Poland · 3 Days · 4 Moments · May 2018

Krakau/Auschwitz


17 May 2018

Laatste dag vandaag en misschien ook maar goed. Krakau is niet super groot en door de dubbele boeking gisteren, hadden we vandaag een hele dag te besteden.. Het weer werd dan ook nog hoe langer hoe slechter.. Ideaal dus om ook even de sauna uit te proberen terwijl papa een dutje deed. Even rust want ik wist niet dat papa zo vermoeiend kon zijn 😛 Hij is dan ook redelijk wereldvreemd en dat irriteerde me wel een beetje. Maar ik heb me toch elke dag geamuseerd met hem. Het was tof om eens met papa op vakantie te gaan. Een laatste museum gedaan deze voormiddag. Nog een stukje oude stad gedaan. Geschuild voor de regen in het wax museum. En dan terug naar het hotel. Redelijk doorweekt. Saunake was dus ideaal. Als afsluiter nog een wandeltoer doorheen de vroegere joodse wijk en ghetto. Om te ontdekken dat ons hotel eigenlijk in het ghetto lag/ligt. Als afsluiter nog gaan eten en morgen terug naar huis.

16 May 2018

Veel stress gehad weer vandaag. En waarom? Ik weet het weer zelf niet.. maar goed. Na de stress, op pad. Naar Schindler’s fabriek. Helaas, zoals iedereen weet heeft Schindler op het einde van de oorlog zijn fabriek leeggehaald. Dus super veel was er niet te zien. Alez ja, dat is misschien verkeerd uitgedrukt. Er was heel veel te zien maar toch ook weer niet. Een soort rondleiding van de jaren doorheen de oorlog maar tegelijkertijd ook wel door de fabriek. Interessant was het zeker. Daarna naar de Eagle Pharmacy geweest. Een van de belangrijkste apotheken van die tijd. Zonder het te weten lag deze tesamen met het Ghetto Hero Square tgo ons hotel. Op een boogscheut. Hierna richting joods kerkhof en winkelcentrum. We moesten wel op tijd zijn voor onze communism tour. Of was het de tour naar de zoutmijnen? Jawel, met mijn stomme kop een dubbele boeking gemaakt... de communism tour gaat dus niet door maar ach.. de mijn was absoluut de moeite.

15 May 2018

Vandaag was dan de dag waarom we eigenlijk gekomen zijn. Auschwitz-Birkenau. Best ver rijden. In een busje waar je zo dicht op elkaar zit dat het niet echt comfortabel is. Maar zo de moeite waard. Iedereen werd er stil van. Ook de jeugd die mee was. Voor 1 vrouw werd het zelfs een beetje teveel. Het eerste deel heeft ze meegedaan. Het tweede deel niet. Een bangelijke gids trouwens. Met zoveel respect dat hij zijn verhaal daar deed. En op zo’n manier dat iedereen aan zijn lippen hing. Echt mooi. Veel valt er over vandaag eigenlijk niet te vertellen. Beklijvend, indrukwekkend, om nooit te vergeten. En veel te snel voorbij. Ik had er nog uren kunnen rondlopen denk ik. Misschien kom ik nog wel eens een keertje terug. Zonder gids dan. Om zelf op ontdekking te gaan. Ondertussen ook benieuwd naar Schindler’s fabriek en de joodse wijk. En vandaag ontdekt dat ons hotel eigenlijk tgo een plein ligt dat gemaakt is voor de helden van het ghetto. Maar dat is voor morgen.

14 May 2018

De eerste dag zit erop. Een dag vol mooie dingen, stress, ontroerende tv, schuldgevoelens,... het was me dus het dagje wel. De stress komt oa van de reis zelf. Om de een of andere reden heb ik altijd stress als ik op reis ga. Dat was nu niets anders. En het kleinste beetje dat dan nog extra stress zou kunnen triggeren, doet dat ook. 4 Uur en langer onderweg om tot in Krakau te geraken maar het was zeker de moeite. Bangelijke kamer. Mooie stad. En we hebben nog niet eens alles gezien. Bij aankomst was onze kamer al klaar dus we konden direct even settelen om er dan op uit te gaan. Op naar de oude stad. En wat een mooie stad is dat zeg. Morgen staat er Oswiezcim-Birkenau op de planning. Woensdag Chindler’s fabriek en het joodse kwartier. Donderdag de zoutmijnen. En vrijdag weer naar huis. De komende dagen dus nog genoeg om te vertellen maar nu rusten voor het beklijvende Auschwitz.