Nepal · 51 Days · 16 Moments · January 2019

De drie biggetjes in Nepal


14 March 2019

En zo komt er aan elk mooi verhaal een einde. Ook aan ons prachtig avontuur in Nepal. Gisteren voor de laatste keer nog eens genoten van de stad. En niet te vergeten: de allerlaatste keer Dahl Baht gegeten. Ik kon het mij toch niet laten om daar mijn avontuur mee af te sluiten ☺️. Vandaag is het onze laatste keer genieten van ons lekker ontbijt in het zonnetje, valiezen in pakken en daar gaan we. Terug naar België 🇧🇪. Ik ben heel blij dat ik terug naar huis kan. Ik heb heel veel mensen gemis en ben blij dat ik iedereen kan terug zien. Toch ga ik het hier ook enorm hard missen en ben ik niet helemaal zeker of ik wel terug klaar ben voor de stress van België. Het leven hier is tussen al de drukte toch zo rustig: geen gehaast, geen deadlines, geen druk op de schouder... kortom alle eigenschappen waar mijn leven in België wel aan voldoet ☺️😉. Het zal zeker terug eventjes aanpassen worden. Dit zal dan de laatste post van Nepal zijn. Veel groetjes en tot snel! 😘

13 March 2019

Gisteren zijn we naar Bakthapur geweest. Dit is, net als Patan, een van de koningssteden. Buiten de prachtige tempels die we hebben kunnen bewonderen, was er over het algemeen een heel aangename sfeer in de stad. Met zijn oude prachtig versierde huisjes, kleine winkelstraatjes en historische pleinen is de sfeer hier zo veel aangenamer dan in Kathmandu stad zelf. We hadden de optie om de stad te bezoeken met een gids. Deze stonden op elke hoek van de straat om de toeristen aan de spreken. Ons Gerry had er zo genoeg van dat ze uit het niets naar de gids “ i am a free and independent women, leave us alone!” riep. Ik dacht dat ik me ging bepissen van het lachen 😅. Weeral een geslaagde dag gehad! Vandaag is het onze laatste dag genieten van het mooie en leuke Nepal. Morgen nemen we ons vliegtuig terug naar ons landje..

11 March 2019

Na 2 dagen van platte rust hebben we vandaag nog eens onze “stapschoenen” aangetrokken om op pad te gaan. Na ons overheerlijk ontbijt zijn we richting Patan vertrokken. De tocht begon al goed: een super vriendelijke taxichauffeur die meteen voorstelde om mijn muziek af te spelen in de wagen. Al snel werd de auto omgetoverd tot een feest/karaoke wagen waar iedereen, en ja ook de chauffeur, luidkeels aan het meezingen was ☺️. Dan begon het bezoeken. We hebben vele tempels, het oud koninklijk paleis en het museum van Patan bezocht. Ook vandaag ondervonden we de schade die zowel de aardbeving van 1934 als die van 2015 heeft aangericht 😔. Wel fantastisch hoe gemotiveerd de vele mensen zijn om de verwoeste tempels en gebouwen zo snel mogelijk terug op te bouwen. De dag hebben we afgesloten met een lekkere pizza en een gezellig sfeertje in ons favoriet restaurantje “MITTO”

9 March 2019

Wat hebben we daar nu juist gedaan? De eerste dagen hebben we geobserveerd: welke inhouden kunnen we de leerlingen aanbrengen, waar hebben de leerkrachten nood aan, waar hebben de leerlingen nood aan, welke mogelijkheden hebben wij? Met deze informatie zijn wij aan de slag gegaan. Wij hebben ons vooral toegespitst op lessen op een leerrijke, maar ook leuke manier aan te brengen en hierbij gebruik te maken van het aanwezige materiaal. Uit onze observatie bleek namelijk dat de leerkrachten niet altijd goed wisten hoe ze het materiaal van de school en de omgeving kunnen inzetten in hun lessen. Zelf heb ik hier natuurlijk ook heel veel uit geleerd. Vooral van de verschillende variaties van outdoor learning die aan bod zijn gekomen. Aangezien de leerlingen het gewend waren om altijd in hun lokaal les te krijgen, waren ze natuurlijk heel enthousiast om buiten les te volgen. Ik word op dit moment terug blij als ik aan het gelach en het enthousiasme van de kinderen terug denk ☺️.
Het lesgeven in deze school was zo verschillend dan waar we onze eerste drie weken stonden. De leerkrachten gaven met hart en ziel les. En daarmee bedoel ik echt lesgeven en niet puur de leerlingen een tekst laten overschrijven of nazeggen. Er werden verschillende werkvormen gebruikt, er was interactie, sommige leerkrachten werkten kleine activiteiten uit... Natuurlijk was er hier nog ruimte voor verbetering, maar waar is dat niet? Ze zijn zeker op goede weg! Wat mij ook meteen op viel was dat de leerlingen van deze school echt een persoon waren in de school. Er werd geroepen, gebabbeld, kattenkwaad uitgehaald, gelachen... Echt zalig om te zien! Ook werd het ons snel duidelijk dat de leerkrachten echt open waren naar ons toe en dat ze van ons wouden leren. De leerkrachten deden altijd heel actief mee tijdens onze lessen en toonden heel veel interesse! De sfeer zat er dus echt goed!
Na een heerlijk weekje vakantie in Pokhara waren we weer helemaal opgeladen om aan onze laatste twee weken stage te beginnen. Deze zijn ondertussen ook weer ten einde gelopen. Onze laatste twee weken hebben we doorgebracht in Gadhan: een heen klein, maar super aangenaam dorpje. De leden van het gezin waarin we terecht waren gekomen waren echt schatjes. Helemaal niet opdringerig, super vriendelijk en behulpzaam. Vooral de kleine Esthar heeft mijn hart veroverd. Ik voelde er me meteen thuis en ik moet eerlijk toegeven dat ik toch wat moeite had met het afscheid gisteren... Deze plaats en deze mensen zal ik zeker niet snel vergeten en hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Nu zitten we terug in Andes House in Kathmandu om onze prachtige ervaring af te ronden. Op de planning van vandaag: een lekker relax dagje waar niet veel op gedaan wordt 😉. De foto’s geven een beeld van waar ik de laatste twee weken heb verbleven.

22 February 2019

Een twee weken latere update van hoe onze vakantie in Pokhara verlopen is 🤭. In 1 woord: ZALIG. In die week hebben we echt de tijd gehad om terug op te laden om die laatste twee weken van stage in te gaan. We zaten in een simpel, maar heel aangenaam hotelletje waar we ons meteen thuis voelden. We hebben kunnen genieten van lekker eten ( na 2 weken hetzelfde te eten), lekkere drankjes, relaxen... Natuurlijk kwam er ook wat actie aan te pas. We hebben een lange steile wandeling gehad om dan boven aan de top van de heuvel te kunnen genieten van de tempel die daar lag en het prachtig uitzicht. Dan hebben we uit het niks, zonder er goed bij na te denken besloten om te gaan raften en paragliden. Het raften was zeker geen probleem, maar de mensen die mij kennen weten dat het paragliden een grote stap voor mij is geweest. Tijdens het boeken was de stress nog ver weg, maar de uren voor het paragliden zelf waren een hel. Gelukkig heb ik er super hard van genoten. Geslaagde vakantie!

16 February 2019

Ook nog iets over onze stage. Het onderwijs hier is er echt slecht aan toe. De leerlingen moeten met hele dagen gewoon hun boeken overschrijven. Ze zijn zo gewoon om alles na te apen wat hun leerkracht zegt of alles over te schrijven wat de leerkracht aan bord schrijft zonder dat ze echt beseffen wat ze aan het leren zijn. Ook is de helft van de tijd de leerkracht gewoon niet aanwezig op school en zitten de leerlingen hele dagen alleen in hun klaslokaal niets te doen. Het was voor ons dan ook een hele taak om daar leuke activiteiten uit te werken. Ze zijn zo gewoon om hele dagen aan hun bank te zitten en zijn een interactieve manier van lesgeven helemaal niet gewoon. Onze eerste lessen verliepen dan ook heel stroef. De leerlingen in actie krijgen was een hele opgave. Naar mate wij de leerlingen beter leerden kennen en zij aan ons liep het beetje bij beetje beter. Toch kijk ik er met een dubbel gevoel naar terug: zie volgende post, ik kan niet meer typen want mijn post wordt te lang dan
Na 3 weken niets te kunnen posten, hier een kleine update. Toen we in ons dorp waar we 3 weken zouden verblijven aankwamen, zagen we het even niet meer zitten. Bij onze aankomst stond heel het dorp op ons te wachten en werden we letterlijk bestormd door vragen, Nepalese woorden, nieuwe mensen... We voelden ons de eerste dagen echt niet goed in ons vel. Achteraf bleek dat dit de cultuurshock was waar ze ons over gesproken hadden, maar we hadden niet verwacht dat dit emotioneel zo zwaar kon zijn. Na 3 -4 dagen begonnen we dan toch onze draai te vinden en kon ik het dorp en mijn gastgezin appreciëren. Het was echt een ervaring. Ik en veel anderen mensen gaan nooit meer de kans krijgen om nog zo “primitief” te leven. Wij zijn zo veel gewoon! De foto’s zullen wel duidelijk maken wat ik bedoel 😊. Vandaag start onze vakantieweek en gaan we eerst naar Chitwan om dan verder te reizen naar Pokhara.

7 February 2019

Toch kijk ik er met een dubbel gevoel op terug. Ik ben heel blij dat ik tijdens de voorbije 3 weken de leerlingen op een leuke, actieve manier iets heb kunnen aanleren en dat ze eens niet alleen moesten overschrijven of nazeggen. Aan de andere kant weet ik dat nu wij weg zijn de leerlingen gewoon terug op hun oude manier les krijgen. Door de moeilijke communicatie met de leerkrachten konden we vaak niet uitleggen waarom we iets op een bepaalde manier deden. Normaal was het ook de bedoeling dat wij samenwerkte met de leerkrachten zodat zij, wanneer wij weg zijn, ook op deze manier kunnen lesgeven. Aangezien de leerkrachten vaak niet aanwezig waren, ze ons niet begrepen of er gewoon niet voor openstonden denk ik niet dat dit gaat gebeuren. Tijdens de 3 weken hebben de leerlingen zeker iets bijgeleerd, maar als ik toekomstgericht kijk heb ik niet het gevoel dat ik daar iets op bereikt heb. Hier toch enkele beelden van activiteiten tijdens onze stage.

24 January 2019

Gisteren ons verblijf in Kathmandu afgesloten met een bezoek aan de Swayambhunath Temple. Super mooi! Hier had ik echt eens behoefte aan na het drukke en chaotische stadsleven van Kathmandu. Vandaag ons laatste ontbijtje in ons super leuk een aangenaam verblijf. Binnen enkele minuten vertrekken we naar the field waar we 3 weken zullen lesgeven. Hier heb ik jammer genoeg niet vaak/ geen bereik dus ik zal jullie niet up to date kunnen houden! Tot snel!

23 January 2019

Na onze uitleg hebben we een crematie bijgewoond. Crematies zijn een openbaar gebeuren en kan dus door iedereen gezien worden. Hier heb ik natuurlijk geen foto’s van. Wel enkele foto’s van de de tocht naar de crematie plaats. Ik was toch even geschrokken wanneer ik zag hoe de mensen daar leefden.
Deze ochtend afgesproken met Michael en Teeka van CEPP voor wat extra informatie over onze stage in the field. Er werd ons gezegd dat Nepalezen op hun eigen tempo leven en dat is vandaag ook gebleken... 6 uur later waren ze klaar met hun uitleg 😅. Ook hier weer super lieve mensen. Ze hebben in de middag voor eten gezorgd voor ons. Mijn mond stond letterlijk ik brand van hoe pikant het was 😛.

22 January 2019

Na ons dutje zijn we op stap gegaan met de andere studenten van Erasmus. Heel lekker samen gegeten. Ook veel in het donker gezeten aangezien de elektriciteit hier af en toe eens uitvalt! Daarna de avond afgesloten met een potje kaarten. Nu gaan slapen. Ik kijk al uit naar wat morgen ons gaat brengen ☺️
Valiezen afgezet en op ontdekking in de Thamel om iets te gaan eten. Super leuk restaurantje gevonden tussen de drukte op straat. De mensen zijn hier super vriendelijk en behulpzaam. We hebben meteen al enkel tips meegekregen voor als we in Kathmandu willen bezoeken. Er staat dus nog heel wat op onze planning voor de komende 2 dagen hier 😊
Na een lange reis eindelijk aangekomen in onze B&B in Kathmandu! De autorit van de luchthaven naar ons verblijf verliep heel chaotisch. Vanaf het moment dat we de luchthaven buiten kwamen werden meteen door 5 mannen geholpen om onze bagage te dragen en naar ons busje te brengen. Het werd duidelijk dat ze dit niet voor niets deden. Al snel volgde een kleine discussie in verband met de fooi.. De rit zelf was een en al chaos! Ik heb meer met mijn ogen toe gezeten van de schrik ☹️ Onze B&B is super! Leuke sfeer en super vriendelijk personeel die meteen klaar stonden om ons te helpen.