South America, North America · 102 Days · 55 Moments · March 2019

De Amerika's


Yesterday

De wijk Wynwood heeft een transformatie ondergaan van onveilig, crimineel fabrieksgat naar hippe wijk voor kunstenaars en hipsters, en dat allemaal dankzij de komst van kunst. En niet zomaar kunst, nee, streetart. Fleur heeft voor ons een museum gevonden dat aan de rand van deze wijk ligt. Hier is moderne kunst en soms is het voor ons wat te modern. Dit leidt dan wel weer tot de interessante discussie: "Wat is kunst?", dus daarmee heeft de kunstenaar dan toch misschien zijn doel weer bereikt. In een parkeergarage genieten we van een geïmproviseerde lunch en vanaf daar wandelen we langs allerlei leuke winkeltjes (zoals een heuse partywinkel) richting de Wynwood Walls. Dit is een openluchtmuseum met graffiti op grote stukken muur (net als in Berlijn). Dit is niet de enige plek, heel de wijk staat vol met de mooiste street art. Er zijn ook leuke winkels met allerlei grappige, maar dure designerspulletjes. Het was een vermoeiende maar zeer culturele dag.

3 days ago

Vandaag beginnen we langzaam want we gaan op zoek naar een accommodatie dichterbij het centrum. Als we eenmaal geïnstalleerd zijn, nemen we de bus in de richting van het beroemde South Beach. Helaas zit het weer niet mee, want blijkbaar is het orkaanseizoen. Dat betekent veel regen en onweer. Maar wij laten ons niet kennen en lopen toch vast een rondje over het eiland. We lopen ook nog even over het strand en we bekijken een aantal winkeltjes. De tijd vliegt want opeens is het alweer 18.30, zijn we alle drie gesloopt en lijkt het ons een goed idee om terug te gaan, te eten en daarna naar bed te gaan. Zoals Thomas zegt: we zijn er ondersteboven van!

7 days ago

Na een dagje vrij om de voetjes wat rust te gunnen is het vandaag tijd voor Animal Kingdom. Disney World bestaat uit 4 parken en voor ons was dit het laatste onbezochte park. Toen we binnenkwamen bleek al gelijk dat het om de een of andere reden een stuk drukker is dan de afgelopen dagen. Animal Kingdom is ook een soort dierentuin, want ze hebben veel dieren zoals tijgers, varanen, slangen, vogels, olifanten, giraffen, en ga zo nog maar even door. Helaas hebben we vandaag 1 attractie niet kunnen doen want hier moest je ruim drie uur wachten! We hebben wel genoten van muzikale shows, mooie dieren, een spectaculaire safari en een paar gave attracties, die soms nog best eng konden zijn! 's Avonds hebben we genoten van wederom een prachtige show waarbij fragmenten uit Disneyfilms worden afgespeeld op een scherm van water. We maken het daarna nog spannend door op het nippertje de laatste bus te nemen en dan zijn we moe en voldaan en zit dag 4 er alweer op. Time flies!

10 days ago

Ik zou een journi schrijven over twee fantastische dagen in Disney, maar ik weet niet of ik moet beginnen bij de perfecte regeling van shuttlebussen, de vriendelijke medewerkers, de mooie decoraties, de fantastische attracties, de adembenemende optocht, tranentrekkende vuurwerkshow, de magische ontmoeting met Rapunzel, de dolle fotoshoot met Donald Duck, de top-of-your-lungs-meezingshow van Frozen, die ene keer dat Thomas werd uitgekozen als ridder van Belle, het feit dat ik in het Haunted Mansion ging, de opvallend vriendelijke behulpzaamheid van de Amerikanen, de opvallende Amerikaans-heid van de Amerikanen, dat je in de wachtrij ook allerlei mooie dingen kan zien, dat het heerlijk is om wat extra dagen te hebben om van de magie te genieten of dat sommige mensen afschuwelijke matchende disneyshirts hebben en sommigen hele leuke, dus upload ik maar gewoon een paar foto's met als bijschrift: "All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them" ~ Walt Disney

4 June 2019

Verenigde Staten, country of opportunities, maar niet als het gaat om transport. Dinsdagavond komen we laat aan op vliegveld Miami, vanaf waar we worden opgehaald door het hotel. We checken snel in en gaan dan slapen. De volgende dag gaan we weer terug naar het airport waar we op goed geluk in een bus naar Kissimmee hopen te stappen. Het goede geluk is aan onze kant want anderhalf uur later zitten we in de juiste bus. Als we op de parkeerplaats van een winkelcentrum worden afgezet, helpt een aardige meneer ons aan een taxi en zo worden we dan afgezet bij het hotel.
Gistermiddag namen we de bus vanaf Varadero terug naar Havana. Gelukkig dropte de buschauffeur ons midden in het centrum, dat scheelde weer gesjouw. We werden opgepikt door een man met een casa op loopafstand. Het was al laat, dus we aten wat, liepen nog even door Old Town en gingen toen slapen. Vanmorgen trakteerden we onszelf voor de laatste keer op een lokaal ontbijtje met een oh zo heerlijk sapje. Daarna wandelden we weer door old town, maar bij gebrek aan een plan was dat niet zo spannend. We kwamen terecht op een heel leuk boekenmarktje waar de koopmannen aan het schaken waren. Thomas daagde een van hen uit en het werd nog even spannend! Toen was het alweer tijd om terug te gaan, want vanavond gaan we vliegen!

2 June 2019

De afgelopen 4 dagen zaten we in all-in resort Gran Caribe Sun Beach. We hadden tijd over en niet veel energie meer, dus leek dit ons wel een goede optie. Onze dagen vlogen voorbij; paar uurtjes zwembad, even naar de winkel, even op bed liggen om de champions league finale te kijken, kanoën in de zee, even naar het strand... het was allemaal heel relaxed en nu zijn we dan ook weer opgeladen om naar de United States te gaan. Oh ja, elke avond was er een vermakelijke show in het hotel. Het was altijd wel muzikaal en met veel dans. Dat moet ook wel, in het land van de salsa en de rumba. We hebben er van genoten.
Elke verjaardag van mij moet er wel iets raars gebeuren. Wij zaten in een uitgestorven bar af te tellen tot de klok 00.00 uur zou slaan en ik dan echt jarig zou zijn. Ik kreeg allerlei leuke cadeautjes van Thomas, die hij de vorige dag met veel smoesjes en stress had geregeld. Uiteindelijk nergens voor nodig, want ik lag te relaxen aan het zwembad en had dus helemaal niks door. Na de cadeautjes en limonada especial (limonade met rum en grenadine likeur) was het toch wel tijd om te gaan slapen, maar toen deed onze key card het niet. Ook een nieuw pasje werkte niet en de mechanicus kreeg het niet voor elkaar de deur te resetten. Dus uiteindelijk moesten we improviseren en naar een andere kamer. Dat was nog even lastig want zo kon Thomas dus ook niet bij zijn lenzenbakje. Toen zijn we dan toch in slaap gevallen in de vervangende kamer. Uiteindelijk, na veel wachten, was onze eigen deur de volgende ochtend toch gemaakt.

30 May 2019

Vandaag begint ons smeerlappenleventje in Varadero. We worden opgehaald bij het hotel om een boottochtje te gaan maken. Maar.. niet zomaar een boottochtje, op deze catamaran is een open bar, muziek en een gezellige sfeer. Bestemming: Cayo Blanco, witte kust. Dat is wat je wil. Onze eerste stop is op open water, maar wel in een ondiep stukje. Hier worden de snorkels uitgedeeld en één voor één maakt iedereen een heldhaftig hupsje het water in. Dat is echt fantastisch! Na het Great Barrier is dit het grootste koraalrif op aarde en ik heb het geluk allerlei gekleurde visjes te spotten, sommige nog best groot! Daarna leggen we aan bij het eiland, waar we even kunnen zonnen en zwemmen voordat het lunchbuffet wordt geopend. Met een kleinere groep gaan we daarna door naar de dolfijnen. We maken kennis met Chavi, die we mogen aaien. We krijgen zelfs een kusje van hem! Na alle gratis drank is de terugweg extra gezellig en op aansporen van de gids wordt er dan ook volop gedanst op de boot.

28 May 2019

De verwachtingen van Santa Clara zijn hoog gesteld, want dit is de stad die bol staat van de monumenten voor Che Guevara. Vandaag beginnen we bij het Monumento del Tren Blindado. Hier herinneren we die keer dat de communistische rebellen een trein vol met wapens en soldaten liet ontsporen, een belangrijk moment omdat dit leidde tot de overwinning van het stadje. Onderweg naar het volgende monument vraagt een man met paard en wagen of wij met hem mee willen, en dat doen we dan. In het volgende monument zit ook een interessant museum en hier is het mausoleum van Erneste "Che" Guevara, dé held van Cuba. Ik vind het opvallend dat je in de stad weinig toeristen ziet, maar op een plek als deze is het druk met tours. Daarna gaan we met de koets naar een standbeeld van Che en naar een heuvel waar de rebellen in de loopgraven hebben gelegen. Ook daar is nu een monument gemaakt. De rest van de dag brengen we door in het centrum, waar een mooi plein is en leuke caféetjes.

26 May 2019

Baracoa is het meest zuidoostelijke punt van het eiland dat we gaan bezoeken, dus vandaag gaat de wekker vroeg om met een auto naar Holguin te rijden, onze eerste tussenstop op weg terug naar Havana. Geen bus, maar een auto? Jazeker, want op deze steenachtige zandweggetjes rijden geen bussen, slechts terreinwagens waarin twee uur hobbelen geen pretje is. We voelden ons net alsof we ergens naartoe gesmokkeld zouden worden, toen we daar met negen man in een achtpersoonsauto zaten. Halverwege mochten we deze auto verwisselen voor een oldtimer. Nog steeds propvol en warm, maar de weg werd minder hobbelig dus het was allemaal wat comfortabeler. In Holguin worden we opgewacht door een vriendelijke fietsmeneer die ons naar een casa brengt. De rest van de middag wandelen we een beetje door het stadje en 's avonds eten we pizza bij een van de weinige fastfoodketens die er zijn. Morgen staat ons een lange busrit te wachten, namelijk van Holguin helemaal naar Santa Clara.

25 May 2019

Dat God meteen straft, werd duidelijk op de gladde weggetjes op weg naar El Yunque, de "tafelberg" die symbool staat voor Baracoa. Het gebeurde namelijk zo, dat ik lekker aan het lopen was, nadat ik een keer was uitgegleden in de modder, toen Thomas even een grappige opmerkingen maakte over "niet vallen" om vervolgens zelf uit te glijden. Los van dit lolletje dat mij werd gegund, was het ook een heerlijke dag. Eerst was het een zwaar stukje omhoog lopen, maar het uitzicht was erg mooi. Om daar te komen moesten we zelfs door de rivier waden, als de ware Bear Grylls die we zijn. Daarna mochten we even lekker afkoelen in diezelfde rivier en ook van de rotsen in het water springen. We leerden bij een familie op het platteland ook nog één en ander over het verbouwen en verwerken van cacao en we mochten van organische chocolademelk proeven, samen met lekker bananenchipjes die welkom waren in onze hongerige maagjes. In het dorp nam ik 'n kijkje in de kerk die samenhangt met Columbus' komst.

22 May 2019

Na deze vallei stoppen we bij het Museo del Transporte Nacional, een klein museum in het teken van oude auto's. En dan bedoelen we niet de auto's waarin wordt rondgereden om toeristen te vermaken, dan bedoelen we de allereerste modellen van Cadillac, Ford, etc. Er is ook een uitgebreide collectie aan modelautootjes en de auto van een vroegere, bekende Cubaanse artiest staat er tentoongesteld. De weg die we rijden is de weg die Fidel Castro aflegde op weg naar de stad. We komen langs het huis waar ze verzamelden en de wapens ophaalden en langs de gehele weg in het park zijn monumenten voor gevallen revolutionairen. De laatste stop is dan ook meteen één van de indrukwekkendste want dit is de Moncada Kazerne, waar in 1953 door Fidel Castro de revolutie werd afgetrapt. Je kan de kogelgaten zelfs nog zien zitten! Dan zit de tour er helaas weer op. 's Avonds begint het te gieten maar we zitten knus op het balkon van een restaurant onder een parasol. Morgen gaan we door naar Baracoa.
Vandaag worden we door onze kersverse vrienden (gids en chauffeur) opgehaald om naar Baconao Park te gaan, een groot park ten oosten van Santiago met verschillende mooie stranden en de beruchte Sierra de La gran Piedra, de hoogste top van de Sierra Maestra. Die is trouwens met zijn 1200 meter een eitje voor ons, we slaan hem dan ook over en rijden door naar Lago Baconao, een groot meer waar krokodillen en zoetwaterdolfijnen leven. Er zijn een paar krokodillen die aan de oever in gevangenschap leven maar helaas zien we geen wilde dieren, behalve een aantal vogels. Dan rijden we terug naar Santiago met verschillende stops. De eerste stop is bij een aquarium met als hoogtepunt de dolfijnen die Thomas met veel ondeugd nat spetteren. Daarna rijden we naar het strand waar we kunnen "afkoelen" in de zee. De volgende attractie is de Valle de La Prehistoria, een groot gebied met veel levensgrote plastic dino's en daarnaast de mensen en dieren uit het tijdperk van de jagers-verzamelaars.

21 May 2019

Gisteren hebben we al een klein rondje door de stad gemaakt, maar vandaag is het tijd voor het echte werk. We slapen flink uit want dat hadden we allebei hard nodig. Dan wandelen we de hoofdstraat in onderweg naar de kathedraal (en de wifi) waar we worden gestopt door een vrolijke Cubaanse flierefluiter. Hij wil ons wel meenemen op een tourtje naar het fort van Santiago. Hier word ik erg gelukkig van alle historische feitjes over piraten, ontdekkingsreizigers en krijgsgevangenen. Daarna gaan we naar de grote begraafplaats waar naast Fidel Castro een aantal andere belangrijke strijders uit het verleden liggen begraven. Ook bezoeken we het graf van Compay Segundo, die met het oprichten van de Buena Vista Social Club nauw betrokken was bij de Cubaanse bakermat van salsa en rumba. 's Avonds is het tijd voor een drankje in La Bodeguita del Medio, dé bar van Cuba. Ze hebben er livemuziek en goedkope drank, dus het wordt een gezellige avond...

19 May 2019

De afgelopen twee dagen brachten we door in oninteressante, kleine stadjes waar nauwelijks toeristen waren. Na Trinidad was de eerste stop Camaguëy, waar we het na 1 nachtje en een erg goed restaurant wel gezien hadden. 's Middags gingen we door naar Bayamo. Bayamo heeft veel interessante geschiedenis, maar er is maar weinig te beleven, dus na twee nachtjes hadden we het ook daar wel gezien. Ondanks dat er dus niet zo heel veel te doen was, hebben we ons als locals ingemengd in de Cubaanse cultuur. Je kunt hier bijvoorbeeld lokale cafetaria vinden, waar je met de "people's money" (wat nauwelijks iets waard is) kunt betalen. Dus eindstand hebben we ons prima vermaakt, maar we zijn blij dat we morgen naar Santiago de Cuba mogen.

16 May 2019

Dat Midden-Amerika een veelzijdig continent is, mag geen verrassing zijn, maar vandaag zien we Cuba van een hele andere kant. We brengen namelijk een bezoekje aan de "hoge" toppen van de Topes de Collantes. Na de Salkantay Trek is geen enkele top meer hoog en met slechts 1000 meter boven zeeniveau is dit gebergte voor ons een eitje. Ondanks dat kleinigheid is het de moeite meer dan waard want de omgeving is prachtig en het is leuk om de stad weer eens uit te zijn. Onderweg zien we grote roodkopgieren op slechts een paar meter voor de auto en als we naar de waterval wandelen schieten de hagedisjes voor onze voeten weg. Na een kwartiertje miepen bij de waterval besluit ik toch te zwemmen, iets wat voor Thomas niet is weggelegd.

15 May 2019

Dinsdag komen we in de loop van de middag aan in Trinidad, een stadje wat wordt omschreven als de museumstad van de Caraïben, vol gekleurde huizen en straten waar de koetsen over de kinderkopjes rijden. Nadat we even zijn gesetteld in ons nieuwste "thuis" voor de komende paar dagen, lopen we een verkenningsrondje door de stad. Het Plaza de Armas is een enorm schattig parkje omgeven door gekleurde restaurantjes, sierlijke hekjes en elegante bankjes. In de omgeving van Trinidad is veel te doen, dus vandaag beginnen we met een dagje strand bij Playa Ancon. Dit is een strand waar veel luxeresorts liggen, dus helaas ook de bijbehorende onwetende toeristen. Maar het is een lekker dagje luieren op een wit strand met palmbomen, dus we mogen niet klagen.

13 May 2019

Cienfuegos is een klein stadje dus met de sightseeing van het mooie Parque de José Marti, de Malecon en pier in zee zijn we snel klaar. In de omgeving zijn echter wel een hoop dingen te beleven, zoals een afgelegen kasteel, een echt bountystrand, een meer met flamingo's en een mooie waterval. Maar.. helaas was de veerboot naar het kasteel net weg toen we aankwamen en we hebben weinig zin om nog een dag te blijven. Morgen staat wel het Laguna Guanaroca op de planning, eerder genoemd als Flamingomeer.

11 May 2019

Gister zijn we aangekomen in Viñales, een stadje in de gelijknamige vallei die op de Unesco-lijst staat. Vandaag staat er een paardentocht op het programma en om 09.00 uur mogen we meelopen naar de paarden. Thomas wordt toevertrouwd aan Palomo en ik aan Morro. Ook op dit tijdstip staat de zon al brandend aan de hemel maar gelukkig is het pad voor een groot deel in de schaduw. Er zijn 3 stops: 1 bij een grot en uitkijkpunt, 1 bij een tabaksplantage en de laatste bij een koffie-, rum- en honingplantage. Of eigenlijk verwerkingsplekken. In de grot spotten we nog verschillende hagedisjes. Ook zien we op het land de boeren die met hun ossen aan het ploegen zijn. Op de terugweg word ik nog bijna van mijn paard gegooid maar gelukkig voor mij gaat dat nog net goed. 's Middags lunchen we in het centrum en de rest van de dag hangen we een beetje op de veranda van het huisje, genietend van de zon en de relaxte sfeer van het dorp.

9 May 2019

Gister natuurlijk de onmisbare sightseeing van Havana Vieja. We bezoeken wat souvenirmarktjes, de kathedraal, oude pleintjes en de wirwar van straatjes van het oude centrum. De goedkope cocktails zijn verraderlijk want probeer maar eens nee te zeggen tegen een mojito van 2$. Vandaag bezoeken we een grotere markt in de haven en daarna gaan we met een oldtimer op tour. We bezoeken het christusbeeld, een oud fort en het huis van Che Guevara. Daarna rijden we over de Malecon naar Callejon de Hamel, een gezellig steegje. Daar krijgen we een rondleiding van de security man.
Gister natuurlijk de onmisbare sightseeing van Havana Vieja. We bezoeken wat souvenirmarktjes, de kathedraal, oude pleintjes en de wirwar van straatjes van het oude centrum. De goedkope cocktails zijn verraderlijk want probeer maar eens nee te zeggen tegen een mojito van 2$. Vandaag bezoeken we een grotere markt in de haven en daarna gaan we met een oldtimer op tour. We bezoeken het christusbeeld, een oud fort en het huis van Che Guevara. Daarna rijden we over de Malecon naar Callejon de Hamel, een gezellig steegje. Daar krijgen we een rondleiding van de security man.

7 May 2019

Een lange taxirit zonder bestemming aangezien we nog geen appartementje geboekt hebben. De taxi delen met wat andere toeristen. Onderweg de vele oldtimers en gekleurde huisjes met sigarenrokende mensen op straat. Jongemannen op het Cubaanse equivalent van een riksja. Ten opzichte van Peru een groot gebrek aan straatverkopers maar ook veel rust. Had ik de oldtimers al genoemd? En bij aankomst op het vliegveld enorm veel controles waaronder een uitgebreide bagagecheck. En uiteindelijk komt alles goed want dan zeggen de locals: Bienvenidos en mi pais Welkom in Cuba.

3 May 2019

Paracas is de gateway naar Las Islas Ballestas, dus vandaag staat een boottripje naar de mini-archipel op het programma. We vertrekken vroeg. Tijdens de boottocht spotten we nog meer Nazcalijnen, indrukwekkende rotsformaties, zeeleeuwen, grote zeevogels, roodkopgieren, zeesterren en krabben en tot grote vreugde van Thomas de Humboldt-pinguïns. Daarna gaan we op het strand liggen want Paracas is klein en we hebben alles wel gezien.

1 May 2019

De dag van gisteren brengen we door aan het zwembad. Vandaag een bezoek aan Tacama, een van de oudste wijngaarden van de regio, opgericht in de 16e eeuw door de Spaanse Conquistadores. Het is een mooi landgoed en we volgen een tour waarbij wordt uitgelegd hoe wijn wordt gemaakt en natuurlijk kan een proeverij niet ontbreken! Daarna lunchen we in het restaurant wat overal (met recht) goed staat aangeschreven. Feitje van de dag: wist je dat de Ica-regio geen karakteriserende wijn heeft en dus alle wijnen mag produceren en alle druiven mag gebruiken?

29 April 2019

Ica zelf is niet zo heel bijzonder maar de toeristen komen hier naartoe voor Huacachina, een oase in de Atacama woestijn. Vanzelfsprekend is het dus tijd om een bezoek te brengen. De woestijn ligt onwerkelijk om het stadje heen en vanaf het dakterras van ons hotel zie je de enorme zandduinen. We wandelen wat rond in Huacachina en gaan dan op tour met een zandbuggy. Een echte bumpy ride waarbij we een paar keer stoppen om te sandboarden en foto's te maken.

28 April 2019

Vandaag een bezoekje aan de Nazcalijnen: mysterieuze lijnen die hier in de woestijn zijn getekend door oude culturen. Er zijn figuren die sterrenbeelden zouden kunnen zijn, maar ook tekeningen van een familie en een aantal random lijnen. Andere toeristen die we hadden ontmoet waren weinig onder de indruk van de lijnen, dus de verwachtingen waren laag gesteld. Toen de gids vertelde dat er alienachtige mummies zijn gevonden, was zowel de interesse als sceptische houding gewekt. Ik vond de lijnen leuk om te zien, het mysterie interessanter en ik ben blij dat we het toch bezocht hebben. Vanaf de laatste uitkijktoren nemen we de bus voor de laatste 2 uurtjes naar Ica.

27 April 2019

Vanavond nemen we de nachtbus naar Nazca, want het is zo'n tien uur rijden. Overdag brengen we door in een groot winkelcentrum in Arequipa en daarna gaan we naar de busterminal zodat we op tijd kaartjes kunnen kopen. In de bus krijgen we zelfs een avondmaaltijd! De volgende ochtend komen we vroeg aan in Nazca, waar we worden opgevangen door een vrouw van de tourorganisatie. Bij haar boeken we het vervoer naar de lijnen en dan mogen we in een hotel verblijven om te douchen, telefoons op te laden en te ontbijten.

26 April 2019

Colca Canyon trek Dag 1 Op de onmenselijke tijd van 03.00 uur worden we opgehaald. We vertrekken naar Chivay voor ontbijt. Daarna rijden we naar het Cruz del Condor en dankzij verschillende dreigementen van mijn kant zien we de condors! Daarna gaan we naar Cabanaconde waar de tocht gaat beginnen. Eerst een steile weg omlaag naar de brug en dan een klein stukje klimmen naar... lunch! Na de lunch is het stuk iets zwaarder maar gelukkig gaat het wel snel. Het begint te regenen maar dat mag ons niet tegenhouden te zwemmen in het zwembad. Dag 2 Vandaag begint wederom vroeg, want om 5 uur beginnen we aan een steile en lange tocht naar boven. Na het ontbijt in Cabanaconde zit het wandelen erop en gaan we met de bus naar de hot springs. Maar omdat wij dit al gedaan hebben, gaan we naar de rivier. Vanaf daar rijden we terug naar Arequipa met stops voor een uitgebreid lunchbuffet, uitkijkpunt op 4900m hoogte (teenslippers in de sneeuw) en voor foto's van vele alpaca's.

24 April 2019

Vandaag wandelen we wat rond in Arequipa. We bezoeken het oude centrum met de kathedraal en de Plaza de Armas en de gezellige straatjes daaromheen. Daarna boeken we onze trekking (ja dames en heren, tot grote vreugde gaan we nogmaals een flink stuk wandelen) door de Colca Canyon. De volgende dag gaan we naar de markt en daarna bezoeken we het gezellige wijkje Yanahuara. Dit is duidelijk een rijker deel van de stad, maar het is dan ook erg mooi en de straatjes doen zelfs een beetje Zuid-Europees aan.

21 April 2019

Vandaag en gister besteden we in Puno aan het Titicacameer, het hoogst gelegen commercieel bevaarbare meer ter wereld en tevens het grootste van Zuid-Amerika. 's Zaterdags wandelen we door de stad naar de haven en daarna naar het oude centrum, wat klein is maar best leuk met vele winkeltjes. 's Avonds gaan we uit eten en Thomas burgert in door Cuy (cavia) te eten. De volgende dag gaan we vroeg op pad om een boottochtje te maken naar Las Islas Flotantes de Los Uros. Dit zijn eilandjes in het meer die zijn gemaakt van blokken "turf" en dikke lagen riet. Dat de eilanden drijven wordt duidelijk elke keer er een boot langskomt want dan bewegen alle eilanden mee. Het is prettig op het water in de zon en bijzondet om een kijkje te mogen nemen in het leven van de eilandbewoners, die met bootjes naar een voetbalveld gaan om de zaterdag door te brengen. Het is gaaf om het meer te zien, maar in Puno zelf is weinig te beleven, dus morgen gaan we naar Arequipa.

18 April 2019

Vandaag is het dan eindelijk tijd voor het langverwachte eindpunt van de Salkantay Trek: Machu Picchu. Ze werken met tijdsblokken en als de geluksvogels die we zijn is onze tijd 07.00 uur. Plus anderhalf uur lopen betekent dit dat de wekker om 4.30 gaat. Eenmaal boven aangekomen verbazen we ons over de hoeveelheid toeristen want waar komen ze allemaal vandaan..? Helaas voor ons is het erg mistig dus het is lastig om goede foto's te maken. Na het bezoek wandelen we naar het vertrekpunt van de bus waarmee we terug naar Cuzco rijden, een rit van 7 uur..

14 April 2019

Salkantay Trek Dag 1 Vandaag gaan we op pad. Om 5 uur vertrekken we voor een busrit van 3 uur naar Mollepata. Daar ontbijten we en een stukje verder beginnen we aan de eerste 12 km. Dan komen we aan in het kamp, van waar we naar Lago Humantay kunnen lopen. Dag 2 Vandaag de zwaarste dag. Er staat 22 km op het programma waarvan we de eerste 7 stijgen van 2900 meter naar 4600 meter. Hier worden we getrakteerd op nog een meer en een Inca ceremonie. Dan begint de afdaling naar het volgende kamp. Dag 3 Vandaag wandelen we "slechts" 15 km maar omdat iedereen uitgeput is, zijn we toch blij dat het laatste stukje met de bus is. Op de helft stoppen we voor een potje voetbal: puma's (wij dus) tegen de sexy llama's (een andere groep). Na de lunch mogen onze spieren ontspannen in de hot springs: natuurlijk warme baden, ingericht als zwembad. Dag 4 Alweer de laatste trekking dag. Het is een zware tocht maar gelukkig is het grotendeels plat. 's Avonds komen we aan in Aguas Calientes: het eind.

13 April 2019

Gisteravond worden we gebeld dat onze Salkantay Trek wordt verplaatst naar zondag. Helaas mogen we niet nog een dagje extra blijven dus gaan we op zoek naar een ander hotel. Daarna besluiten we toch maar naar Las Salineras te gaan, ook al zijn we te laat om mee te gaan met de tour op quads. Met een routebeschrijving van een blog en enorm vertrouwen in de Peruanen zitten we een tijdje later in een colectivo, nog het beste te omschrijven als gehandicaptenbusje, onderweg naar Urubamba. Hier maken we een deal met een taxichauffeur en hij brengt ons naar Las Salineras. Dit zijn de zoutplantages waar zout wordt gewonnen uit de rivier. Door de taximan worden we weer afgezet in het dorp en daar nemen we een colectivo terug naar Cusco. Op 1 punt worden er zelfs kippen ingeladen in het busje!

12 April 2019

Daarna overleg ik met de gids over of nog naar de Valle Rojo (rode vallei) mogen gaan kijken en hij zegt dat we dat wel redden. Opnieuw een stukje klimmen maar als we boven komen is het het meer dan waard. Het uitzicht is adembenemend en dat heeft niks te maken met het gebrek aan zuurstof. We hebben maar weinig tijd om te genieten van het uitzicht want de bus wacht op ons. Onderweg naar beneden zien we nog een paar kleine hagedisjes, iets waar ik enthousiaster van word dan Thomas, die ze liever niet zou zien.
Vandaag een dagtripje vanaf Cuzco naar de Vinicunca Rainbow Mountain oftewel Montaña de colores. Om 5 uur worden we opgehaald en de eerste stop is het ontbijt. Daarna begint het eigenlijk pas echt. Terwijl de meeste mensen nog wat uurtjes slaap proberen te pakken, geniet ik van het landschap buiten de bus. We rijden door een vallei met hoge, groene bergtoppen waar op de hellingen lama's en alpaca's staan te grazen. In de verte doemen de gletsjers van de hoogste toppen van de Andes op. Om 10 uur parkeren we de bus en begint een zware tocht naar boven maar het is het absoluut waard. Een dikke anderhalf uur later staan we in de (volgens de inheemse bevolking) nek van de berg en los van alle andere toeristen is het prachtig! Door het heldere weer komen de bijzondere kleuren van deze berg tevoorschijn.

10 April 2019

Vanmorgen een langzame start maar dan gaan we naar het oude centrum van Cusco. Hier doen we een Geocache die ons naar 5 verschillende pleinen en een uitkijkpunt brengt. Daarna is het tijd voor picknick in het park. Dan op zoek naar een pub om Champions League te kijken totdat de Free Walking Tour begint. Het is een leuke tour die ons precies naar de punten in de stad brengt waar we nog niet geweest waren. We sluiten af met een glaasje Pisco Sour op het dakterras.

8 April 2019

Vandaag gaan we wat andere wijken bezoeken dan Old Town. We beginnen in Callao, een stuk bij de haven van Lima wat door gentrificatie nu bewoond wordt door rijke mensen. Op de boulevard, malecon in het Spaans, is het uitzicht op de golven, krabben en vogels erg mooi. Dan is het even zoeken want deze wijk schijnt voor de street art de place to be te zijn. Uiteindelijk vinden we dan ook een paar mooie straatjes. Dan volgt een lange busrit naar Miraflores, het toeristencentrum. De wijk zelf is weinig bijzonder maar het uitzicht op de skyline en het water is mooi en we bezoeken een pyramide uit de "Limacultuur" van ongeveer 1500 jaar oud.

7 April 2019

Vandaag eerste dagje Lima en voor mij eerste dagje waarbij ik helemaal zelf mag weten wat ik wel of niet doe, heerlijk! Dus, eindelijk op mijn eigen slopende tempo de stad door rennen. Na een lekker huisgemaakt ontbijtje (ik had geen oploskoffie, dat hielp) vertrekken we. We bezoeken de Plaza Mayor met de kathedraal en het overheidspaleis, waar met veel drama (lees: marcheerorkest en optocht van het leger) de wisseling van de wacht plaatsvond. Daarna lopen we via de kleurrijke straatjes naar de kerk en het klooster van San Francisco, waar we ook een tour volgen in het klooster. Het klooster is mooi, maar de catacomben zijn erg gaaf: gangenstelsels met graven vanaf 1500 tot 1800. Nu zijn daar alleen nog wat botten en schedels van over. Daarna lopen we nog naar het parque de Reserva maar we besluiten later terug te komen voor de fonteinshows.

5 April 2019

Zaterdag tot en met zaterdag brengen we onze laatste week van het georganiseerde deel van de reis door in Montañita. Het dorpje ligt pal aan het strand en los van een hele hoop bars en restaurants is er dan ook weinig te doen. Toch hebben we de hele week een druk programma: van 10 tot 12 uur Spaanse les, van 13 tot 15 uur surfles en van 15 tot 17 uur weer Spaans. Daarna zijn we meestal erg moe en is het prima om te eten, douchen en slapen. Montañita staat los van het strand ook bekend om zijn feestjes en we hebben ons dan ook goed in het nachtleven gemengd door zaterdag, woensdag en vrijdag op stap te gaan. Er is zelfs de (in)famous Cocktail street, die ook officieel Calle de Cocteles heet, waar je alleen maar kraampjes vind met mensen die graag een cocktail voor je in elkaar zetten. Sowieso is er erg veel (lekker!) streetfood te vinden hier. Vandaag op naar Lima om samen met Thomas aan het backpacken te beginnen!

29 March 2019

Vandaag en gisteren hebben we weer 's ochtends taallessen gehad, en 's middags een activiteit. Op donderdag was dit de Canyoning-tour: abseilen van 2 watervallen, glijden van een andere en bij de laatste gewoon met touw naar beneden springen. Vrijdag gingen we eerst bridge jumping doen: van de brug afspringen en er dan onderdoor schommelen totdat je op de rivieroever kan landen. Daarna vonden we dat we een massage verdiend hadden en gelukkig waren er genoeg plekken in het dorp waar dat kan. 's Avonds uit eten en een drankje doen in de bar, samen met wat anderen die vanuit Quito voor een weekendje in Baños waren.

27 March 2019

Ook vandaag begint de dag weer met taallessen. Daarna staat er Canopy Bridge Tour op het programma. Als we bij het bureau aankomen, blijkt dat er inspectie is op het terrein en dat het dus misschien niet door kan gaan. Gelukkig mogen we toch na een uur terugkomen. We worden er met een taxi naartoe gebracht. Het parcours bestaat uit een zipline van 850 meter waarbij je in een soort zak een grote kloof in zoeft, een "Tibetan Bridge", een stukje Via Ferrata op een rots en dan nog een zipline, iets korter maar wel met de optie om te zitten of met zijn tweeën te gaan. Het was hele mooie natuur en een gave tocht. Na de eerste zipline kwamen we nog terecht in een grot, dat was ook heel mooi! Op de terugweg gingen we met een toeristentreintje die ons per se gratis mee wilde nemen.

26 March 2019

Na school halen we mountainbikes op en dan gaan we op weg. Ik mag natuurlijk weer op een babyfiets die ook kleinere wielen heeft: hard trappen dus! We rijden veel over asfalt en tussen auto's door maar de prachtige bergachtige omgeving met zijn vele watervallen is het waard. Na een dik uur fietsen, mijn ketting ligt er ook nog af na een tijdje, komen we aan bij de spectaculaire waterval El Pailon del Diablo. Hier kruipen we tussen de rotsen door totdat we zelfs achter de waterval kunnen staan. Daarna gaan we met een vrachtwagen waar de fietsen in mogen terug naar het dorp.

25 March 2019

Zondag kom ik samen met 2 andere mensen uit Nederland aan in Baños de Agua Santa, de volgende stop van de travelling classroom. Hier gaan we ook weer taallessen volgen. Maandag hebben we dan eerst de taallessen en daarna gaan we met de taxi naar Casa de Arbol, een boomhut bovenop de berg waar je ook kan schommelen. We eten in het hostel en gaan daarna naar een bar om te poolen en vervolgens mogen we achterin een kleine supermarkt karaoke zingen.

21 March 2019

¡Qué día! Zwemmen in Laguna Grande bij zonsondergang, een luiaard fotograferen van 3 meter afstand, vissen naar piraña's in zijriviertjes, kanoën met slechts het geluid van de jungle om je heen, de zeldzame coatí hoog in de bomen, lunch op een eilandje, nog meer zwemmen bij de zoetwaterdolfijnen. Qué día..

20 March 2019

Vandaag begint vroeg; om 5.45 uur gaat de wekker voor het vogel spotten. Het is een hele rustige ochtend want we varen in de boot, maar zonder motor, op de stroom en onderweg zien we een aantal mooie vogels, zoals een kleine toekansoort. Daarna varen we terug naar de lodge voor ontbijt en dan gaan we naar een dorpje aan de oever van de rivier waar de mensen grotendeels zelfvoorzienend leven. We maken er yuccabrood (van de wortel die ook wel bekend is als cassave of manok) op traditionele wijze. Ik krijg een tekening op mijn gezicht gemaakt van een vrucht met felrode pitten: biologische schmink. Daarna brengen we een bezoek aan de shaman van het dorp. Hij vertelt ons wat dingen, geeft ons uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen en voert dan een reinigingsritueel uit. Of, de korte versie daarvan want normaal gesproken moet je ook een nachtje in het dorp blijven zodat de reinigende thee zijn werk kan doen. Na het eten gaan we voor een avondwandeling op zoek naar spinnen.

19 March 2019

Vandaag beginnen we met een voettocht op het eilandje. We wandelen over een paadje langs verschillende bomen en planten waarbij we uitleg krijgen van Jacob, de gids. Ook zien we nog enkele apen en kikkertjes. 's Middags tijd om te chillen en er wordt goed gebruik gemaakt van de hangmatten. Daarna gaan we naar het grote meer en deze keer kunnen we ook zwemmen. Het water is heel lekker maar wel een beetje eng. We bekijken de zonsondergang en vandaag is het zicht veel beter. Daarna varen we terug en zien we nog een baby boa constrictor en een vogelspin.

18 March 2019

Vandaag vertrekken we vanaf hotel D'Mario, waar we gister na een prachtige maar lange busrit zijn aangekomen, naar de jungle: National Park Cuyabeno. Eerst rijden we 2 uur met de bus naar Cuyabeno vanaf waar we na een korte uitleg met de boot onze reis voortzetten. Zodra we in de boot stappen begint het, zoals het hoort in het regenwoud, te regenen. Onderweg stoppen we verschillende keren om wildlife te spotten. Zo zien we op onze eerste dag al verschillende apen, een groene anaconda, een hagedis, een blauwe papegaai en een glimp van een roze zoetwaterdolfijn. Bij de lodge worden we ontvangen met ijsthee en popcorn. Onze kamer heeft geen muren en ook geen deur dus van de ene kant is het de echte beleving, van de andere kant is het ook druk met kikkers en insecten. De zonsondergang bekijken we vanuit de boot op het Lago Grande; het grote meer.

16 March 2019

Om 6.50 uur staan we klaar op Plaza Foch om naar de actieve vulkaan Cotopaxi te gaan. De busrit duurt zo'n 2 uur, maar gelukkig krijgen we ontbijt onderweg. In het national park aangekomen kijken we onze ogen uit naar het bijzondere landschap dat er niet aards uitziet. Vanaf de parkeerplaats (4500 m) lopen we naar de gletsjer (5100 m). Dat was een steil stukje en het gebrek aan zuurstof maakt het er niet makkelijker op. Na een foto-, water- en adempauze gaan we terug naar de parkeerplaats vanaf waar we naar beneden (3500 m) mogen mountainbiken. Dat was gemakkelijk, je hoefde alleen maar te remmen! Op de terugweg in de bus is iedereen zo moe dat de meeste mensen aan het slapen zijn. 's Avonds gaan we "een biertje drinken" in de pub, maar dat eindigt met een bezoek aan een club waar we tot 02.00 uur staan te dansen. Een goede afsluiter van een geslaagde eerste week!

15 March 2019

Ook vandaag gaan we met school op pad, naar de TeleferiQo deze keer, een skilift die ons naar 4200 meter hoogte brengt. Vanaf daar hiken we verder omhoog, de vulkaan op. Het is een steile wandeling en door de ijle lucht niet gemakkelijk, maar we hebben het er zonder kleerscheuren (of ziekte) vanaf gebracht. Op de terugweg delen we met zijn zessen een taxi en dat is hilarisch, want de chauffeur speelt speciaal voor ons allerlei Amerikaans/Europese muziek, waaronder Celine Dion en Bonnie Tyler. Na de lunch en een welverdiende douche ga ik nog naar La Floresta, 1 van de betere buurten van Quito, waar veel street art te vinden is.

14 March 2019

Vandaag mogen we met school mee op excursie naar de markt van Sangolqui. Het voelt net als een schoolreisje op de basisschool: 13 enthousiaste kinders in een bus. In Sangolqui bezoeken we ook een groot plein met een standbeeld gemaakt door de nationale artiest Guayasamín. Daarna bezoeken we ook de kerk en het belangrijkste plein van het stadje. Het wordt duidelijk dat in dit land het klimaat inderdaad bepaald wordt door de hoogte en niet zozeer door de breedtegraad, want in Sangolqui, dat slechts een paar honderd meter lager ligt dan Quito, is het zweten geblazen! Op de markt mogen we proeven van allerlei exotische vruchten en van een cakeje gemaakt van maïsmeel. 's Middags gaan we met een groepje naar old town om mee te doen aan de Free Walking Tour. Enorm interessant om alle historische gebouwen te bekijken en de geschiedenis van land, cultuur, politiek en economie te horen. Kortom, een geslaagde maar drukke dag.

12 March 2019

Vanaf gisteren heb ik elke ochtend Spaanse lessen. Het was erg leuk, de leraar was aanstekelijk enthousiast en door het hoge tempo vloog de tijd voorbij. Na de lessen op maandag hebben we een rondje gelopen door de nieuwe stad, La Mariscal, een wijk met veel clubs en bars en de buurt waar het studentenhuis zit. Overdag weinig te zien dus, maar 's avonds des te leuker. Ook vandaag begon weer met taallessen. Na de lessen zijn we een tijdje naar het park geweest, maar toen begon het opeens erg hard te regenen dus gingen we even naar huis en daarna naar de salsales. Die was enorm leuk! Het ging helemaal in het Spaans maar de leraar deed zijn best om ons de basispassen te leren (met succes, vind ik). Na de salsales wilden we met een groep naar de film gaan, maar die bleek verzet dus zijn we gaan eten bij de Mexicaan. Daarna hebben we meegedaan aan de pubquiz in de Irish pub. Door onze enorme inzet (en kennis) nog 3e geworden.

10 March 2019

Samen met mijn nieuwe kamergenoot wandelen we wat rond in de oude stad van Quito. We nemen onze tijd want we kunnen de rest van de week nog terug om ook de andere highlights te zien. Als eerst lopen we de heuvel op naar de Basilica del Voto Nacional. Het is een indrukwekkende kerk, maar leuker is om de toren te beklimmen en het uitzicht over de stad te zien. Door de ijle lucht is het wel een vermoeiende onderneming en de trappetjes zijn steil en niet allemaal even stevig. Als we de torens overleefd hebben gaan we naar een plein waar het erg druk is met Ecuadorianen die hun vrije zondag gebruiken om de vele straatoptredens in de gezellige straten te bekijken. We lopen nog wat rond in de straten rondom dit plein totdat het weer mooi is geweest voor vandaag.

9 March 2019

Vandaag begon erg vroeg toen de jet lag om 4.45 uur vond dat het al wel ochtend was. Toen ik dan uiteindelijk echt wakker was besloot ik meteen de regels aan mijn laars te lappen en alleen op stap te gaan. Ondanks een best accurate routebeschrijving kostte het me toch een uur om de bushalte te vinden. Toen ik eenmaal in de juiste bus zat was het dan wel makkelijk, het vrouwtje van de bus heeft me zelfs nog gewaarschuwd. Op de evenaar staat een enorm monument met een soort themepark eromheen. Wel jammer dat dat niet eens de echte evenaar is, die ligt er zo'n 200 meter naast. Daar is een klein museum waar ik met een gids mee mocht. Dat was erg leuk en ik heb nog een paar leuke natuurkundige evenaarfeitjes geleerd. Wist je bijvoorbeeld dat je op de evenaar 0,5% lichter bent dan op de polen?