het monkey forrest. Bekend van de badende aapjes. We kwamen ze al tegen op de weg er naar toe. Wat erg bijzonder moment was! De plek zelf had minder magie dan de foto’s (veel toeristen, weinig ruimte en weinig natuur) maar de aapjes maakte alles goed! Wat een leuke dieren! Na de aapjes zijn we nozawa-onsen in gereden. Bekend van de onsen en het skigebied. Klinkt ons als een top combi! We hebben hier alles al gehuurd voor morgen. Daarna in een gratis wilde onsen gegaan. Het water verwarmt door de vulkanische activiteit onder het water. Erg bijzonder! Nu net gestapeld in de supermarkt (leggen we nog uit) en eten, otmoarn!

13 April 2019

Wat een heerlijke dag hebben we gehad vandaag! Wakker geworden ergens in de bergen, met een strak blauwe lucht en een stralend zonnetje. We zijn naar het dorp Matsumoto gereden, zonder enige verwachtingen behalve een schijnbaar mooi kasteel. We zijn zo blij verrast door dit prachtige dorp. Allereerst hebben we een kopje koffie gedronken op het terras, deze terrassen zijn zeldzaam in Japan want een bleke huid staat gelijk aan luxe / rijkdom. Daar zijn wij het niet mee eens dus we zijn lekker met onze kop in de zon gaan zitten, heerlijk! Vervolgens een stukje gelopen door een authentiek straatje. Aangekomen bij het kasteel, hadden we beide echt een geluksmomentje. Dit aanbeeld was wat we verwachtte van Japan. De natuur en cultuur was alles omvattend. De beelden spreken voor zich! Daarna zijn we lekker gaan lunchen, boodschappen gehaald en zijn we naar de ‘Michi-no-eki’ van vannacht gereden, waar we nog lekker op onze campingstoeltjes van de zon hebben genoten. Kortom, een fijne dag

12 April 2019

Vandaag begonnen met een klein houten hoofdje in Takayama. Takayama is een mooi bergdorp/stad in de Japanse alpen. We hebben vooral genoten van de historische woningen (volgepropt met souvernirwinkeltjes). Takayama maakt ook handig gebruik van nabijgelegen dorpje Hida. Hier komt Hida beef vandaan. Dit is de tegenhanger van het kobe beef en dus weer een soort wagyu beef. Heerlijk rundvlees van bij volle maan gemasseerde blije koeien die elke 2e dinsdag van de maand Frank Sintra in de stal luisteren.... of zoiets. In elk geval lekkerrrrr!!! Die lusten we wel! Kort daarna hebben we kennis gemaakt met een van de oudst bewaard gebleven ambtswoningen uit de edo-periode ( lang.. lááng geleden!!). Prachtig om dit bewijs van elegantie te zien uit de tijd dat wij kastelen en kathedralen maakten uit massief steen. Nu zitten we ergens in de japanse alpen en hebben we plannen gemaakt om nog een dag te gaan skiën. Dit afgeblust met de goedkoopste chileense wijn maakt onze avond helemaal af! Sayanora

11 April 2019

Vandaag was, net als in de tour, een rustdag. Stukkie gereden naar Takayama, daar een hotel genomen om even bij te komen. Leukste moment van de dag: sake proeverij en dat mogen delen met een pool, braziliaan, amerikaan en aussie. Hupsaké proost en tot morgen!

10 April 2019

Gouden buhda’s, buigende herten en flauwvallende Hollanders. Vandaag was weer een mooie dag in Japan! We zijn vandaag wat later begonnen dan normaal door het slechte weer. Eigenlijk de eerste keer dat we niet voor dag en dauw op pad zijn. En dat bevalt best goed! Rond een uur of 11:00 zijn we op pad gegaan naar Nara. Dit is (ook) een oude hoofdstad van Japan. Nara staat bekend om het grote tempelcomplex. Dit was dan ook meer dan indrukwekkend. Grootste houten bouwwerk, grootste bronzen beeld, oudste gebouw en waarschijnlijk nog wel wat indrukwekkende titels kun je hier opplakken. Leuke bijkomstigheid waren de (very wild, watch out) tamme hertjes. Deze liepen overal vrij rond op zoek naar wilde toeristen met hapjes. Ze hebben zelfs geleerd om te buigen voor hapjes. Vervolgens zijn we een flink stuk gaan rijden op weg naar de bergen! Over prachtige wegen overhangen met de kersenbloesems. Nu schoon uit een Onsen waar Britt helaas nokkie ging van de warmte. Dus op bed met een boek.. hé hé

9 April 2019

Vanochtend wakker geworden op onze door mijn vader genoemde Louis Futon. Die naam getuigd van luxe en rijkdom... niks is minder waar. Met een houten rug wakker geworden. Gelukkig gaf dit wat afleiding aan de houten kop... Wél lekker kunnen douchen in het hotel. We zijn lekker gaan ontbijten bij een Franse bakkerij. Dit was Frans vanwege de non-stop accordeon muziek en de overkill aan croissants. Maarrrrr..... wel lekker. vervolgens naar het aquarium van Osaka gegaan. Deze herbergt ongeveer de hele diversiteit aan oceaniërs. We hebben otters, manta roggen en walvishaaien gezien. Dit was een erg bijzondere ervaring. Na afloop zijn we op weg gegaan naar Nara, dit via kleine kronkel weggetjes door de bergen. We hebben uiteindelijk 1,5 uur gedaan over “slechts” 30 km. Dit heeft wel hele mooie plaatjes opgeleverd. Inmiddels zijn we in een mooi dorpje (naam onbekend) neergestreken. Nu met een wijntje en een boek chillen en over een uur of wat lekker slapen. Tot morgen!

8 April 2019

Op advies van pa en schoonpa een licht beschonken update vanuit Osaka. Met 2,3 miljoen inwoners de 2e stad van Japan. En een wat andere instelling dan de andere steden tot nu toe, hier wordt vooral genoten van het leven.. en dat ligt ons wel! Vanochtend zijn we hier aangekomen en hebben we de camper geparkeerd. Dit was een uitdaging met alle tekst in het japans. Maar het is gelukt, na een wandeling door de stad hebben we een biertje gedaan bij een parkje onder de sakura. Leuke ervaring met de locals. Vervolgens na 5 dagen afzien wat luxe.... een hotelkamer... hebben we wel verdiend vonden wij! Onze bedden bestaan helaas uit futons. Traditionele japanse matrassen die net zo dik zijn als de donald duck. Het weekblad, niet de pocket. Dus maar aan de zuip hebben we bedacht. Eerst door het “voedsel” district. Alles wat je kan bedenken is hier. Levende schildpadden of vang-je-eigen-visrestaurant, alles is aanwezig. Daarna de kroeg ingedoken. Nu 22.15 is het mooi geweest. Op naar de futon!

7 April 2019

Vannacht hebben we beide heerlijk kunnen slapen in de camper, rustig ontbeten en een wasje gedaan in een coin laundry. Daarna op ons gemakje naar Kyoto stad. Dit was denk ik de warmste dag tot nu toe, zo’n 22 graden. We zijn vanaf station Kyoto naar de authentieke straatjes van Higashiyama gelopen (2,5km). Prachtig straatje met veel wannabe geisha’s en keramiek winkeltjes. We zijn na deze trip beide toch wel erg gesloopt en dat merken we dus al vrij snel op zo’n warme dag. Dus maar even ergens wat gegeten (goed eten is belangrijk) en weer door naar de toffe winkels. Daar krijgen we namelijk allebei veel energie van! Hier hebben we een aantal Vintage stores gevonden waar we beide goed geslaagd zijn. Met onze laatste energie zijn we nog naar Fushimi-Inari gegaan, de wereldberoemde 1000 Gates. Heel indrukwekkend, maar eigenlijk te moe om van te genieten. Dus maar weer op weg naar de camper. Morgen vroeg er uit, opweg naar Osaka waar we een hotelletje hebben geboekt voor 1 nacht! Zin in!

6 April 2019

Wederom een prachtige dag in “the land of the rising sun”. Vandaag zijn we het bekende bamboe bos in kyoto gaan bezoeken, in combinatie met de bloesem heeft dit prachtige plaatjes opgeleverd. Hiervandaan zijn we naar kyoto stad en de nishiki markt gegaan. Een grote en lange straat gevuld met allerlei etenswaren. We hebben hier octopus-koekjes, soort aardappel loempia en ramen (noedelsoep) gegeten. Veel bijzondere smaken! Kyoto is een veel relaxtere stad dan Tokyo de mensen zijn rustiger en vriendelijker. Belangrijkste is dat er vooral minder mensen zijn! We zijn nog even op bezoek geweest bij een “cat-cafe”. Dit is een cafe gevuld met katten en kittens waar je wat kan drinken. Voor zover wij weten gaan zoveel katten niet samen, en na wat gegoogle kwam dan ook uit dat ze rustig gehouden worden met een soort valium. Snel weg dus! Als afsluiter hebben we een onsen (badhuis) gepakt. Daar kunnen we aan wennen! Aan het wonen in de camper niet! Wat hebben we een groot huis thuis eigenlijk..!

5 April 2019

Het weer van de afgelopen dagen was gelukkig geen precedent voor onze trip. We hebben prachtig weer opeens, 18 graden en vol zon. De bloesem is ook in volle bloei! We dachten eerst wat laat te zijn. Maar het blijkt nu dat we mooi op tijd zijn. Alle kersenbloesems staan open en dit levert prachtige plaatjes op. Zoals de foto’s die jullie kunnen zien uit Kyoto, de oude hoofdstad van Japan. Heel Japan is dan ook vrij op dit moment. We hebben besloten om Kyoto heel even te laten voor wat het is en wat bij te komen in een naburig dorpje. Morgen nieuwe ronde nieuwe kansen; weinig te vertellen dus.

4 April 2019

De eerst update met een vakantie-gevoel komt uit Hikone (niet te verwarren met Hakone). Vandaag hebben we eindelijk wat mooier weer gehad. +- 16 graden maar strakblauw én zon! Vanochtend zijn we begonnen in Inuyama bij een van de oudste intacte kastelen van Japan. Het geluk is aan onze kant want de Sakura (bloesems) zijn allemaal net aan het uitkomen. We hebben besloten de tolwegen te vermijden en moeten dus vrij vroeg al door maar Hikone. Hier zijn we aan de rand van een meer beland en hebben we een prachtige zonsondergang meegemaakt. Daarna zelf wat eten gemaakt op ons eens-pitstel. En met een voldaan gevoel even uitgebuikt! Vervolgens kennis gemaakt met een japans stel dat een kroeg runt. Na een klein biertje (hollands import... gemaakt in Tokyo) tips ontvangen van uitwisselingsstudenten voor de komende dagen. Langzaam beginnen we wat te ontspannen na alle hectiek van ons werkleven en Tokyo. Hopelijk houden we dit de komende dagen vol. Nu nog een klein slaapmutsje en naar bed. Joeee

3 April 2019

Deel 2: Gelukkig kan je niks ruiken op de foto, want “ dat ruukt naar thuus” aldus B. Kramer. Na de tocht zijn we aan een 3 uur durende tocht naar Nagoya gegaan. Ook Britt heeft een stuk gereden. Hier staan we nu in de buurt, op een ‘Michi no Eki’ met een prachtige Onsen (badhuis/sauna). Vandaag hebben we dus ook onze eerste onsen bezocht. Dames en heren apart. Het badhuis is een echte japanse gewoonte waarbij je je onderdompelt in een scala van baden en sauna’s. Net heeft Britt Nasi gemaakt en nu liggen we beide voor pampus in de camper. Vanochtend waren we rond 06;00 echt wel uitgeslapen ivm de kou, dus vandaag zal t geen late worden. We hebben de kachel in de camper aan en hopen dat die ons wat verwarming brengt. Tot morgen allemaal!! groetjes uit Japan
Deel 1: Voordat je begint met lezen, pak even wat te drinken, een borrelnootje of japanse mix. Het was namelijk een lange dag. Vandaag zijn we wakker geworden op een Michi no Eki ( soort camper/vrachtwagen/auto rustplek langs de weg) met een tiental andere auto’s en campers. Vooral de andere auto’s met japanners zonder enige dekens verbaasden ons, aangezien het vanacht -2 was en wij met onze slaapzakken en extra dekens ( lees; handdoeken) het al koud hadden. Het was een erg lange nacht door de kou maar we zijn hem doorgekomen. De rest van de dag een stralende zon en +- 13 graden. Gelukkig maar want vandaag wilden we Mount Fuji bekijken, en die omgeving staat er om bekend als vaak mistig of bewolkt. Zoals gezegd hadden wij prachtig weer en dus een prachtig uitzicht op dit iconische stuk Japan. Na een wandeltocht van een dik uur zijn we met een kabelbaan naar het uitkijkpunt gegaan. Het uitkijkpunt werd gedeeltelijk gedomineerd door zwavelvelden, zie de foto’s & deel 2.

2 April 2019

De dagelijkse update vanuit een koude camper in Hakone. We beginnen de dag met een financiele misser.... klein foutje aan onze kant betreffende de wissekoers.... we hebben dik 5 dagen aan “leefgeld” wegesmeten in de wissel. Vanaf nu dus op rantsoen. Rats, kuch en bonen! .... of nou ja, de japanse versie daar van! Anyhoe vandaag is camperday, onze schoonheid stond klaar op de oprit. De rest van de oprit was bezaaid met losse onderdelen, kapotte campers en wat poolse gasten ( ja, echt!). Weinig glorieus vooruitzicht, maar hé. Wie zijn wij om daar moeilijk over te doen.... na dik anderhalf uur aan introductie en regels ( buiten, in de wind, af en toe wat regen en 5 graden celcius) mochten we op pad. Even wennen want je moet dus links rijden. Gelukkig hebben we een automaat die de helft van de ellende wegneemt, en is de auto niet breder dan onze eigen auto. Na 190 km, en 40 euro tol (nu alleen nog rats en bonen) zijn we op onze slaapplek. Nu in de jas dit typen en zo naar bed. Tot morgen!

1 April 2019

De derde dag van onze reis in Japan zit er alweer bijna op. Vandaag zijn we begonnen met een heerlijk stralend zonnetje, op de wereld beroemde Tsjukiji Vismarkt. De echte tonijn en andere vis veiling begint ‘s nachts om 4:30 al, dit vonden we iéts te vroeg dus wij waren er op de degelijke en toeristische tijd: 10:30... Ook top! De meest bijzondere vissen hebben we in ijsbakken zien liggen; zeeduivels, trompetvissen, meters lange tonijn, sneeuw krabben en Jop z’n vriendjes: zee egels! We hebben dus ook van de gelegenheid gebruik gemaakt en om 11:00 onze eerste portie sushi van deze reis gegeten op een heerlijk dakterras, in de zon. Midden in de stad, maar toch een heerlijk rustig en afgezonderd gevoel. Na deze mooie ervaring zijn we de metro in gestapt, op weg naar de Karts! Door een hele mooie, rijke wijk gelopen vol met Kersenbloesembomen. Prachtig. Vervolgens naar de Karts, een verkleedpak uitgezocht en de weg op gegaan. Bizarre en hilarische ervaring! De foto’s spreken voor zich!

31 March 2019

Konichiwaa, een tweede update over vandaag; want een is ook zo eenzaam! Nadat we de vismarkt gemist hadden vanochtend zijn we op weg gegaan naar het Museum of digital art Tokyo. Een collectief van technici en kustenaars die allemaal surreeële ( zo toch ma ?) kunst maken. In de foto’s zul je zien wat met woorden moeilijk te beschrijven is. Het leek nog het meest op een dia-projector met sterioide. En dan nog eens interactief. In sommige ruimtes kwamen er vlinders uit stilstaande mensen en in andere ruimtes waren er miljoenen ledlampjes opgehangen die bijv. regen creërden. Nogmaals; zie de foto’s! Vervolgens zijn we op weg gegaan naar Harajuku. Dit was ooit het creatieve brein van de stad, maar is verandert in een commercieel oord. Letterlijk 1000’en mensen liepen hier rond. Overigens wel veel toffe winkels, je snapt dat dit de “retail-capital of the world” wordt genoemd. Nog wat shoppen ( dat is ons werk hè) en nu weer in ‘t hotel, heel ff chill. Morgen ....... karten

30 March 2019

Konichiwaaa! Goedemorgen! Als echte globetrotters hebben we de wekker extra vroeg gezet! Niets staat ons in de weg om de beroemde vismarkt van Tokyo te zien! Niets, behalve de openingstijden.... Sta je dan. Gelukkig zag Britt het voor het verlaten van het Hotel en zijn we nog even het bed in gedoken.... wel voorzichtig anders lig je bij de buren. Onze kamer is namelijk niet groter dan onze slaapkamer thuis. Maar dan met douche, bed en kast ineen... juist! Gisteren was vooral bijzonder, de eerste indruk van Tokyo is veel.... veel van alles. Fijn om te zien dat Britt ook ADHD kan ervaren. Lampjes links, robots rechts, puppywinkel voor je, geluidinstalatie achter je, spelletjeshal rechts.... en alles met het geluid op 11.... stel je voor dat je wat zou missen. Voor de rest; alles wat Daniel Arends zegt: https://m.youtube.com/watch?v=VNAooTh3pb0
Aangekomen in Tokyo! Prima vlucht gehad, maar toch wel erg gesloopt. Nu nog een dik uur reizen met de trein en metro naar ons Super Shinjuku Hotel en dan kan het echt beginnen! We hebben net voor het eerst te maken gehad met het gegeven dat Japan echt wel duur is... Even een WiFi blok huren (wel heel handig) voor €220,- ayayay... Loslaten en maar even genieten van het gespaarde geld! :)

29 March 2019

De berekeningen zijn gemaakt, de voorbereidingen getroffen en het werk is achtergelaten. Het is tijd voor ons langverwachte trip naar Japan! Met de backpacks opgezadeld zijn we van huis met de trein naar Schiphol gegaan. Na wat gesteggel met Japans geld konden we eindelijk ons welverdiende biertje pakken. Smaakt nu al naar meer! Op de foto zien jullie Britt in haar natuurlijke habitat. Aangezien dit de eerste post via deze app is, en de foto niet geheel flaterend is. Hoop ik dat de toon is gezet voor mooie en eerlijke foto’s van onze Japan trip. Proost!